Przejdź do forum
strach przed stawka...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

strach przed stawkami i radzenie sobie z tiltem

7 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
857 Wyświetlenia
wilden19
Oldschool Grinder

cześć,

zakładam ten temat jako że wydaje mi się że jest coś, nad czym muszę jak najszybciej popracować, żeby nie stać w miejscu jeśli chodzi o rozwój pokerowy, a powoli, acz konsekwentnie iść w górę.

jedną z tych rzeczy jest, tak jak zaznaczyłem w temacie, strach przed stawkami. otóż gram hu ht sng od jakichś 2 miesięcy, zacząłem z jakimś śmiesznie niskim bankrollem jak na ten typ gier (koło 20$), licząc na doświadczenie wyniesione z reg i turbo hu, wsparte filmikami zapolka i kilkoma z husng.com, a także ogólnie żenujący poziom na najniższym limicie, czyli 1,5$, no i nie przeliczyłem się, bo mimo że miałem w swej grze okres, gdzie przez kilka dni byłem be na poziomie 60$, to w końcu, kiedy flipy zaczęły się do mnie uśmiechać, lub przynajmniej być z definicji flipami, udało się tę barierę pokonać, w krótkim czasie podwoić rolla i z jakimiś 150$ wejść na 3,5$. myślę że było to gdzieś w połowie marca, choć nie jestem pewien i tutaj prośba do kogoś z abonamentem na jakichś stronach trackujących, o sprawdzenie kiedy zagrałem pierwszego ht, byłbym zobowiązany - nick unblvblx.

no ale do sedna. 3,5$ nie różniło się raczej niczym od 1,5$ i mając jakieś 230$ zacząłem grać 7,5$, no i tu się pojawił problem. zauważyliście już pewnie, że gram z bardzo agresywnym menedżmentem rolla, ale czułem, że mam wystarczającego skilla, żeby micro i low stawki spokojnie przejść. dobiłem więc do 300$ i nagle pojawiła się w mojej bani jakaś bariera. pomyślałem sobie - 300$, no chwila, to przecież 1000zł, a to z kolei spokojnie połowa hajsu na jakieś spoko wakacje, no i bez chwili zastanowienia poszedł cashout. na konto wpadł tysiak bez kilku złotych, pierwsza taka wypłata z poksa i mega zadowolenie, ale no czy tu jest się rzeczywiście z czego cieszyć? przecież powinienem pograć, przejść 7,5$ i grać dalej, skoro wiem, że jestem lepszy niż większość przeciwników, a koloru pomarańczowego, którym oznaczam regów, użyłem do tej pory może raz lub dwa.

muszę tu zaznaczyć, że jestem niepracującym studentem mieszkającym z rodzicami, więc nie mam właściwie żadnych wydatków, poza jakimiś wyjściami z laską, ziomkami, degustacją kolejnych nowych piwek, ale to już chyba akurat nieistotne na tyle, że nie będę tracił waszego cennego czasu :f_biggrin:.

oglądałem filmiki lecha, czytam jakieś ebooki z ht, które też często zahaczają o kwestie mindsetowe i wiem że w momencie wypłaty byłem results oriented, ale co z tego, że wiem, skoro nie wiem jak to zmienić. po prostu taki hajs, to już dla mnie sporo i stanowi jakąś 1/4 mojego pozapokerowego bankrolla posługując się znaną nam nomenklaturą ;d. dlatego pytanie do was i mam nadzieję początek jakiejś dyskusji, w którą włączą się osoby, które taki problem miały i go pokonały, lub podobnie jak ja - mają i nie wiedzą co z tym fantem zrobić.

druga sprawa, to tilt, który przy ht, biorąc pod uwagę swingi i wariancję jest chlebem powszednim. nie robią na mnie już wrażenia jakieś spoty, gdzie villain ma 35%, ja te 65% i kończy się jak się kończy; po kilku tysiącach gier nauczyłem się z tym żyć i wiem, że jest to po prostu nieodłączny element gry. wydaje mi się że i tak raczej nie zdarza mi się, żeby przegrana w jednym headsupie na przekór oddsom sprawiła, że kolejne dziesięć gram jak idiota i przekreślam całą pracę kilku poprzednich dni. martwi mnie jednak fakt, że często bywa, że żeby to jakoś odreagować zaczynam grać zooma, zapisuję się do turniejów i zawsze jestem te kilka baksów w plecy i chciałbym to zupełnie wyeliminować. natomiast nie wyobrażam sobie nie reagować, kiedy tak jak wczoraj, mając KK na ręce i 95% szans pre przeciwko K5o, typ zgarnia na riverze drugą piątkę, no przecież jakaś ku*wa, spojrzenie w sufit, albo pokręcenie głową, to jest jakiś totalny must, szczególnie jak flipy w kilku poprzednich hu były nie po mojej stronie.

to chyba tyle, trochę mi się rozpisało, ale chyba nie było innego wyjścia, jeśli chciałem opisać swoje leaki na tyle dokładnie, żebyście mogli panie i panowie coś doradzić. dla zainteresowanych, po wypłacie całego rola z p*, kupiłem za fpp 10$ i znowu tyram, obecnie mam jakieś 100$ i gram 3,5$ i TAK BARDZO CHCIAŁBYM NIE WYPŁACAĆ ZNOWU 300 DOLARÓW.

piona

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
Lusia845
Oldschool Grinder

Zagrałes kilka tysięcy meczy na hu ht i twierdzisz ze wariancja już ci nie straszna? Ha ha ha

Odpowiedz
Cytat
wilden19 Autor wątku
wilden19
Oldschool Grinder

dzięki za tak cenny post, szkoda tylko że chyba ciężko idzie ci czytanie ze zrozumieniem. gdyby wariancja nie była mi straszna, to bym w życiu nie wypłacał rolla, tylko grał dalej, bo to właśnie utraty rolla w wyniku wariancji się obawiałem, napisałem przecież że jestem zdecydowanie lepszy od przeciętnego przeciwnika na swoich stawkach. i jeszcze ten akapit o KK < K5, ale tam już pewnie nie doczytałeś/aś, co? :fdrink

Odpowiedz
Cytat
ilidek
Oldschool Grinder

Czego chcesz od pokera? Imo problemem jest głównie kwestia szanowania czasu, mi szkoda by było poświęcać tyle czasu dla 1000 pln, za tanio bym się sprzedawał. Jeżeli masz tak wygodną sytuację jak opisałeś to imo warto zrobić wszystko, żeby można było żyć z pokera. Wypłacając hajs tego nie osiągniesz. Jakie masz standardy jeżeli chodzi o pokera i czego chcesz od niego?

Odpowiedz
Cytat
ferdynandbalon
Oldschool Grinder

http://wrzuc.se/i/517175ae11416

Pierwszy ht hu za 3,5$ zagrałeś 24 lutego.

Odpowiedz
Cytat
dyszka997
Poker Player

Bankroll managment troche hardkorowy :) Najlepiej jakbys zadomowił się troche na jakichś limitach. Bo z reguł wyższy limit to wyższy poziom gry. Jeżeli czułeś się lepszy od większości przeciwników to było troche wstrzymać się od wypłaty. Jakbyś podrobił sobie troche więcej rolla to wtedy można wypłacać na jakieś codzienne wydatki ale wypłata 100% imo nie wchodziłby w rachubę. Tak jak kolega napisał wyżej " za dużo czasu włożyłeś w grę i naukę" a do tego teraz musisz walczyć z taką sytuacją jaka zawarta jest w temacie.
Złą opcją jest przeliczanie $ na pln, zobacz... grasz hu za 7$, przecięz to ponad 21zl! Nie sądzisz, że to dużo? Pomyśl, że jesteś na zarobku np. w Deutschalnd, chcąc tam żyć jak normalny człowiek, nie odmawiając sobie większości produktów potrzebnych do życia codziennego i przeliczając euro na pln zawsze będziesz sobie je odmawiał i zamieniał je na coś innego bądź gorszej jakości. Wiem to po sobie i szybko zmieniłęm tok myślenia i wcale nie zbiedniałem.
Skoro zacząłeś już od początku, wspinaj się na wyżyny i nie daj za wygraną swojemu mindestowi. Wariancja i tak przyjdzie prędzej czy później ale walisz ją w ry*a i jedziesz dalej bo wiesz, że w longu i tak będzie Ev+ :)

Odpowiedz
Cytat
KubaICP
PokerStrategist

ja to myslałem ze tutaj bedzie pisane o high stakes :D

Odpowiedz
Cytat