Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] SEK wtf

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
787 Wyświetlenia
MistyK

Dzisiaj gdy w sklepie chcialem zaplacic karta, zdziwily mnie 2 rzeczy.
1) W 1 sklepie kobieta nie zapytala czy chce zaplacic w pln czy w $ , jaka jest roznica i jesli nie zapytala to ktora opcje wybrala?
2) W drugim sklepie gdy mnie zapytala, powiedzialem ze w $, wtedy zapytala jaka walute mam na tym koncie. Powiedzialem ze dolary, a ona ze na koncie sa SEK(waluta szwedzka) i chciala mi sciagnac 150SEK za bluze warta 70 zl. Wiec szybko zmienilem na zaplate w zlotowkach i jest ok. Z czego to moze wynikac?

5 odpowiedzi

Witaj MistyK,

Tak czytam Twoje zapytanie i muszę się przyznać, że jestem trochę zdzwiona.

Po pierwsze nie powinno być wyboru, którą waluta chcesz zapłacić w sklepie. Jeśli Twoje konto i karta NETELLERA są w walucie $, to w tej powinieneś być policzony.

A sytuacja z SEK to już w ogóle coś dziwnego :f_eek:

Najlepiej jednak, jeśli chcesz sprawdzić co się stało z Twoim kontem, gdy wyślesz mi na adres mailowy swoje dane do konta NETELLERA (wystarczy email albo nr ID). Ja się ich wtedy bezpośrednio zapytam.

Pozdrawiam,

MissNatalia

imgoingtomirage

Witam.

Jeśli byłeś w jakimś centrum handlowym i większym, markowym sklepie to z tego co widziałem to oferują możliwość płacenia tam w 3 walutach tj. PLN, USD i EUR (zawsze masz podane 3 ceny) i pewno stąd padło pytanie bo prawdopodobnie na karcie miałeś napisane USD.

Co do drugiej opcji z SEK nie mam zielonego pojęcia, może był to jakiś sklep szwedzkiej sieci który rozlicza się w tej walucie? :)
W każdym razie 1 SEK to 0.48 PLN więc 150 SEK = 72 PLN co się właściwie zgadza.

Pozdrawiam.

Urbi23

Hej,

To pierwsze jest normalne. Na stacjach benzynowych czy np w Decathlonie zawsze mnie pytają jaką walutą mają obciążyć konto. Jest to wewnętrzna sprawa MasterCard (gdy kupujesz w innej walucie niż masz konto), sam Neteller ma tu niewiele do powiedzenia. Niemniej, zawsze w miarę możliwosci wybieraj obciążenie w PLN, wówczas Neteller liczy po swocih kursach (które są bardzo dobre), a nigdy nie wiadomo po jakim kursie przeliczy Ci sklep/MasterCard

Co do drugiej kwestii to - :f_eek:

Pozdrawiam

MistyK Autor wątku
MistyK

@MissNatalia To byl jednorazowy problem , wiec na razie nie bede sie tym przejmowal ale jesli sie powtorzy to zainterweniuje :D(Nie mb tylko neteller ;p )

Mowilem kobiecie, ze jestem przekonany, ze na koncie sa USD, a ona powiedziala, ze gdyby tam byly dolary to wyswietliloby sie jej : D Na szczescie obciazenie w zlotowkach nie przynioslo problemu i sciagnelo tyle ile mialo.
Jesli problem sie powtorzy na pewno sprobuje cos zrobic , moze to wina ekspedientki ?: )

Cześć MistyK,

Wyedytowałam swój post na NETELLER, dzięki i sorry za pomyłkę.

W każdym razie daj znać, jakby te problemy się pojawiły ponownie.

Pozdrawiam,

Natalia