Napisane przez mgrudzie
- fold to 4bet dosc wysoki - prawie taki ze na jego podstawie oplacaloby sie 5betowac profitowo. (duzy na btn, ale to mala probka, moze zle dobierales rece/przeciwnkow do tego)
- fold to 5bet w blindwar CO-SB -> tez kwestia probki ale tendencja uwidacznia sie
Też się nad tym właśnie zastanawiałem i nie mam pewności czy to musi być aż taki leak. Te wysokie foldy biorą się stąd, że light 4bet i light 5bet staram się zagrywać tylko na tych przeciwników, na których jest to dochodowe -> tym samym są to ci przeciwnicy, których 4bet lub shove w danej sytuacji oznacza nutsa, więc mam easy foldy.
Tutaj przydają się statystyki (dziś na nią dopiero wpadłem):
-> resteal success (mam 53,5%)
-> 4bet success (56%)
Nie mam niestety żadnej skali porównawczej, ani nie znam dobrze widełków tych statów, ale wydaje mi się, że to są dobre wartości. Na resteal dostaję 53% foldów, do tego dojdzie pewnie ze 30% calli od graczy ip i kilkanaście procent 4betów. Dlatego mogę dużo foldować do 4-betów - bo dobieram spoty do 3betu na tyle dobrze, że 4bet od tych graczy zazwyczaj jest nutsem.
Na pewno fold to 4-bet vs przeciwnicy z wyższym 4betem (wyższym = 1,5%+ 4-bet range) mam znacznie niższy.
Co do fold to 5-bet myślę, że jest podobnie, jeśli kiedykolwiek spodziewam się od villaina light 5-betu (albo value stackoffu z rangem lepszym od mojej ręki) to po prostu nie 4-betuję.
- cbet 3bet pot -> czy tu nie dalob sie cbetowac wiecej profitowo ?wydaje mi sie ze ciagle jeszcze spotyka sie graczy ktorzy graja call 3beta z pocketem i FOF flop.
No, to jest w sumie ciężka sprawa dla mnie - bardzo często trafiam spoty, gdzie 3-betowałem light z blindów oop i dostaję call. Nie do końca umiem dobrze dobrać boardy na których mam profitowy cbet i często wolę zagrać x/f. Z kolei z pozycją sporo potcontroluję... Ale to jest na pewno sprawa rozpoznawania odpowiednich spotów, muszę nad tym popracować.
- czekfold duzy -> na regow to mega leak i beda ci betowac z automatu jak maja ta statystyke -> musisz wiecej czekcallowac czekraisowac as pfranalogicznie IP, wiecej graj xback z sdv ktore jest w stanie wytrzymac troche agresji(to sie odnosi kazdego streeta, ale flopa najbardziej)
Znowu - vs świadomych regów mam tu na pewno mniej, ale to nadal jest mega leak. Póki co nie tak bardzo wykorzystywany, bo w HM1 nie ma tej staty, ale w kontekście nl100 obowiązkowo do poprawy. Na jakich przeciwników i na jakich boardach grasz check/raise'y jako pfr? Zakładam, że patrzymy głównie na bet vs missed cbet, ile tam musisz zobaczyć żeby wplatać x/r do swoich linii? Ja grając na innym roomie szukałem gości z bet vs missed cb flop na poziomie 55%+, a tutaj po prostu takich nie mam, więc też ciężej z akcją. Ale może zbyt tight wybieram villainów do takich zagrań.
In position nie jest chyba tak źle, masz tam statę: "missed cbet in position and fold next street", na flopie mam 68%, więc wynika z tego że 1/3 moich xb flop to jakieś sdv z którym idę w calldowny i bluffcatch.
Za to jako PFR check river oop albo check turn ip to jest u mnie prawie zawsze give up i z tym trzeba coś zrobić. Chociaż też nie jest to jakiś leak, który wielu będzie wykorzystywać, nawet na setkach.
Dzięki za opinię, mgrudzie, fajnie gdybyś się odniósł dalej, zwłaszcza do tego konceptu związanego z foldami do 4b/5b który wysunąłem (ciekawe co Rusher napisze na ten temat, bo w sumie nigdy nie słyszałem o wiązaniu tamtych stat ze sobą, a to co napisałem wydaje mi się logiczne) i do tego x/r jako pfr.