A mi się wydaje, ze tak jak zdecydowana wiekszosc pokerzystów przeceniasz znaczenie mindsetu. O ile masz w sobie odrobine dyscypliny i pokerowej wiedzy, to pod wpływem tiltu i wyłącznie z jego powodów nigdy nie przegrasz kilku, kilkunastu BI z rzędu. Głównym powodem downswingu nadal pozostaje wariancja, bo to, czy wrzucisz stacka mając w spocie 30% na wygrana , podczas gdy w puli znajduje się juz jakas czesc Twoich żetonów nie ma w perspektywie short runa tak ogromnego znaczenia. Poker to gra wielu niewiadomych i czasami takie zagranie, chociaż wykonane również pod wpływem emocji, może okazać się EV+, a juz na pewno nie powoduje oddania BI za darmo. Nikt mi nie wmówi, ze o ile nie jest emocjonalna ruina, to po zalapaniu kilku bad beatow z rzędu zaczyna rozgrywać 84o( a nawet jeśli tak, to nadal ma swoje ~30%) Zazwyczaj są to dalej grywalne ręce, które moga mieć kilka procentów straty przeciwko range'u przeciwnika, ale nadal są to handy z potencjałem i dopiero wariancja sprawia, ze ewentualnie oddajemy kolejnego BI.
Oczywiście nie twierdze, ze tilt nie ma żadnego wpływu na nasze wyniki. Na pewno ma, ale jest on dopiero zauważalny w long runie i skutkuje w obniżeniu naszego winrate'u o jakiś jego ulamek. Mam wrażenie, ze tilt dla całych mas graczy stal się kolejna wymowka, usprawiedliwiająca ich ewentualne niepowodzenia. Mamy wiec "fishow z micro, grających any 2", mamy bad beaty, mamy wysoki rake, wyrównany poziom, polamane asy, riged softy, mamy ruskich i Jacka Kapice, no i mamy tilt. To wszystko wrzucam do jednego worka z napisem "gowno prawda" i Wam radze zrobić to samo. Więcej nauki.
Dodatkowo należy założyć, ze na niskich i średnich (nie wspominając micro)stawkach na prawdę 99% innych graczy ma również problemy z emocjami podczas gry, wiec ewentualne zyski i straty z tytułu tiltu się równoważą. Przestancie wiec juz płakać i pisać bzdury typu "gdyby nie tilt, gralbym juz na stolikach razem z isilldurem" , bo to oczywista nieprawda.
Swoja teorie popieram doświadczeniem z gry w HU, w których rozgrywam masę rak post flop. Krótkoterminowe swingi typu 10 BI w 500 rozdań nie są tam rzadkością i zapewniam też, ze nie są wynikiem tiltu.