Przejdź do forum
Problem z bazami da...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Problem z bazami danych w PT3

31 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
2,031 Wyświetlenia

Witam,

Jestem użytkownikiem PT3 od stosunkowo niedawna (nie skończył mi się jeszcze trial). Wszystko działało pięknie - ładnie, aż do dnia dzisiejszego. Ni z tąd, ni z owąd, nagle, bez żadnej znanej mi przyczyny zaczął wyświetlać komunikat: "Poker Tracker was unable to connect any PostgreSQL Databases" i wszystko przestało działać. Albo raczej: program uruchamia się normalnie, ale nie wyświetla żadnych zgromadzonych danych - od wykresów po statystyki, tak, jakby ich po prostu nie posiadał. Co więcej, odmawia imprortu rąk. W pierwszym odruchu chciałem zrobić wielki reinstall, ale boję się, że mógłbym stracić wszystkie zgromadzone statystyki - to wprawdzie tylko 10k rąk, ale i tak żal. ;-)

Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi coś doradzić. :-)

30 odpowiedzi
Urbi23
Oldschool Grinder

Witam,

Zacznij od Database -> DatabaseManagement i zobacz, czy jakaś baza rzeczywiście się tam znajduje

Jeżeli tak, to się zdziwię :P

Jeżeli nie, to odpal pgadmin (najpewniej przez start/postgresql/...) i tam sprawdź czy istnieją jakieś bazy

Jeżeli nie, to baza przepadła

Jeżeli tak, to daj znać. Trzeba ją będzie przywrócić

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dziękuję za szybką odpowiedź. :)

Mój przypadek będzie chyba interesujący z naukowego punktu widzenia, ponieważ:

1. W DatabaseManagment znajduje się baza danych o nazwie "PokerTracker 3 Database", opatrzona flagami default/active.

2. Nie do końca orientuję się w interface pgAdmin, ale po lewej stronie, w oknie obiektów jest tylko jeden obiekt w zakładce "serwery", a nazywa się "PostgreSQL Database Server 8.3"

Chyba wygląda na to, że moja baza istnieje, ale PT z nieznanych przyczyn nie może się z nią polączyć. :P

Ale koniec mojego mędrkowania, czekam na opinię eksperta.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. :)

Urbi23
Oldschool Grinder

Czy wygląda to tak? :

i czy nazwa tej bazy (Database Info : ) jest identyczna jak tej :

Na początek spróbuj Export, jeżeli zadziała, to utwórz nową bazę a usuń starą

Jeżeli eksport nie wyjdzie, to napisz, czy na pierwsze pytanie odpowiedziałeś twierdząco :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Chyba coś zaczyna się powoli wyjaśniać. :)

Jeżeli chodzi o Database Managment w samym PT3, to wszystko wygląda identycznie jak u Ciebie.

Jednakże jeśli chodzi o pgAdmin, to można dostrzec wyraźną ;) różnicę: nie jestem połączony z PostgreSQL Database Server, a przez to nie mogę uzyskać dostępu do baz danych.

Wygląda to tak:

Kiedy zaś usiłuję połączyć się z serwerem, otrzymuję komunikat:

I o co tu chodzi? :-D

Urbi23
Oldschool Grinder

Jeżeli instalowałeś postgresa razem z PT3 to hasło brzmi "dbpass"

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Nie zdążyłem nawet wypróbować tego passa, ani zrobić nic innego w sprawie tego PT przez ostatnie dwa dni - a tu nagle, ni z tąd, ni z owąd, tak samo nagle jak przestał normalnie działać - znowu normalnie działać zaczął. :-)

Problem rozwiązał się sam, niemiej jednak dziękuję za pomoc i cierpliwość.

Pozdrawiam. :-)

mam ten sam problem ale nie wiem jak wejsc database info...

Urbi23
Oldschool Grinder

Napisane przez golicowcy
mam ten sam problem ale nie wiem jak wejsc database info...

Database Info to nazwa kolumny w oknie, które otwierasz poprzez "Database -> Database Management"

znaczy wchodze w pierwsze okno i mam tak samo Database -> Database Management, tylko ze te drugie okno mi sie nie otwiera, te pgAdmin. Dziekuje za szybka odpowiedz

Urbi23
Oldschool Grinder

Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę, jak się dostać do pgAdmin ; :)

Pomoglo :D . Tylko ze nie moge skopiowac okienka, mam windows vista i nie wiem moze mi czegos brakuje. Jak wchodze w pgadmin postgresql jest przekreslony na czerwono. Jak zaktualizowac czy wgrac nowe postgre....

Urbi23
Oldschool Grinder

To, że jest przekreślony nic nie znaczy. Klikasz w niego dwa razy i w okienko wpisujesz hasło "dbpass".

Tak na prawdę, rzecz w tym czy jakoś bardzo zależy Ci na obecnej zawartości bazy rąk. Jeżeli nie, to zwyczajnie odinstaluj PT3, odinstaluj postresa (przez PanelSterowania -> "Programs and Features" po naszemu to było chyba "Dodaj/usuń Programy"). Potem ściągnij ze strony http://www.pokertracker.com/products/PT3/download.php pełny plik wersji 3.00 beta 30.1

Jeżeli jednak zależy Ci na rękach, to w kilku pierwszych postach tego wątku powinieneś znaleźć odpowiedź.

sorry ze zawracam glowe takimi bzdurami ktore latwo mozna zrobic. Sek w tym ze zalezy mi na bazie danych a nie wiem gdzie dac Export, czy moze najpierw mam utowrzyc nowa baze danych a pozniej dac export?

Urbi23
Oldschool Grinder

Export wybierasz w pierwszym oknie czwartego posta. Jeżeli się powiedzie, utwórz nową bazę, starą skasuj, do nowej zaimportuj rozdania. Tak jak opisane wyżej

Pozdrawiam :)

kubadadej
PokerStrategist

To ja też postaram się skorzystać z pomocy. Wyświetla mi HUDa tylko na cashówkach a na S&G i innych turniejach już nie. Czym jest to spowodowane? Z góry dzięki. Pozdr.

Urbi23
Oldschool Grinder

Muszę sobie napisać makro i przypisać do któregoś z przycisków na myszce. Jakie makro? Z pytaniem "na jakim grasz roomie?"

;)

kubadadej
PokerStrategist

Urbi ---> Gram na starsach. Makro???

Urbi23
Oldschool Grinder

Co do makra, taki żart.

Ale.

W dobrym tonie, prosząc o pomoc, jest podanie wszystkich szczegółów, które mogą mieć związek ze sprawą. To naprawdę skraca czas potrzebny na znalezienie rozwiązania. Szkoda, że wiele osób o tym zapomina.

Wyżaliłem się, teraz do rzeczy :)

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to soft P* - powinien być angielski. No i oczywiście PT3 w jak najnowszej wersji

kubadadej
PokerStrategist

Przepraszam za nie sprecyzowanie pytania. Ogólnie PT3 nie działa mi do S&G na żadnym poker roomie co mnie dziwi.