Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

J9s nl2

9 Posty
6 Użytkownicy
3 Reakcje
725 Wyświetlenia
mardmo

co tutaj robicie?

PokerStars - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

SB: 119 BB
Hero (BB): 167 BB
UTG: 213 BB
MP: 111.5 BB
CO: 142 BB
BTN: 100 BB

SB posts SB 0.5 BB, Hero posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has J♠ 9♠

fold, MP raises to 3 BB, fold, BTN calls 3 BB, fold, Hero calls 2 BB

Flop: (9.5 BB, 3 players) J♣ 2♠ K♠
Hero checks, MP bets 6 BB, BTN raises to 20 BB, fold, fold

Spoiler

BTN wins 20.5 BB
Rake paid 1 BB

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
halabasa

hey yo. tak na szybko to 4bet jam jest fajny. jeśli poszły by staki to masz pot oddsy rzędu 40% ( jeśli dobrze policzyłem ;p)
nie wiadomo nic o typie ale wywalisz kilka słąbych :Kx: jeśli je ma.
jeśli sprawdzi z :Kx: to masz flipa
jeśli sprawdzi z lepszym flush drawem to masz jakieś 57%
:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Jesli wiesz ,że btn to jakiś agrofisz to można stackować. Na rega natomiast musisz zakładać,że dostaniesz akcje w 95% od setów, KJ i combodrawów co czyni wrzutkę średnio płacalną bo pula jest zbyt mała po prostu. Call bez pozycji i z face up range też średni. Jeśli miałbym zresztą wrzucać to znacznie bardziej wolę tu mieć np. AsTs bo mam dodatkowe outy vs KJ/sety.

Odpowiedz
Cytat
LeborW

To jest NL2, dlatego odpowiednie pytanie to czy BTN nie jest nitem? Jeżeli nie to easy stackoff. Masz furę equity oraz fe. Zobaczysz często jakiegoś Kx, QT, fd lub w ogóle coś odjebanego bo to nl2. Na wyższych limitach na agrotypków nie koniecznie muszą to być whele i big vipy również spoko jest wjazd. Patrz na agresje, wwsf - jak wysokie czyli koleś agro i walczy o pule to wjazd. Jak jest bardzo konserwatywny i pasywny to raczej fold bo jesteś w kanapce, nie zamykasz akcji i możesz spalić siano.

Odpowiedz
Cytat
allinntopsad

EQ masz pewnie pod flipa bo to NL2 ,ale nie zawsze bo mamy tutaj 3-way pot , problemem jest to że gramy bez pozycji , nie zamykamy akcji , agresor betuje pierwszy w spocie i dochodzi do nas konkretny raise od BTN
, można odpuścić , jęśli grać to tylko JAM od razu za wszystko .

Odpowiedz
Cytat
sh2ckal

Robiłem obliczenia na call, ale mój mój dwuipółletni dystraktor mi skasował cały post i nie chce mi się szczerze mówiąc pisać tego jeszcze raz. Call jest w ogóle do bani, ponieważ hero przyjdzie grać przeciwko setom, two pairsom, monsterdrawom i combodrawom. Hero nawet trafiając na turnie swojego outa, czyli , Jx lub 9x, mimo poprawy ukałdu i tak może być już dead. Equity calla vs MP I BTN jest na poziomie około 12%, czyli mega - EV.
Lepszą opcją wydaje się cold 3bet shove, ponieważ zagranie wygląda bardzo mocno. Wrzutką, w zależności od posiadanego przy stole image'u, hero prezentuje przede wszystkim seta J. Potrzebne folding equity vs BTN wynoszą 73.20%. Raising range BTN vs MP + BB za plecami też będzie się prezentował bardzo mocno. Moim zdaniem jest to: JJ,22,KJs,QsTs - 7 combo. Czyli na dochodowy shove hero musi wyrzucić 5 combo. Na call BTN będzie potrzebował 36,70%, czyli akurat vs perceived range hero zostają JJ i Q:s T:s. Dodatkowo jeśli BTN callnie te ręce to vs J:s 9:s trochę ponad 1/3 rozdania hero wygra stacka:

Stół: J♣2♠K♠
       Equity  Wygrana  Podział
MP3    63.81%   63.74%    0.08% { JJ, QsTs }
CO     36.19%   36.11%    0.08% { Js9s }

Biorąc po uwagę BTN sprawa już byłaby jasna i +EV, jeśli villian nie ma info o takich wrzutkach hero. Natomiast zostaje jeszcze MP, który może dorzucić swój stack i zrobi to pewnie z setami. Na call, nie licząc BTN, potrzebuje 44.19%. Vs perceived range hero, czyli JJ i Q:s T:s wymagane equity mają sety K i J oraz A:s J:s, które oczywiście ręka hero blokuje. Wobec takiej akcji hero ma:

Equity  Wygrana  Podział
CO     29.20%   29.17%    0.04% { Js9s }
BB     70.80%   70.76%    0.04% { KK, JJ }

Może się zdarzyć również akcje, gdzie każdy z graczy wrzuci stacka. Wtedy equity hero wygląda bardzo słabo:

Equity  Wygrana  Podział
CO     14.31%   14.29%    0.02% { Js9s }
BU     22.97%   22.97%    0.00% { JJ, QsTs }
BB     62.72%   62.70%    0.02% { KK, JJ }

Suma sumarum equity wrzutki będzie w okolicy zera, może nawet lekki plus (szczerze to nawet nie wiem jak to dokładnie policzyć). Sądzę, że jednak, że nl2 nie jest limitem do rozgrywania takich marginalnych rąd przede wszystkim z uwagi na bardzo duży rake, który z pewnością pochłonie ten lekki plus. Uważam, że decyzja hero o foldzie jest jak najbardziej prawidłowa.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

. Moim zdaniem jest to: JJ,22,KJs,QsTs - 7 combo. Czyli na dochodowy shove hero musi wyrzucić 5 combo. Na call BTN będzie potrzebował 36,70%, czyli akurat vs perceived range hero zostają JJ i Q T. Dodatkowo jeśli BTN callnie te ręce to vs J 9 trochę ponad 1/3 rozdania hero wygra stacka:

Zakładasz,że on tam raise/folduje KJs lub 22?

Problemem tego rozdania jest fakt,że twoja ręka gra tu jak zwykły flushdraw, w dodatku nienutsowy. Sam stwierdzasz,że on for value gra tu z setami i KJ więc fakt,że masz pare na flopie nic nie wnosi do equity twojego fd. Sam zresztą widzisz,że twoje equity w żadnym scenariuszu nie dochodzi nawet do 40%. W teorii możesz myśleć o raise for value z reką która ma 50%+ vs calling range, w praktyce zależy to też mocno od tego jak mocno związany z pulą jesteś. Tutaj nie dość ,że masz poniżej 40% w optymistycznym przypadku to jeszcze w ogóle nie jestes scomitowany z pulą. Oczywiście sprawa mogłaby wyglądać neico inaczej gdyby BTN był szalenie agresywny, tyle,że board i 3way wręcz do tego zniechęcają.

Odpowiedz
Cytat
sh2ckal

KJs i 22 jeśli są raisowane to do 3betu musi być fold. Na calling range mają ponad 50%, ponieważ w zakresie MP jest sporo nuts FD i combo drawów.

Wydaje mi się, że Emiya tu bardzo dobrze napisał, że nie jesteś związany z pulą. Dobrowolnie dołożyłeś tylko 2 BB i bezsensem będzie wrzucanie reszty stacka i liczenie, że obaj przeciwnicy sfoldują i wygrasz 35.5BB a jeśli nie to Twój układ obroni się vs set lub monsterdraw.

Odpowiedz
Cytat
sh2ckal

Fold to jedyna słuszna opcja w tym rozdaniu.

Odpowiedz
Cytat