Witam,
Kapitalnie opisany problem... Napisz cokolwiek, co pozwoli nam ruszyć z miejsca.
Pozdrawiam

Mam zainstalowany net framework 2.0, 3.0 i 3.5. Operuję na systemie Xp pro SP3. Zainstalowałem tak zwany "family update" dla net framework dla Xp ale nie pomogło, również użycie standalone installera nic nie zmienia. Wciąż ten sam komunikat. Nie mogę bez tego zainstalować nowego słonia.
Windows installer 5.0 z tego co czytam nie jest na XP, a z tego co czytałem, to wymagany jest tylko 3.1 do framework 4.0.
Proszę, przydatna będzie informacja jeśli chociaż ktoś by powiedział, czy na XP wlazł mu w ogóle ten 4.0, żeby przynajmniej nie było wątpliwości, czy to w ogóle jest możliwe.
Mi weszło bez problemu. Ostatnio instalowałem czystego XP i o ile dobrze pamiętam to instalowałem m.in. Windows Installer 5.0.
też mam zainstalowany, przedwszystkim ściągnij instalator ze stron MicroSoft, bo np instalując Frame za pomocą elephanta też miałem problem. Ważne jest również aby zgadzała się wersja językowa instalotra i systemu, rozbieżność czasem może powodować problemy. Przeprowadź aktualizacje systemu, jeśli nie aktualizujesz an bieżąco.
Niestety, identyczny problem. I próbowałem, u mnie nawet windows update nie jest w stanie zainstalować tego net framework 4.0.

Mam windows installer 4.5, który powinien wystarczyć, wedle opisu programu na stronie microsofy, ale gdzie można dostać windows installera 5.0 dla xp?
Ja sądzę, że po prostu mam walnięty system i tylko reinstalka może coś zdziałać.
Zacznijmy może od tego: próbę instalacji przeprowadzasz oczywiście na koncie administratora systemu?
Załóżmy, że tak jest =).
Na początek więc proponuje skorzystać z .NET Framework Cleanup Tool i wyczyścić śmieci związane z kolejnymi updateami frameworków:
http://blogs.msdn.com/b/astebner/archive/2008/08/28/8904493.aspx
Następnie ściągnąć całą paczkę z instalacją .NET 4.0:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=0a391abd-25c1-4fc0-919f-b21f31ab88b7
Powinno pomóc.
Jeśli nie to całkiem prawdopodobne, masz uszkodzone niektóre z plików Windowsa i potrzebna będzie reinstalacja (repair).
Raczej powiedziałbym, że to wina uszkodzeń jakichś podstawowych składników systemu w wyniku złapania jakiegoś wirusa, trojana czy innych które zostałby w niewłaściwy sposób usunięte przez program antywirusowy.