Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

plo2

33 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
3,902 Wyświetlenia
enader

Tak samo jak w HE to zależy od przeciwnika, nie od stawek.

Odpowiedz
Cytat
yarish

Wiele razy słyszałem, że na NL2 powinniśmy nasze sposoby blefu ograniczyć do CBeta na flopie, ze względu na to, że jeżeli przeciwnicy sprawdzili nasz cbet to trafili jakikolwiek układ, lub po prostu przykleili się do swojej ręki i tym samym w większości przypadków nie zrzucą jej na 2nd barrel.
Wiadomo, że zdecydowania lepiej jest dostosować to do przeciwników, ale jeżeli nie potrafimy poprawnie wyadjustować się (szczególnie do przeciwników, którzy na tych stawkach potrafią grać dość abstrakcyjnie), to nie lepiej po prostu przyjąć (na czas grania PLO2) że po nieudanym blef cbecie po prostu przestajemy blefować?

Odpowiedz
Cytat

Ja się pozwolę z tym nie zgodzić. Nawet fishy można blefować ale to zależy od tego co wiem o ich grze. Jak rozgrywają swoje ręce. To nie jest tak, że nie można blefować bo zawsze sprawdzą ale musisz wiedzieć jak blefować i kogo. Jeśli tego nie wiesz lub nie masz doświadczenia i nie dostrzegasz okazji to tego nie rób bo będzie to dla ciebie kosztowne.

Są fishe, którzy nie zrzucą nigdy flushdraw i tych możesz łatwo blefować na river jeśli nie skompletuje się ich draw. Są tacy, którzy nigdy nie foldują do cbeta ale w turn mają tak słaby range, że zrzucą tam prawie wszystko.

Aby blefować musisz wiedzieć co reprezentuje twój przeciwnik i wiedzieć jak często zagra fold w takim spocie. Jeśli tego nie wiesz to blefy nie koniecznie będą profitowe.
Z drugiej strony na tym limicie nie musisz wcale blefować bo będziesz wygrywał i tak dużo atakując ich oczywiste leaki wynikające z przeceniania swoich rąk.
Tak samo względem cbetów. Nie zawsze cbet jest profitowy jako blef. Jeśli grasz z rywalem, który sprawdza wszystko to cbet jest niedochodowy.

Podpisuję się pod tym co napisał Whiler. Musisz myśleć a nie grać automatycznie. Moim zdaniem w plo musisz myśleć zdecydowanie więcej niż w holdemie. Nie chcę, żeby to zabrzmiało, że uważam holdema z grę dla mniej myślących graczy bo absolutnie tak nie jest. Chodzi o to, że w plo akcja przenosi się na postflop częściej niż w holdemie. I różnice w sile rąk są mniejsze więc monster na flopie może być totalnym śmieciem postflop i jedyne profitowe zagranie to x/f. W holdemie częściej siła z preflopa jest siłą postflop.

Podsumowując: Jeśli twoje blefy są łapane zbyt często to robisz to źle ale na tym limicie absolutnie nie musisz tego robić bo kasa jest z wyciągania value z trafionych układów :)

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Napisane przez kempesKGB
PLO2 nie do przejscia? ROTFL

Ja zaczynalem od PLO2 i mialem tam 30,7bb/100 nie ogarniajac nawet gry preflop i grajac 30/18 z 3% 3betem

Nigdzie tego nie napisałem. Ja Na PLO2 też złapałem upswinga grając jak ostatni fish i kończąc z ponad 40bb/100.

Myślę, że przejście mikro też nie ułatwia rake, który jest gigantyczny i pewnie sięga na niektórych roomach 30bb/100.

Odpowiedz
Cytat
adasko99

Tez postanowilem niedawno zaczac od PLO2 zoom.
Mam niby rolla na PLO5, moze na sile i PLO10 ale niebede sie porywac, skoro narazie nic niekumam i jade stylem 35/23 ehehehe :P
A gdzie mozna znalezc informacje na temat rake'u na Starsach na poszczególnych micro limitach PLO?
ps: w sensie procentowy rake

Odpowiedz
Cytat
adasko99

znalazlem cos takiego:

For example below is the average rake per 100 hands played at various stakes at pokerstars:

2plo = 25bb/100
5plo = 22bb/100
10plo = 19bb/100
25plo = 18bb/100
50plo = 15.9 bb/100
100plo = 12.8bb/100
200plo = 9.4b/100
400plo = 6.2bb/100
600plo = 4.8bb/100
1000plo = 2.9bb/100

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

A na P* i tak rake jest najniższy. Teraz macie odpowiedz dlaczego nie możecie wyjść z mikro. Po prostu gracie w coś co jest -EV.

Odpowiedz
Cytat
adasko99

a tak wogóle to czemu w PLO jest wyzszy rake niz w NLH bo niekumam?
kurde jak troche sie pod ucze to chyba wplace te $500 i 'przeskocze' na PLO10 hyhy

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Napisane przez adasko99
a tak wogóle to czemu w PLO jest wyzszy rake niz w NLH bo niekumam?
kurde jak troche sie pod ucze to chyba wplace te $500 i 'przeskocze' na PLO10 hyhy

Jest wyższy bo w PLO często stoisz na olku. Zdecydowanie częściej niż w holdemie np.

Odpowiedz
Cytat

Rake jest taki sam tylko w omahę pule są większe więc de facto wartość rake średnio z jednej ręki jest wyższy.

A co do 25bb/100 na plo2 i tego, że nie da się tego pobić to bzdura. Poza tym to jest średni rake. Weźcie pod uwagę, że są gracze na tych limitach co praktycznie każdą rękę stackują. Ich średni rake jest wyższy. Problem plo2 jest taki, że ludzie grają mega luźno i stakują się z byle czym.
Sprawdziłem swoją historię z pokerstars plo2 i wyliczyłem rake na podstawie tego ile faktycznie go zapłaciłem. Grając raczej tight (23/15) bo nie ma sensu grać luźno, rake wynosił 14bb/100. Dla porównania z całej historii rozdań z plo25 rake wychodzi niecałe 13bb/100 (średni rake na plo25 to około 17bb/100 jeśli dobrze pamiętam)
Biorąc pod uwagę mnogość mega słabych graczy, którzy allinują się z 5555 bo myślą, że mają karetę to przejście tego limitu nie powinno być trudne.

Odpowiedz
Cytat
arthmax

Rake powyżej 10-12bb/100 to jest czyste ździerstwo, a niestety jest taki na każdym limicie do plo 100. Ja w tym miech zapłaciłem 29bi rake po 21k rąk. Chora ilość po śmiesznym volume.

Odpowiedz
Cytat
adasko99

aaa kumam dzieki :)

Odpowiedz
Cytat
kajman27

na PLO2 obowiazkowy cbet flop to zbedny luksus. to samo osiagniemy cbet turn, ktory jest duuuuzo bardziej skuteczniejszy na PLO2 ip
tzn cbet rozumiany jako blef

Odpowiedz
Cytat