Mam kilka pytań;) aż mnie skręca z radości że wpadłem na pomysł żeby napisać o tym na forum
hehe
-----Pierwsze dotyczy rąk i pozycji z jakich podbijamy karty, tzn jeśli chodzi o QQ i AK czy podbijacie je zgodnie z regułą 4BB+1BB za każdego limpera nawet jeśli jest 7 limperów, a jeśli po kilku limpach ktoś przebije a my jesteśmy na Buttonie czy cutoffie i mammy możliwość albo limp albo reise?
----JJ-22 zazwyczaj rozgrywam tak samo:
jeśli sprawdzam to z call20(co do tej zasady też mam pytanie bo wiem że można robić call 10 tylko prawie zawsze wtedy trzeba wyciągnąć staka od przeciwnika, tak? żeby się opłacało) i jak trafie over pair czy set to rozgrywam to a jak nie to fold,
jeśli podbijam to z późnej i zależnie od flopa cbetuje.
-----Kolejne sprawa to re-reise przeciwnika: pasuje wtedy AQ JJ włącznie, call z AK i QQ,
Kone
-----Konektory w kolorze- czy zawsze mam sprawdzać kiedy wiem że zobacze flopa za 1BB? Jeśli to się opłaca to czy tak samo mam robić z Axs?
Na koniec pierwszych pytań dodam że gram kilka miesięcy lecz od 2 tygodni tak na poważnie tzn staram się jak moge i widze znaczną poprawe. Mam również troche doświadczenia i intuicji.
Prosiłbym o poradę, słowa krytyki, opinię i pomoc oraz podzielenie się własnymi doświadczeniami odnośnie różnych zagrań z różnymi kartami, pozdrawiam serdecznie
intuicje w pokerze to Sobie możesz do kosza wyrzucić jest EV-
jeżeli zaczynasz na nl2 czy nl5 to do wygrywania wystarczy Ci tabela startowa sprezentowana na PokerStrategy.com. Tam jest wszystko wytłumaczone jeżeli chodzi o ręce startowe, podbicia itp, artykuły filmiki pomogą Ci przebić się przez te początkowe limity.
Dalsze pytania, dawaj !
No tak, nie ma co limpowac QQ czy AK, bo to sa za silne karty, a na 7 limperow to zapewne potem rozwali nas 74o.
Jesli callujesz pod seta, to no set no bet, zeby nie nadziac sie na wyzszego pocketa (chyba, ze umiesz zrzucic overpare, a przeciwnik nie wykazuje zadnej inicjatywy).
Nie callujesz z AK i QQ - bez pozycji je tez folduj. Od ogarnietego gracza nie wyciagniesz zadnej kasy np. z AK na flopie Axx, gdy on trzyma QQ. Foldujesz wszystkie rece oprocz AA i KK (które dodatkowo przebijasz).
Tak, AXs jest tez calkiem dobra reka w wieloosobowych potach.