Przejdź do forum
AK na preflopie

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AK na preflopie

21 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
2,396 Wyświetlenia
chazbeat

Witam.
Mam pytanie odnośnie ręki, która sobie odpuściłem i w sumie dobrze na tym wyszedłem.

Preflop: Hero is UTG2 with A, K (Komentarz)
Hero raises to $0,10, MP1 folds, MP2 raises to $0,44 (All-In), MP3 folds, CO raises to $2,06 (All-In), 4 folds.

Flop: ($2,63) J, 6, 5
Turn: ($2,63) 8
River: ($2,63) Q (2 players)

Final Pot: $2,63

Results follow (highlight to see):
MP2 shows (Kc 8c)
CO shows trójka, damy (Qh Qc)

CO wins with trójka, damy (Qh Qc)

I teraz pytanko. Czy pomimo wygranej dobrze zrobiłem odpuszczajc to AKs?
Według strategii MSS powinienem walić all-in i nie przejmować się niczym, ale miałem już tyle porażek z AK, że teraz pewniej gram trzymajac QQ niż strzelajac allinem w AK, nawet w kolorze.

Co wy na to?

20 odpowiedzi
p4welek11

Jak najbardziej fold chcesz się stackowac z AK ? toż to gorsza ręka niż 22 przed flopem. nie wiem czemu wszyscy tak chcą się z AK stackowac przecież to jest ev- zawsze.

Witam,

przenoszę do działu MSS.

Pozdrawiam.

chazbeat Autor wątku
chazbeat

No według tabelki MSS powinienem zallinować, ale jakoś mi nie podchodzi pakowanie allina z niepewną ręką. Stawiałbym AK raczej na równi z JJ, ale w sumie jestem początkującą rybką i dlatego pytam profesjonalistów :)

AK equity 47%
22 equity 52%

nie mówie że bym nie wrzucił na jakiegoś fisha 80/50 AK. No ale z zasady z AK nie powinno się stackować.

Napisane przez blelol
No ale z zasady z AK nie powinno się stackować.

Show me tę zasadę. Argumenty ?

przecież to jest ev- zawsze.

?!?!

przeciez AK to sie na 100bb stackuje vs wiekszosc...
:facepalm:

Ten temat to żart xD jak można się nie stacknąć z AK jak się ma 50bb w stacku rotfl

polacybiedacy

Napisane przez chazbeat
pewniej gram trzymajac QQ niż strzelajac allinem w AK, nawet w kolorze

Także staram się nie wsuwać AK na preflopi, bo wolę ograniczyć wariancje aniżeli liczyć na szczęście (przeważnie mamy flipa). Często tylko calluje 3bety i jeśli na F trafię A lub K to się stackuje - jeśli nie trafię to poddaje pulę i tracę jakieś 15BB a nie 100BB :) Mówię tutaj o micro i graczach TAG, bo z LAGami to wrzucam stacka, bo często będą mieli zdominowaną rękę Ax, ale vs zwykły TAG (17/17 3bet 4) wolę unikać flipowania.

Przeważnie TAGi wrzucają AA, KK, QQ, AK

Equity  Wygrana  Podział
UTG    39.56%   19.22%   20.34% { AKs, AKo }
UTG+1  60.44%   40.10%   20.34% { QQ+, AKs, AKo }

Jesteśmy po gorszej stronie flipa, więc nie do końca to taki super pomysł :) Chociaż gram na SH i BSS i nie wiem czy to do końca dobry pomysł NIE wrzucanie ZAWSZE AK na preflopie.

Prosiłbym o konstruktywną opinię.

pumaolePL

Wszystko zalezy od sytuacji. Na poczatku turka przy 2 allinach wyrzuce na shorcie w srodkowej ,poznej fazie wrzuce, przeciwko shortowi wrzuce.Generalnie przy wiecej niz 2 pushah wyrzucam.

123malpa456

chazbeat bardzo dobrze zrobiłeś zrzucając tą rękę. Dla mnie to jest zawsze easy fold po takiej akcji pre flop.

Podkreślam tylko że to jest moje zdanie a rzecz dotyczy MSS więc pewien nie jestem ale mimo wszystko dla mnie to jest fold. Oczywiście też wszystko zależy od przeciwników bo jesli wiadomo że oni potrafią zagrać all in z takimi śmieciami jak K8 to wtedy wiadomo ze to jest easy call

Pozdrawiam :f_thumbsup:

Nie miałem na myśli ze nie wrzucam stacka z AK na fisha z vpip 50 nawet AT jestem wstanie czasami wrzucić, ale na kolesia 18/16 nigdy preflop nie wrzucę z AK jest to bardzo słaba ręka przed flopem wrzucanie AK w dłuższej perspektywie jest break even. Na co mi niepotrzebny flip ? W pokerze zarabia się pieniądze na grze postflop . Stackowanie pre tylko z AA i KK . QQ też staram się odrazu nie wrzucać.

marcc1983 nie ma gorszej strony flipa, jest 50% na 50% ;)

Napisane przez dybboss

:facepalm: :facepalm: :facepalm:

tez czasami zrzucam AK pre flop :D to zaden wstyd _cool:

co do AI pf z AK, wole pushowac generujac jakies fold equity niz callowac

pimpas

Przeciez sa milion piencset dwajscia czy czynniki, ktore decyduja o tym czy gramy all in pf z AK
Po pierwsze pozycja: jak villain typu 15/12 robi open raise z utg to nawet nei 3 betuje ak, bo nie chce sie izolowac do top range, a jak gram z kolesiem, z ktorym mam historie i gramy np 3, czy 4 os. stolik i jest wojna sb vs bb to gram 5bet i wyzej nawet na 150 bb deep
Po drugie jak juz wspomnialem wyzej, staty. Inaczej gra sie pf z ak na nita, inaczej na laga, a na aggro fisza albo jakiego fisza half stacka to jest zawsze stack off.
Po trzecie: game flow i historia z graczem. Jak wiem, ze koles wie, ze go uwielbiam 3 betowac to prostym wnioskiem jest fakt, ze zasieg jego 4 beta pf nieco poszerza sie o value range i znacznie o bluffing range, wiec easy stack off z AK. Jak widze kolesia co gra na 73 stolikach i gra mega abc i nituje jak sku...syn to nie ide na stacki za zadne skarby z AK nawet przy blind war.

Mniej wiecej to tyle, jest jeszcze kilka mniej istotnych czynnikow, ale trzy powyzsze sa najwazniejszymi, ktore powinnismy brac pod uwage chcac stackowac sie z AK pf

@pimpas, to co wszystko napisales to racja, watpie jednak by gracze na nl2 zwracali uwage na historie, metagame, game flow itd itd :)

Napisane przez blelol
Nie miałem na myśli ze nie wrzucam stacka z AK na fisha z vpip 50 nawet AT jestem wstanie czasami wrzucić, ale na kolesia 18/16 nigdy preflop nie wrzucę z AK jest to bardzo słaba ręka przed flopem wrzucanie AK w dłuższej perspektywie jest break even. Na co mi niepotrzebny flip ? W pokerze zarabia się pieniądze na grze postflop . Stackowanie pre tylko z AA i KK . QQ też staram się odrazu nie wrzucać.

marcc1983 nie ma gorszej strony flipa, jest 50% na 50% ;)

Napisane przez dybboss

:facepalm: :facepalm: :facepalm:

:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

chyba w 2007 roku kolego, w czasach light 3betow, light 4betow i 5bet bluff shoveow, AK to NUTS
-wsuwajac masz fe
-wsuwajac zarabiasz kupe siana z 4bet bluffow (zalozmy 20bb na kazdym ktory sfolduje)
-nawet jak cie sprawdzi QQ, KK, AA, AK - masz 40% equity

nie wiem co grasz, ale powyzej nl100 nie wyjdziesz grajac filt or fold/gram postflop i flopuje tptk/abc poker
elooooooooo

Aimboy

A dla mnie:

1) Niewłaściwy dział, wrzuć rękę do działu ocen rozdań
2) Niesformatowana ręka
3) Nie znamy stacków

sz3sz

dzial sss/mss
i ktos rozwaza fold AK :D

na nl50+ gdzie 4bet blefy to standard pushowanie AK jest turbo profitowe
na nl50- jest turbo profitowe bo ludzie wsuna z AQ, czasem gorzej