Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] oddsy

14 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
522 Wyświetlenia
mardmo

hej mam takie pytanko

nie mam problemu z wyliczeniem oddsow od flopa do turna ale nie jarze jak sie wylicza oddsy od flopa do rivera

oddsy = karty niezmieniające twojej sytuacji : karty polepszające twoją rękę

oto przyklad

moje karty to 7 :heart:6 :heart: a flop 2 :heart:K :heart:A :spade:
outy = 9
karty niezmieniajace moja sytuacje to 52-5 = 47

oddsy = (47-9)/9 = 4:1

ale jak teraz of flopa do rivera sie liczy?

13 odpowiedzi

Witaj mardmo,

Można to policzyć bardzo łatwo ze wzoru:

% = 1- [ (47 - 9 / 47 ) * ( 46 - 9 /47 )] = 1 - 0,65 = 0,35 = 35%

35% to 35/65 czyli 2:1, i takie też są oddsy trafienia koloru na turnie LUB riverze.

Pozdrawiam.

mardmo Autor wątku
mardmo

to w takim razie oddsy 4:1 na flopie to nie 25% tylko 20%?

Oczywiście,

4:1 to inaczej:

ilość wygranych / ( cyfra po lewej + cyfra po prawej )

czyli:

1 / 5 = 20%

Pozdrawiam.

mardmo Autor wątku
mardmo
mardmo Autor wątku
mardmo

a propo tematu

moja reka A :diamond:K :diamond:
flop 2 :diamond: 8 :diamond: 6 :heart:

i czy majac monsterdrawa to oprocz 9 outow do koloru to czy licze tez po 3 outy za Asy i Krole czyli w sumie 15 outow?

7OKER

Napisane przez mardmo
a propo tematu

moja reka A :diamond:K :diamond:
flop 2 :diamond: 8 :diamond: 6 :heart:

i czy majac monsterdrawa to oprocz 9 outow do koloru to czy licze tez po 3 outy za Asy i Krole czyli w sumie 15 outow?

Nie masz 15 czystych outów, bo przeciwnik ma 88, 66, lub 22 to trafienie ani A ani K Cię nie ratuje.
Zależnie ile setów a ile over pair będziesz uwazal ze moze miec przeciwnik to mozesz liczyc swoje outy w zakresie 9-15.

Btw. nawet trafenie koloru na turnie nie daje Ci pewnego zwycięstwa, bo przeciwnik z setem moze trafić fulla.

np vs JJ+, 88, 66, 22 mamy 40% equity, a vs JJ-QQ mamy 53%, vs same sety mamy niecałe 25%.

Polecam zabawę equilatorem, może pozwolić na spory rozwój;)

pozdrawiam i życzę GL przy stolikach

mardmo Autor wątku
mardmo

czyli licze tylko te 9 outow do flusha i nic nie musze dyskontowac?

a z tym dyskontowaniem to zalezy od boardu i z tym na co obstawiam przeciwnika?

co do Equilatora to jeszcze przedemna ale dzieki i pozdrawiam :)

a z tym dyskontowaniem to zalezy od boardu i z tym na co obstawiam przeciwnika?

Dokładnie tak, jeśli tylko nie drawujesz do nuts'a, nie zawsze możesz liczyć, że wszystkie Twoje outy są 'czyste'.

Tak, jak w Twoim przykładzie napisał 7OKER, jeśli myślisz, że przeciwnik w swoim range'u ma sety czy 2 pair, nie możesz uznać, że trafienie A lub K da Ci lepszą rękę. Nawet trafienie nuts flusha z 6 :diamond: na turnie nie da Ci zwycięstwa, jeśli pokaże np. 22.

Wszystko rozbija się o odpowiednie myślenie zakresem rąk, jaki Twój przeciwnik może mieć, i na podejmowanie decyzji na tej podstawie.

Pozdrawiam.

mardmo Autor wątku
mardmo

kolejny przyklad :)

moja reka J :diamond:T :diamond:
flop Q :heart:9 :spade:J :club:

idealnie to mialbym te 13 outow ale ze musze jakis range przyznac to musze zmniejszyc ilosc moich outow do 6 przy range przeciwnika 99+, ATs+, ATo+

moje odsy to ~12% a equity to 53.64% i czy to jest wystarczajace by brac udzial w rozdaniu dalej?
ile potrzebuje oddsow i jakiego equity?

Refic

Cześć mardmo

Jeżeli masz powyżej 50% equity, to zawsze jest to wystarczające do brania udziału w rozdaniu. Zawsze twoja decyzja będzie EV+

Jeżeli masz mniej niż 50%, to muszą zostać spełnione pewne warunki, mianowicie pula musi być już nabudowana.

Co co twojego range'u. Ja bym go raczej tak określił:
99+, AQs, ATs, KQs, KTs, QJs, J9s, AQo, ATo, KQo, KTo, QJo, J9o

Na taki range, masz 38,5% equity. Twoje outy, nie są czystymi outami, nie da się ich jednoznacznie określić, dlatego musisz patrzeć na cały powyższy range przeciwnika.

Natomiast, jeżeli masz 38.5% equity to oznacza, że opłaca Ci się grać call/raise w każdej sytuacji gdy przeciwnik na flopie, betuje nawet za pulę.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało pisz. Wszystko postaramy się wyjaśnić.

pozdrawiam

mardmo Autor wątku
mardmo

kolejne pytanie :)

tym razem o POT ODDSY

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.02(BB) Replayer
SB ($1.10)
BB ($5.14)
UTG ($0.29)
UTG+1 ($1.92)
UTG+2 ($4.75)
MP1 ($5.01)
Hero ($2)
MP3 ($2)
CO ($5)
BTN ($2.57)

Dealt to Hero K♦ A♣

UTG calls $0.02, UTG+1 calls $0.02, fold, fold, Hero raises to $0.11, fold, fold, fold, fold, fold, UTG calls $0.09, UTG+1 calls $0.09

FLOP ($0.36) 7♣ K♠ Q♦

UTG checks, UTG+1 bets $0.14, Hero raises to $0.45, UTG folds, UTG+1 folds

Hero shows K♦ A♣

Hero wins $0.60

Moje oddsy do ulepszenia pary do trojki lub dwoch par to 8:1 natomiast pot odds w tym przypadku to 3.57:1 . Jest ta zasada ktora mowi ze Jeżeli pot odds są większe, niż oddsy skompletowania twojej ręki, to sprawdzenie jest opłacalne w długim okresie. Jeżeli są one mniejsze, sprawdzenie będzie przynosić ci straty.

Czyli pot oddsy liczymy gdy nie mamy zadnej gotowej reki?
Dobrze mysle?

dzieki :)

Refic

Pot oddsy liczymy, gdy nie mamy gotowej ręki. W powyższym przykładzie nie ma sensu ich liczyć, ponieważ masz TPTK.

Tutaj masz to stosunkowo jasno wyjaśnione, Pot odds

pozdrawiam

mardmo Autor wątku
mardmo