Witam,
Jak zachowujemy się z pocketami JJ,QQ w sytuacji 4beta od gracza, na którego nie mamy żadnych danych? Czy jest różnica przy stackach 100bb, a ok 50bb?
Drugie pyt. Jakie są najczęściej stosowane sizingi 3bet i 4bet na micro?
pozdrawiam
Witam,
Jak zachowujemy się z pocketami JJ,QQ w sytuacji 4beta od gracza, na którego nie mamy żadnych danych? Czy jest różnica przy stackach 100bb, a ok 50bb?
Drugie pyt. Jakie są najczęściej stosowane sizingi 3bet i 4bet na micro?
pozdrawiam
Po 4becie wchodzisz poprostu all-in (jeśli to micro stawki)
przy stacku 50bb mozesz robić to szerzej;)
Jeśli chodzi o sizingi to przeważnie przebija się 3x bet rywala.
Dziękuję za odpowiedź.
A co jeżeli to nie micro stawki?
Zdaje sobie sprawę, że w pokerze chodzi o podejmowanie dobrych decyzji, ale mam mega stres pushując JJ,QQ, ponieważ każdy as i król, na boardzie, w większości przypadków pozbawia nas stacka.
Nie wrzucaj stacka z QQ i JJ na preflopie. 3bet/fold maksymalnie jesli nie masz info ze przeciwnik moze sie stackowac luzniej.
Jeśli przeciwnik ma niepełny stack (nawet te 95BB) świadczy o jego słabości ("dobry gracz" BSS będzie miał full stack, MSS nie będzie siedział przy tym stole, czyli pozostaje coś w stylu fisha) , z QQ jest easy push, z JJ można się zastanowić szukając jakichś tendencji. Na coś w stylu 70BB- imo z JJ już się robi easy push, szczególnie gdy grasz np COvBU lub BUvblinds itp. Na 100BB zależy od tendencji, lecz przeciwko graczowi grającemu z CO/BU/SB zawsze stack off.
Ciężko stack offować się z panienkami na ręce, będąc 4betowanym przez gracza UTG lub UTG+1, jednakże blindy mógłbym zaatakować.
Możesz wyjaśnić dlaczego gracz MSS nie będzie przy tym stole? Nie znam tej strategii, więc jestem ciekaw.
Ponieważ MSS prawdopodobnie nie będzie siedział z 95BB przy stole, jak sama nazwa mówi "middle stack".
Nie ma prostej odpowiedzi-to zawsze zależy.
Co do zasady 3b/fold z JJ QQ jak nie chcesz się stakowac jest błędem,lepiej po prostu callować pre wtedy.
3b/fold z QQ czy JJ mogę sobie wyobrazić tylko gdy Villian ma bardzo szeroki calling range a bardzo wąski 4b range. Wtedy 3betuje for value vs jego calling range z planem foldowania na 4b ale to musiałaby być naprawdę wyjątkwa sytuacja.
Generalnie jak nie chcesz się stakować to nie 3betuj, bo grając 3b/fold zamieniasz swoją rękę w bluff.
Co do twojej sytuacji in position bym tylko callował, z blindów vs BTN/SB 4bet bym 3b/shipował vs 4bet nawet vs unkown. CO jest bardziej close,ale chyba wciąż bym jammnął.
Napisane przez moho666
Jeśli przeciwnik ma niepełny stack (nawet te 95BB) świadczy o jego słabości ("dobry gracz" BSS będzie miał full stack, MSS nie będzie siedział przy tym stole, czyli pozostaje coś w stylu fisha) , z QQ jest easy push, z JJ można się zastanowić szukając jakichś tendencji. Na coś w stylu 70BB- imo z JJ już się robi easy push, szczególnie gdy grasz np COvBU lub BUvblinds itp. Na 100BB zależy od tendencji, lecz przeciwko graczowi grającemu z CO/BU/SB zawsze stack off.
tutaj sie nie zgodze
na speedzie na iPokerze czesto sie zdarza ze stack sie nie dopelni pomimo ze masz ustawiona opcje by sie uzupelnial wiec to nie jest wyznacznikiem dobrego gracza :fdrink
Co do twojej sytuacji in position bym tylko callował, z blindów vs BTN/SB 4bet bym 3b/shipował vs 4bet nawet vs unkown. CO jest bardziej close,ale chyba wciąż bym jammnął.
pogubilem sie. IP call-ok. Będąc na BB/SB vs BTN 3b/broke. Dobrze rozumiem?
Napisane przez panedek
pogubilem sie. IP call-ok. Będąc na BB/SB vs BTN 3b/broke. Dobrze rozumiem?
Tam jest przecinek między in position i blind play.
IP BB vs SB też gram co do zasady 3b/ship, tak samo SB vs BTN i BB vs BTN, blind batle traktuje trochę jak jeden spot.
Od nl50 w górę vs większośc Villianów BTN vs CO granie JJ,QQ 3b/broke też nie będzie złe.
Tak by z grubsza wyglądała moja strategia na unkowna 100bb. Chociaż mówimy tu o kompletnym unku a z reguły fish się po max 20 rękach klaruje,wtedy to już zależy od fisha ( a konkretniej jego VPIP/PFR). Tak samo vs stack size<50bb częsciej bym grał 3b/broke,praktycznie na większości pozycji.
Imo to jest poker, tutaj nie ma 100% odpowiedzi że w takiej a takiej sytuacji masz grać tak i tak.
3betujac trzeba wiedziec czemu sie to robi i miec gotowa odpowiedz na 4b. Generalnie na unków lepiej nie callowac bo nie wiadomo co robic postflop.
Nie napisales odmiany w jaka grasz wiec nie da sie odpowiedziec anyway
No ja się z franeczkiem zupełnie nie zgodzę. Jeden z lepszych trenerów z sekcji angielskiej pisał kiedyś dlaczego należy 3bet/foldowac na micro AK/QQ. No i gość jest chyba większym autorytetem w temacie, chociażby ze względu na znajomość specyfiki limitu.
Po pierwsze, skoro można 3bet/foldowac for value takie ręce jak Aj/AQ, to absolutnie nie widzę powodu dla którego nie mogę robić tego z QQ. Po drugie, 4bet na microstawkach to nie jest nigdy (prawie nigdy) blef i nigdy taki gracz nie folduje na shove.
No tak, ale jak grasz z graczem, który ma fold to 3bet 90%, to twój 3bet z QQ,JJ nie będzie dla value, bo on wyrzuci wszystko oprócz KK+, a z KK+ zagra 4bet, na który będziesz musiał foldować, więc tak samo możesz grać z 72o.
fold for value :sdrink :sdrink
3bet w unka z AT,AJ,AQ imo sie mija z celem, niby 3bet for value a ty nic nie wiesz o gosciu, wiec skad masz podstawy zeby zakladac ze on ci zagra call z gorszym Axem, 3betujesz missujesz flop i co grasz dalej w 3betowanej puli?
Co na 4bet? Zrzucasz? Palisz hajs
Napisane przez robal123
No ja się z franeczkiem zupełnie nie zgodzę. Jeden z lepszych trenerów z sekcji angielskiej pisał kiedyś dlaczego należy 3bet/foldowac na micro AK/QQ. No i gość jest chyba większym autorytetem w temacie, chociażby ze względu na znajomość specyfiki limitu.Po pierwsze, skoro można 3bet/foldowac for value takie ręce jak Aj/AQ, to absolutnie nie widzę powodu dla którego nie mogę robić tego z QQ. Po drugie, 4bet na microstawkach to nie jest nigdy (prawie nigdy) blef i nigdy taki gracz nie folduje na shove.
Nie zgodzę się, można spokojnie na odpowiednich graczy nl10 nl25 4betować oop blefy dochodowo na pewno nie 4 betowałbym JJ-QQ Ale AT - AQ czesto można 4 betować raz mi się zdążyło chyba na nl10 albo nl16 juz nie pamiętam ze ktoś mi 5 bet blefa sprzedał. ludzie na micro 4 bet uważają ze to jest KK AA i jedyny 5 bet to 90% KK AA, mając blokery można naprawde sporo zarobić do tego ludzie sie nie adaptują i jak się nie przeholuje to można i 4 bet mieć wysoki a multitablerzy rzadko to zauważą. Wiodomo nie bedziemy 4 betować gościa 40/20 jako blef. Ale na lepszych na tych limitach na pewno działa. Na nl10 można naprwade fajnie podciągnąć red line dzięki temu.
Może nie na na nl5 nl2 ale A2s - AKs TT - AA 3 betując jak na stole wyjdzie ci 3 bet 15 - 20 to na 100% ktoś to w koncu zauważy, i zaczną duzo więcej wrzucać zazwyczaj potem można wrzucać JJ+ AK na kogoś kto miał 4 bet range 2% Bo na 100% zacznie luźniej wrzucać.