Przejdź do forum
PostgreSQL - zniama...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] PostgreSQL - zniama domyślnej lokalizacji

8 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
335 Wyświetlenia
johnybravo80
Oldschool Grinder

Witam

Zależy mi, żeby baza PostgreSQL nie znajdowała się na partycji systemowej. Zaczyna mi brakować miejsca, a nie jestem zwolennikiem powiększania partycji systemowej poprzez różnego rodzaju programy bez kompletnego czyszczenia dysku. Po za tym ma to jeszcze inne zalety (back-up partycji systemowej i w razie jakichkolwiek problemów szybkie przywrócenie systemu bez utraty rąk). Ogólnie jestem zwolennikiem nie posiadania żadnych ważnych plików na partycji systemowej - ja chce mieć możliwość jej sformatowania bez zastanawiania się, czy coś tam ważnego jest.

7 odpowiedzi
Sojwik
PokerStrategist

Możesz to zrobić w ten sposób że wyeksportujesz sobie bazę na D czy gdzie tam chcesz zrobisz porządek na dysku (usuniesz co nie potrzebne ew. powiększysz partycję/sformatujesz) i możesz bawić się dalej. Jak zmienić domyślną lokalizację to nie powiem bo wersja trial PT3 ma bardzo ograniczone możliwości co do zarządzania bazą :(

johnybravo80 Autor wątku
johnybravo80
Oldschool Grinder

To nie jest rozwiązanie. Eksport bazy trwa trochę czasu. A nieraz są sytuacje, że komp potrzebny i nie ma czasu na zabawy. Przy możliwości bez zastanawiania się co jest na partycji systemowej mam świeży system z najważniejszymi dla mnie programami (nie związane z pokerem ;)) w 10-15min i mogę dalej pracować.

Urbi23
Oldschool Grinder

Witam,

Ale eksport rozdań to jest kwestia kilku minut (jak masz dużoooo rozdań to kilka godzin, ale możesz wtedy puścić przez noc). Eksportujesz sobie rozdania, odinstalowujesz postgresa, instalujesz gdzie chcesz, stawiasz serwer, łączysz PT, importujesz rozdania i tyle :)

Pozdrawiam

johnybravo80 Autor wątku
johnybravo80
Oldschool Grinder

Urbi dzięki - nie wiem czemu wydawało mi się, że przy instalacje PostgreSQL nie można było wybrać ścieżki instalacji.

PS: Przydało by się chyba podkleić do FAQ link do artu jak odinstalować PostgreSQL i jak poprawnie zainstalować

imgoingtomirage
PokerStrategist

Witaj.

Wcześniej jeszcze sprawdź czy to baza danych tyle zajmuje czy logi PostgreSQL: Baza danych

Co do Twojego pytania o odinstalowanie i zainstalowanie to pełna instrukcja znajduje się tutaj: https://polska.pokerstrategy.com/software/article/752/

Pozdrawiam.

johnybravo80 Autor wątku
johnybravo80
Oldschool Grinder

u mnie logi znajdowały 5k :D świerzo przeinstalowana baza. Ale i tak już wyłączyłem zapisywanie logów. Link znalazłem, ale dłuższą chwilę mi to zajeło, a pierwsze gdzie skierowałem swoje kroki to FAQ, a później opcja szukaj i się dokopałem :D - ale to efekt tego, że kiedyś ten temat widziałem.

dragoste
PokerStrategist

https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?threadid=147072

5-10 minut i gotowe.