Niby mamy tabelkę do value 3-betowania w tym artykule https://polska.pokerstrategy.com/strategy/sss/1810/1/ jednak nie zostało tu zbyt dokładnie wytłumaczone jak z niej korzystać. Bo co właściwie przedstawia ta tabelka? W kolumnie "value 3-bet" pojawia się na przykład AQo obok PFR przeciwnika o wartości 20, a przecież nie zawsze to będzie 3-bet for value. Na przykład gdy przeciwnik pasuje 90% swojego zasięgu w reakcji na 3-bet, wtedy zamieniamy swoją rękę w blef.
Dlatego musimy sprawdzić nie tylko PFR przeciwnika, żeby stwierdzić czy 3-bet jest dla value. Najprawdopodobniej będzie tu chodziło o fold to 3-bet. Tabelka jednak nie podaje do jakiej wysokości ft3b możemy value 3-betować, a przecież autor tabelki musiał przyjąć jakąś wartość, żeby tabelka miała sens.
Stąd moje pytanie - jaką w miarę bezpieczną wartość (ft3b) możemy przyjąć za granicę dla 3-betu for value tych zasięgów wypisanych w tabelce?
I drugie pytanie. Jak już stwierdzimy, że 3-bet na pewno jest for value, to bezpiecznie będzie przyjąć za standard, że sprawdzimy zawsze również shove przeciwnika? (mowa o niskich limitach)
Od razu wyjaśnię - wiem, że takie schematyczne zagrania nie są idealne, ale mi nie chodzi o maksymalizację zysków tylko o to, żeby jako słaby gracz MSS mieć jakiś punkt, od którego mogę dalej się rozwijać i podstawy, które pomogą mi utrzymać dodatni winrate.