Przejdź do forum
Znaczenie mindsetu.

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Znaczenie mindsetu.

6 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
939 Wyświetlenia
wwjd00

Witam,

Chciałbym się zarówno pochwalić, jak i pożalić, wynikami dzisiejszych sesji oraz zademonstrować jak kilka coolerów potrafi diametralnie zmienić moją grę.

Zagrałem dziś 2 sesje:

Pierwsza:
Szło mi zacnie, jednakże nie potrafiłem przełknąć paru bad beat'ów, co przełożyło się na tragiczny bilans.

:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Druga:
Po ultra tilcie z rana, postanowiłem już dziś nie tykać poksa, jednakże, nie miałem za bardzo co ze sobą zrobić, a ciągłe przeglądanie tych samych stron już mi się znudziło, więc odpaliłem P*.
Od początku grałem swój A-game (jakkolwiek to brzmi u gościa z moim stażem :fdrink) oraz gdy tylko poczułem, że zaczynam grać emocjami odszedłem od stołów.

Zamiast mieć najlepszy dzień w "karierze" kończę z przyzwoitym wynikiem, aczkolwiek ciężko mi przełknąć, to jak rozdawałem pieniądze na lewo i prawo.

Od jutra oglądam filmy z kategorii Mindset! :f_thumbsup: :f_thumbsup:

pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi

do usuniecia

Odpowiedz
Cytat

no i co w związku z tym ?(

to początek bloga? bo nie rozumiem

Odpowiedz
Cytat
wwjd00 Autor wątku
wwjd00

Nie jest to początek bloga.
Po prostu chciałem przelać "na papier" swoje przemyślenia, bo dzięki temu łatwiej będzie mi do tego wrócić.

Odpowiedz
Cytat
CichyGrzmot

A mi się wydaje, ze tak jak zdecydowana wiekszosc pokerzystów przeceniasz znaczenie mindsetu. O ile masz w sobie odrobine dyscypliny i pokerowej wiedzy, to pod wpływem tiltu i wyłącznie z jego powodów nigdy nie przegrasz kilku, kilkunastu BI z rzędu. Głównym powodem downswingu nadal pozostaje wariancja, bo to, czy wrzucisz stacka mając w spocie 30% na wygrana , podczas gdy w puli znajduje się juz jakas czesc Twoich żetonów nie ma w perspektywie short runa tak ogromnego znaczenia. Poker to gra wielu niewiadomych i czasami takie zagranie, chociaż wykonane również pod wpływem emocji, może okazać się EV+, a juz na pewno nie powoduje oddania BI za darmo. Nikt mi nie wmówi, ze o ile nie jest emocjonalna ruina, to po zalapaniu kilku bad beatow z rzędu zaczyna rozgrywać 84o( a nawet jeśli tak, to nadal ma swoje ~30%) Zazwyczaj są to dalej grywalne ręce, które moga mieć kilka procentów straty przeciwko range'u przeciwnika, ale nadal są to handy z potencjałem i dopiero wariancja sprawia, ze ewentualnie oddajemy kolejnego BI.

Oczywiście nie twierdze, ze tilt nie ma żadnego wpływu na nasze wyniki. Na pewno ma, ale jest on dopiero zauważalny w long runie i skutkuje w obniżeniu naszego winrate'u o jakiś jego ulamek. Mam wrażenie, ze tilt dla całych mas graczy stal się kolejna wymowka, usprawiedliwiająca ich ewentualne niepowodzenia. Mamy wiec "fishow z micro, grających any 2", mamy bad beaty, mamy wysoki rake, wyrównany poziom, polamane asy, riged softy, mamy ruskich i Jacka Kapice, no i mamy tilt. To wszystko wrzucam do jednego worka z napisem "gowno prawda" i Wam radze zrobić to samo. Więcej nauki.

Dodatkowo należy założyć, ze na niskich i średnich (nie wspominając micro)stawkach na prawdę 99% innych graczy ma również problemy z emocjami podczas gry, wiec ewentualne zyski i straty z tytułu tiltu się równoważą. Przestancie wiec juz płakać i pisać bzdury typu "gdyby nie tilt, gralbym juz na stolikach razem z isilldurem" , bo to oczywista nieprawda.

Swoja teorie popieram doświadczeniem z gry w HU, w których rozgrywam masę rak post flop. Krótkoterminowe swingi typu 10 BI w 500 rozdań nie są tam rzadkością i zapewniam też, ze nie są wynikiem tiltu.

Odpowiedz
Cytat
wwjd00 Autor wątku
wwjd00

Szczerze, jeden z lepszych i rzeczowych postów jakie ostatnio czytałem.
Daleko mi do zrzucania niepowodzeń na tilt, a tym bardziej na rigged softy, rusków i inne cuda niewidy.
Jednakże, w moim przypadku działa on tak, że mocno spowalnia mój proces analizy przez co grając na wielu stołach, bądź 4x zoom, często podejmuję decyzję pod wpływem impulsu.
Oczywiście, zaraz znajdą się głosy, że w takim razie powinienem rozgrywać mniej stołów, jednakże, nie mam zamiaru tego robić, gdyż jestem typem gracza, który nie lubi czekać długo na akcję.

pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat