Przejdź do forum
Pożegnanie z tabelk...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pożegnanie z tabelkami

24 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
6,258 Wyświetlenia
Coach
Robmaf
BlackMember

Range będzie zależał od jego humoru, historii, pozycji itp. Dlatego przyjąłem, że będzie dla przykładu callował następujące ręce (dla uproszczenia nie 3betuje).

Robimy cbet, więc gdy on calluje prawie wszystko....to zostaje....

Ok, to znów spore uproszczenie, ale chcę coś uwypuklić!
Klucz do call cb od tego fisha: call każda para (bo mam rękę przecież), call każdy as (bo asów nie można foldować - as to świętość), call każdy układ kart, który jest koło boardu, bo przecież na turnie mogę już złapać draw!

Stąd wszystkie te ręce typu 96;J7;76 itd. Oczywiście możemy ograniczyć call takich rąk o połowę - nie zmieni to faktu, że fish będzie miał najczęściej ścierwo:)

Teraz przyjmijmy 2 warianty:
1.fish calluje cb turn jak ma cokolwiek, czyli : każdą parę, AQ (bo to za dobre karty, żeby tak foldować), każdego drawa (dla uproszczenia znów nie dałem boardu z flush drawem),

2.fish calluje już w miarę ograniająco(bo postrzega nasz cb na turnie jako siłę), czyli calluje 2nd pair+ i każdy dobry draw.
W wariancie 2 może callować 3rd pair+ - niewiele to zmieni.

Podbijasz pre i dostajesz call; robisz cbet i dostajesz call. Tutaj często zaczyna się gra:) W puli powiedzmy jest $10, aby blef był opłacalny, gdy uderzysz za $7 przeciwnik musi sfoldować 7/17, czyli 41,2%

Jest 538 kombinacji rąk, z którymi od dociera na turn (nie liczymy Twojej ręki, która może ograniczać nieco jego kombinacje). A teraz prosta matma:

Wariant 1:321/538=~59%, czyli FE masz ok 41%
Wariant 2:223/538=~41,5%, czyli FE masz 58,5%

Co to oznacza?
Wariant 1: cb blef na turnie jest opłacalny, bo ty mając nawet Ahigh i tak bijesz część jego rąk już teraz, a dodatkowo masz jeszcze equity na R. A walisz jak trafisz na R. Wtedy więcej kasy dla Ciebie.

Wariant2: FE jest gigantyczne. Autoprofit, warto czekać czasem super monstery

Zauważ, że do jego range dodałem asy, króle, damy itd, żeby było, że je ma zawsze i je zawsze calluje. W praktyce jednak fishe 3betują silne ręce i mają je rzadziej w zasięgu (co osłabia jego range i oznacza, że fish rzadziej będzie callował turna). Dałem także zawsze call, a przecież minraise od pasywnego fisha natychmiast zdradza jego rękę, co upraszcza grę.

Ogólnie plan na R jeśli złapiesz 2nd pair+ to bet tym częściej im częściej fish jest bliżej wariantu 1.
Zauważ też, że gdy wariant 2 calluje turna, to ma już w miarę solidny range. Wtedy na river już tylko valuebetujesz.

Odpowiedz
Cytat
Coach
Robmaf
BlackMember

Żeby nie było....zróbcie proszę to samo dla mokrego boardu...pobawimy się:)

Odpowiedz
Cytat
Grigo92
PokerStrategist

Ok, podejmuję wyzwanie :)

Dam mu taki sam calling range jak w Twoim przykładzie:

Board niech będzie taki:

W takim razie on sprawdza cbet flop z Każdym asem, pocketem, parą, drawem:

Na turnie board niech będzie taki:

Wariant 1: calluje każdą parę, każdego drawa;
Wariant 2: calluje 2nd pair+ i każdego dobrego drawa;

Wychodzi, że on calluje na takim flopie 612 kombinacji rąk, czyli ~94% swojego range!

Teraz liczę turna;

Wariant 1 sprawdzi 558 kombinacji swoich rąk, z którymi sprawdził flopa i znalazł się na turnie = 91% czasu!

Wariant 2 sprawdzi 336 kombinacji swoich rąk, z którymi sprawdził flopa i znalazł się na turnie = ~55% czasu.

W takim razie nasze fold equity vs Wariant 1 wynosi 9%!
Natomiast vs Wariant 2 mamy 45% fold equity.
Zgodnie z zastosowanym sizingiem potrzebujemy 41,2% fold equity, co vs Wariant 2 jest spełnione.

Z tego wynika, że vs Wariant 2 możemy tutaj dochodowo cbetować turna, bo w longrunie wygrywamy na jego foldach + czasami trafimy coś na river i zagramy mu tam valuebeta = dodatkowa kasa dla nas.

Teraz pozostaje tylko szukać takich fishy i kategoryzować ich pod względem w/w wariantów _cool:

Jednak problem w tym, że fishy z fold to cbet flop w granicy 10% jest bardzo niewielu, prędzej foldują coś w stylu 20-40% albo 50%.
Wtedy siłą rzeczy ich range na turnie jest mocniejszy, nie mają tam aż tak dużo trashu...

Odpowiedz
Cytat
Coach
Robmaf
BlackMember

Podoba mi się ta analiza. Ok, zmieńmy nieco wymagania. Wyfolduj:
Wariant F1:20%
Wariant F2:30%

Jak? Np. ograniczając call z najsłabszymi asami i odpuszczając najsłabsze drawy i najniższe pary. Można się pobawić:)

A jeśli chcesz go zachęcić do foldowania mało na flopie, to uderz 1/4-1/3 pota. Call dostaniesz prawie zawsze. A wtedy na turnie walisz 4/5 pota i masz sytuacje taką, jak wyżej opisana. Czyli, że jesteśmy na turnie, a przeciwnik ma masę trashu i kiedy fish widzi mały bet, a potem bardzo duży, to najczęściej postrzega to jako super siłę. Więc manipulujesz nim, aby grał tak jak chcesz...do pewnego stopnia.

Nie polecam jednak jej stosować na Ahigh boardach.

Odpowiedz
Cytat