Witam
Postanowiłem w końcu wziąć się za siebie i popracować nad negatywnymi przekonaniami, które przeszkadzają mi w dobrej grze.
Nie jestem jednak pewien czy wszystko robię dobrze, dlatego wrzucam tutaj przerobione przez siebie przekonanie i proszę o opinię.
Korzystałem z zestawu pytań z forum dla złotka:
Spoiler
1) Czy jestes pewien ze ta historia jest prawdziwa?
2) Czy jestes absolutnie i w 100% pewien ze to prawda? Czy mogloby to byc nieprawda?
3) Czy ta historia wnosi pokoj czy stress do Twojego zycia?
4) Czy ta historia pomaga Ci osiagac Twoje dlugoterminowe cele?
5) W jaki sposob ta historia wplywa na Twoje relacje z innymi?
6) W jaki sposob ta historia wplywa na to jak postrzegasz swoja przeszlosc i przyszlosc?
7) W jaki sposob ta historia wplywa na twoj stan emocjonalny?
8) W jaki sposob historia wplywa na Twoje wyniki w long runie?
9) Czy ta historia sprzyja budowaniu odpowiedniego mindsetu?
10) Czy ta histoia wywoluje tilt?
11) Jakie sa inne konsekwencje tej historii?
12) W czyim swiecie zyjesz kiedy wierzysz w ta historie? Swoim, drugiej osoby czy osoby trzeciej?
13) Kiedy po raz pierwszy uwierzyles w ta historie? Kiedy zaczales nia zyc?
14) Kim bys byl bez tej historii?
15) Czy masz jakikolwiek inny bezstresowy powod zeby wierzyc w ta historie? (jak tak to bierzesz ten powod i zaczynasz procedure od nowa)
Odwrocenie historii i znalezienie bardziej prawdziwej historii w danym kontekscie
1) Odnies historie do siebie i odzyskaj odpowiedzialnosc
2) Odnies ta historie do drugiej osoby
3) Odwroc historie o 180 stopni
4) Odnies historie do swojego sposobu myselnia
5) Sprawdz czy istnieje druga strona mechanizmu
"Nie powinienem przegrywać"
1) Nie
2) Nie
3) Wnosi stres
4) Nie
5) Raczej negatywnie, złe emocje spowodowanie przegrywaniem mogę wyładowywać na innych
6) Patrząc na przeszłość jestem zirytowany, że przegrywałem z różnych powodów. W perspektywie przyszłości historia ta wnosi presję wygrywania
7) Negatywnie
8) Źle
9) Zdecydowanie nie
10) Tak
11) Historia ta wywołuje stres, zdenerwowanie i frustrację gdy przegrywam przez co przegrywam jeszcze więcej
12) W swoim
13) Na każdym kroku (np. TV) pokazywane jest nam, że przegrywanie oznacza słabość. Odnośnie pokera pojawiło się to chyba wtedy, kiedy uświadomiłem sobie, że jest to gra umiejętności i lepszy gracz powinien wygrywać
14) Byłbym lepszym i spokojniejszym graczem
15) Bezstresowe raczej nie
Odwrócenia
1) Nie mam 100% kontroli nad wygrywaniem i przegrywaniem
- Mam wpływ tylko na decyzje które podejmuję
- Nie mam wpływu na wynik rozdania, ponieważ karty są wykładane losowo
- To decyzje które podejmuje mają znaczenie, a nie wynik finansowy
- Nie mam pełnej kontroli nad wynikiem finansowym mojej gry
2) To słabi, tiltujący gracze uważają że nie powinni przegrywać
- Słabi gracze nie rozumieją tego, że nie mają wpływu na wynik rozdania
- Frustracja przegrywaniem to domena słabych graczy
- Słabi gracze myślą, że wynik finansowy jest najważniejszy w grze co wpływa na niską jakość ich decyzji
3) Powinienem przegrywać
- Przegrywanie jest nieodłącznym elementem pokera
- Dzięki przegrywaniu mogę odnaleźć i poprawić błędy w mojej grze
- Grając w pokera nie jestem w stanie uniknąć przegrywania
- To jak się zachowuje w trakcie przegrywania może przyczynić się do powiększenia mojej przewagi nad innymi graczami
4) Ta historia jest bardzo niekorzystna, ponieważ zamiast skupiać się na jak najlepszych decyzjach, myślę o wyniku finansowym
- Takie myślenie powoduje, że inni gracze mają nademną przewagę
- Takie myślenie bardzo niekorzystnie wpływa na mój stan emocjonalny, powoduje frustrację i zdenerowanie
- Takie myślenie źle wpływa na moje zdrowie, ponieważ wywołuje stres
- Myślenie to jest bardzo niekorzystne, ponieważ wywołuje presję na rzecz na którą nie mam pełnej kontroli, a to oznacza że przypadek ma wpływ na mój stan emocjonalny
Druga strona mechanizmu:
"Powinienem wygrywać"
1) Nie
2) Nie
3) Wnosi stres
4) Nie pomaga
5) Raczej negatywnie, bo gdy nie wygrywam to jestem zdenerwowany
6) Patrząc na przeszłość to popełniłem dużo błędów i straciłem dużo pieniędzy żyjącym tym przekonaniem. Patrząc na przyszłość powoduje to presję żeby wygrywać.
7) Negatywnie
8) Źle
9) Zdecydowanie nie
10) Tak
11) Ciągle myślę o wyniku finansowym, zamiast skupiać się na decyzjach. Coś na co nie mam pełnego wpływu decyduje o tym jak się czuje.
12) W swoim
13) Tak jak w przypadku poprzedniego przekonania. Kiedy dowiedziałem się, że w pokerze liczą się umiejętności, a nie szczęście.
14) Lepszym, skupiającym się na dobrych decyzjach graczem.
15) Raczej nie
1) Nie mam pełnej kontroli nad tym czy wygrywam
- mam wpływ tylko i wyłącznie na decyzje które podejmuję
- Wynik rozdania zależy od tego co spadnie na stole, a nie odemnie dlatego nie mam wpływu na jego wynik
- nawet grając najlepiej jak umiem, mogę przez długi okres czasu nie wygrywać
2) To słabi gracze myślą, że powinni wygrywać
- Inni ludzie stwarzają sobie sami presję, ponieważ myślą że wynik finansowy ma największe znaczenie
- Słabi gracze myślą, że to czy wygrali dane rozdanie jest najważniejsze
- To słabi gracze definiują jakość swojej gry poprzez wynik finansowy
3) Nie powinienem wygrywać
- Gdyby w pokerze lepszy gracz zawsze wygrywał, to nie byłoby tylu fishy
- Przegrywanie pozwala nam poprawiać różne elementy naszej gry
- Gdybym tylko cały czas wygrywał, to pewnie zaniedbałym aspekt edukacji w pokerze, przez co bym się nie rozwijał
- Okres w grze, w którym nie wygrywam pozwala mi kształtować swoją osobowość i ulepszać ją w trudnych sytuacjach przez co zdobywam dodatkową przewagę nad graczami którzy sobie w takich sytuacjach nie radzą
4) Ta historia powoduje, że zamiast skupiać się nad jak najlepszymi decyzjami, to rozpraszam się myśleniem o wyniku finansowym nad którym nie mam pełnej kontroli
- Historia ta powoduje, że rzeczy nad którymi nie mam pełnej kontroli wpływają na mój stan emocjonalny co jest bardzo niekorzystne, ponieważ doprowadza do sytuacji kiedy nie mam nad sobą pełnej kontroli
- To przekonanie powoduje, że jestem zestresowany kiedy nie wygrywam
- Takie myślenie odbiera mi możliwość grania najlepiej jak umiem, czyli rzeczy najważniejszej w pokerze
Pozdrawiam
Arek