Przejdź do forum
Poker niszczy mi ży...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker niszczy mi życie.

69 Posty
40 Użytkownicy
5 Reakcje
12.4 K Wyświetlenia
marekmak
Poker Player

Ale się zrobiło filozoficznie.. :)

Zejdźcie na ziemię, przypominam że poker to hazard i może uzależnić.

Jeśli mimo tego że nie mam przyjemności wciąż gram to powinna się zapalić lampka ostrzegawcza. Tak jest z praktycznie każdym uzależnieniem:
Gram --> czuję się jak na haju, euforia, lub po prostu jest przyjemnie --> kończę i mam wyrzuty sumienia, że straciłem czas, pieniądze, czuję się beznadziejnie --> mimo tego wracam i znowu gram.

Warto się udać w takim przypadku do terapeuty. To żaden wstyd, od tego oni są żeby pomagać.

Porównanie do pracy i tego że często jest ona również trudna i nieznośna jest nietrafione. Każdy powinien dążyć do tego żeby robić w życiu to co mu się podoba i przynosi mu satysfakcję. Jeśli mimo tego życie da nam po dupie i wylądujemy nie w tym miejscu w którym byśmy chcieli to zawsze lepiej twardo stąpać po ziemi, zacisnąć zęby i robić swoje, niż pić, grać albo brać. Pijąc chcemy zapomnieć, lub poprawić sobie humor, grając chcemy zarobić wielkie pieniądze i dążenie do nich staje się obsesja, biorąc lądujemy w innym lepszym świecie. Wszystkie metody znieczulają, odrealniają.

Zanim za jakichś czas znowu będziecie dawać rady w kolejnym wątku tego typu (które to notabene potwierdzają, że poker może uzależniać), to zastanówcie się co piszecie. Pokerstartegia propaguję teorię, że poker to lek na wszystko, nauczy dyscypliny, planowania, matematyki, wędkowania i wyplatania koszy. A w rzeczywistości sami żerują na hazardzistach, czerpiąc z tego sporą kasę.
Sporadyczne odradzanie przez modów gry w pokera w tego typu wątkach i artykuły/linki o uzależnieniu od hazardu to mydlenie oczu. Inaczej by nie dostawali nagród za best affiliate itp. Pokerroomy też mają zakładku "responsible gaming". Zastanawialiście się dlaczego ? Skoro podobno poker to nie hazard ?

Odpowiedz
Cytat

marekmak, czlowieku o czym Ty pierdo....? :facepalm: :facepalm:

Nikt tutaj nie mowi o wielkich pieniadzach. Normalna uczciwa praca = wyplata. Tyle w temacie Twoich schizow.

Odpowiedz
Cytat
marekmak
Poker Player

Mówię o uzależnieniu bekon, nie wątpię że w pokera można wygrywać, ale można też wylądować w zupełnie innym miejscu. Było wiele takich przypadków na forum, na pewno pamiętacie.

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux
Oldschool Grinder

Bo jesli np. marzysz o malowaniu obrazow ( i powiedzmy, ze to byloby tym co kochasz robic ) to najpierw musisz zainwestowac w bulke+ciepla zupe, bo inaczej nie ruszysz. Zeby zainwestowac w posilek trzeba wlozyc jakis wysilek. Mniejszy albo wiekszy. Zaczalem zauwazac, ze czesc ludzi zostaje na tym wlasnie etapie, a marzenie z czasem sie zaciera i po chwili godza sie oni na ta rzeczywistosc, ktora jest. A moze inaczej, zapominaja jak mialo byc i co chcieli robic.

Ok. Dałeś przykład z malowaniem. Oczywiście masz racje. Aby robić to co się lubi i jeszcze mieć z tego pieniądze potrzebne są wyrzeczenia, nieraz bardzo duże. Poza tym często nie wszystko zależy od ciebie, szczególnie w naszym kraju, gdzie na każdym kroku nasz rzucane kłody pod nogi i ciężko jest wystartować z własnymi pomysłami. Aby można było rozwijać swoje pasje i zainteresowania muszą być stworzone ku temu odpowiednie warunki.Jeśli ich nie ma to tylko ludzie zdeterminowani, mający niezachwianą wiarę w to że uda im się zrealizować własne marzenia , osiągają założony cel.
W pokerze wygląda to trochę prościej. Tutaj masz stworzone takowe warunki dzięki np pokerstrategy. Wiedza odnośnie tej gry jest powszechnie dostępna m.in dzięki pokerstrategy. Dzięki temu dla wielu ludzi łatwiej jest pasję przerodzić w pracę. Może dlatego taka forma zarobkowania zyskuje coraz więcej zwolenników.

nbbpoker
Widzę ze masz bardzo duży problem mindsetowy.
cytując Detifosa

Nie! To nie poker niszczy Ci życie - to Ty je niszczysz!

Ja również dużo czasu poświęcam na grę.Trochę zaniedbuje rodzinę i bóg jeden wie co jeszcze. Nikt nie jest idealny. Pracuję nad tym aby to zmienić, ale to nie jest tak że przyczyną całego zła jest poker. Jak nie poker, znalazłoby się coś innego co absorbowałoby twój czas. Może zakłady bukmacherskie, może wyjścia z kolegami, może alkohol, może jakaś gra komputerowa. Zawsze znajdzie się coś co pozwoli uciec od obowiązków czy codziennych problemów. Myślę że powinieneś zdiagnozować przed czym uciekasz a nie zwalać winę za swoje niepowodzenia na najwspanialszą grę na świecie.

Odpowiedz
Cytat

Mówię o uzależnieniu bekon, nie wątpię że w pokera można wygrywać, ale można też wylądować w zupełnie innym miejscu. Było wiele takich przypadków na forum, na pewno pamiętacie.

Oczywiscie, ze jesli dostajesz noz to mozesz sie nim pochlastac, ale mozesz tez zrobic sobie sniadanie.
Tak samo jest z pokerem, sam w sobie nie jest hazardem, natomiast w rekach jednego bedzie, a w rekach innego nie.
A to, ze poker jest lepszym gruntem do tego typu uzaleznien niz sadzenie pomidorow to jest jasne.
W takim razie mam nazywac okno zlem calego swiata, dlatego, ze mozna przez nie wyskoczyc? Czy proponowac kazdemu zamontowanie okien, aby mogl sie cieszyc widokiem wschodu slonca, swiezym powietrzem oraz cieplymi promieniami slonecznymi ?
Prawdopodobnie na to forum przychodza ludzie, chcacy uczyc sie pokera, a nie uprawiac hazard. Bo jesli chcesz gamblowac to mozesz to zrobic bez pomocy takich stronek.

Z jednym mozna sie zgodzic, na poczatku kazdej przygody pokerowej powinno sie uswiadomic czlowieka jakie z tym sie wiaza zagrozenia i ile czasu musi poswiecic oraz jakie miec wyniki zanim sie za to wezmie na powaznie. To jest temat, ktory powinien byc poruszany jeszcze przed zagadnieniem BRM, mindsetu a nawet poznania ukladow kart. Niestety to jest cos co jest pomijane lub tylko wspominane mimochodem.

ZAWSZE JEST RYZYKO.

Ale tak jak pisalem wyzej, poker jest uczciwa praca, uczciwa praca = wyplata ( predzej czy pozniej )

Odpowiedz
Cytat
marekmak
Poker Player

Idąc Twoim tokiem rozumowania to ruletka też nie jest hazardem, automaty również.
Im szybciej w jakiejś grze hazardowej (w tym również w pokerze czy tego chcesz czy nie) zna się wynik tym szybciej taka gra uzależnia. Zatem automaty itp. będą na górze listy, ale poker również znajdzie się na tej liście.
Oczywiście nie uzależni każdego, ale niektórzy są bardziej podatni genetycznie lub psychicznie np. w wyniku przejść w dzieciństwie itd.
Ene due..

Odpowiedz
Cytat
RealGains
Oldschool Grinder

Napisane przez yro77
Ile jeszcze bedzie tematow w stylu:

- soft is rigged

- poker tracenie pieniedzy

- nie chce mi sie zyc

- poziom na mikro jest wysoki nie da sie wygrywac

- mialbym 20bb/100 ale dowala mnie wariancja

- czy warto grac w pokera bo poziom jest wysoki/poker bedzie za 5lat nie istnial/boty opanuja pokerroomy/krzysztofzborek bedzie crushowal nl100 i nigdy tam nie bede wygrywal/bla bla bla

- czy dowali mnie urzad skarbowy / czy inni beda akceptowac co robie / czy lepszy etat czy poker / blabla

do autora tematu nie chcesz grac to nie graj, a nie szukaj aprobaty na forum lol

osoba zmotywowana, nastawiona na sukces nigdy nie zalozy tego typu tematow, a frajerzy i płaczki beda tylko szukac powodu, by czegos nie robic. Napisalem prawde, trudno, tresc wyedytowana, ale byla to szczera prawda.

Jesli chociaz do 1 osoby trafie co mowie to bede usatysfakcjonowany.

Pozdrawiam

So true. Praktycznie kazdy problem na tym subforum sprowadza sie do braku zapierdolu i tym samym zbyt duzej ilosci wolnego czasu, czesto spedzonego na mysleniu o pierdolach i uzalaniu sie nad soba. Przestancie szukac "uznania" swoich porazek w oczach innych, a zacznijcie zapierdalac, to jedyne rozwiazanie ktore, choc niczego nie gwarantuje, jest niezbedne do trwalej poprawy jakosci waszego zycia.

Odpowiedz
Cytat

Idac moim tokiem rozumowania ruletka = hazard z ktorejkolwiek strony nie spojrzysz. Tutaj nie masz wyboru.

Odpowiedz
Cytat
A1varo
Poker Player

masz wybór - na ruletce można zrobić fortunę
http://www.guardian.co.uk/theguardian/2008/jun/16/poker

Odpowiedz
Cytat