Witam jak skutecznie mogę uwolnić miejsce na dysku ?
Brak jest spowodowany zbyt duża bazą i notatkami gdzieś kiedyś czytałam ze samo skasowanei notatek nie zwalnia miejsca prosze o pomoc
Na pewno nie zaszkodzi skorzystanie z opcji Database -> Maintenance -> Full Vacuum oraz to samo w NC. Oczywiście, że notatki z NC zajmują miejsce, więc ich usunięcie również pomoże.
Jeśli dalej masz za mało miejsca i nie wiesz dlaczego, polecam program "SpaceSniffer".
Witaj,
Nie polecam robienia vacuum przez HM2, lepiej zrobić to poprzez pgAdmin - poradnik
Na Twoim miejscu, po prostu zrobiłbym purge starych rozdań oraz vacuum bazy. Jako alternatywe, mogę polecić export aktualnych rozdań hero, skaswanie bazy, stworzenie nowej i import wcześniej wyexportowanych rozdań (prawdopodobnie szybsza metoda niż ta pierwsza).
Jeśli chcesz skasować notatki, musisz wejść w NC - file --> reset notes.
Pozdrawiam
Napisane przez innocent2102
Nie polecam robienia vacuum przez HM2, lepiej zrobić to poprzez pgAdmin
Dlaczego?
Napisane przez innocent2102
Jako alternatywe, mogę polecić export aktualnych rozdań hero, skaswanie bazy, stworzenie nowej i import wcześniej wyexportowanych rozdań (prawdopodobnie szybsza metoda niż ta pierwsza).
Tego nie da się zrobić, jest to znany BUG o tickecie HM-6508.
Da się tylko całą bazę wyeksportować, co w tym przypadku mija się celem.
Pozostaje PURGE, który może potrwać baaardzo długo.
Jest mniej wydajny. Na stronie HM'a również bardziej poleca się vacuum przez pgAdmin.
Pozdrawiam
ostatnio usuwałem stare bazy z hm2 i ładowałem nowe, zauważyłem, że jak zbieram ręce prosto z pokerstars przez jakiś czas, to baza zajmuje sporo na dysku, jednak po usunięciu jej i zaimportowaniu na nowo zapisanych rąk z historii, znacząco zmniejsza zajęte miejsce na dysku. może pisze głupoty ale tak zauważyłem. ostatnio zaimportowałem swoje stare 7,000,000 rozdań i baza zajmuje niecałe 15GB podczas gdy baza importowana podczas gry ważyła 700mb gdy było w niej około 60k rąk, czyli przy 7kk ważyła by 82GB, takie coś zauważyłem, może taki zabieg by pomógł, nie wiem
edit: najlepiej kupić większy dysk, lub zewnetrzny i tam przenieść inne pliki z komputera
Prawdopodobnie dlatego, że w tym czasie powstał update, po którym zapisywane rozdania zajmowały mniej miejsca niż poprzednio.
Zrobilam kompresje plikow z poziomu windowsa i teraz znacznie mniej baza zajmuje do tego vascum w note cady i w pg admin mozna napsiac ze mam prawie caly dysk wolny