Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] nl20 WH

15 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
856 Wyświetlenia
siweq86

Krótkie wyjaśnienie, bo wczoraj nie zdążyłem.

Dopiero zaczynam na tym roomie i stąd takie zamotanie. Muszę przyznać, że soft troszkę zamula oraz nie słyszę niektórych dźwięków, czasami stół z akcją nie wyskoczy co może sprawiać wrażenie, że się gubię. Po prostu muszę się przyzwyczaić do pokeroomu. Dodatkowo brak dźwięku, następnym razem pewnie już będzie z dźwiękiem, bo chce kilka takich filmów nagrać do oceny oraz nie ogarnięcie huda spowodowane tym, że dopiero co się przeniosłem z PT3 na HM i brakuje mi mojego starego huda :P Nie ma tutaj na przykład mojej ulubionej statystyki limp/fold od której uzależniałem izolację z BB limperów z SB.
Czy bet oop to to samo co donkbet? :P

Kilka rąk, które wymagają wyjaśnienia:
13:30 taką linie wybrałem z uwagi na reada, które miałem. Sam nie wiem jak to rozegrać
19:30 tutaj sam nie wiem co z tym turnem, ale wydaje mi się, że nie mogę foldować turna na agrofisza.
26:30 KJo, nie wiem jak to najlepiej rozegrać na agrofisza, ale nie lubię 3betować gdy rywal ma tylko 50BB. Pewnie mój leak. Postflop flop i turn są close ale wydaje mi się, że oki. Nadto myślę, że podczas tej ręki nie do końca byłem sobą :)
29:30 totalnie skopałem flopa. Mam jeszcze problemy z rozłożeniem sizingu w pamięci. As played flop wydaje mi się, że ship turn nie jest zły

14 odpowiedzi

Moj feedback do polowy filmu:

1:18 KT
zdecydowanie wole tutaj c-betowac, chcesz wyrzucic z rozdania pockety/Ax, a jest mnostwo kart na turnie ktore bedziesz mogl barrelowac i na ktorych on powinien sfoldowac na 2nd barrel

Spodziewasz sie na river, ze w jego range'u beda dobre Kx?
Bo ja ogolnie sadze, ze powinien to betowac wczesniej. I dlatego na river wybralbym mniejszy sizing, wrecz raptor bet, zeby zostac scallowanym przez pocket/T9.

2:59
missed OR A9s, ale chyba sie zagapiles

3:19 QTs
wole tutaj raisowac preflop, jak oni robia limp, to w przewazajacej wiekszosci czasu bijesz ich range kiedy dostaniesz call, masz dwie dosc wysokie karty, ktore dobrze graja na fishy. Limp oczywiscie nie jest ev-, ale raise bardziej profitowy.

as played preflop, postflop mozesz miec v-beta na flopie, to sa fishe, dostaniesz tam call od gorszych rak, ale pasywne rozegranie z SD eq nie jest tez zle

na bet od unka pewnie bym to callnal przynajmniej raz, bo nie sadze, zeby mial duzo Ax, a mogl stealowac pota z gorszymi Qx i FD

6:12 A9o
light 3bet bylby spoko

7:23 54s
widzialem ze wczesniej w podobnej sytuacji raisowales 84s, a teraz grasz check z 54s na jego complete... Ja tutaj majac grywalna reka i bedac 100bb eff zawsze gram raise.

8:23 86s
call na turnie 'na styk', tutaj sie poddaje mega czesto, bo watpie zeby to bylo dochodowe. mamy outy, ale jak wpadna, to mamy bardzo male implied oddsy. Ale nie nazwalbym callu tutaj bledem, wiec ok.

11:27 K6o
znowu sytuacja z tym fishem, ja bym mu pozwalal grac complete'y na SB tylko jezeli bylby calling station posflop (chociaz handy z potencjalem i tak bym podbijal). Nie znam Twojego huda, ale z tego co widze, to nie jest.

11:53
A6s 3bet IP bylby fajny

12:39 K8s
c-beeeeeeeeeeeeet! Moze nie jest super sucho, ale nie dosc ze on jak dotad pokazywal, ze umnie foldowac, to w dodatku on bedzie wchodzil na flopa z szerokim rangem (jak to fish), ktory w wiekszosci nie trafi tego boardu. As played dalej spoko.

13:19 QQ
ile mial wczesniej 3betu? Nie lepsza opcja bylby 4bet na niego? Call na pewno nie jest zly i tez daje rade, z pozycja mysle ze jestes w stanie profitowo grac nawet na Axx/Kxx. As played prf na flopie gram tak samo

13:34 2Qs
Troche sick sytuacja. Widze, ze on jest maniakiem, ale jezeli sprawdza na flopie, to albo ma connect z boardem, albo ma pocketa. Nie wydaje mi sie, zeby tam na river betowal przy takim sizingu pocketa, wiec z kickerem 2 ja tam folduje na river niestety. Bijesz w zasadzie tylko jakies JT/trash, ktory peelowal, a chyba nie widzielismy wczesniej zeby byl w stanie grac blefy bez SD eq (albo przeoczylem).

16:06 JJ
Dlaczego c-betujesz?
Nie wyrzucisz Ax/Qx, a nie masz za duzo value.

18:14 AK
sick akcja @river :D
Pisze to przed showdownem, ale jak jego AF jest jak na razie tak niskie, to jednak wole fold na ten overbet. OK, good fold m8.

18:42
To jest juz inny gracz od tego, ktory gral pasywnie srednio-dobre sd eq? Ja tam betuje river, bo chce wyrzucic 3rd pairy/pockety. On tam nic nie ma jak gra check, wiec nawet jak callnie mnie raz na turnie, to spokojnie moge betowac na river Q/K/A (to sa akurat twoje outy, ale jezeli nie mialbys AQ... :P).

Reszte ogladne moze jeszcze dzis wieczorem.

siweq86 Autor wątku
siweq86

Uzupełniłem trochę opis filmu. Takie małe usprawiedliwienie :)

Napisane przez Supernite
Moj feedback do polowy filmu:

1:18 KT
zdecydowanie wole tutaj c-betowac, chcesz wyrzucic z rozdania pockety/Ax, a jest mnostwo kart na turnie ktore bedziesz mogl barrelowac i na ktorych on powinien sfoldowac na 2nd barrel

Spodziewasz sie na river, ze w jego range'u beda dobre Kx?
Bo ja ogolnie sadze, ze powinien to betowac wczesniej. I dlatego na river wybralbym mniejszy sizing, wrecz raptor bet, zeby zostac scallowanym przez pocket/T9.

Tutaj na flopie mam wytłumaczenie. Przed nagrywaniem filmu była taka akcja:

Spoiler

Grabbed by Holdem Manager
Limit Holdem $0.10(BB) Replayer
SB ($22.41)
($10)
UTG ($21.38)
Hero ($20.30)
CO ($20.80)

posts $0.10
posts $0.10

Dealt to Hero A♣ Q♣

fold, Hero raises to $0.60, fold, fold, calls $0.40

FLOP ($0.90) Q♥ J♠ 5♣

checks, Hero bets $1, raises to $2, Hero calls $1

TURN ($4.90) Q♥ J♠ 5♣ 5♦

checks, Hero checks

RIVER ($4.90) Q♥ J♠ 5♣ 5♦ A♦

bets $2.65, Hero raises to $17.70 (AI), calls $4.75 (AI)

shows 5♠ 9♠
(Pre 37%, Flop 23.4%, Turn 95.5%)

Hero shows A♣ Q♣
(Pre 63%, Flop 76.6%, Turn 4.5%)

wins $19.10

Nadto miałem reada, że średnie showdown value gra pasywnie. Na riverze celuje właśnie w każde Kx. Wydaje mi się, że jest znacznie więcej kombinacji Kx jak np. KJ, KQ i AK niż T9, TJ

2:59
missed OR A9s, ale chyba sie zagapiles

Niestety nie ogarniam softu jeszcze :P

3:19 QTs
wole tutaj raisowac preflop, jak oni robia limp, to w przewazajacej wiekszosci czasu bijesz ich range kiedy dostaniesz call, masz dwie dosc wysokie karty, ktore dobrze graja na fishy. Limp oczywiscie nie jest ev-, ale raise bardziej profitowy.

as played preflop, postflop mozesz miec v-beta na flopie, to sa fishe, dostaniesz tam call od gorszych rak, ale pasywne rozegranie z SD eq nie jest tez zle

na bet od unka pewnie bym to callnal przynajmniej raz, bo nie sadze, zeby mial duzo Ax, a mogl stealowac pota z gorszymi Qx i FD

Tutaj problemem były ich stacki. To powinien być zwykły fold pre. Mam tam aż 3 shortów i jednego midstacka. Vbet w 5way pocie na monoboardzie A high z 4 fishami z 2nd pair middle kicker? Jesteś pewny? :D Nie chciałem się bawić z uwagi na ich stacki.

6:12 A9o
light 3bet bylby spoko

7:23 54s
widzialem ze wczesniej w podobnej sytuacji raisowales 84s, a teraz grasz check z 54s na jego complete... Ja tutaj majac grywalna reka i bedac 100bb eff zawsze gram raise.

Zazwyczaj przy pierwszym limpie od przeciwnika zawsze raisuje. Potem jednak robię to tylko pod rękę z którą mogę zrobić mocną TP. Brakuje mi statystyki limp/fold | limp/raise i limp/call :( Staram się to też uzależniać od dynamiki na stole i od tego czy byłem aktywny aby zbyt często nie dostawać limp/raise

8:23 86s
call na turnie 'na styk', tutaj sie poddaje mega czesto, bo watpie zeby to bylo dochodowe. mamy outy, ale jak wpadna, to mamy bardzo male implied oddsy. Ale nie nazwalbym callu tutaj bledem, wiec ok.

Mam tutaj 5,4:1,2 i rzadko kiedy będę zdominowany przez T8. Ciężko mi było foldować na turnie jak się oddsy zgadzał i fisz w rozdaniu :)

11:27 K6o
znowu sytuacja z tym fishem, ja bym mu pozwalal grac complete'y na SB tylko jezeli bylby calling station posflop (chociaz handy z potencjalem i tak bym podbijal). Nie znam Twojego huda, ale z tego co widze, to nie jest.

11:53
A6s 3bet IP bylby fajny

zdecydowanie za mało 3betuje unków. Jeden z głównych powodów dla których robię ten film, aby zobaczyć gdzie powinienem 3betować

12:39 K8s
c-beeeeeeeeeeeeet! Moze nie jest super sucho, ale nie dosc ze on jak dotad pokazywal, ze umnie foldowac, to w dodatku on bedzie wchodzil na flopa z szerokim rangem (jak to fish), ktory w wiekszosci nie trafi tego boardu. As played dalej spoko.

Tutaj nie byłem do końca pewien, ale wolałem na passive'a wykorzystać pozycję z uwagi na mokry board oraz to, że często mogę mieć najlepszego handa.

13:19 QQ
ile mial wczesniej 3betu? Nie lepsza opcja bylby 4bet na niego? Call na pewno nie jest zly i tez daje rade, z pozycja mysle ze jestes w stanie profitowo grac nawet na Axx/Kxx. As played prf na flopie gram tak samo

Tutaj on jest dla mnie unkiem póki co więc wolałem ograniczyć wariancję i pograć postflop, bo nie wiem jeszcze jak luźno na WH się stackują a nie mogę 4bet/foldować.

13:34 2Qs
Troche sick sytuacja. Widze, ze on jest maniakiem, ale jezeli sprawdza na flopie, to albo ma connect z boardem, albo ma pocketa. Nie wydaje mi sie, zeby tam na river betowal przy takim sizingu pocketa, wiec z kickerem 2 ja tam folduje na river niestety. Bijesz w zasadzie tylko jakies JT/trash, ktory peelowal, a chyba nie widzielismy wczesniej zeby byl w stanie grac blefy bez SD eq (albo przeoczylem).

Zobacz na 10:44 :)

16:06 JJ
Dlaczego c-betujesz?
Nie wyrzucisz Ax/Qx, a nie masz za duzo value.

Cbetuję głównie po to, aby zakończyć rozdanie, bo gdy gram check i on mi betuje na turnie to nigdy nie wiem gdzie jestem. Mam bardzo duże feq na monoboardzie, on może wyrzucić Qx, może słabe Ax, kto wie. Jakby co mam sporo outów 2xJ, 9x :heart:, backdoor do strita, czasami nawet value od K :heart:x

18:14 AK
sick akcja @river :D
Pisze to przed showdownem, ale jak jego AF jest jak na razie tak niskie, to jednak wole fold na ten overbet. OK, good fold m8.

18:42
To jest juz inny gracz od tego, ktory gral pasywnie srednio-dobre sd eq? Ja tam betuje river, bo chce wyrzucic 3rd pairy/pockety. On tam nic nie ma jak gra check, wiec nawet jak callnie mnie raz na turnie, to spokojnie moge betowac na river Q/K/A (to sa akurat twoje outy, ale jezeli nie mialbys AQ... :P).

A jak grasz flop i turn? Mi się wydawało, że na river bardzo często jestem najlepszy, ale rzeczywiście on tutaj prawie zawsze gra check/fold a ja mogę repować flusha. Miał 33 :)

btw. największym moim leakiem jest zbyt duży cbet i stąd mogą być czasami złe decyzje, bo staram się dużo eksperymentować z checkami for value itp.

wojteksik

Nie da rady ściągnąć. Mógłbyś wrzucić na coś innego.

Fil1987

Siweq ciesze sie, ze jestes wyzej:) Gratuluje tez zlota:)

Musze teraz leciec, dlatego tylko krotko:

bet OOP to nie jest donkbet. Donkbet to bet, ktory pojawia sie "z nikad" tj. byles callerem PF i na flopie raptem atakujesz-donkujesz. Albo np float jest typowym donkiem:)

Pozdrawiam

siweq86 Autor wątku
siweq86

wojteksik,

później wrzucę na jakieś inne serwery

Fil,

Dzięki :)
Ja wiem co to donkbet :P
Chodzi mi o to, że nie wiem co oznacza w hudzie HMa ten bet oop% i nie mogę odnaleźć statystyki donkbet% i stąd moje przypuszczenie, że:

bet oop% z HM=donkbet% z PT3

wojteksik

Jeśli chodzi Ci o betOOP% z Popupa to jest to sytuacja liczona tylko na turn lub river (na turn: ty nie cbetujesz, a villan betuje turna pierwszy - de facto donkuje turn, ale tylko vs missed CB), a donk flop masz na dole (Donk bet)

Fil1987

ja Ci tylko powiem siweq, ze nie wiem czemu ludzie tak bardzo sie rzucaja na HEMa:P mnie trial wrecz do siebie zrazil:P dlatego uwielbiam The Naturata bo on jako jedyny, przynajmniej jeszcze w granicach jego 100k challenge uzywal PT3:P
Dodatkowo to co ktos pisal, ze HEM ma wiecej statow niz PT3 jest kompletna bzdura:) Zwyczajnie ilosciowo widac to juz od samego poczatku, choc niektore staty w HEMie widzialem, ze sa ciekawsze w porownaniu do PT3.
Najwieksza zaleta HEMa jest jego memory efficiency, ktorej PT nie ma za grosz.. no i na pewno HEM jest duzo bardziej stabilny etc ale to juz sam na pewno widzisz.

Powodzenia na WH:)

siweq86 Autor wątku
siweq86

waiting :P

siweq86 Autor wątku
siweq86

:ayfkm:

Mialem napisanego 80% ladnego posta, ale komp mi sie resetnal. Tym razem krocej :f_frown:

Najpierw odpowiem na Twojego posta, potem zaczne ogladac druga polowe.

Tutaj problemem były ich stacki. To powinien być zwykły fold pre. Mam tam aż 3 shortów i jednego midstacka. Vbet w 5way pocie na monoboardzie A high z 4 fishami z 2nd pair middle kicker? Jesteś pewny? Nie chciałem się bawić z uwagi na ich stacki.

Te argumenty bylyby ok, ale jakbys zamiast QTs mial tam jakies 54s. A QT ma dwie wysokie karty, ktore nadaja sie do stackowania vs. fish-short. Zauwaz, ze jezeli nawet zagraja limp/call, to w wiekszosci czasu twoje QT bedzie gralo lepiej vs. ich range.

A z tym v-betem to masz racje, zbyt thin.

Mam tutaj 5,4:1,2 i rzadko kiedy będę zdominowany przez T8. Ciężko mi było foldować na turnie jak się oddsy zgadzał i fisz w rozdaniu

Tak jak napisalem, dla mnie jest ok, sam sobie to przeliczylem, tylko ze sam wolalbym chyba foldowac jednak.

Tutaj nie byłem do końca pewien, ale wolałem na passive'a wykorzystać pozycję z uwagi na mokry board oraz to, że często mogę mieć najlepszego handa.

Mokry board? OK, jest kilka connectow, ktorych on moglby nie wyrzucic, ale takie paired boardy to sa najlepsze boardy do c-betowania na fishow, ktorzy maja zerowy hand reading.
Ja tutaj zdecydowanie wole betowac, ma to moim zdnaiem o wiele wiecej plusow niz check z reka, ktora ma tak slabe SD eq.

Cbetuję głównie po to, aby zakończyć rozdanie, bo gdy gram check i on mi betuje na turnie to nigdy nie wiem gdzie jestem. Mam bardzo duże feq na monoboardzie, on może wyrzucić Qx, może słabe Ax, kto wie. Jakby co mam sporo outów 2xJ, 9x Heart , backdoor do strita, czasami nawet value od K Heart x

'Zeby zakonczyc rozdanie' to naprawde nie jest powod, zeby betowac. Na pewno nie glowny powod. Value albo blef.

Jezeli chodzi o Twoje fold eq - on tam nie powinien miec slabyc Qx. Ax nie foldnie na jeden bet, zapomnij :D Jezeli generujesz jakies fold eq, to tylko na rece ktore bijesz. Jezeli chodzi o value od FD, to o ile dobrze widze, to nie jest gracz ktory duzo limpuje. On tuta nie ma dobrych FD.

Wole tutaj po prostu check. Nie sadze, zeby on tam two-street blefowal kiedykolwiek na nasz brak c-beta. Jezeli raz zagrasz mu tam call, to bez jakiegos equity powinien po prostu odpuszczac turny.

A jak grasz flop i turn? Mi się wydawało, że na river bardzo często jestem najlepszy, ale rzeczywiście on tutaj prawie zawsze gra check/fold a ja mogę repować flusha. Miał 33

Sorry wielkie, mocno zamotalem sie w tym opisie. Chodzilo mi o c-bet flop/turn w tym co napisalem.

23:22 T9o

Steal ok. C-bet ogolnie tez, ale nie mialbym nic przeciwko poddaniu sie tam. Gramy bez pozycji, board jest okropny... No, ale z nasza reka, ktora ma troche EQ, to wydaje mi sie ze c-bet nie jest az tak zly.

Turn ok. Na river gram troszeczke mniej niz PSB. Zauwaz, ze on jezeli zagra tam call, to prawdopodobnie tylko z Qx, a tripsa callnie praktycznie na kazdy sizing <psb.

28:57 KQo

Nie gram raise na tak suchym boardzie. Wyrzucasz tylko blefy i izolujesz sie na jego dobry range.

28:48 AKs

C-bet flop 3$ i masz ladny shove turn bez overbeta.

31:15 K9o
Missed steal. Na takiego goscia kradlbym naprawde z 50-60% rangem, przynajmniej dopoki nie zaczalby sie adjustowac.

32:34 T9o
Dopelnienie nie jest tragiczne, ale ja w takich sytuacjach calluje tylko high cards z FD i suited connectory+suited gappery. Z T9o trudno ci trafic cokolwiek dochodowego.

Oprocz tego zauwazylem, ze bardzo malo staelujesz. Co najmniej 3-4 sytuacje od 22 minuty gdzie ja bym otwieral na BU.

Do reszty spotow nie mam zastrzezen i gram pewnie tak samo.

vandixxx

fajny filmik :)

19:30 tak mnie zastanawia, czy call na tego fisza jest dochodowy, w koncu sprawdzil sqz pre. Pasywny, mały SD, chyba częściej tam zobaczymy 2pary+ niż air? A4, A6, 64 i seciki

siweq86 Autor wątku
siweq86

Z perspektywy czasu moim zdaniem nie ma tutaj opcji zrzutki na gracza 79/33. On może grać tak każdego asa, pairs + draw z turna, zwykły spazz.

jerry2008

czy mógłbyś wrzuć ten filmik gdzie indziej, bo nie idzie go ściągnąć