Przejdź do forum
AK różnice w dziale...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AK różnice w dziale o startegi

12 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,099 Wyświetlenia
deq69
Oldschool Grinder

witam
z góry przepraszam że uderzam z tym tutaj ale ten dział jest mi najbardziej bliski. mianowicie chodzi o to ze w artykułach o strategi rozegranie pewnej ręki sie wyklucza w 2 różnych art. z góry przepraszam za brak konwersji ale nie wiedziałem jak to zrobic

Mianowicie:

Stacks & Stats
MP ($25)
CO ($25) (16/13/2.5/21/456) [VPIP/PFR/AF/WTS/Hands]
Hero ($25)
BB ($25)
SB ($25)
BU ($25)

Preflop: Hero is UTG with As , Kc
Hero raises to $1.00, 1 fold, CO calls $1.00, 3 folds

Flop: ($2.35) Ks, 7c, 6c (2 players)
Hero bets $1.50, ...

i terazj jeden artykuł podaje że na rerais przeciwnika cytuje:

Twój problem polega na tym, że grasz bez pozycji i w przypadku sprawdzenia, na turnie musiałbyś czekać. Oznacza to, że stracisz dwie darmowe karty. Ponieważ nie jest to dla ciebie korzystne, powinieneś tutaj rozważyć pas lub przebicie. Oczywiste jest również, że jeżeli przebijesz, to musisz sprawdzić zagranie push.

a drugi: cytuję:

Spasowanie nie wchodzi w rachubę, lecz jeżeli przebijesz, to będziesz musiał podjąć ryzyko postawienia wszystkich pieniędzy. I to właśnie jest twój problem: na flopie nie chcesz grać o całego stacka, ponieważ jeżeli podbijesz, to przeciwnik zrezygnuje z semiblefu, a z silnymi rękami wejdzie za wszystko. Dlatego decydujesz się wtedy na kontrolę puli.

Bardzo proszę o trenera aby powiedział która droga jest prawidłowa
Pozdrawiam

11 odpowiedzi
dragoste
PokerStrategist

Możesz podać o jakie artykuły chodzi?

deq69 Autor wątku
deq69
Oldschool Grinder

# Gra na flopie - kiedy grasz agresywnie?
# Gra na flopie - kiedy grasz pasywnie?

apropo AK to przy zlimpowanym pocie chceck z BB jest ok?
cytuje "Ty, w przeciwieństwie do nich, limpujesz tylko wtedy, gdy masz dobrą rękę i jesteś na dobrej pozycji:

* albo siedzisz na pozycji big blind i grasz check z dwiema dowolnymi kartami, z wyjątkiem TT, JJ, QQ, KK czy AA, z którymi podbijasz;"
https://polska.pokerstrategy.com/strategy/bss/1567/1/

kNoq001
PokerStrategist

Napisane przez Tokarwwl
apropo AK to przy zlimpowanym pocie chceck z BB jest ok?
cytuje "Ty, w przeciwieństwie do nich, limpujesz tylko wtedy, gdy masz dobrą rękę i jesteś na dobrej pozycji:

* albo siedzisz na pozycji big blind i grasz check z dwiema dowolnymi kartami, z wyjątkiem TT, JJ, QQ, KK czy AA, z którymi podbijasz;"
https://polska.pokerstrategy.com/strategy/bss/1567/1/

no f*ckin way
nevah limp AK, Twoja reka DOMINUJE range limperow (tak samo jak AQ/AJ/KQ) i chcesz to rozegrac agresywnie majac w pocie 1-2przeciwnikow, a nie jak w przypadku zlimpowanego pota 4-5 gdzie Twoje TP czesto nie bedzie dobre

w artach ze srebra też znajdę podobne błędy? nie wiem czy jest sens, żebym w ogóle wyrabiał całe te strategy pointy ?(

kNoq001
PokerStrategist

tutaj raczej chodzi o to, ze te arty to sa podstawy podstaw aby osoba ktora dopiero zaczyna nie pakowala sie w trudne spoty, chociaz check z AK w multiwayu gdzie nie wiemy co robic z TPTK to juz jest trudny spot ;x

imho wiekszosc artow powinna byc poprawiona przez ogarnietych graczy
a co do strategy points, to mozesz wyrabiac ale glownie dla filmikow z ktorych imho wiecej wyciagniesz

Napisane przez kNoq001
te arty to sa podstawy podstaw aby osoba ktora dopiero zaczyna nie pakowala sie w trudne spoty

arty ze srebra tez są takie?

kNoq001
PokerStrategist

nie wiem bo czytalem je jakies pol roku temu ;x wole filmiki i dzial z ocena rozdan, znacznie wiecej sie dzieki temu ucze

Napisane przez deq69
# Gra na flopie - kiedy grasz agresywnie?
# Gra na flopie - kiedy grasz pasywnie?

Wydaje mi się, że główne różnice dotyczące zagrań w tych podobnych rozdaniach dotyczą przeciwnika.
W jednym rozdaniu jest on agresywny, a w drugim bardzo pasywny.
Poza tym drugie rozdanie jest trochę dalej zagrane, gdyż po zagraniu Hero następuje podbicie od pasywnego gracza, które należy inaczej ocenić niż w przypadku gracza agresywnego. W przypadku pojawienia się agresji od pasywnego oponenta autor artów proponuje przejście do pasywnej linii gry.

deq69 Autor wątku
deq69
Oldschool Grinder

Napisane przez dohpaZ
[. W przypadku pojawienia się agresji od pasywnego oponenta autor artów proponuje przejście do pasywnej linii gry.

ja w takim przypadku proponuje ucieczke z rozdania bo jak pasywny gracz podbija to nie jest dobrze.

deq69 Autor wątku
deq69
Oldschool Grinder

Napisane przez dohpaZ

Poza tym drugie rozdanie jest trochę dalej zagrane, gdyż po zagraniu Hero następuje podbicie od pasywnego gracza, które należy inaczej ocenić niż w przypadku gracza agresywnego..

Chyba nie doczytałeś do końca bo w pierwszym przypadku jest tam napisane co zrobic w wypadku napotkania obrony - tam gdzie jest gracz agresywny.

czyli artykuł mówi że na agresywnego gracza po jego raise pasujemy a po raise pasywnego gramy call. Dla mnie to jest bez sensu. Jak już to powinno byc chyba na odwrót bo to agresywny gracz czesciej bedzie blefował z drawem niz pasywny. Pasywny gracz podbijając napewno ma monstera.