Przejdź do forum
w którym bankomacie...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

w którym bankomacie najlepiej...

62 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
18.6 K Wyświetlenia
mgrudzie
Oldschool Grinder

Napisane przez Fafarafa
Problem w tym, że chciałbym nieco odpuścić WBK bo wypłaciłem już łącznie dosyć pokaźną kwotę i to w zasadzie z jednego ATM, więc jakaś dłuższa przerwa nie zaszkodzi co by nie wzbudzać przesadnego zainteresowania.

tzn?
jak to moze wzbudzac zainteresowanie i czyje ?

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa
Elite Grinder

Jest przepis, że przelewy na łączną sumę 15k euro bank musi automatycznie zgłaszać do KNF, nie wiem czy dotyczy to wypłat z ATM, ale chyba lepiej nie ryzykować, skoro mam tyle różnych bankomatów w okolicy.

Napisane przez spinek

Napisane przez Fafarafa
Szukam czegoś w zamian, ale nie chcę być okradany.

Ciągle będziesz okradany jeżeli nie zrozumiesz jak rozliczane jest przewalutowanie i gdzie. Ze wszystkich transakcji wypłat z bankomatu jakie zrobiłeś tylko te, które na Neteller mają wpisaną kwotę prowizji przy Fx Fee 2,5% były wykonane optymalnie. Te przy których ta kwota jest 0 i masz naliczone tylko 6USD prowizji za wypłatę tak naprawdę kosztowały o wiele więcej niż gdybyś miał naliczone Fx Fee 2,5%. Tylko, że kwoty na którą orżnął Cię bankomat nie masz nigdzie napisanej, więc ci się wydaje, że żadnej prowizji nie zapłaciłeś. Ale zapłaciłeś operatorowi bankomatu i to o wiele więcej niż 2,5%, które oferuje Neteller.
Nie ma absolutnie żadnego znaczenia z jakiego bankomatu wypłacasz jeżeli wiesz co robisz i jakie opcje wybrać (nieznany kurs!). A najlepiej jak nie ma w ogóle wyboru bo wtedy automatycznie rozliczanie następuje po kursie Neteller.

Powiedz mi w jaki sposób "kwoty na którą orżnął mnie bankomat nie mam nigdzie napisanej" ? Przeciez mam historię transakcji Neteller, gdzie wyszczególnione są wszystkie operacje (również opłaty i prowizje), wiem ile gotówki wyjąłem, wielce skomplikowanej matematyki nie potrzebuje żeby obliczyć co się opłaca a co nie. Jedyny sposób w jaki mogą mnie "orżnąć" to oferowanie złodziejskiego kursu tak jak robi to Euronet, WBK oferuje bardzo dobre WŁASNE kursy wymiany i dlatego opłaca się wypłacać u nich bez FX Fee2.

Zresztą jedynym sposobem aby sprawdzić co jest bardziej opłacalne jest wypłacenie w tym samym czasie z różnych bankomatów tej samej kwoty. Można by to jakoś zorganizować jeśli znajdą się chętni.

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Napisane przez Fafarafa
Powiedz mi w jaki sposób "kwoty na którą orżnął mnie bankomat nie mam nigdzie napisanej" ? Przeciez mam historię transakcji Neteller, gdzie wyszczególnione są wszystkie operacje (również opłaty i prowizje), wiem ile gotówki wyjąłem, wielce skomplikowanej matematyki nie potrzebuje żeby obliczyć co się opłaca a co nie. Jedyny sposób w jaki mogą mnie "orżnąć" to oferowanie złodziejskiego kursu tak jak robi to Euronet, WBK oferuje bardzo dobre WŁASNE kursy wymiany i dlatego opłaca się wypłacać u nich bez FX Fee2.

Zresztą jedynym sposobem aby sprawdzić co jest bardziej opłacalne jest wypłacenie w tym samym czasie z różnych bankomatów tej samej kwoty. Można by to jakoś zorganizować jeśli znajdą się chętni.

Proszę bardzo, wypłać dwa razy tego samego dnia(!) taką samą kwotę w PLN z bankomatu BZWBK, raz po BARDZO DOBRYM kursie BZWBK a raz po kursie nieznanym (nie po kursie bankomatu). Za jedyne 6$ przekonasz się kto ma lepsze kursy i która transakcja była tańsza.
A obliczenia na podstawie historii netellera, wydruku z bankomatu (lub pamięci co do wybranej kwoty w PLN) oraz kursu waluty z danego dnia można przeprowadzić. I nie wiem jakim cudem z tych obliczeń wychodzi ci, że kurs z bankomatu jest korzystniejszy.

Słuchaj, ja nie mam żadnego powodu wprowadzać cię w błąd bo nic mi to nie da. Z moich doświadczeń i obliczeń wynika tylko, że twój sposób wypłaty nie jest najlepszy i tyle. Oczywiście gdybyś korzystał z kursów Euronetu byłoby o wiele gorzej, kursy BZWBK są rzeczywiście niezłe, ale i tak nieopłacalne.
Przelicz to sobie jeszcze raz.

Odpowiedz
Cytat

Witam,

proszę o spokojną dyskusję. :)

Można uczyć się na własnych błędach lub zaufać doświadczeniu innych. Wybór należy do każdego z nas. :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
mgrudzie
Oldschool Grinder

jest jakies ryzyko czegokolwiek przy wyplacaniu kasy z jednego bankomatu ? Po stronie bankomatu/banku widac wszystkie dane uzytkownika karty ?

Odpowiedz
Cytat

Hej mgrudzie,

trudno mi powiedzieć, jakie dane dokładnie są przesyłane do autoryzacji karty podczas wypłaty. Jedno jest pewne, że w protokole bankomatu na pewno znajdzie się numer karty oraz wypłacana gotówka. Nie sądzę jednak, aby bankowi chciało się analizować, czy ktoś wypłacił więcej z karty. Poza tym, jeśli już, to musieliby po numerze karty dochodzić właściciela, a to z kolei wymaga kontaktu z MasterCard lub bankiem wydającym kartę, a te dwie instytucje na pewno nie będą skore do wydania danych swoich klientów.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
mgrudzie
Oldschool Grinder

no tylko jesli to bedzie sprawa urzedu skarbowego to chyba podadza te dane juz co ?

zastanawiam sie jakie jest ryzyko np przy wyplaceniu 100k pln czy jakichs takich kwot

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez mgrudzie
no tylko jesli to bedzie sprawa urzedu skarbowego to chyba podadza te dane juz co ?

zastanawiam sie jakie jest ryzyko np przy wyplaceniu 100k pln czy jakichs takich kwot

Wybaczcie za odświeżenie tematu, ale muszę dodać, ze karty niosą ze sobą ograniczenia dot. ilości posiadanych na nich pieniędzy. Np. karta Netellera Net+ Prepaid MasterCard pozwala na pomieszczenie wyłącznie 1.000$.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat

Cześć,

na karcie nie ma żadnych pieniędzy, lecz ograniczenia wynikają w limitów nałożonych na ich używanie zarówno przez Skrill jak i NETELLER.

Więcej na temat limitów wypłat znajdziesz w poniższym linku:

-> Limity wypłat kartą z NETELLER

Natomiast limity na Skrillu zobaczysz po zalogowaniu się na swoje konto.

Czasami zdarza się również, że niektóre bankomaty ograniczają maksymalną kwotę wypłaty.

@mgrudzie: Bankomat zapisuje tylko numery Twojej karty. Dane osobowe posiada natomiast Skrill lub NETELLER i jeśli ktokolwiek chciałby je poznać, potrzebuje nakaz sądowy obowiązujący w kraju, gdzie te portfele elektroniczne mają siedzibę.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Demiurg12
Elite Grinder

hej dzis probowałem , wybrac hajs z netka sprawdzilem 5 bankomatow , bo akurat tyle bylo pod reka , jutro wiecej ogarne ,

i tak dziala w WBK i Euronet , ale nie dziala w PKO,PKO sa chyba( lub to byly 2 takie same ale PKO) i nie dziala na pewno z tego bankomatu skoku stefczyka ,

i teraz najpierw bylem w WBK , i wszystko szlo ok , przeliczylo zl na usd , pisalo ze po kursie 3.28( dzis jest 3.36 ) cos , ale ok ale nigdzie nie bylo opcji zaznaczenia ze chce wybierac przez nieznany kurs , na koncu gdy juz mi policzylo ile PLN=USD , byla tylko opcja czy chce przeliczyc w USD( to wlasnie chyba nieznany kurs) czy w PL ,

ale gdy dalem i tak i tak bo 2 razy probowalem , pisalo cos ze cos jest nieaktywne i wyrzucilo karte( moze to zly bankomat)

i tutaj wlasnie mam pytanie czy na koncu jak sie klika USD to wlasnie chodzi o ten nienznany kurs ( bo tak czy siak juz wczesniej przeliczylo)

w euro necie moze by dzilalo , ale jak zobaczylem ze chce mi pobrac za 2.96 kurs to podziekowalem ,

jutro sporobje w innym bankomacie WBK , jakie inne bankomaty oprocz euronet i WBK , wam dzialaja ?

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Nieznany kurs masz wtedy gdy przeliczenie następuje w PLN (wybierasz rozliczenie w PLN). Poza BZWBK i Euronetem chyba nie ma innych bankomatów, które oferują przewalutowanie w bankomacie (przynajmniej ja nie spotkałem) dlatego zwykle nie korzystam ani z BZWBK ani z Euronetu bo nie korzystam z tej opcji.

Odpowiedz
Cytat
now87ak
PokerStrategist

Ja dzisiaj wybierałem kasę w PKO S.A. i wybierałem kwotę w PLN, to nie był podany żaden kurs.
W domu policzyłem, że policzyło mi po kursie ~3,36 zł minus % za przewalutowanie.

Jeszcze mam pytanie neteller bierze średni kurs z dnia czy jak? Bo o tej godzinie kurs chwilowy był w okolicach 3,40-3,41 zł.

Odpowiedz
Cytat

Witam,

@Demiurg12: Jeśli nie ma opcji wypłaty po nieznanym kursie, to jest to zły bankomat. Z tego co wiem, to w Euronecie można było wybrać opcję po nieznanym kursie, lecz trzeba się było naklikać. Teraz nie jestem pewien, bo już dawno nie korzystałem z wypłaty z bankomatu.

@now87ak: Nie jest brany pod uwagę kurs średni, lecz dzienny podawany przez Reuters, a ten może nieznacznie różnić się od chwilowych wahań.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
now87ak
PokerStrategist

I ten kurs dzienny z tego co zauważyłem to jest z dnia poprzedniego podawanego na reuters :

link

Odpowiedz
Cytat
Dandex
Elite Grinder

Próbowałem dziś wypłaty w bankomacie Euronetu po nieznanym kursie i choć chciałem wypłacić 3400 potem 3350 (Exchange Rate Of 1.0 USD = 3.425700 PLN For 15 May 2012 na reuters) i nie chciało mi przyjąć wypłaty. Pokazywało, że za mało środków na koncie.

Czyli wychodziło by na to, że maksymalna kwota wypłaty to kurs *1000*0.9705 ?

Odpowiedz
Cytat
now87ak
PokerStrategist

No i jeszcze pewnie musisz dodać 6$, żeby było na koncie na pokrycie kosztu wypłaty z bankomatu. Ale i tak dziwne, że nie mogłeś wypłacić. Swoją drogą ciekawi mnie jak to jest z tym kursem.

Odpowiedz
Cytat
Demiurg12
Elite Grinder

czesc czy mial ktos problem z karta netka??

probwalem dzis w jakis 10 bankomatach, w wiekszosci nie odczytuje wogole karty netka i wypluwa ale jak juz ja przyjmie , to na koncu i tak wyrzuca karte , mial ktos podobny problem?? napisalem do supportu netka ale jeszcze nic nie odpisali , chyba karta jest wadliwa albo nie wiem

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage
PokerStrategist

Nie pojawiły się jakiekolwiek informacje o awarii. Nie spotkałem się też nigdy z sytuacją (nawet kiedy była awaria), aby "wypluwało kartę" po jej włożeniu do bankomatu.

Dandex, tutaj znajdziesz wszystkie limity: https://help.neteller.com/app/answers/detail/a_id/2363 - być może, któryś przekroczyłeś.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Demiurg12
Elite Grinder

nie no napisalem do supportu i napisali mi ze pewnie mam uszkodzona karte, i wysla mi nowa:D oby przed tym az kurs dolara spadnie :fuckyeah :fuckyeah

Odpowiedz
Cytat
Dandex
Elite Grinder

Na pewno nie przekroczyłem żadnego, sprawdzę dziś jeszcze raz

Odpowiedz
Cytat