Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AK preflop

13 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
899 Wyświetlenia
yogi333

gram dopiero 3 dni w BSS i ucze sie do tej pory grałem tylko SNG i mam problem z ta reka mianiwicie jak ja rozegrać gdy do mojego beta dostaje 3beta od słabego gracza 50/2 itp w SNG wszystko zalezało od fazy turnieju a tu mam problem czyt to sprawdzac czy moze poddac odrazu reke jak we wczesnej fazie SNG

12 odpowiedzi
zuczek92

Zależy czy będziesz grał IP czy OOP. Pamiętaj, że takich rąk jak AQ+, JJ+ nigdy nie sprawdzamy do 3betu bez pozycji. Zależy też od Twoich ewentualnych notek na niego i jaki ma 3bet. Jeśli wysoki to nawet z pozycją warto mu odwinąć 4beta, już zgarniesz trochę pieniążków a z Anną jest tak, że ładnie wygląda, nie zawsze wygrywa:)
Jeśli gość ma mały 3bet i myślisz, że kisi jakąś wysoką PP to IP imo warto aby callnąć i stosunkowo tanio zobaczyć flopa. A może akurat trafisz strita albo spadnie flop AAA a on swoich QQ czy KK nie zrzuci wtedy :D

Jak będziesz miał fisha to stackoff z AK może być dochodowy, bo sprawdzi Cię z jakimś niższym Ax czy z KQ albo z 22+. Wszystko zależy od tego, czy widziałeś, jak rozgrywa swoje premium hands i od notatek. Pamiętaj, że fish, mimo że idiota, też dostanie czasem dobrą ręke.

Polecam ten quiz, sprawdzisz swoją wiedzę i od razu jakieś leaki znajdziesz odnośnie gry z AK :f_thumbsup:

boxer82

jeżeli nie wiesz co masz zrobić - to spasuj. Pieniądze nie przegrane sa tyle samo warte co pieniądze wygrane. ;)
W przykładzie podałeś gracza który gra 50/2. Fajnie ale jak w pokerze bywa zależy .
Dla wyżej wymienionego gracza jeżeli nie miałbym readów to mógłbym spasować. Przeciwnik podbija tylko premium hands => 2% to ok KK+ AK wiec ze swoim AK przegrywasz zawsze (w najlepszym przypadku masz flipa). Dla ułatwienia przyjmuję że 3-bet = PFR = 2%
Więc bez readó masz w tym przypadku easy fold. Pomimo tego że gracz jest mega fishem i gra co drugą rękę musisz rozdzielić zakres jego sprawdzania od zakresu jego podbić. To sa dwa różne zakresy
Tutaj jest pierwsza częśc oparta tylko na "suchych" liczbach. Gdybym miał podejmowac dcyzję tylko na podstawie HUD=a to gralbym fold na 3-bet

W rzeczywistości jednak oprócz tego co masz w hudzie, decyzje starasz sie podejmowac na podstawie różnych dostepnych informacji. Może się okazać że wspomniny gracz gra limp/call z top range a 3-betuj4e ręce typu AQs AJs etc. czyli ręce które ty dominujesz.
Przeczytaj sobie ten wpis : może ci coś pomoże
1. Learn & Play by boxer --> NL FR / SH
2. Learn & Play by boxer --> NL FR / SH
3. Learn & Play by boxer --> NL FR / SH

GregWawelski

Imo popełniacie tu duży błąd, a nawet dwa. Od razu zaznaczam, że to nie tylko moje mądrości, ale trenerów :P
Ja jak widzę choćby po 10 rękach, że gość gra 50/2 to prawie nigdy nie folduje, z prostego powodu - bo jest fishem, a ja mam monstera na fisha. Nie można sugerować się cyferkami, bo fish nie ma range! On gra w guziki i wcale nie jest powiedziane, że zawsze podbija tylko AA, KK jeśli ma 2% PFR. Może tak robić z 72o, żeby się dobrze zabawić. Oczywiście można zrobić notkę, ale fanem robienia notek na fishów też nie jestem. Dokładnie z tego samego powodu - ta notka może wynikać z jego jednego randomalnego zagrania. Oczywiście będziemy mieli kilka k rąk na fisha i każdy jego raise zanotujemy, to takie rozkminy nabierają sensu, tyle że fishe nie grają tak dużo, rąk na nich zawsze będzie mało.

wukaesiak

Na gościa 50/2, push z AK, w odpowiedzi na jego 3bet, zawsze i wszędzie i to bez chwili namysłu ;) Ponieważ to jest, tak jak powiedział GregWawelski, fish i on tam nas może 3betować z czymkolwiek co mu fantazja przyniesie...a 72o by mnie nie zdziwiło :D

boxer82

zacytuje końcówkę mojej wypowiedzi:

W rzeczywistości jednak oprócz tego co masz w hudzie, decyzje starasz sie podejmowac na podstawie różnych dostepnych informacji. Może się okazać że wspomniny gracz gra limp/call z top range a 3-betuje ręce typu AQs AJs etc. czyli ręce które ty dominujesz.

Czyli jest powiedzmy sytuacja o której mówisz.
Ale pisanie że na fisha nigdy nigdy nie pasuje bo to jest fish jest dużym błędem. Monster na jednego fisha nie oznacza że jest to rowniez monster na innego i bez innych informacji niz tylko statystyki jestem w stanie to spasować
dziwi mnie wasze podejście i wrzucanie wszystkich do jednego worka

Ponieważ to jest, tak jak powiedział GregWawelski, fish i on tam nas może 3betować z czymkolwiek co mu fantazja przyniesie...a 72o by mnie nie zdziwiło

i również z tym zdaniem nie moge się zgodzić. Fishe również odznaczają sie logiką w swoich zagraniach. To że jest inna od naszej i wg nas jest nieopłacalna nie oznacza że ona nie istnieje. Co ięcej . Uważam że odkrycie sposobu mysleia fisha pozwoli nam osiągnąc najwyższe profity na niskich stawkach (wyżej nie grałem więc nie wiem)

edit I zapomniałem napisac że całe te teoretyczne rozważania oparte są na WIARYGODNEJ próbce rąk

Napisane przez zuczek92
Zależy czy będziesz grał IP czy OOP. Pamiętaj, że takich rąk jak AQ+, JJ+ nigdy nie sprawdzamy do 3betu bez pozycji. Zależy też od Twoich ewentualnych notek na niego i jaki ma 3bet. Jeśli wysoki to nawet z pozycją warto mu odwinąć 4beta, już zgarniesz trochę pieniążków a z Anną jest tak, że ładnie wygląda, nie zawsze wygrywa:)
Jeśli gość ma mały 3bet i myślisz, że kisi jakąś wysoką PP to IP imo warto aby callnąć i stosunkowo tanio zobaczyć flopa. A może akurat trafisz strita albo spadnie flop AAA a on swoich QQ czy KK nie zrzuci wtedy :D

Jak będziesz miał fisha to stackoff z AK może być dochodowy, bo sprawdzi Cię z jakimś niższym Ax czy z KQ albo z 22+. Wszystko zależy od tego, czy widziałeś, jak rozgrywa swoje premium hands i od notatek. Pamiętaj, że fish, mimo że idiota, też dostanie czasem dobrą ręke.

Polecam ten quiz, sprawdzisz swoją wiedzę i od razu jakieś leaki znajdziesz odnośnie gry z AK :f_thumbsup:

wtf?

Jak to wtf ?

Tak jak pisze AQ AK JJ QQ KK i AA nigdy nie sprawdzamy do 3 betu.

Spoiler

:facepalm:

zuczek92

Napisane przez irv110

Napisane przez zuczek92
[...] 3betu bez pozycji. Zależy też od Twoich ewentualnych notek na niego i jaki ma 3bet.

[...]Jeśli gość ma mały 3bet i myślisz, że kisi jakąś wysoką PP to IP [...]
Jak będziesz miał fisha to stackoff z AK może być dochodowy, bo sprawdzi Cię z jakimś niższym Ax czy z KQ albo z 22+. [...]

wtf?

IP= in position= z pozycją

A czemu 22+ się czepiasz to nie rozumiem. Uwierz mi , że takie akcję naprawdę się dzieją, przynajmniej na Party, gdzie gram.

MuskTfujWruk

Napisane przez irv110

Napisane przez zuczek92

wtf?

Napisane przez blelol
Jak to wtf ?

Tak jak pisze AQ AK JJ QQ KK i AA nigdy nie sprawdzamy do 3 betu.

Spoiler

:facepalm:

Jak to nigdy , co ty gadasz :facepalm:

kunaguero5

no im chodzi o to zeby nie callowac 3betow OOP z tymi handami i grac albo 4bet albo fold w zaleznosci od tendecji przeciwnika, bo grajac call mamy trudne sytuacje;
IP to inna bajka

dlrzz

Zgadzam się z GregWawelski, fishe i słabi gracze nie mają range'u. Nie dalej jak wczoraj miałem sytuację, że typ 14/12 (HUD ustawiłem, żeby załączał mi się dopiero przy próbce >200rąk) podbija z UTG, ja go 3betuję a on robi call z 97s bez pozycji. Kto by go obstawił na grę SOG w 3betowanej puli bez pozycji i inicjatywy. Nawet Ci, grający trochę więcej na niższych limitach, mają tyle spazzów, że głowa czasem boli od tego, co robią. Też mam pełno spazzów i złych zagrań, ale nie robię czegoś, bo ręka "ładnie wygląda".

Napisane przez zuczek92

robal123

Pamiętaj, że takich rąk jak AQ+, JJ+ nigdy nie sprawdzamy do 3betu bez pozycji.

Eeee tam. Czasem pod seta sprawdzam, czasem żeby dać mu się wystrzelać, czasem żeby trafić TPTK i isc na całość. Zależy.