Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

steal success

16 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
1,292 Wyświetlenia

witam
Przegladajac baze danych mam taki success w stealach na poszczegolnych pozycjach. Czy to prawidlowe wartosci ?

CO - 37%
BTN - 48%
SB- 49%

thx
raf

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

no i dupa

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB

co twoim zdaniem mialoby decydowac o prawidlowosci tych statystyk i w jaki sposob mamy to ocenic nie znajac nawet twojej strategii stealowania?

Odpowiedz
Cytat

bardzo fajnie ze probujesz pracowac nad swoja gra, stealami i sama ich opłacalnoscia
kiedys liczylismy to ze znajomym i teraz tak

PREFLOP

Ogolnie Fold equity (wartosci zaookraglone do 0,5%)

STEAL Blinds
2bb 1+0,5 ----> FE 57 %
2,5bb 1+0,5 ----> FE 63 %
3bb 1+0,5 ----> FE 67 %

2,5bb 1+0,5 ----> FE 63 %

Z CO pojwaia sie problem bo tak

* zalezy wszystko od tego jakim sizeingiem otwieramy
* kto siedzi na blindach
* kto siedzi na BU i jak czesto spasuje

przyklad

BU fold 70% (pozostale przypadki daje nam akcje)
SB fold 80% (pozostale przypadki daje nam akcje)
BB fold 75% (pozostale przypadki daje nam akcje)

Jak czesto wszyscy spasuja ?
Wg prawdopodobienstwa a dokladniej kombinacji najprosciej to obliczyc mnozac wszystkie wartosci dziesietne (wynikiem jest sytuacja gdy wszyscy spasowali)
Wszyscy pasuja = 0,7*0,8*0,75 = 0,42 czyli w 42% twoj steal sie powiedzie bo wszyscy spasuja - jest to mocno przyblizone bo wiadomo nalezy uwzglednic tu jeszcze czynnik wielkosci naszego podbicia

POSTFLOP

wielkos CB(bb) POT
3,5 ________ 6,5 ----> FE 35%
5 __________ 6,5 ----> FE 43%
4 _________ 7,5 ----> FE 35%
6 _________ 7,5 ----> FE 45%

PODSUMOWANIE

Jezeli chcesz dokladnie wywnioskowac czy twoj steal success jest na dobrym poziomie musisz sie zastanowic w jakich sytuacjach jestes najczesciej a w jakich rzadziej np:
jestem na BU i 90% stealuje za 2,5bb a pozostale 10% za 3bb z wynikow podanych wyzej wyciagasz srednia arytmetyczna i wychodzi ci srednia

EDITED

Odpowiedz
Cytat
queristo

Napisane przez RiverCheckShip
W pierwszym przykladzie jezeli bedziesz mial wiekszy steal succes niz (100%-57%) = 43% to na nim zarabiasz

?(
Steal jest autoprofitowy jeśli steal success będzie większy niż wymagane FE, czyli w tym przypadku 57%.
Poza tym zauważcie, że na fold to steal u przeciwników zwracamy uwagę wtedy, gdy chcemy kraść blindy ze słabymi rękoma, natomiast z premium hands będziemy kradli zawsze, co zaniża nam wartość steal success, więc jeśli chcecie wiedzieć czy dobrze wyszukujecie okazje do kradzieży blindów, usuńcie z zakresu wszystkie premium hands i dopiero wtedy patrzcie na steal success.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez queristo

W pierwszym przykladzie jezeli bedziesz mial wiekszy steal succes niz (100%-57%) = 43% to na nim zarabiasz

?(
Steal jest autoprofitowy jeśli steal success będzie większy niż wymagane FE, czyli w tym przypadku 57%.

EDITED

Polecam "The Mathematics of Poker" - Bill Chen (ciezka ksiazka)
lub
Mathematics of NL Holdem - WiltONTilt (z DC - bardziej przystepne dla pokerzystow)

Odpowiedz
Cytat
queristo

zanim zaczynasz kwestionowac czyjas prace sprawdz czy ogarniasz o co chodzi ...

Najwyraźniej nie ogarniam :f_frown:
Skoro

STEAL jest profitowy w tym przykladzie jezeli oboje wyrzucaja 57% lub wiecej

to dlaczego

BREAK EVEN POINT - wynosi 100% - 57% = 43%

Załóżmy, że kradnę z BU za 2bb i szansa ze blindy sfoldują wynosi 57% (mój steal success), czyli mam 57%, że wygram 1,5bb i z 43% że stracę 2bb (zakładam zerowe equity mojej ręki).
EV = 0,57*1,5-0,43*2=0
czyli steal success (lub inaczej fold equity) na poziomie 57% to jest mój BE point.

Odpowiedz
Cytat

ehhh....

EDITED

Cytat z forum HM2

Napisane przez Patvs

Spoiler

Example: you steal on the BUTTON with a crap hand. TABLE with NO ANTE
Successful steal = you win the blinds
Unsuccessful steal = one of the blinds 3bets, where you FOLD. (so we won't even look at scenario's where they CALL your raise and you have position, or they 3bet and you have a monster hand, or you raise a good hand and you WANT to be called)

You minraise 2x BB. You risk 2BB to win 1.5BB
If your opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 2BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's profitable.
Breakeven point: (x * 2) = (100-x * 1.5) x = ~ 43% (so if they have a >57% fold to steal stat, this steal is profitable)

You raise 5x BB. You risk 5BB to win 1.5BB
If you opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 5BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's NOT profitable.
Breakeven point: (x * 5) = (100-x * 1.5) x = ~ 23% (so if they have a >77% fold to steal stat, this steal is profitable)

CO BTN Steal % success

... ja uwazam temat za wyczerpany a Twoje posty wprowadzaja tylko w błąd

Peace :nh

Odpowiedz
Cytat
queristo

Steal success to nie jest to samo co fold equity

PF Steal Success - Pct of time player attempts to steal preflop and wins the pot uncontested

Jeśli otwieram z btn i w 60% gracze na blindach sfoldują, to w 60% przypadków zgarnę blindy, czyli mój steal success będzie wynosił 60%. Niech ktoś mi wskaże błąd w moim rozumowaniu.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

pieknie opisanie RiverCheckShip. wielkie dzieki..

stealuje glownie za 2x.
wynika wiec ze trace stealujac z CO

jak to poprawic?
-wiekszy sizeing (wieksze FE ale z drugiej strony wymagany wiekszy success)?
-czy moze lepiej dobierac villianow do stealu?

Odpowiedz
Cytat
kustra

.

Odpowiedz
Cytat
boxer82

RiverCheckShip
ja tez tego nie rozumiem ale wpis który sam dodałeś

If your opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 2BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's profitable.
Breakeven point:
(x * 2) = (100-x * 1.5) x = ~ 43% (so if they have a >57% fold to steal stat, this steal is profitable)

zdaje się mówić coś innego

Obejrzyj sobie chociazby ostatni film o matematyce pokera: https://polska.pokerstrategy.com/video/26671/

na podstawie tego filmu

S- kwota do kradzieży - tutaj nasze SB + BB => 1,5 bb
R- kwota którą ryzykkujemy => 2 bb
F= czestotliwośc powodzenia

kiedy steal będzie opłacalny (z any two)? Wtedy gdy Ev takiego zagrania jest równe 0:

EV=0
EV = F*S-(1-F)*R
--------------------------
0= F*S-(1-F)*R <===> F=R/(R+S)

Podstawiając pod ten wzór otrzymasz wartośc jaką musi mieć minimalnie iloczyn SB i BB aby steal był EV+

Fajnie że znajomymi pracujecie nad swoja gra, opłacalnościa steali ale

... ja uwazam temat za wyczerpany a Twoje posty wprowadzaja tylko w błąd

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

RCS nie wprowadzaj człowieka w błąd. Błędnie to rozumiesz. W sumie nie dziwie się, bo sposób w jaki wytłumaczył to w drugim poście Patvs na forum HM może wprowadzać w błąd.

Steal success >= fold equity daje nam EV+ sytuację.

It depends how much you raise.
If you minraise as a steal (in CO en BTN), and are 30%+ successful you can do it profitable ALL the time.

But if your standard raise is a 4x BB raise, you success rate must be 75%+ for it to be profitable.

A ten cytat:

Example: you steal on the BUTTON with a crap hand. TABLE with NO ANTE
Successful steal = you win the blinds
Unsuccessful steal = one of the blinds 3bets, where you FOLD. (so we won't even look at scenario's where they CALL your raise and you have position, or they 3bet and you have a monster hand, or you raise a good hand and you WANT to be called)

Breakeven point: (x * 2) = (100-x * 1.5) x = ~ 43% (so if they have a >57% fold to steal stat, this steal is profitable)

You raise 5x BB. You risk 5BB to win 1.5BB
If you opponents 3bet 33% of the time, you'll loose 5BB 1/3 of the time, you'll win 3BB (2 x 1.5) 2/3 of the time so it's NOT profitable.
Breakeven point: (x * 5) = (100-x * 1.5) x = ~ 23% (so if they have a >77% fold to steal stat, this steal is profitable)

This isn't in our manual/FAQ......Read The Theory of Poker (David Sklansky) or The Mathematics of Poker (Bill Chen)

Sprowadza się do tego:

W przypadku steal za 2bb nasz steal success (fold equity) musi wynosić 2/(2+1+0.5) = ~57%
Dokładnie to mówi w drugim poście, ale w konktekście EV+ zagrania - steal success >= fold to steal.

Queristo ma rację, a Tobie polecam powrócić do matematyki pokera, ponieważ błędnie ją rozumiesz.

EDIT:

Warto jeszcze dodać, że nie można patrzeć na czyste steal success pod kątem samego FE - mamy przecież w stealing range też value handy, nie mówiąc już o grze postflop.

Odpowiedz
Cytat

pisanie dzien po imprezie nie jest najlepszym pomyslem ... ;p

Przepraszam za wprowadzenie w blad .. posty edytowane tak aby ktos mogl z tego cos wyniesc

nie wiem tylko teraz jak to sie ma do tego co Patvs wypisuje na forum HMa :D

tu jest ciekawa rzecz :D

CO BTN SB Steal

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Luźno.

Your math 3/4.5=66% is incorrect.
If you steal successfully in the CO/BTN you win 1.5 BB.
That's all that matters. It's irrelevant if you raise 2x BB or 5x BB.

Because you don't automatically LOSE 4 BB when you raise to 4 BB and your steal attempt is not successful. You can be called and still win the hand postflop, you can be reraised but actually have a monster hand (to re-reraise, or call)

When you steal successfully it's basically only costing you 1 BB to win 2.5 BB (your 1 BB + 1.5 in the blinds).

So 1/2.5: you ONLY have to be successful 40% in the CO/BTN for it to be profitable

http://forums.holdemmanager.com/manager-general/14737-how-steal-success-calculated.html

Steal success % = % czasu, gdy blindy foldują na nasz steal

Nie mam pojęcia czemu Patvs wypisuje takie głupoty. Skoro nie ma znaczenia za ile stealuje i zawsze brany jest pod uwagę 1bb (skąd to się wzięło w ogóle?!) jako nasz wkład, żeby wygrać 1.5bb, to ja od dzisiaj openshovuje na CO/BU/SB i muszę mieć tylko 40% steal success [fold to steal].

Jeszcze w jednym miejscu pisze to:

It depends how much you raise. If you minraise as a steal (in CO en BTN), and are 30%+ successful you can do it profitable ALL the time. But if your standard raise is a 4x BB raise, you success rate must be 75%+ for it to be profitable.

A w innym to:

If you steal successfully in the CO/BTN you win 1.5 BB. That's all that matters. It's irrelevant if you raise 2x BB or 5x BB

Odpowiedz
Cytat

no i czyta czlowiek dziwne rzeczy na kacu mimo ze wczesniej mial wszystko wyliczne a potem jest zamieszanie :D ehhhh

Odpowiedz
Cytat