Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Moja strategia

79 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
7,667 Wyświetlenia
MichaU1337

Witam,

Zainspirowany tabelka shc dla sss stworzylem swoja tabelke - troche ja ulepszylem chcialbym zeby ktos ja ocenil i wypowiedzial sie na jej temat.
Zaznaczam z gory ze w pokera gram dopiero od 2tygodni dlatego prosze o wmiare zrozumialy jezyk :)

Technika rozgrywania kart bazuje na sss czyli:

20BB na start, wychodzimy powyzej 25BB. Bardzo wazne jest abysmy stworzyli odpowiedni image. Przeciwnik ma zawsze myslec kiedy betujemy/reraisujemy/limpujemy ze mamy bardzo mocne karty oraz jezeli wchodzimy w jakies rozdanie tzn ze cos trafilismy. Taki image pozwala nam pozniej krasc pule czy blindy co jest bardzo wazne.

Wszystkie rece zgodne z shc i pozycja rozgrywamy wg shc. Dodatkowo LIMP z:

early: limp AQ AJ KQs 99-TT. Nasuwa sie pytanie, jezeli limpujemy z early to ktos nas przebije i bedziemy musieli foldnac. Istotnie tak robimy jezeli bedziemy musieli na floopie "meczyc sie" z 2 osobami. Pasujemy rowniez jezeli shortstack podbije. Jezeli Bigstack podbije z koncowych late czy BU czy SB to dajemy call. Jezeli trafimy flop gramy agresywnie, jezeli nie to check/fold <-- tak na poczatku. Jak juz stworzymy image fisha: Mamy cos gramy, nie mamy check/fold mozemy pozniej mocno reraisowac slabe bety przeciwnikow czy jakos pierwsi betowac.
M: A9s+ AJo KJs KQ 22-88(tylko 77-88 jezeli sa overparami na floopie to rozgrywamy, reszta limp do seta). Na mid gramy pasywniej niz na Early(co moze dziwic) Czemu tak? Bo mamy slabsze karty. Dlatego tutaj uwazamy z call'ami chociaz mamy wystarczajaco mocne karty na limperow ktorzy byli przed nami dlatego na zlimpowanej puli przy A na floopie np z A9 gramy jakbysmy mieli made hand. Jezeli nie trafiamy top pary, np. my:KJ floop Q J to gramy dosc agresywnie, bo: limperzy graja zazwyczaj z para i Ax czesto AXs dlatego bardzo prawdopodobne ze mamy najmocniejsza reke a oni: Albo trash albo seta albo drawuja do flusha. Dlatego Bidem odstraszymy draw oraz trash a seta spasujemy.
L: A8s+ 22-66(tylko liczymy na seta) KJo A10o. Jak na late mamy bardzo mocne karty dlatego jak juz utworzymy image to kradniemy nimi pule z czystym sumieniem a jezeli napotkamy na call to mamy dosc duze szanse na wygrana na floopie.
SB: (jezeli nikt nie limpowal i przed nami zostal tylko BB) K9s+ K10o A9o+ QJo 22-66. Takie karty rozgrywamy agresywnie/limp(zalezne od sytuacji) reszte folduje.

Jeszcze raz podkresle, ze najwazniejszy w tej strategii jest image. Przeciwnicy musza sie nas obawiac. Brakuje jeszcze rozpiski dla suited connectors ale jeszcze nie umiem ich rozgrywac dlatego na razie fold.

Podaje link do moich statystyk(ok 5dni grania):

78 odpowiedzi
bubel

hmm, no tak, 2 tygodnie doświadczenia to w sam raz, żeby ulepszać strategię opracowaną przez pr0sów...

Masqb

o stary to nawet Magic ktory pewnie rozegral wiecej niz 30k rak mowi ze cudowania z tabelka są bez sensowne a ty po 2k rak mowisz ze jednak to sie opłaca?

Wstaw staty po 10k rak i wtedy bedzie mozna juz cos powiedziec

powiedz mi jeszcze kto na NL10 zwraca uwage na image?

pzdr i GL

mcmoe

Masqb napisał
Magic ktory pewnie rozegral wiecej niz 30k rak

mysle ze 30k rozdan shortstacker ktory gra 9-12 stolikow potrafi nagrac bezproblemowo w 10 dni. :)

@MichaU1337:
jak sie nudzisz i masz ochote pocudowac to lepiej pograj w BSS. SSS polega na kalkulacjach EV i niczym innym. i jak myslisz ze wiecej niz 5% graczy na NL10 patrza na twoj image to sie mylisz.

MichaU1337 Autor wątku
MichaU1337

Wydaje mi sie ze nie macie racji. Duzo osob na niskich limitach graja na malej ilosci stolow, dlatego nawet jezeli nie wiedza co to image gracza i jakie sa ich typy to mimowolnie wpajam im moj image =)

Wg. Zasad bankrolla nie mam go na tyle zeby grac BSS, a pozatym uwazam ze grajac z mniejszym stakiem mamy Asa w rekawie - allina.

bubel: Ja nie mowie ze SSS jest zle, ale moim zdaniem jest w niej za malo rak dlatego nie maxymalizujemy zyskow a przeciez o to chodzi. A pozatym na pewno zgodzisz sie ze mna ze gracz ktory gra 100% SSS jest Bardzo czytelny co mi bardzo nie odpowiada. Indywidualny styl grania jest tez wazny :)

Po pierwsze.
W pokerze najważniejsza jest systematyka i trzymanie sie odpowiedniej strategii. Image, jak to uporczywie podrkreslasz wynika tylko i wylacznie z tego ze rozgrywasz malo ukladow. Na SH jest to ok. 30% rączek z BU i BB.
Czyli zakladając, ze rozgrywam ok. 30%, chociaz tez nie zawsze jest ku temu okazja, to na pewno bedziesz wyglądal na gracza tight. Jak jeszcze bedziesz rozgrywal preflop i flop agresywnie, to ci wychodzi Twoj image.

Po drugie jak rozgrywasz jakis uklad to nigdy nie limpuj.

Po trzecie nigdy nie pakuj(!!!) all-in przed flopem. To nie jest as w rękawie. Niski stack ma uchronic Twoj BR. Nie jest po to zeby go ladowac ot tak do puli.

Po czwarte, nie mozna ulepszyc SSS, bo jest dobre samo w sobie. To tak jak z Chuckiem Norrisem, jest niepowtarzalny.

Po piONte, zrobiles swoją strategie, bardzo dobrze. Tylko jak juz pograsz nią troche i poczujesz sie na tyle pewnie, ze przegrasz caly BR, to nie pisz pozniej, ze jest Ci smutno z tego powodu.

GL anyway.

bubel

Od maksymalizowania zysków jest BSS.
SSS jest przede wszystkim od minimalizowania ilości podejmowanych decyzji.

Na siłę Cię nie będę odwodził od Twojej strategii, wiedz tylko, że nie jesteś pierwszy, który "ulepsza" SSS. AFAIK reszta eksperymentatorów nie wyszła na tym dobrze.

Tak czy inaczej życzę powodzenia :)

edit:

trojanus napisał

Po drugie jak rozgrywasz jakis uklad to nigdy nie limpuj.

Po trzecie nigdy nie pakuj(!!!) all-in przed flopem.

Z tymi dwoma punktami się nie zgodzę :P

MichaU1337 Autor wątku
MichaU1337

Kurde ja tu liczylem na slowa wsparcia i gratulacje za kreatywnosc a tu dupa :D

No nic to przyjde jak uzbieram 10000 rak jak polecacie. Mam nadzieje ze wszystkie beda na zielono

Bubel, nie wiem na jakich grasz stolach czy FR czy SH. Osobiscie nie lubie limpowac. A grając na stolach short-handed jest to malo skuteczne.

Ładując all-in przed flopem to czasami jest tak jakby kupowac kota w worku. Dlatego tez uwazam ze flop jest potrzebny, zeby ocenic sytuacje.
NL jest to gra specyficzna i zazwyczaj jest tak, ze silne uklady typu JJ+, czy AQ+ wygrywają. Jednak nie jest to regułą.

Poza tym kazdy z nas ma swoje upodobania i kazdy z nas rozni się metodami rozgrywania ukladow. Ja gram swoje, mam tez swoje zasady i poki co idzie dobrze. W ciągu dnia mam swingi niekiedy nawet 2BI, ale system ktorego sie trzymam umozliwia mi wygraną na koniec dnia 3-5BI, czyli ciągle na plus :)

bubel

gram FR obecnie, stąd też zdarza mi się czasem limpować, np. Ax suited czy suited connectory z późnej pozycji, szczególnie kiedy przede mną jest już kilku limperów.
a co do allina na preflopie, to myślę że z AA albo KK nie ma się co powstrzymywać :)

Oleyy1

MihaU, to nie o to chodzi, ze nikt cie nie chce wspierac, ale 2 tygodnie doswiadczenia naprawde nie daja zadnych podstaw do bycia odkrywca nowej, lepszej strategii.

polecam ci przeczytanie posta Fizoloff`a, chyba najlepszego jaki stworzyl w temacie SSS :D (kliknij na link i zjedz na sam dol, przedostatni post):

https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?threadid=4109&hilight=wlasna+AND+wersja+AND+sss+AND+bankru%2A

post jest troche pokiereszowany (pewnie po przenosinach miedzy dzialami sie popsul)

MichaU1337 Autor wątku
MichaU1337

Sorry ale nie uwierze dopoki nie zobacze czarno na bialym obliczen zwiazanych z SSS ze jest to strategia EV+.

1 rozdanie na NL 10 kosztuje nas srednio(dla 9 graczy): 1,7 centa gramy 1000 rak podczas 1 sesji powiedzmy czyli musimy zaplacic ok.15$ BLINDOW (bo czasami mozemy dostac karty z shc na sb czy bb). Za te 1000 rozdan mamy: okolo 60rak grywalnych z pozycja. Wychodzi ze 1 reka musimy wygrac 25c. Polowa z tych rak zgarniemy tylko blindy + limperow(mozna liczyc ze bedzie to srednio 25c [sb+bb+ limper]. Zostaje nam 30rak. Z czego powiedzmy ze wygramy 2/3. Tych 10 przegranych to - powiedzmy srednio 50c na preeflopie i 50c CB (CB wynosi z 70-90c ale mozemy zostac przebici najpierw i foldujemy) no to mamy -10$. Zostaje 30 rak zeby wygrac nimi 17,5$. Co daje nam prawie 60c na wygrana reke... 2/3 to fold po CB. Dla mnie to ledwo na to EV+ wychodzi, jezeli wychodzi, dlatego chce sprobowac.

Dzieki za linka ciekawe o tych setach. Ale wg. mnie mozna slowplayowac gdy nie ma zagrozenia flusha i sprawic aby limp setow stal sie oplacalny. Zreszta zobacze bo 10k rak bo gram kazda pare :)

Oleyy1

spox, rob, jak chcesz.

ciekawe, ze twoje wyliczone argumenty przyjmujesz, ale obcych (set) juz nie bardzo :D

ale luz, ja tam nie bede lobbowal za jednym czy drugim. kazdy musi sam zdecydowac...

@MichaU1337

Mało Ci oglądania flopa ? Nudzisz się przy 1,2,3,4 stolikach ?

Zwiększ ilość stolików, ale do jasnej cholery nie zmieniaj czegoś co w dłuższej perspektywie jest opłacalne i pozwoli Ci na spokojne budowanie bankrolla.

mcmoe

michau, jak sie nudzisz w czasie gry, jest ci za malo akcji i nie masz bankrolla na BSS-NL to chetnie zapraszam do gry we fixed limit. tam mozna ogladac wiele flopow i decydowac na podstawie equity i EV jak dalej rozgrywac swoje karty.

MichaU1337 Autor wątku
MichaU1337

FL nie dla mnie, lubie adrenalinke :)

Jezeli po 10k rak moja strategia nie bedzie dochodowa to wprowadze w niej modyfikacje, jak na razie idzie dobrze.

Gram juz na 8-10 stolikach ale dalej sie nudze bo dobre karty rzadko przychodza :D. A wiecej jak zalacze to komp mi muli bo mam malo ramu, a pozatym na wiecej nie jestem wstanie nic obserwowac i zapamietywac i gram automatycznie co jest zle

Ta strategia łamie wszystkie podstawowe zasady zdrowego rozsądku.

1. Grając z krótkim stackiem nie masz implied oddsów na grę małych pocket par, i Axs. To są ręce, którymi opłaca się grać, jeżeli masz możliwość przejęcia pełnego stacka przeciwnika (co najmniej 80BB). Jeżeli górną granicą jest 20BB, to na dłuższą metę gra takich rąk będzie bardzo nieopłacalna.

2. Sposób gry rąk typu AJ, KQ na early i KJ na middle, to czyste samobójstwo. Złym pomysłem jest wchodzenie z nimi do gry, a limpowanie to już całkowite wariactwo. Jeżeli wchodzisz do gry z takimi kartami, trzeba je podbić, żeby ograniczyć liczbę przeciwników do minimum. W multiway potach takie ręce po prostu się nie sprawdzają i nawet mimo trafienia TP bardzo często przegrasz.

Mam nadzieję, że przemyślisz jeszcze raz swoją strategię. Proponuję najpierw pograć sprawdzonymi sposobami, a własny styl tworzyć po nabyciu odpowiedniego doświadczenia.

MichaU1337 Autor wątku
MichaU1337

Ok doczytalem o tych oddsach. No ale popatrz trafiam seta na floopie raz na 8 razy wiec musze zaplacic 8BB + powiedzmy ze udaje nam sie w 2/3 przypadkow wiec w sumie 12BB. Wiec masz na mysli to ze nie jestem wstanie wyciagnac od przeciwnikow jak juz trafie seta tego 1,20$ ? Hmm.. Jest jeszcze szansa limpujac ze nasza para jest overpara(np przy 88 - TT to jest dosc czestym zjawiskiem) wiec tutaj mozemy odjac pare groszy bo zgarniemy pule nie majac seta. Moim zdaniem to zalezy jak kto umie wyciagnac z przeciwnikow kase. Mnie sie wydaje ze to jest najwazniejszy czynnik wplywajacy tutaj na oplacalnosc. Zobacze po 10 000 rak jak wyszlo mi granie pocketow =)

O wlasnie mialem fajna reke, wkleje za chwile.

A strategia chyba dziala bo dzisiaj na poczatku sesji przegralem 3 razy pod rzad AK full stacki= ~6$ i po 2 godzinach wyszedlem na + mimo to :)

ubooter

Nie ma na siłe przekonywać kogoś, komu wydaje się że ma racje ;) Wczoraj przez moment szukałem tego tematu co Oley wkleił, by go tu pokazać by sobie chłopak poczytał. Przeczytaj sobie co ta osoba która założyła temat napisała na samym końcu... Pokerem interesujesz sie od kilku tygodni i wiesz wszystko lepiej od osób które już miesiące, lata się tym bawią.

Graj swoją strategią i życzę Ci jak najlepiej, przede wszystkim dużo szczęścia bo ona głównie na tym się będzie opierać ;). Mam nadzieję, że nie będziesz następnym który założy temat na forum typu "Przegrałem startowe 50$, czy dostanę następne?"

Pozdrawiam i jeszcze raz powodzenia na stolikach... ;)

MichaU1337 Autor wątku
MichaU1337

No spoko dzieki, ja bym z checia z Wami kreatywnie podyskutowal ale wiekszosc z Was mowi "Nie bo to sie nie oplaca" i tyle. To dla mnie zaden argument.

Eclipt: Ad.2. Powiedzmy ze mam AQs na early. Jezeli uda mi sie zobaczyc floop z takimi kartami to nie jest to oplacalne?
A sytuacja druga: po mnie 2 limpy + ostatni na late przebija. Przez to ze jest na late i jest big stackiem jego zakres rak jest Dosc niski (np moze podbic z 77 czy AJ. Ja wtedy daje call i widze floop a w 80% reszta przeciwnikow pasuje bo widzi ze ja cos slowplayowalem + tamtem cos ma i mysle ze bez mocnego pocketa nie wejda do gry. Dlatego bardzo czesto mamy sytuacje 1vs1 co jest dla mnie bardzo korzystne. Jezeli trafie Asa to bije mnie tylko AK wiec mam easy all in, jezeli trafie Q i to jest top pair tez sie nie powstrzymuje a jezeli nic nie trafie to na poczatku folduje a pozniej jak juz stworze image probuje krasc pule. Do tego mam karty suited wiec mozliwosc kolejnych outow.