Przejdź do forum
Praca nad swoją grą...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Praca nad swoją grą.

7 Posty
3 Użytkownicy
4 Reakcje
930 Wyświetlenia
shylikea

Witam. Zakładam kolejny wątek tym razem z moimi pytaniami ogólnymi dotyczącymi pracą nad grą. Może troszeczkę pytań z matematyczego punktu widzenia też będzie ale nie głównie więc żeby nie było, że duplikuje temat . A myślę, że nowi gracze chętnie z tego wątku będą korzystać jeśli będzie dużo ciekawych odpowiedzi na moje pytania. Więc zaczynam. Odpowiedzi też super szczegółowe nie muszą być także jak podrzucicie jakiś link do ciekawych artykułów z jakiegoś tematu to byłoby spoko - bo sam już nie wiem w co ręcę włożyć.

1. Zakresy. Swoje zakresy nakreślacie w equilabie ? Np. , że przeciwko 30% rangu callujecie/otwieracie z rangem, który po obliczeniu sobie equity, które należy zrealizować to robicie? Oczywiście potem wszystko zmienia się na flopie. Pozycja, jaki jest gracz , jaki board. Ale to kolejne pytania.
I właśnie w ten sposób po matematycznych wyliczeniach robicie swoje tabelki rak startwych w zaleznosci od equity?

2. Chciałbym jeszcze prosić o podanie mi zagadnień tego typu: fold equity, obliczanie EV - wszystkie tego typu podobne zagadnienia. Bo chyba dzięki temu wiecie na jakich boardach i przeciwko komu zrobić np. reraise na flopie albo call albo all in.. itp?

3. I pytanie w jaki sposób pracujecie np nad swoją grą postflop? Co w trackerach filtrujecie, skąd wiecie czy warto było gdzieś zagrywać czy nie... czy warto dalej cbetować. Bo moje generalne założenia to gra z equity. Ale to podobno łatwe do rozgryzienia dla przeciwnika z czym mogę tak grać. I tu wchodzi poprawianie czerwonej linii.. Żeby ona nie miała tendencji spadającej to chyba trzeba sporo blefować ? Tylko ja nie wiem czy to jest opłacalne. Nie wiem jak do tego podejść.

4. Mogę znaleźć gdzieś jakieś grupy gdzie gracze wspólnie analizują swoją gre z danych stawek i próbują razem rozwijać swoją grę? Muszę szukać i pytać indywidualnie czy jak to wygląda ?

Wszystki pytania, które mi przyjdą do głowy będę umieszczał tutaj żeby nie zaśmiecać forum. Mam nadzieję, że odpowiedzi na pytania komuś też się przydadzą i nie tylko mnie.
Pozdrawiam

Znalazłem jakieś informację na ten piosolver? Coś takiego ? Wersja free jest wniesie dużo do gry czy lepiej trzeba zainwestować w którąś z płatnych wersji? Na czym ten program wgl polega ?

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
diemdzi

Napisane przez shylikea
1. Zakresy. Swoje zakresy nakreślacie w equilabie ? Np. , że przeciwko 30% rangu callujecie/otwieracie z rangem, który po obliczeniu sobie equity, które należy zrealizować to robicie? Oczywiście potem wszystko zmienia się na flopie. Pozycja, jaki jest gracz , jaki board. Ale to kolejne pytania.
I właśnie w ten sposób po matematycznych wyliczeniach robicie swoje tabelki rak startwych w zaleznosci od equity?

Jeśli obejrzałeś już serię Rushera "Enter the Matrix" to masz już gotowe tabelki. Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś - obejrzyj. Podane tam tabele startowe są dobrze omówione, a na określonym stole po prostu dostosowujesz swój zakres do przeciwników. Jeśli widzisz, że za często cię 3betują, albo za często masz multiway pot - zawężasz zakres. Jeśli jesteś na stole z pasywnymi graczami, albo wiesz, że łatwo zabierzesz blindy grając np z CO - poszerzasz zakres. Po pewnym czasie zauważysz, że z pewnymi rękoma bez względu na stoły masz po prostu problem postflop, a z innymi rękoma, których Rusher nie uwzględnił w budowaniu swoich tabelek radzisz sobie lepiej. Pamiętaj, że tabelki mają być przede wszystkim TWOJE (oczywiście na start wystarczą te Rushera) i wygrywającym graczem można być grając 16/12 jak i 32/25.

Na część Twoich pytań odnośnie matematyki odpowiedzi znajdziesz w dziale z artykułami - starsze artykuły. Korzystaj póki masz srebrny status.

A PioSolverem nie zawracaj sobie głowy, to zdecydowanie zbyt rozbudowany program na mikrostawki.

Odpowiedz
Cytat
Heissenbberg

Napisane przez diemdzi
Jeśli widzisz, że za często cię 3betują, albo za często masz multiway pot - zawężasz zakres

No to akurat nie jest uniwersalna rada na radzenie sobie z częstym 3betem przeciwników. Jeśli ktoś Cię często 3betuje, bo widzi, że grasz bardzo szeroko i to wykorzystuje to faktycznie, lepiej zawęzić zakres. Ale może być też tak, że ktoś po prostu ma wysoki 3bet, bo np. wykorzystuje tendencje playerpoola do czestego foldowania do 3betów, więc wtedy zawężenie zakresu będzie EV-,bronisz te 50% i włączasz do zakresu jakieś 4bet blefy.

Odpowiedz
Cytat
diemdzi

Wydaje mi się, że dla kogoś, kto pyta o podstawy na start zaprzątanie sobie głowy 4bet blefami nie będzie przydatne. Shylikea gra NL2, ogarnie podstawy, ogarnie swoją straightforward gierkę, zrobi jakiś bankroll i można pobawić się w blefy, ale spokojnie, małymi krokami.

Odpowiedz
Cytat
Heissenbberg

Może faktycznie 4bet blefy na początku gry nie będą dobre, ale nie powiesz mi, że zawężanie opena przez dostawanie częstych 3betów jest zawsze dobre (a nie podzieliłeś tego na żadne przypadki)

Odpowiedz
Cytat
diemdzi

Oczywiście, że nie. Pisząc to patrzyłem przez pryzmat limitu, na którym gra autor tematu.

Odpowiedz
Cytat
shylikea Autor wątku
shylikea

.

Odpowiedz
Cytat