Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL25 zoom 40k

13 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
661 Wyświetlenia
adi937

Problem na pewno tkwi w blindach. Jedyne minusy posiadam na pozycjach SB i BB przez co ucieka mi prawie 2/3 hajsu. Staram się trochę tego bronić, chociaż nie czuje się z tym zbyt pewnie. Proszę też o ocenę resztę statystyk. Z góry dzięki.

pre:

Spoiler

steal:

Spoiler

flop:

Spoiler

turn:

Spoiler

river:

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
12 odpowiedzi
rusher88

Siema.

Wejdz w HM i:

"more reports" -> "leakbuster" -> "positions"

Wtedy pokaze sie zakladka z pozycjami EP, MP, CO, BU, SB, BB, zrob prosze screena z winnings bb/100 pozycyjnym + probkami na poszczegolne pozycje.

Odpowiedz
Cytat
adi937 Autor wątku
adi937

Positions:

Spoiler

Gdybyś potrzebował jeszcze jakiś dodatkowych statów do tej tabeli, to daj znać i dodam.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Jeszcze zanim przejdziemy do analizy, to musze Cie poprosic o jeszcze jeden up :)

Zobacz ze scereeny popupow dales z 40k hands, natomiast te z positions, to duuuuzo wiecej. Wyfiltruj prosze tez ostatnie 40k hands, aby te staty pokrywaly sie z tymi z popupow.

No i pytanie przy okazji - martwisz sie wynikami na SB i BB, ok. Do jakich wartosci chcialbys doprowadzic winnings na tych pozycjach?

Odpowiedz
Cytat
adi937 Autor wątku
adi937

wrzucam to, o co prosiłeś:

Spoiler

Wyniki na SB/BB chciałbym przynajmniej doprowadzić do -5BB/100 no chyba że da radę więcej :)

Gdybym auto foldował 100%, co daje -15,55BB/100. Grając jedynie super premium handy QQ+ to już miałbym profit z tego w porównaniu do moich dotychczasowych wyników. Może od tego zacząć :)? - cofam to :P

Odpowiedz
Cytat
rusher88
adi937 Autor wątku
adi937

LOOOOL... sam się zbrechtałem w tym momencie, co ja liczyłem. Ok, załóżmy, że wstępnie chciałbym dojść do tych -10BB/100

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Hmm, spójrz na to raz jeszcze:

Statystyka pozycyjna, jak nazwa wskazuje, bierze pod uwage tylko i wylacznie rozdania rozegrane na DANEJ pozycji. Stad, rozgrywając 100 rozdań na BB i zakładając, że będziesz za każdym razem foldował swoją reke nie dorzucając nic do pota stracisz 100 blindów. Czyli winrate z tej pozycji będzie wynosil -100BB/100, a analogicznie na SB -50BB/100.

Porownując te wyniki ze screenshotami, które zamieściłeś, wbrew temu co sądzisz wygrywasz ( zmniejszasz straty ) na blindach.

Odnosząc sie do screena, który tu daleś, to winrate z BU zwraca uwage, a nie BB :).

Odpowiedz
Cytat
adi937 Autor wątku
adi937

Spoko na szczęście sam opamiętałem się w tych obliczeniach :P Czy zatem mój wynik na SB i BB jest w miarę ok, czy jednak należałoby go poprawić? No i oczywiście jak wspomniałeś problem jest w BU, co doradzasz?

Czy można na grafie przedstawić wyniki z danej pozycji? Bo od pewnego czasu staram się trochę więcej tego bronić, tylko nie pamiętam od ilu rąk ;/ a chciałbym zobaczyć czy wychodzi mi to na dobre czy nie :P

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Wiesz, wydaje mi sie ze tak -> More Filters, tutaj ustaw pozycje TYLKO na BB i powinno byc po sprawie. To samo mozesz zrobic z kazda inna pozycja.

Sprawdze jeszcze jak tylko wroce do kompa, bo musze chwile przerwy zrobic i skoro wiemy juz jak stoimy z blindami, to mozna zobaczyc w koncu te staty i za to tez sie zabiore za chwile :).

Odpowiedz
Cytat
rusher88

OK, no to traz juz zabierajac sie za staty:

- z EP/MP jest mocno tight, generlanie pewnie OK, chociaz warto zobaczyc czy dobrze pozycjonujesz gre z MP

- steale sa dosc plaskie, mam na mysli to ze z CO, BU i SB otwierasz bardzo podobny zakres

- w kontekscie rangeow jakie grasz, mysle ze warto zobaczyc w filtrach jak Ci idzie w spotach, kiedy callujesz 3bety, w tym tez mam na mysli pozne pozycje

- co do obrony blindow, to masa czynnikow tutaj wplywa na to co/jak/ile, ale patrzac na Twoj calling range, oraz na fold to CB OOP, raise CB OOP, donkbet, wychodzi na to ze sporo zakresu check/foldujesz, a jesli juz go bronisz, to pasywnie

- o ile w 3betach widac mocno pozycyjna gre, to calling range masz plaski, jak patrzymy w numerki, tyle ze pewnie duza role ma tu relacja z 3betem, wiec pewnie sam range jest troche elastyczny

- skoro o foldach vs cbety mowimy, to IP foldujesz troche mniej + zdecydowanie wiecej raiseujesz -> foldy w strone rivera maleja, no ale twoj range sie wzmacnia, wiec to naturalne

- zastanawiam sie czy nie cbetujesz troche za malo, jak na te stawki/tendencje. Fold equity z cbetow jest dosc duze, wiekszosc ludzi gra dosc liniowo. Zwroc uwage na to ze cbet jest wynikowy -> cbetujesz X% z range pre -> na turnie X% z tego co zostaje, a na river znow X% z tego co zostaje po turnie. Sa ocen, czy to jest szczery cbet czy nie.

Co wazne, warto tutaj dodac, ze kiedy nie cbetujesz, poddajesz dosc sporo zakresu -> check/foldujesz. No i widac na dloni, ze check/raise as PFR to u Ciebie po prostu nutz :)

Natomiast sam vs miss Cb betujesz dosc rzadko, wiec mysle ze warto tutaj poszukac troche value i podkradac poty.

Generlanie nie wiem, czy to zmiana gry, czy kwestia probki spowodowala ze na BU obecnie masz taki a nie inny winrate ( 4,5k hands to malo ), ale pewnie warto zobaczyc zapobiegawczo na gre z BU, bo byc moze dzieje sie tam cos dosc oczywistego np. zle dobierasz range, zle callujesz 3bety, zle 4betujesz - a w trakcie gry tego nie widzisz - i mozna zrobic szybkie zmiany, zamiast czekac X rozdan :).

Odpowiedz
Cytat
adi937 Autor wątku
adi937

Przefiltrowałem spoty Did 3Bet pre i wygląda to naprawdę dobrze, zielono na wszystkich pozycjach, jest to główne moje źródełko. 1/3 z tego znika mi w Fold to 3Bet pre (ale to chyba nie az tak zle procentowo do Did 3bet pre), reszta wsiąka w filtrze Check/Fold Flop.

Poniżej moje pytania do Twoich uwag:

Napisane przez rusher88
OK, no to traz juz zabierajac sie za staty:

- steale sa dosc plaskie, mam na mysli to ze z CO, BU i SB otwierasz bardzo podobny zakres

powinienem zawęzić(CO?)/rozszerzyć zakresy(BU?)

- w kontekscie rangeow jakie grasz, mysle ze warto zobaczyc w filtrach jak Ci idzie w spotach, kiedy callujesz 3bety, w tym tez mam na mysli pozne pozycje

mała próbka na te calle 3betów, bo tylko 200 handów, ale późne pozycje wyglądają spoko, tragedia jest na MP, chociaż wcale lepiej nie jest na EP i SB, co radzisz?

- o ile w 3betach widac mocno pozycyjna gre, to calling range masz plaski, jak patrzymy w numerki, tyle ze pewnie duza role ma tu relacja z 3betem, wiec pewnie sam range jest troche elastyczny

nie bardzo rozumiem drugiej części

- zastanawiam sie czy nie cbetujesz troche za malo, jak na te stawki/tendencje. Fold equity z cbetow jest dosc duze, wiekszosc ludzi gra dosc liniowo. Zwroc uwage na to ze cbet jest wynikowy -> cbetujesz X% z range pre -> na turnie X% z tego co zostaje, a na river znow X% z tego co zostaje po turnie. Sa ocen, czy to jest szczery cbet czy nie.

tak samo nie bardzo rozumiem tej dalszej części z X%, robię tu coś źle czy jest ok?

Co wazne, warto tutaj dodac, ze kiedy nie cbetujesz, poddajesz dosc sporo zakresu -> check/foldujesz. No i widac na dloni, ze check/raise as PFR to u Ciebie po prostu nutz :)

jak Ty to wykminiłeś z tych statystyk :D? bo ja tego nie widzę, chociaz przefiltrowałem sobie te spoty filtrami "possible continuation bet" + "check flop" (mam nadzieje, ze wyszly mi prawidlowe spoty) i wygląda to ok

Generlanie nie wiem, czy to zmiana gry, czy kwestia probki spowodowala ze na BU obecnie masz taki a nie inny winrate ( 4,5k hands to malo ), ale pewnie warto zobaczyc zapobiegawczo na gre z BU, bo byc moze dzieje sie tam cos dosc oczywistego np. zle dobierasz range, zle callujesz 3bety, zle 4betujesz - a w trakcie gry tego nie widzisz - i mozna zrobic szybkie zmiany, zamiast czekac X rozdan :).

Na BU wyniki w spotach Call 3bet spoko, gorzej w Made 4bet, ale to bardzo niewielka próbka

Odpowiedz
Cytat
rusher88

1. Czy powinienes zawezic CO czy poszerzyc BU, hmm... nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Generlanie skoro da sie tak szeroko z CO, co oznacza ze ludzie nie bronia, to powinno sie dac szerzej z BU i byc moze z SB, bo na tych stawkach malo osob broni BBvsSB wystarczajaco duzo, zebys Ty sie musial gimnastykowac z range na SB.

2. Nie zaradze nic konkretnego, bo nie wiem jak to wyglada :) Musisz po prostu wyciagnac wnioski z tych spotow, w ktorych robi Ci sie minus, byc moze cos zmienic, a byc moze to byly spoty, ktorych ciezko uniknac? To juz zalezy od tego co dokladnie widac w spotach.

3. Twoj callopen jest dosc plaski - 5% Ep i MP, 8% CO i BU. Tyle ze powiedzmy AQ MP vs EP nie 3betujesz for value zazwyczaj, natomiast czesciej ta reka moze trafic do 3betu na pozycjach BU vs CO open raise. Tak samo AQs vs UTG, kiedy grasz z BU czesciej bedziesz pewnie callowal pre, niz 3betowal. Masz bardzo rozwiniety 3bet pozycyjny, ale callopen dosc plaski - byc moze warto pomyslec nad pasywna gra z pozycja.

4. Wezmy Twoj range z MP, tj 16% - zrobmy nawet 20% -> cbetujesz na flopie z frekwencja 53%, czyli okolo 10,5% zakresu. Na turnie znow srednio tylko lekko ponad polowe z tego. Na river znow polowe. Wiadomo ze na to trzeba popatrzyc bardziej pozycyjnie - mniej ogolnie, oraz bardzo wazny jest dobor spotow, ale te staty + fakt, ze poddajesz spora czesc spotów kiedy grasz check zamiast cbetu ( i nie grasz w ogole check/raise ), sugeruja ze pewnie ogolnie warto nad gra as PFR pomyslec.

5. Po prostu zobaczylem numerki "skip CB OOP and..." - check/raise po prostu nie ma, ani na flopie, ani na turnie, ani na riverze - w bardzo duzej przewadze jest check/fold i troche calling range.

Z punktu widzenia Twojej gry, te staty nie sa pewnie problemem, ktory jest exploitowany przez przeciwnikow, ale wlasnie w relacji z cbetami suheruja to co napisalem wyzej - ze warto sie zajac ta czescia gry. Co innego jak cbetujesz 80% flopow i check/foldujesz 70% zakresu, ktorego nie cbetowales, a co innego kiedy cbetujesz 50% flopow i tyle samo check/foldujesz.

Odpowiedz
Cytat