Przejdź do forum
Pokonany Limit

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pokonany Limit

10 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
957 Wyświetlenia
Misugi14

Witajcie, jestem początkującym graczem i gram sobie póki co zoom nl2. Na początku wpłaciłem sobie $20, zaliczyłem torbę, więc wpłaciłem kolejne $20 i teraz idzie mi dobrze, bo mam około $55. Moje pytanie brzmi: Kiedy mogę uznać limit nl2 za pokonany, by przejsć na nl5? Czy muszę dobic bankroll do $500? Czy juz wcześniej bedzie dobrze?

Dodam tylko, że nie jestem pewny, czy zamieściłem to pytanie w dobrym dziale, ale po zastanowieniu stwierdziłem, że to pytanie ma chyba najwięcej wspólnego z psychologią pokera, bo jednak chyba zbyt często gracze przechodzą na wyższe limity, niż te na które powinni grać, więc moze przy okazji inni dowiedzą się kiedy na jakich limitach wypada grać.

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi

Witam,

zalecamy zasadę polegającą na posiadaniu 25 BI przy przejściu na wyższy limit, czyli przy 125 $ możesz wejść na NL5:

Zasiadasz do stołu zawsze z pełnym stackiem (100 big blindów). 100 big blindów to tzw. buy-in.

Jeżeli posiadasz 25 buy-inów na kolejny wyższy limit, to możesz na niego przejść.

Jeżeli masz tylko 25 buy-inów na najbliższy niższy limit, to musisz na niego zejść.

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule w sekcji zarządzania kapitałem:

-> Co to jest strategia big stack?

Jeśli natomiast obawiasz się o swoje pieniądze, to możesz oczywiście zacząć z większym bankrollem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Misugi14 Autor wątku
Misugi14

Ok. Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedz
Cytat
socosoco

Jeżeli posiadasz 25 buy-inów na kolejny wyższy limit, to możesz na niego przejść.
Jeżeli masz tylko 25 buy-inów na najbliższy niższy limit, to musisz na niego zejść.

czyli chce wejsc na nl5 potrzebuje 5x25=125, porzebna kwota na nl2 to jest 2x25=50 czyli jak wejde na nl5 moge na tym limicie grac dopoki beda mial tylko 50$? troche bezsensu, to dlaczego juz nie shotowac nl5 np od 75$?

Odpowiedz
Cytat
ImaginaryJ

Zeby zostawic sobie miejsce na swing. Probujac swoich sil przy 75$ zostawiasz sobie tylko 5 BI luzu, co moze okazc sie zbyt mala wartoscia biorac pod uwage wariancje. Chociaz oczywiscie sam jestes swoim panem i decyzja nalezy do Ciebie;)

Odpowiedz
Cytat
domycia

IMHO zasada "Jeżeli masz tylko 25 buy-inów na najbliższy niższy limit, to musisz na niego zejść." jest troche słaba - ja polecam po prostu ustalić sobie limit BI ile musisz przegrać, żeby zejść niżej. W twoim przypadku np. wejść na nl5 z 125$ a zejść po stracie 5BI czyli przy 100$.

To z jakim bankrollem powinieneś atakować wyższe stawki zależy od twojego komfortu psychicznego - jeśli nie przeszkadza Ci, że możesz stracić ZNACZNĄ część bankrolla w trakcie jednej sesji to imho nic nie stoi na przeszkodzie grać nawet z 10 BI na limit (sam w ten sposób przechodziłem NL5 jak jeszcze grałem w holdema).

Pozdrawiam. :)

Odpowiedz
Cytat

Witaj Misugi14,

Koledzy wyżej już odpowiedzieli Ci na pytanie na temat zarządzania kapitałem. Ja jednak ze swojej strony chciałbym dodać, że warto zastanowić się nad jedną sprawą.

Nie znam twoich umiejętności pokerowych, ale piszesz że jesteś graczem początkującym. Na początku myślę, że nie powinieneś się skupiać na wskakiwaniu jak najszybciej na wyższy limit, a raczej na rozwijaniu swoich umiejętności. Ja sam założyłem sobie 300BI (gram MTT sng gdzie zalecane jest około 100 BI na limit) na limit na którym gram i to tylko dlatego, że zależy mi na tym, aby stać się graczem wygrywającym w długim okresie czasu na moim limicie i rozwijaniu swoich umiejętności. Na wyższy limit planuję dopiero wskoczyć jak będę się czuł pewnie tu gdzie teraz jestem. W przyszłości zawsze można zmienić ilość Buy-In'ów na mniejszą, lub mixować wyższy limit z mniejszym. Posiadanie założonej ilości BI na wyższy limit wcale nie oznacza, że musisz całkowicie zrezygnować z limitu niższego.

Pozdrawiam,
plushack

Odpowiedz
Cytat
ilidek

WItaj Misugi14,

Wszystko zależy od tego czy potrafisz zejść niżej jeżeli zachodzi taka potrzeba. Gracze, którzy mają problem z zejściem na niższe limity i pogodzeniem się z tym, że grają niżej niż zazwyczaj powinni mieć większy BRM. Jeżeli zaś jesteś graczem, który potrafi bez problemu zejść po przegraniu 2 BI na niższy poziom, nawet jeżeli obie przegrane ręcę były AA vs 72o pushnięte preflop to możesz zastosować tak agresywny BRM jak 20BI. Imo jak mocno nie tiltujesz i mindsetowo podołasz, możesz śmiało wbijać wyżej. Łatwiej wyrobisz sobie status a gra NL2 od NL5 prawie się nie różni.

Pozdrawiam ilidek

Odpowiedz
Cytat
Misugi14 Autor wątku
Misugi14

Dziękuje za odpowiedzi. Myślę, że jestem graczem, który AKTUALNIE jest w stanie przyznać się do słabości i zejść na niższy limit. Boję się tylko, że zbyt bardzo sie podpalę, bo jak narazie dobrze mi idzie, mój bankroll w ciągu 2 dni zwiększył się o $20, czyli wynosi juz $75, a gram tylko (nie wiem czy tylko, może az) około 90minut dziennie. Gdy mam już 150bb, robię sit out i siadam na nowo, gdyż boję się, że przegram 150bb, a nie 100bb, nie wiem czy dobrze robię, bo jest np. jeden taki gracz z Finlandii na NL2, czesto go widzę i dzis widziałem go ze stackiem $32 na NL2 o0.

Dodam, że miałem juz kiedyś przygody z pokerem i często kończyło się tak, że z kilku $ zrobilem ponad 100 w kilka tygodni i przegrałem wszystko w 2godz. Tym razem bardzo mocno przyłożyłem się do mindseta i mam nadzieję, że taka sytuacja nigdy mi się juz nie przydarzy, trzymajcie kciuki :P

No a jeśli chodzi o wskakiwanie na NL5, to myślę, że zrobię to, gdy mój bankroll będzie wynosił $150 (o ile oczywiście się uda to wykonać) a gdybym spadł do $125, to wrócę na NL2.

Odpowiedz
Cytat
ilidek

Napisane przez Misugi14
Dziękuje za odpowiedzi. Myślę, że jestem graczem, który AKTUALNIE jest w stanie przyznać się do słabości i zejść na niższy limit. Boję się tylko, że zbyt bardzo sie podpalę, bo jak narazie dobrze mi idzie, mój bankroll w ciągu 2 dni zwiększył się o $20, czyli wynosi juz $75, a gram tylko (nie wiem czy tylko, może az) około 90minut dziennie. Gdy mam już 150bb, robię sit out i siadam na nowo, gdyż boję się, że przegram 150bb, a nie 100bb, nie wiem czy dobrze robię, bo jest np. jeden taki gracz z Finlandii na NL2, czesto go widzę i dzis widziałem go ze stackiem $32 na NL2 o0.

Dodam, że miałem juz kiedyś przygody z pokerem i często kończyło się tak, że z kilku $ zrobilem ponad 100 w kilka tygodni i przegrałem wszystko w 2godz. Tym razem bardzo mocno przyłożyłem się do mindseta i mam nadzieję, że taka sytuacja nigdy mi się juz nie przydarzy, trzymajcie kciuki :P

No a jeśli chodzi o wskakiwanie na NL5, to myślę, że zrobię to, gdy mój bankroll będzie wynosił $150 (o ile oczywiście się uda to wykonać) a gdybym spadł do $125, to wrócę na NL2.

Nie pchaj się na grę na deepach jeżeli czujesz się z tym niepewni. Te rzeczy będziesz mógł dopracować później na wyższych limitach. Ja np bardzo lubię grać deep bo czuję sporą przewagę nad przeciwnikami ale jeżeli jej nie czujesz mocnej przewagi to nie graj deep bo każdy błąd jest bardziej kosztowny.

Odpowiedz
Cytat