Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
2,845 Posty
231 Użytkownicy
11 Reakcje
207.5 K Wyświetlenia
zychuwdt

50bb/100 to na jakich byś stawkach nie grał jest siiiiick upem.
Myślę, że winrate 10-20bb/100 jest jak najbardziej możliwy.
Jest również jak najbardziej możliwe, że choćbyś nie wiem co robił to będziesz przegrywał na jakiejś średniej próbce.
Pobawcie się kalkulatorem wariancji.
Na próbce 100k gracz z winratem 10bb/100 może byc mocno przegrywający, tak jak donk może w jakimś okresie mieć mega upa i myśleć, że jest prosem.
Patrzyłem na to kiedyś i rzeczywiście dopiero próbka około 500k jest bardzo miarodajna.

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Napisane przez Sobol6301
(8k rąk)

1 dzień grałeś ? :ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
Sobol6301

Kacper3k ja zdaje sobie sprawe z tego że to zadna próbka dlatego chciałem sie dowiedziec jaki mniej wiecej ludzie osiągaja winrate na stawkach mikro

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Wiem, tak tylko chciałem zaznaczyć, że to naprawdę mało, nawet nie w kwestii "dobrej" statystyki tylko ilości gry.

Chwilę w tym miesiącu grałem na P* na PLO10/25 i to moje staty:

Mogę za jakiś czas wlepić jak może więcej ugram, ale na starsach to gram sobie niżej sporadycznie dla relaksu, kiedy miałem ciężki dzień lub nie mam formy. To nie są moje główne gry więc dlatego tak mało łap. A gdzie indziej to już mi mniej się kwalifikuje jeśli chodzi o mikro i mam zdecydowanie mniej bb/100 :)

Odpowiedz
Cytat
MIKEengineer

stawiam tu kropę

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB

Poker Stars, $0.05/$0.10 No Limit Omaha Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

BTN: $18.07 (180.7 bb)
Hero (SB): $18.51 (185.1 bb)
BB: $8.03 (80.3 bb)
UTG: $10.53 (105.3 bb)
MP: $11.52 (115.2 bb)
CO: $20.42 (204.2 bb)

Preflop: Hero is SB with 3 A 9 A
UTG folds, MP raises to $0.30, CO calls $0.30, BTN folds, Hero raises to $1.30, BB folds, MP calls $1, CO calls $1

Flop: ($4) 5 3 J (3 players)
Hero bets $2.50, MP calls $2.50, CO folds

Turn: ($9) 9 (2 players)
Hero checks, MP checks

River: ($9) J (2 players)
Hero checks, MP folds

WTF? i to reg jakis

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

głupio mu się zrobiło, i nie chciał pokazać swojej ręki ;)

Odpowiedz
Cytat
zychuwdt

Działa wam run it twice na p*?.
Mam włączone, ale jakoś jeszcze nie widziałem tego cuda w akcji. Może mało osób zauważyło, że opcja ta została dodana do softu :f_confused:

//edit: nvm, akurat news się ukazał na ten temat

Odpowiedz
Cytat

zna ktoś może jakieś dobre materiały do nauki PLO HU??

Odpowiedz
Cytat
Sobol6301

Elo Omahowicze. Możecie zerknąć na moje staty i wykres ? Próbka niewielka bo tylko 16k rąk, ale może da się zauważyć co gram nie tak. Przyznam że w PLO zacząłem grac tak na poważnie w tym miesiącu (PLO5 - PLO10) i niepokoi mnie fakt ze farce :rolleyes:. Nie no żarcik, ale taka rozbierznosc to norma w PLO? Linia EV dobrze ilustruje naszą gre czy nie zwracac na nią uwagi?

a tu popup:

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB

a tak serio, to przywiazywanie wagi do ktorejkolwiek z linii w kontekscie skilla nie ma za bardzo sensu, w omaszce jest zbyt duza wariancja, jak wygrywasz to praktycznie zawsze bedziesz nad ev, jak przegrywasz to praktycznie zawsze bedziesz pod ev
pomijajac, ze ev oddaje moze 1/10 luck factor

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Fish ze mnie ale 50% contbeta to chyba trochę biednie...

Odpowiedz
Cytat
ichimeee

Napisane przez kempesKGB
jak wygrywasz to praktycznie zawsze bedziesz nad ev, jak przegrywasz to praktycznie zawsze bedziesz pod ev

z tym sie generalnie zgodze, chociaz w tym miesiacu bylem juz 8 BI pod EV a ciagle mialem solidny winrate, na szczescie do tego przyszedl upswing, zaczelo rzygac (glownie zaczalem wygrywac flipy) i teraz jestem ok 6BI nad EV i mam jeszcze lepszy winrate :)

zreszta Bocian chyba wrzucal kiedys 2+2 swoj wykres gdzie mial solidny winrate na duzej probce mimo tego ze caly czas lecial ponizej EV i to niemala kwota byla z tego co pamietam

chyba ze masz na mysli tylko wygrywanie/przegrywanie allinow piszac "wygrywasz" i "przegrywasz", ale to jest chyba oczywiste ze jak wygrasz 10 flipow z rzedu za stacka to EV pokaze ze farcisz

z ta 1/10 to chyba troche przesadzasz, ja osobiscie uwazam ze takie EV adjusted jest calkiem miarodajne ale na pewno nie w 100%, w 10% tez mysle ze nie

ja bym ocenil to na jakies 60-70% ale w sumie to ciezko wyczuc, jakiejs duzej probki lifetime nie zrobilem, ani duzego doswiadczenia tez nie mam

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Vexo0
zna ktoś może jakieś dobre materiały do nauki PLO HU??

podstawy sa w niemieckiej sekcji trener mutardet, nagral niedawno, inne rzeczy raczej od platyny beda, albo starocie za czasow ftp jeszcze nagrywane, generalnie jest bardzo malo materialow na plo hu i niech tak zostanie :)

co do linii ev to moze byc tak, ze jestes suckoutowany w mniejszych pulach a farcisz bedac na all inie lub na odwrot, wiec calego luck factora nigdy nie pokaze sama all in ev

Odpowiedz
Cytat

Albo Wy albo ja coś mylę z adj EV.
adj Allin EV pokazuje twoje wyniki w oderwaniu od wariancji. Grając allin zanim wszystkie karty pojawią się na stole EV pokaże Ci ile zarabiasz względem twojego equity.
Jeśli masz 10% equity kiedy się stakujesz 100bb to twoje adj all-in EV pokaże -90bb mimo, że jak wygrasz twoje winning wyniesie 200bb.

Ta statystyka jest bardzo precyzyjna w momencie kiedy chodzi o alliny.
Jej wady to coś innego. Np kiedy masz nuts i betujesz pot na flopie i turnie i na river uzupełnia się oczywisty draw i grasz check/fold to twoje adj EV pokaże to co winning czyli będziesz na minus bo przegrałeś pota przez fold (co oznacza, że tracker traktuje to jak byś miał 0% equity bo w końcu nie miałeś szans wygrać foldując :D).
W takiej sytuacji adj EV jest nieprecyzyjne bo twoje zagranie na wszystkich streetach było +EV ale twoje adj EV pokazuje czerwony minus.

Natomiast w sytuacji kiedy były showdowny adj EV jest precyzyjne i pokazuje odzwierciedlenie twojego equity w każdym spocie.

Jeszcze jeden problem z adj EV jaki przyszedł mi do głowy: adj EV masz ręka vs ręka. Zatem twoje adj EV może być zakłamane jak często trafiasz na top range rywala lub bottom jego range. Wtedy equity vs ręka może być odchylone od equity vs range co powinno pokazywać, że z zagrania EV+ robi Ci się spot adj EV- np.

Adj EV nie jest idealne ale jest lepszym wyznacznikiem Twojej gry niż winnings.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez BellWare

dzieki, ale za wirtualne pieniadze nic sobie nie kupisz wiec sobie mozesz wyznaczac grzebiac w smietniku, winnings to winnings i nie ma co sie mamic jakas wirtualna kasa, ta linia to tylko CIEKAWOSTKA (nie dokladna, przez to, ze nie pokazuje wszystkich expected winnings - rowniez w rekach gdzie nie bylo all in liczy sie "szczescie" i nie pokazuje rangu i dynamiki gry) wiec prosze nie siej takich herezji

Odpowiedz
Cytat
Sobol6301

Napisane przez BellWare
Albo Wy albo ja coś mylę z adj EV.
adj Allin EV pokazuje twoje wyniki w oderwaniu od wariancji. Grając allin zanim wszystkie karty pojawią się na stole EV pokaże Ci ile zarabiasz względem twojego equity.
Jeśli masz 10% equity kiedy się stakujesz 100bb to twoje adj all-in EV pokaże -90bb mimo, że jak wygrasz twoje winning wyniesie 200bb.

Ta statystyka jest bardzo precyzyjna w momencie kiedy chodzi o alliny.
Jej wady to coś innego. Np kiedy masz nuts i betujesz pot na flopie i turnie i na river uzupełnia się oczywisty draw i grasz check/fold to twoje adj EV pokaże to co winning czyli będziesz na minus bo przegrałeś pota przez fold (co oznacza, że tracker traktuje to jak byś miał 0% equity bo w końcu nie miałeś szans wygrać foldując :D).
W takiej sytuacji adj EV jest nieprecyzyjne bo twoje zagranie na wszystkich streetach było +EV ale twoje adj EV pokazuje czerwony minus.

Natomiast w sytuacji kiedy były showdowny adj EV jest precyzyjne i pokazuje odzwierciedlenie twojego equity w każdym spocie.

Jeszcze jeden problem z adj EV jaki przyszedł mi do głowy: adj EV masz ręka vs ręka. Zatem twoje adj EV może być zakłamane jak często trafiasz na top range rywala lub bottom jego range. Wtedy equity vs ręka może być odchylone od equity vs range co powinno pokazywać, że z zagrania EV+ robi Ci się spot adj EV- np.

Dzięki Ballware za wyjaśnienie . Właśnie o to mi chodziło. Zastanawiałem sie czemu moja linia Ev nie idzie do góry ale w PLO właśnie często jest tak ze gramy dwa razy pot size bet a na river musimy foldowac bo spadła zła dla nas karta. Właśnie ja tak miałem ostatnio ze wygrywałem duzo flipów a przegrywalem na NonSD. Jest jeszcze czasami taka sytuacja ze betujemy pot size flop i turn i na river zostają nam jakies grosze w stacku, a spada tragiczna dla nas karta i mimo wszystko ciężko nie dołożyć np. 0,10 $ do puli 30 $

Odpowiedz
Cytat

@Sobol6301
Dokładnie. Spot, w który dorzucasz resztę np na river 1bb będąc dead też są takie jak winning, a mogłeś mieć w turnie 90% czyli adj EV powinno być na plus.

@LUKLACH2
Nie bardzo rozumiem Twoje podejście. Nie mówię Ci na co masz patrzyć i co ma być dla ciebie ważne. Tłumaczyłem tylko statystykę adj EV.
Jeśli patrzysz tylko na winrate to możesz znaleźć dużo bardzo słabych graczy co w krótkim okresie mają olbrzymi winrate ale to nie świadczy o ich grze, prawda?
Co do rąk bez allin adj EV = winnings więc też nie widzę problemu :)
A poza tym to pisałem też, że nie jest to idealna statystyka.

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB

Napisane przez ichimeee
z ta 1/10 to chyba troche przesadzasz, ja osobiscie uwazam ze takie EV adjusted jest calkiem miarodajne ale na pewno nie w 100%, w 10% tez mysle ze nie

ja bym ocenil to na jakies 60-70% ale w sumie to ciezko wyczuc, jakiejs duzej probki lifetime nie zrobilem, ani duzego doswiadczenia tez nie mam

Troche przesadzam... ale tylko troche, nie chce mi sie sprawdzac dokladnych liczb, ale mysle, ze ok. 90% rozdan konczy sie bez AI a ok. 75% bez SD.

AI EV nie odnosi sie w zaden sposob do tego jak czesto trafiasz AAxx a jak czesto 2222 preflop, jak czesto trafisz TP na flopie i czy trafiasz swoj udzial flush drawow.
Dlatego jest bardzo slabym wyznacznikiem czynnika szczescia.

AI EV nie uwzglednia tego, ze grasz vs range (tudziez vs strategia/zestaw strategii) a nie vs pojedyncza reka.
Dlatego jest prawie tak samo slabym wyznacznikiem skilla jak zielona linia.

Odpowiedz
Cytat
ichimeee

cos w tym jest co piszesz, w sumie to mozna sobie wyobrazic sobie sytuacje ze np przez dluzszy okres czasu wogole nie spadaja flopy np w pulach 3betowanych i 4betowanych przez co musisz duzo check/foldowac cz bet/foldowac i EV tego nie pokaze

Odpowiedz
Cytat