Robiłem obliczenia na call, ale mój mój dwuipółletni dystraktor mi skasował cały post i nie chce mi się szczerze mówiąc pisać tego jeszcze raz. Call jest w ogóle do bani, ponieważ hero przyjdzie grać przeciwko setom, two pairsom, monsterdrawom i combodrawom. Hero nawet trafiając na turnie swojego outa, czyli ♠, Jx lub 9x, mimo poprawy ukałdu i tak może być już dead. Equity calla vs MP I BTN jest na poziomie około 12%, czyli mega - EV.
Lepszą opcją wydaje się cold 3bet shove, ponieważ zagranie wygląda bardzo mocno. Wrzutką, w zależności od posiadanego przy stole image'u, hero prezentuje przede wszystkim seta J. Potrzebne folding equity vs BTN wynoszą 73.20%. Raising range BTN vs MP + BB za plecami też będzie się prezentował bardzo mocno. Moim zdaniem jest to: JJ,22,KJs,QsTs - 7 combo. Czyli na dochodowy shove hero musi wyrzucić 5 combo. Na call BTN będzie potrzebował 36,70%, czyli akurat vs perceived range hero zostają JJ i Q:s T:s. Dodatkowo jeśli BTN callnie te ręce to vs J:s 9:s trochę ponad 1/3 rozdania hero wygra stacka:
Stół: J♣2♠K♠
Equity Wygrana Podział
MP3 63.81% 63.74% 0.08% { JJ, QsTs }
CO 36.19% 36.11% 0.08% { Js9s }
Biorąc po uwagę BTN sprawa już byłaby jasna i +EV, jeśli villian nie ma info o takich wrzutkach hero. Natomiast zostaje jeszcze MP, który może dorzucić swój stack i zrobi to pewnie z setami. Na call, nie licząc BTN, potrzebuje 44.19%. Vs perceived range hero, czyli JJ i Q:s T:s wymagane equity mają sety K i J oraz A:s J:s, które oczywiście ręka hero blokuje. Wobec takiej akcji hero ma:
Equity Wygrana Podział
CO 29.20% 29.17% 0.04% { Js9s }
BB 70.80% 70.76% 0.04% { KK, JJ }
Może się zdarzyć również akcje, gdzie każdy z graczy wrzuci stacka. Wtedy equity hero wygląda bardzo słabo:
Equity Wygrana Podział
CO 14.31% 14.29% 0.02% { Js9s }
BU 22.97% 22.97% 0.00% { JJ, QsTs }
BB 62.72% 62.70% 0.02% { KK, JJ }
Suma sumarum equity wrzutki będzie w okolicy zera, może nawet lekki plus (szczerze to nawet nie wiem jak to dokładnie policzyć). Sądzę, że jednak, że nl2 nie jest limitem do rozgrywania takich marginalnych rąd przede wszystkim z uwagi na bardzo duży rake, który z pewnością pochłonie ten lekki plus. Uważam, że decyzja hero o foldzie jest jak najbardziej prawidłowa.