Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ocena rozdań

176 Posty
68 Użytkownicy
0 Reakcje
20.8 K Wyświetlenia
MaNTissS
Elite Grinder

Dzial ocen nl100+ imo zaczal wymierac wraz z odejsciem Ninjaia jako dżadża. W każdej jego ocenie widać bylo jakosc i profesjonalizm, których niestety nie dostrzegam u innych. Oceny nie konczyly sie jednym postem zawierajacym 2-3 zdania, najczesciej toczyla sie dyskusja. Chyba najwiecej sie w tamtym czasie nauczylem.

Zreszta wystarczy spojrzec na liczbe wrzucanych rozdan wtedy i teraz..

Odpowiedz
Cytat
lukasz189
Oldschool Grinder

To ja dorzucę jeszcze coś od siebie :P Moim zdaniem kiedy zaczynamy się uczyć pokera wrzucanie rozdań do oceny daje nam najwięcej. Jak się do tego człowiek przyłoży to robi największe postępy i eliminuje błędy. W dziale BSS SH NL2-5 gdzie rozdania ocenia kNoq001 ocenę dostajemy często tego samego dnia albo na następny dzień. Dodatkowo jeszcze zmuszał mnie do myślenia przy bardziej dyskusyjnych rozdaniach i pracy z equilatorem, a nie tylko pisał wp albo idź się pouczyć. Pamiętam jak grałem kiedyś te limity i aż chciało się wrzucać ręce do oceny. Można? Nauczyłem się dzięki temu bardzo dużo i polepszyłem znacznie swoją grę. Teraz zaczynam grać w PLO. Jak spojrzę na dział oceny rąk i rozdania nie ocenione z 28.03 to uważam, że to jest całkowicie bez sensu. Wrzucanie rąk i czekanie na ocene 2 tygodnie :f_thumbsup: Ogarnijcie to jak najszybciej bo mam miliard rozdań do oceny :D

Odpowiedz
Cytat

Imo ocena rozdan powinna wygladac jak na 2p2:

- dwa albo trzy dzialy, nl2-nl50, nl100-nl200, nl400+
- kazdy moze maksymalnie wstawic 2 rece dziennie
- rece bez statystyk, readow, toku myslenia autora watku beda usuwane a autorzy banowani
- rece typu 'mam seta na dry boardzie co robic?' beda usuwane a autorzy banowani
- trenerzy powinni byc usunieci z funkcji oceny rak
- wszystkie dzialy od brazu

W ten sposob mozliwe ze w koncu by cos ruszlo w dziale oceny rak i w moze w koncu wiecej osob zaczeloby sie udzielac zamiast bezmyslnie ufac, czekac na ocene, narzekac na czas oczekiwania i wierzyc we wszystko co napisal 'wszechwiedzacy' judge.

Odpowiedz
Cytat
imfar
Oldschool Grinder

Jestem za zmniejszeniem limitu wrzucanych handów i/lub za podwyżkami dla sędziów.

Dajcie znać jak coś się zmieni.

Odpowiedz
Cytat
dragoste
PokerStrategist

WItam,

Napisane przez Kimes
Imo ocena rozdan powinna wygladac jak na 2p2:
.

Nasz system forum oceny rozdań nie wyklucza przecież formy pracy tego forum na 2p2.

- dwa albo trzy dzialy, nl2-nl50, nl100-nl200, nl400+

Większa ilość for u nas wynika z proporcjonalnie większej ilości rozdań wrzucanych przez graczy. To raczej nie ma zbyt wiele wspólnego z aktywnością i jakością postów w nich zawartych.

- kazdy moze maksymalnie wstawic 2 rece dziennie

Dlaczego? Póki co, to gracze, którzy chcą się uczyć mają problem, gdy obecnie mogą wrzucić tylko 10 rozdań.

- rece bez statystyk, readow, toku myslenia autora watku beda usuwane a autorzy banowani

Trenerzy zawsze zachęcają do jak najbardziej obszernego opisu rozdania. To już od gracza zależy, czy ten chce się czegoś nauczyć czy odbębnić wrzucanie rozdań, żeby mógł potem narzekać, że przecież on wrzuca rozdania do oceny a nic mu to nie daje.

rece typu 'mam seta na dry boardzie co robic?' beda usuwane a autorzy banowani

Ponieważ? Skoro ktoś nie wie, jak optymalnie rozgrywać sety na dry boardach, to trzeba go chyba uświadomić, a nie banować?

- trenerzy powinni byc usunieci z funkcji oceny rak

Trener trenerem, ale nikt nie zabrania użytkownikom oceniać rozdania. Ani tym bardziej wierzyć trenerowi. Jeśli się nie zgadzasz, to mu udowodnij, że jest inaczej. To się nazywa dyskusja, której tak przecież oczekujesz. Mówisz, że dostajesz 2-3 zdania oceny i koniec. To zacznij pytać "a dlaczego?". Zamiast wrzucać kolejne rozdania.

Dlaczego według Ciebie coś by wtedy ruszyło? Dlaczego to, jak oceniają trenerzy wpływa na to, ilu użytkowników udziela się w tych działach?

Podsumowując, nikt inny Cię nie zmotywuje do nauki, jak Ty sam. Nie dostaniesz wall of text w ocenie, jeśli nie przedstawisz odpowiednio rozdania. Nie wiem jak wygląda sytuacja we wszystkich działach forum oceny rozdań, ale każdy trener ma obowiązek odpowiedzieć na każde Twoje pytanie dotyczące rozdania.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat

Thx dragoste za feedback, juz Ci odpowiadam:

Większa ilość for u nas wynika z proporcjonalnie większej ilości rozdań wrzucanych przez graczy. To raczej nie ma zbyt wiele wspólnego z aktywnością i jakością postów w nich zawartych.

Ma takie znaczenie ze gracze z nl50 wstawiajacy rozdania chetniej zerkna na rozdania graczy z nl2 i udziela pomocy.

Dlaczego? Póki co, to gracze, którzy chcą się uczyć mają problem, gdy obecnie mogą wrzucić tylko 10 rozdań.

Rak jest wstawianych za duzo i dlatego nikomu nie chce sie na nie zerkac i udzielac feedbacku, mniej rak = wiecej odpowiedzi, wieksza dyskusja. Poza tym wiele rak sie powtarza, zmieniaja sie tylko kolory kart i nicki graczy. Kolejnym plusem zmniejszenia ilosci wstawianej ilosci rak jest taki ze gracz ktory wstawil 2 rece i wciaz bedzie czul niedosyt wiedzy bedzie mogl ocenic i wypowiedziec sie w watkach innych graczy. W 99% gracze wstawiajacy rece NIGDY nie otwieraja i nie wypowiadaja sie w watkach innych uzytkownikow przez co forum jest dead, kazdy czeka na opinie judga i prawdopodobnie bardzo czesto nawet nie odczytuja jego odpowiedzi, nie probuja dyskutowac.

Trenerzy zawsze zachęcają do jak najbardziej obszernego opisu rozdania. To już od gracza zależy, czy ten chce się czegoś nauczyć czy odbębnić wrzucanie rozdań, żeby mógł potem narzekać, że przecież on wrzuca rozdania do oceny a nic mu to nie daje.

Tak, tylko ze reka bez readow i statow zniecheca innych uzytkownikow do oceny i jest pozbawiona wartosci edukacyjnej.

Ponieważ? Skoro ktoś nie wie, jak optymalnie rozgrywać sety na dry boardach, to trzeba go chyba uświadomić, a nie banować?

Na pokerstrategy jest wystarczajaco duzo materialow, artów, filmow rozwiazujacych takie najprostsze problemy wiec tego rodzaju rece nie posiadaja zadnej wartosci edukacyjnej i ich ocena/przegladanie jest strata czasu.

Bany oczywiscie powinny byc przyznawane za lamanie regulaminu (ktory imo powienen byc zmieniony) czyli
- wstawianie rak bez statow/przemyslen
- tworzenie nowego watku w ktorym zostanie umieszczone super proste rozdanie

Na 2p2 w dziale nl2-nl50 jest utworzony 1 watek zbiorczy w ktorym wlasnie mozna umieszczac takie proste rece (ktore nie wymagaja osobnych watkow) pytajac o np sizing, linie gry z setem itd.

Trener trenerem, ale nikt nie zabrania użytkownikom oceniać rozdania.

Przy takim modelu forum oceny rozdan trenerzy nie byli by potrzebni.

Odpowiedz
Cytat
Mocnym
Oldschool Grinder

Ocena rozdań w dziale MTT leży.

Ręka 2$ Tt

Wisi nie oceniona przez 8 dni. Takich rąk jest więcej w tym dziale.

Przy takim czasie odpowiedzi można zapomnieć, jaki był tok rozumowania podczas rozgrywania ręki.

Czas oceny rozdania nie powinien przekraczać 48 godzin.

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Kimes 2 ręce dziennie ? :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

W 99% gracze wstawiajacy rece NIGDY nie otwieraja i nie wypowiadaja sie w watkach innych uzytkownikow przez co forum jest dead, kazdy czeka na opinie judga i prawdopodobnie bardzo czesto nawet nie odczytuja jego odpowiedzi, nie probuja dyskutowac.

bullshit, proponuje zajrzeć do działu chociażby NL10 a potem wystawiać certyfikat

Odpowiedz
Cytat
ablazer
Elite Grinder

Napisane przez MaNTissS
Dzial ocen nl100+ imo zaczal wymierac wraz z odejsciem Ninjaia jako dżadża. W każdej jego ocenie widać bylo jakosc i profesjonalizm, których niestety nie dostrzegam u innych. Oceny nie konczyly sie jednym postem zawierajacym 2-3 zdania, najczesciej toczyla sie dyskusja. Chyba najwiecej sie w tamtym czasie nauczylem.

Zreszta wystarczy spojrzec na liczbe wrzucanych rozdan wtedy i teraz..

W tym jednym poście zawarte jest wszystko jak chodzi o 100+.
Dziękuję, amen, pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
0rdon
PokerStrategist

Napisane przez madavaster
Jeszcze raz podkreślam, że sprawa ta również leży nam na sercu i będziemy starali się poprawić sytuację we wspomnianych działach (PLO micro, NL SH 100+, i kilku innych).

Nic się nie zmienia i nie wygląda na to żeby się poprawiło. Ręce w plo wiszą już w standardzie 10 dni i nie wygląda na to żeby były ocenione w najbliższym czasie.

Jak dla mnie to jeśli ktoś decyduje się zostać sędzią, to powinien go obowiązywać jakiś minimalny limit oceniania - 2 tygodnie/miesiac, a nie całkowita swoboda, tymbardziej że robią to za $.

Odpowiedz
Cytat
jerry2008
PokerStrategist

0rdon , nie dramatyzuj .Nie jest tak źle , aby nie mogło być gorzej :P
Jedyne rozwiązanie to ograniczenie liczby wstawianych rozdań o połowę .

Odpowiedz
Cytat
0rdon
PokerStrategist

Napisane przez jerry2008
0rdon , nie dramatyzuj .Nie jest tak źle , aby nie mogło być gorzej :P
Jedyne rozwiązanie to ograniczenie liczby wstawianych rozdań o połowę .

Co by dała ta zmiana twoim zdaniem? Bo jak dla mnie nic, bo sędziowie i tak nic nie zrobią, tak jak i teraz.

Odpowiedz
Cytat

Cześć,

chciałbym przede wszystkim zapewnić, że wątek ten, podobnie jak każdy inny staramy się regularnie śledzić i chociaż oczywiście nie każdego dnia mogę Was uraczyć dobrymi wieściami, to jednak cały czas mamy na uwadze zgłaszane problemy.

W dziale NL100+ Barrona wspomaga od pewnego już czasu Libera i mamy nadzieję, że ten skład sprosta Waszym oczekiwaniom.

Ekipa spod znaku MTT staje się silniejsza prawie z tygodnia na tydzień. Należy zwrócić również uwagę, iż nasi sędziowie turniejowi mają dość często wyjazdy na eventy live (chociażby ostatnio UKIPT Nottingham oraz Eureka w Zagrzebiu), co również ma istotny wpływ na ich dostępność.

Tymczasem cały czas poszukujemy nowych sędziów PLO.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Paddre
PokerStrategist

jak sie naucze PLO to bede sedziowal :)

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez erefkey
Kimes 2 ręce dziennie ? :facepalm:

wytlumaczylem dlaczego

Odpowiedz
Cytat
Cichosza
PokerStrategist

Hej,
Co nalezy zawrzeć w podaniu o posade sędziego ;)?

Odpowiedz
Cytat

Cześć,

więcej informacji o aplikacji na sędziego można znaleźć w tym newsie.

W aplikacji warto zawrzeć informacje o:

- odmianie / limitach, na które aplikujemy aby oceniać

- wykresy z gry

- gdzie i co sami gramy oraz krótko opisać, jak tam zawędrowaliśmy :)

- dokonać kilku przykładowych ocen i podlinkować :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT
Elite Grinder

witam,

moje rozdanie nie zostalo ocenione w ciagu 48h, prosze o zwolnienie trenerow <troll_face> :D

Odpowiedz
Cytat
Maksymus007
PokerStrategist

a ja zgłosze problem z BSS NL2-5 FR :) Chodzi mi o dziury w ocenach, znaczy..jest blok ocenionych rąk..potem blok nieocenionych..i znowu część ocenionych, część nie. Jak się ma szczęscie, to trafia się w dobre bloki, jak nie, no to się wisi pomiędzy.
Mam również zastrzeżenia czasem do ocen, znaczy nie zawsze jest wyjaśnione co i dlaczego, dlaczego wg trenera taka linia etc.
O odpowiedziach na odpowiedzi nie ma w ogóle już co wspominać niestety :/

Odpowiedz
Cytat