Miałem dokładnie ten sam problem - na kursie jeździłem bez żadnych problemów, mój instruktor mówił, że jest ok, że powinienem zdać bez problemu itp. A na egzaminach pierwsze 3 próby oblane, raz nawet z placyku nie wyjechałem. Właśnie przez stres i przez nieumiejętność radzenia sobie z tym. Kiedy na czwarty egzamin poszedłem z zupełnie innym nastawieniem, zdałem bez najmniejszego problemu.
Jak na pewno nie możesz myśleć:
-dzisiaj MUSZĘ zdać
-dobrzy kierowcy zdają za pierwszym (drugim/trzecim) razem
-jestem zestresowany
Jak powinieneś myśleć:
-jestem spokojny, to tylko jeden z egzaminów
-w razie niepowodzenia mogę zdawać kolejny raz, więc nic się nie stanie
-jestem pewny swoich umiejętności, wiem, że dobrze jeżdżę
Na pewno nie możesz nakręcać swojego stresu, ciągle o nim myśleć, powtarzać sobie jaki jesteś zestresowany.
Nie możesz też się "nakręcać", myśląc, że to jakaś sprawa prestiżowa, że ktoś zdał za którymś razem (szczególnie popularne w szkołach, gdzie każdy się chwali, jaki to on jest dobry kierowca, bo zdał za pierwszym razem) - to naprawdę o niczym nie świadczy, za którym razem zdałeś. Są dobrzy kierowcy, którzy zdawali kiedyś i po 8 razy. Poza tym to nie jest matura, którą piszesz raz i jak Ci nie pójdzie to masz rok w plecy, tylko zawsze możesz ten egzamin poprawiać za 2 tygodnie czy tam miesiąc. Nic się nie stanie jak teraz nie zdasz, więc w sumie nie ma się czym stresować.
Musisz być pewny swoich umiejętności - skoro piszesz, że poza egzaminem jazda dobrze Ci idzie, to nie powinno być z tym problemu. Myśl, że jesteś dobrym kierowcą, teraz musisz tylko pokazać to, co już umiesz.
W dzień egzaminu na pewno zjedz porządne śniadanie, a na egzamin nie jedź zbyt wcześnie (zbyt długie czekanie na swoją kolej tylko zwiększa stres). Przed samym egzaminem możesz się wyciszyć, wziąć parę głębokich oddechów, powtórzyć sobie w myślach, że jesteś dobrym kierowcą i że nie masz problemów z jazdą, a potem na spokojnie podejdź do egzaminu. W trakcie jazdy traktuj to jak zwykłą jazdę z instruktorem, gdzie starasz się nie popełniać błędów, a nie jak przerażający egzamin, którego nie można oblać, od którego zależy Twoje życie, a obok siedzi straszny egzaminator, który marzy o tym, żeby przyczepić się do Twojego najmniejszego błędu i Cię oblać
PS. Wyżej opisane wizualizację też mogą sporo pomóc. Sam tego nie stosowałem, bo tego nie znałem, ale na pewno może mieć to pozytywny wpływ.