Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] HUD off

7 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
684 Wyświetlenia
wujekryba

Chciałem zadać pytanie na które znam odpowiedź 90% użytkowników ale może jakimś trafem ktoś napisze posta który mocno przekona mnie na tak lub nie.

Od jakiegoś czasu, tak z miesiąc przed zamrożeniem $ graczy z FTP postanowiłem grać sobie bez HUD'a 4 stoliki SH. Gra mi się przyjemniej i chyba bez większego odbicia na winrate (nie chce pisać, że to właśnie przez brak HUD'a ale kilka dni przed zamrożeniem kasy w 2dni wygrałem 10BI lecz zdaje sobie sprawę, że to tylko niezły upswing i nie wiąże go bezpośrednio z tą zmianą).

Motywuje mnie to też do grania uważniej co sprawia, że czasem nawet wstawiam 70bb z TT pf i o dziwo nie jestem jakimś dogiem.

Chciałem zapytać czy ktoś może gra tak samo lub miał podobny "epizod" w grze i może jako bardziej doświadczony gracz udzielić mi jakichś rad czy na mój tok rozumowania nie jest naiwny. W końcu tyle trąbi się, że HUD daje ogromną przewagę etc. (na wysokich stawkach NL1k+ to raczej normalnie ale ja gram NL25 gdzie player pool jest duży).

Spodziewam się odpowiedzi, że HUD pozwala multitableować i daje przewagę tak jak notatki oraz, że to moja sprawa jak gram. Lecz tak jak wspomniałem może ktoś ma jakieś wartościowe uwagi.

6 odpowiedzi
imgoingtomirage

Witam.

Z tego co wielu dobrych trenerów powtarzało (nie chce teraz przytaczać nicków, bo mogę się pomylić, ale na pewno był to m.in. Ninjai i Gomore) warto raz na jakiś czas pograć sobie sesję lub dwie bez HUDa bo zupełnie inaczej patrzy się na grę, można dostrzec elementy na które nie zwracamy uwagi grając z HUDem bo traktujemy go jak pewnik który powie nam wszystko o przeciwniku i stajemy się leniwi i wygodni. Oczywiście ciężko grać multitabling bez HUDa, ale na pewno warto raz na jakiś czas zagrać te 4 stoliki bez niego i to z naciskiem na grę postflop i podejmowanie decyzji na podstawie readów zebranych z naszych obserwacji.
Tyle ode mnie, na pewno wypowie się tutaj jeszcze jakiś trener :).

Pozdrawiam.

dlrzz

Bardzo fajnie to opisał mko101 w komentarzu do filmu wafflecopa pod tym linkiem.

Obserwacja i wysuwanie wnioskow z tego co widzisz jest rownie wazna, a moze i wazniejsza od "czytania" statystyk. Statystyki ucza Cie schematycznego myslenia, na podstawie sredniej wszystkich zagran przeciwnika, podczas gdy obserwacja pozwala ci dostrzec to, czego statystyki ci ograniczaja.

Dla mnie nie ma aż tak dużego minusa HUDa, żeby grać bez niego. Warto robić notatki, ale ciężko też zauważyć każde zagranie przeciwnika na stole. Jeśli HUD jest dodatkową pomocą do Twojej obserwacji i robienia notatek, to moim zdaniem nie ma sensu zastanawiać się nad tym, czy powinno się go mieć włączonego czy nie.

Pozdro

Powiem szczerze, że ja na mikro limitach u graczy, którzy się uczą gry bym nie polecał grać w ogóle bez HUDa. O wiele lepiej jest sie nauczyć wyłapywać leaki i je wykorzystywać grając z nim. Plus player pool jest na tyle duży, że i tak o wiele lepiej sprawdzają się staty niż ready.

Ale - uważam, że gra bez HUDa jest bardzo dobra co jakiś czas i bardzo poprawia umiejętności spojrzenia na range vs board i dynamike, która się tworzy na stolikach.

simon1989

Polecam bodajże serię In da club gdzie gomore21 gra bez hud'a :)

wujekryba Autor wątku
wujekryba

ze statusem złotym nie mam dostępu do produkcji z tych limitów

loosekiddie

Może czasem warto, ale jeśli odpowiednio podchodzisz do HUDa to nie ma co go specjalnie wyłączać. Wiadomo, że nawet po 10k rozdań c-bet 70% nigdy nie będzie miał tyle samo procent na boardzie K72 co na boardzie AKQ lub boardzie jednokolorowym (jeśli mówimy o w miarę rozsądnym graczu oczywiście). Tak samo ktoś myślący ze stealem wysokim nie będzie stealował tak często przeciwko Tobie jeśli widzi, że gęsto re-stealujesz itede itepe (przykład miałem sam na sobie ostatnio, gdy grałem z nitem coś w stylu 10/8, AF 3.5, 3bet 3% i miałem na niego już z 0.5k czy nawet więcej rozdań, a w przeciągu 15min zagrał na mnie 3-4 razy dużo luźniej - tego statystyka mi nie powiedziała i gdybym za 2 razem sobie tego nie zanotował to później bym mógł łatwo wtopić stacka). Dlatego najważniejsze są ready, bo jest mało specyficznych zagrań, które HUD ci wyłapie. Dla mne HUD to tylko uzupełnienie dla notatek oraz ogólny zarys rywala - czy mam do czynienia z nitem, TAGiem czy fishem ;)