Są jakieś sytuacje (gram na sh, lecz nie wiem czy w tym przypadku ma to jakieś znaczenie) w których over bet jest dobrym rozwiązaniem? Mam namyśli taki porządny over bet - jakieś 1.5 może 2x pulę. Albo jakieś śmieszne all iny którego wartość jest kilkukrotnie większa niż pula. W jakich sytuacjach i czy w ogóle powinno się stosować coś takiego?
Tu masz przykład:
$0.12/$0.25 No Limit Holdem
5 Players
Hand Conversion Powered by weaktight.com
Stacks:
UTG vinkelu ($4.71)
CO Guti82 ($29.14)
BTN djben2010 ($13.86)
SB Hero ($34.05)
BB al_capone9 ($11)
Pre-Flop: ($0.37, 5 players) Hero is SB 6♣ 6♦
1 fold, Guti82 raises to $1, 1 fold, Hero calls $0.88, 1 fold
Flop: 5♥ J♥ 5♣ ($2.25, 2 players)
Hero checks, Guti82 bets $1.75, Hero calls $1.75
Turn: 6♥ ($5.75, 2 players)
Hero checks, Guti82 checks
River: 2♠ ($5.75, 2 players)
Hero bets $31.30, Guti82 calls $26.39
Final Pot: $63.44
Hero shows
6♣ 6♦
Hero wins $60.54 (net +$26.49)
Guti82 lost $29.14
Intuicyja każe odpowiedzieć, że na pewno jest to zagranie zasadne jeśli sądzisz, że przeciwnik Cię sprawdzi
Jako, że jest to jednak dość enigmatyczna i pewnie niespecjalnie pomocna odpowiedź to postaram się delikatnie uściślić. Jeśli historia gry z przeciwnikiem dostarczyła Ci readów na to jak rozgrywa monstery i masz w danej - wskazującej na to że przeciwnik trzyma mocna rękę - sytuacji nutsa, to pewni warto spróbować wyciągnąć max value. Polecam (jeśli masz możliwość) zapoznać się z pracami Andrew "Balugawhale" Seidman-a, czasami dotyka on w swoich artykułach/filmach problemu overbetów rekomendując ich używanie na mikrolimitach. Twierdzi, że podwajał winrate swoich studentów każąc im podwajać betsizing ich valuebetów na river
co jest oczywiście sloganem ale jeśli tak dobry gracz i teoretyk pokera twierdzi, że overbety są dochodowe to pewnie są.
EDIT:
Byłbym zapomniał. Tą wklejoną przeze mnie rękę rozegrałem w marcu i na innym roomie niż gram teraz więc nie mam bazy ale z tego co pamiętam miałem noty na gościa mówiące, że gra agresywnie drawy i tricky z monsterami. Po jego checku na turn uznałem, że albo (w większości przypadków) trzyma kompletny air, z którym nie sprawidz już żadnego beta na river albo ma flusha, z którym mógł przeczekać turn i może mi dać max value. Na pewno nie zagrałbym tego overbeta bez dobrego powodu (ponieważ niemal nie używam tego zagrania) więc jestem niemal przekonany, że dynamika gry między nami była dość agresywna i możliwe, że ten przeciwnik widział już jakiś overbet w moim wykonaniu.
Na niskich limitach używałbym overbetów tylko for value, głównie w sytuacjach gdzie:
- stawiasz przeciwnika na bardzo mocna rękę jednak taka która nie zawsze zagra raise na river, sam trzymasz coś mocniejszego, wiesz, że on nie zrzuci
- grasz ze słabym przeciwnikiem który praktycznie nie pasuje rak typu top pair dlatego jeżeli masz board w stylu A62 - 8 - 2 on zagrał ch/c na flopie i turnie, uważasz, że ma tego Ax, a Ty trzymasz np AK to możesz zagrać overbet for value