witam
Przegladajac baze danych mam taki success w stealach na poszczegolnych pozycjach. Czy to prawidlowe wartosci ?
CO - 37%
BTN - 48%
SB- 49%
thx
raf
witam
Przegladajac baze danych mam taki success w stealach na poszczegolnych pozycjach. Czy to prawidlowe wartosci ?
CO - 37%
BTN - 48%
SB- 49%
thx
raf
co twoim zdaniem mialoby decydowac o prawidlowosci tych statystyk i w jaki sposob mamy to ocenic nie znajac nawet twojej strategii stealowania?
bardzo fajnie ze probujesz pracowac nad swoja gra, stealami i sama ich opłacalnoscia
kiedys liczylismy to ze znajomym i teraz tak
PREFLOP
Ogolnie Fold equity (wartosci zaookraglone do 0,5%)
STEAL Blinds
2bb 1+0,5 ----> FE 57 %
2,5bb 1+0,5 ----> FE 63 %
3bb 1+0,5 ----> FE 67 %
2,5bb 1+0,5 ----> FE 63 %
Z CO pojwaia sie problem bo tak
* zalezy wszystko od tego jakim sizeingiem otwieramy
* kto siedzi na blindach
* kto siedzi na BU i jak czesto spasuje
przyklad
BU fold 70% (pozostale przypadki daje nam akcje)
SB fold 80% (pozostale przypadki daje nam akcje)
BB fold 75% (pozostale przypadki daje nam akcje)
Jak czesto wszyscy spasuja ?
Wg prawdopodobienstwa a dokladniej kombinacji najprosciej to obliczyc mnozac wszystkie wartosci dziesietne (wynikiem jest sytuacja gdy wszyscy spasowali)
Wszyscy pasuja = 0,7*0,8*0,75 = 0,42 czyli w 42% twoj steal sie powiedzie bo wszyscy spasuja - jest to mocno przyblizone bo wiadomo nalezy uwzglednic tu jeszcze czynnik wielkosci naszego podbicia
POSTFLOP
wielkos CB(bb) POT
3,5 ________ 6,5 ----> FE 35%
5 __________ 6,5 ----> FE 43%
4 _________ 7,5 ----> FE 35%
6 _________ 7,5 ----> FE 45%
PODSUMOWANIE
Jezeli chcesz dokladnie wywnioskowac czy twoj steal success jest na dobrym poziomie musisz sie zastanowic w jakich sytuacjach jestes najczesciej a w jakich rzadziej np:
jestem na BU i 90% stealuje za 2,5bb a pozostale 10% za 3bb z wynikow podanych wyzej wyciagasz srednia arytmetyczna i wychodzi ci srednia
EDITED
Napisane przez RiverCheckShip
W pierwszym przykladzie jezeli bedziesz mial wiekszy steal succes niz (100%-57%) = 43% to na nim zarabiasz
Steal jest autoprofitowy jeśli steal success będzie większy niż wymagane FE, czyli w tym przypadku 57%.
Poza tym zauważcie, że na fold to steal u przeciwników zwracamy uwagę wtedy, gdy chcemy kraść blindy ze słabymi rękoma, natomiast z premium hands będziemy kradli zawsze, co zaniża nam wartość steal success, więc jeśli chcecie wiedzieć czy dobrze wyszukujecie okazje do kradzieży blindów, usuńcie z zakresu wszystkie premium hands i dopiero wtedy patrzcie na steal success.
Napisane przez queristo
W pierwszym przykladzie jezeli bedziesz mial wiekszy steal succes niz (100%-57%) = 43% to na nim zarabiasz
![]()
Steal jest autoprofitowy jeśli steal success będzie większy niż wymagane FE, czyli w tym przypadku 57%.
EDITED
Polecam "The Mathematics of Poker" - Bill Chen (ciezka ksiazka)
lub
Mathematics of NL Holdem - WiltONTilt (z DC - bardziej przystepne dla pokerzystow)
zanim zaczynasz kwestionowac czyjas prace sprawdz czy ogarniasz o co chodzi ...
Najwyraźniej nie ogarniam
Skoro
STEAL jest profitowy w tym przykladzie jezeli oboje wyrzucaja 57% lub wiecej
to dlaczego
BREAK EVEN POINT - wynosi 100% - 57% = 43%
Załóżmy, że kradnę z BU za 2bb i szansa ze blindy sfoldują wynosi 57% (mój steal success), czyli mam 57%, że wygram 1,5bb i z 43% że stracę 2bb (zakładam zerowe equity mojej ręki).
EV = 0,57*1,5-0,43*2=0
czyli steal success (lub inaczej fold equity) na poziomie 57% to jest mój BE point.
ehhh....
EDITED
Cytat z forum HM2
Napisane przez Patvs
Spoiler
Example: you steal on the BUTTON with a crap hand. TABLE with NO ANTE
Successful steal = you win the blinds
Unsuccessful steal = one of the blinds 3bets, where you FOLD. (so we won't even look at scenario's where they CALL your raise and you have position, or they 3bet and you have a monster hand, or you raise a good hand and you WANT to be called)You minraise 2x BB. You risk 2BB to win 1.5BB
If your opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 2BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's profitable.
Breakeven point: (x * 2) = (100-x * 1.5) x = ~ 43% (so if they have a >57% fold to steal stat, this steal is profitable)You raise 5x BB. You risk 5BB to win 1.5BB
If you opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 5BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's NOT profitable.
Breakeven point: (x * 5) = (100-x * 1.5) x = ~ 23% (so if they have a >77% fold to steal stat, this steal is profitable)
... ja uwazam temat za wyczerpany a Twoje posty wprowadzaja tylko w błąd
Peace :nh
Steal success to nie jest to samo co fold equity
PF Steal Success - Pct of time player attempts to steal preflop and wins the pot uncontested
Jeśli otwieram z btn i w 60% gracze na blindach sfoldują, to w 60% przypadków zgarnę blindy, czyli mój steal success będzie wynosił 60%. Niech ktoś mi wskaże błąd w moim rozumowaniu.
pieknie opisanie RiverCheckShip. wielkie dzieki..
stealuje glownie za 2x.
wynika wiec ze trace stealujac z CO
jak to poprawic?
-wiekszy sizeing (wieksze FE ale z drugiej strony wymagany wiekszy success)?
-czy moze lepiej dobierac villianow do stealu?
RiverCheckShip
ja tez tego nie rozumiem ale wpis który sam dodałeś
You minraise 2x BB. You risk 2BB to win 1.5BB
If your opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 2BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's profitable.
Breakeven point:
(x * 2) = (100-x * 1.5) x = ~ 43% (so if they have a >57% fold to steal stat, this steal is profitable)
zdaje się mówić coś innego
Obejrzyj sobie chociazby ostatni film o matematyce pokera: https://polska.pokerstrategy.com/video/26671/
na podstawie tego filmu
S- kwota do kradzieży - tutaj nasze SB + BB => 1,5 bb
R- kwota którą ryzykkujemy => 2 bb
F= czestotliwośc powodzenia
kiedy steal będzie opłacalny (z any two)? Wtedy gdy Ev takiego zagrania jest równe 0:
EV=0
EV = F*S-(1-F)*R
--------------------------
0= F*S-(1-F)*R <===> F=R/(R+S)
Podstawiając pod ten wzór otrzymasz wartośc jaką musi mieć minimalnie iloczyn SB i BB aby steal był EV+
Fajnie że znajomymi pracujecie nad swoja gra, opłacalnościa steali ale
... ja uwazam temat za wyczerpany a Twoje posty wprowadzaja tylko w błąd
RCS nie wprowadzaj człowieka w błąd. Błędnie to rozumiesz. W sumie nie dziwie się, bo sposób w jaki wytłumaczył to w drugim poście Patvs na forum HM może wprowadzać w błąd.
Steal success >= fold equity daje nam EV+ sytuację.
It depends how much you raise.
If you minraise as a steal (in CO en BTN), and are 30%+ successful you can do it profitable ALL the time.But if your standard raise is a 4x BB raise, you success rate must be 75%+ for it to be profitable.
A ten cytat:
Example: you steal on the BUTTON with a crap hand. TABLE with NO ANTE
Successful steal = you win the blinds
Unsuccessful steal = one of the blinds 3bets, where you FOLD. (so we won't even look at scenario's where they CALL your raise and you have position, or they 3bet and you have a monster hand, or you raise a good hand and you WANT to be called)You minraise 2x BB. You risk 2BB to win 1.5BB
Breakeven point: (x * 2) = (100-x * 1.5) x = ~ 43% (so if they have a >57% fold to steal stat, this steal is profitable)You raise 5x BB. You risk 5BB to win 1.5BB
If you opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 5BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's NOT profitable.
Breakeven point: (x * 5) = (100-x * 1.5) x = ~ 23% (so if they have a >77% fold to steal stat, this steal is profitable)This isn't in our manual/FAQ......Read The Theory of Poker (David Sklansky) or The Mathematics of Poker (Bill Chen)
Sprowadza się do tego:
W przypadku steal za 2bb nasz steal success (fold equity) musi wynosić 2/(2+1+0.5) = ~57%
Dokładnie to mówi w drugim poście, ale w konktekście EV+ zagrania - steal success >= fold to steal.
Queristo ma rację, a Tobie polecam powrócić do matematyki pokera, ponieważ błędnie ją rozumiesz.
EDIT:
Warto jeszcze dodać, że nie można patrzeć na czyste steal success pod kątem samego FE - mamy przecież w stealing range też value handy, nie mówiąc już o grze postflop.
pisanie dzien po imprezie nie jest najlepszym pomyslem ... ;p
Przepraszam za wprowadzenie w blad .. posty edytowane tak aby ktos mogl z tego cos wyniesc
nie wiem tylko teraz jak to sie ma do tego co Patvs wypisuje na forum HMa
tu jest ciekawa rzecz
Luźno.
Your math 3/4.5=66% is incorrect.
If you steal successfully in the CO/BTN you win 1.5 BB.
That's all that matters. It's irrelevant if you raise 2x BB or 5x BB.Because you don't automatically LOSE 4 BB when you raise to 4 BB and your steal attempt is not successful. You can be called and still win the hand postflop, you can be reraised but actually have a monster hand (to re-reraise, or call)
When you steal successfully it's basically only costing you 1 BB to win 2.5 BB (your 1 BB + 1.5 in the blinds).
So 1/2.5: you ONLY have to be successful 40% in the CO/BTN for it to be profitable

http://forums.holdemmanager.com/manager-general/14737-how-steal-success-calculated.html
Steal success % = % czasu, gdy blindy foldują na nasz steal
Nie mam pojęcia czemu Patvs wypisuje takie głupoty. Skoro nie ma znaczenia za ile stealuje i zawsze brany jest pod uwagę 1bb (skąd to się wzięło w ogóle?!) jako nasz wkład, żeby wygrać 1.5bb, to ja od dzisiaj openshovuje na CO/BU/SB i muszę mieć tylko 40% steal success [fold to steal].

Jeszcze w jednym miejscu pisze to:
It depends how much you raise. If you minraise as a steal (in CO en BTN), and are 30%+ successful you can do it profitable ALL the time. But if your standard raise is a 4x BB raise, you success rate must be 75%+ for it to be profitable.
A w innym to:
If you steal successfully in the CO/BTN you win 1.5 BB. That's all that matters. It's irrelevant if you raise 2x BB or 5x BB
no i czyta czlowiek dziwne rzeczy na kacu mimo ze wczesniej mial wszystko wyliczne a potem jest zamieszanie
ehhhh