Przejdź do forum
Dowswing/Tilt

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Dowswing/Tilt

8 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
750 Wyświetlenia
Azzinoth

Witam na wstępie wspomnę, że sporo czasu zmagałem się z tiltem szeroko pojętym. I tak naprawdę w 98% poradziłem sobie z tym.

Jednak mam taki jeden problem który mnie nurtuje. To także według mnie jest tilt. Gram 6maxy NL10, 9 stolików. Wiadomo dość swingowa odmiana. A mianowicie w sytuacji kiedy wariancja nie jest po mojej stronie gram za dużo. Ostatnio miałem taki dzień gdzie zagrałem może 7-8k hands i byłem 14 bi na minus. I to też nie odmieniało się w formie, że grałem źle i oddawałem za darmo i przestałem grać A -game. W tym rzecz, że tak nie było i 8z 14 bu to były przegrane stackowania się z QQ+ a także łapałem dziwne backodry.

A jednak ja mimo to, że zdawałem sobie sprawę, że wariancja dziś jest nie po mojej stronie grałem kolejną 2,3,4,5 itd sesje. I zamiast zaprzestać po skoczeniu 1 czy 2 sesji gdzie byłem tam 3-4bi minus to odpalam kolejne.

Gram z dość konserwatywnym BRM 50bi na limit więc nie odczułem tej straty zbytnio ale analizując moją grę kilka miesięcy wstecz to sytuacja po raz któryś powtarza.

Może ktoś ma podobne doświadczenia i podrzuci jakiś pomysł aby nie grać w taki sposób.

7 odpowiedzi
Stasjo88

Można sobie w widocznym miejscu zawiesić kartkę typu
"Gdy emocje biorą górę robię przerwę w grze",
"gdy chce odrabiać straty na wyższym limicie przerywam grę" ,
"nie gram pijany/zdenerwowany" ,
"jeśli nie gram A-game to przerywam grę"

Każdy może sobie stworzyć własną listę problemów mindsetowych, sytuacji które powodują tilt itd.

Kartkę z wyraźnie zapisanymi poleceniami najlepiej powiesić nad monitorem abyśmy często ją mieli przed oczami. Przy okazji starajmy się wprowadzić w życie to co zapisaliśmy a prędzej czy później wejdzie nam to w krew.

Chciałbym kiedyś sobie powiedzieć "mój mindset nigdy nie pozwoli na tiltowanie".

Tobie również tego życzę a poza tym słuchaj Pana Lecha Rumskiego i obejrz chociaż kilka jego produkcji.

Azzinoth Autor wątku
Azzinoth

Te filmiki do których miałem dostęp obejrzałem. Na złoto się nie zanosi bo konto od Ps nie mam przypisanego do pokerstartegy.

To co mówisz okej, aczkolwiek w takowych sytuacjach kiedy gram źle ja umiem coś z tym zrobić abym zaczął grać dobrze, odpowiednio się skoncentrował.

To też nie jest tak, że ja gram aby odrobić straty. Gram codziennie 3-5 sesji i w momencie w/w zawsze zagram te 5 sesji. Nie zaglądam do HM ani kasjera po sesjach(dopiero na koniec dnia) i nie wiem jakie mam dokładne straty ale mniej więcej ma się wrażenie ile bi uciekło po stackowaniach.

lechrumski

Masz tutaj kilka rzeczy.

Po pierwsze masz przekonania, które powodują, że grasz lepiej czy gorzej jak jestes na plus czy minus a nie wtedy kiedy grasz dobrze. W zwiazku z tym Twoja gra staje sie niezalezna od Ciebie bo mozesz grac najlepiej jak potrafisz i przegrac 3 akcje typu flip albo 70-30 i zaczynasz grac gorzej. Przegranie flipow nie zalezy od Ciebie a skoro to pogarsza jakosc Twojej gry to nagle wychodzi nam ze jakosc Twojej gry nie zalezy od Ciebie. Na pewno bym to zakwestionowal i zbudowal taki system przekonan w ktorym jakosc Twojej gry zalezy od Ciebie.

Druga sprawa to sesje na minus i plus, choc nie jest to powiedziane jesno w Twoim poscie wnioskuje ze grasz lepiej kiedy czujesz ze jestes na plus niz gdy czujesz ze jestes na minus. A skoro tak to znaczy ze mozesz popracowac nad przedluzaniem sesji dodatnich kiedy grasz najlepiej i skracaniem sesji minusowych. 99% graczy robi dokladnie odwrotnie czyli konczy jak najszybciej sesje na plus zeby zachowac zysk i przedluza w nieskonczonosc sesje na minus zeby "wyjsc na swoje". To co ja proponuje to dzialanie dokladnie odwrotne. Akceptuj straty i staraj sie jak najszybciej konczyc sesje kiedy wiesz ze nie grasz swojej A-game a kiedy grasz najlepiej jak potrafisz to staraj sie grac nieco dluzej niz zwykle bo wtedy robisz najlepszy winrate.

I w koncu ostatnia sprawa to postrzeganie wygranych i porazek. Sprawdz swoje myslenie na temat porazek i strat. Jak postrzegasz strate a jak wygrana. Zwroc uwage na to ze strata nie ejst w 100% zalezna od Ciebie, dlaczego wiec uzalezniac swoja gre i humor od czegos co od nas nie zalezy?

Jak cos to pisz

pozdr

Azzinoth Autor wątku
Azzinoth

Dokładnie masz racje. Jak tracę po złej grzej jest wszystko dobrze umieć sobie poradzić z tym a jak nie zależy to ode mnie już nie.

Co do wygranych i strat to staram sobie zawsze o tym myśleć w ten sposób, że aby móc wygrywać w pokerze trzeba umieć przegrywać.

To mam jeszcze takie pytanie do Ciebie Leszku, czy masz zamiar nagrywać jakieś filmiki od srebra ? Bo niestety złoto mi nie grozi, bo nie mam starsów podpiętych a tam głownie gram a jednak z twoim filmików udało mi się właśnie poradzić sobie z większością tiltu i odepchnięciem emocji z gry.

lechrumski

Tak w dziale filmikow znajdziesz 2 moje filmiki z mindsetu dla graczy ze statusem brazowym i 1 (wywiad z Yacem) dla osob ze statusem srebrnym. Kazdy z nich trwa 1.5 godziny wiec znajdziesz tam mase informacji.
Dodatkowo juz w piatek bede prowadzil trening mindsetowy dla brazu oraz w pierwszy piatek kazdego miesiaca. Trening trwa 1.5 godziny. Kto wie, moze w przyszlosci pojawia sie tez inne materialy, dodatkowo sporo powinno Ci dac samo czytanie dzialu mindset, bo wiele osob ma dosc podobne problemy.

pozdr

Karciciel

A mianowicie w sytuacji kiedy wariancja nie jest po mojej stronie gram za dużo.

A jednak ja mimo to, że zdawałem sobie sprawę, że wariancja dziś jest nie po mojej stronie

To co najbardziej istotne napisał już Lech, ale polecam jeszcze zwrócić uwagę na to jak postrzegasz wariancję. Wariancja nie jest po niczyjej stronie, a już na pewno nie uznaje przedziałów czasowych takich jak "dzisiaj" "w tym tygodniu", "w tej sesji". Każde kolejne rozdanie jest niezależne od poprzednich i to, że danego dnia przegrałeś kilka flipów nie zmniejsza Twoich szans na wygraną w kolejnych rozdaniach. Twoje obecne podejście nie jest dużym leakiem, ale uważaj żebyś podświadomie nie zaczął np. unikać stackowania się i drawowania w sytuacjach które cechuje duża wariancja, ale mają nawet niewielką dodatnią wartość oczekiwaną " bo wariancja nie jest po Twojej stronie".

Powodzenia _thumbsup:

Azzinoth Autor wątku
Azzinoth

To do czego mam dostęp dawno już obejrzałem.

Fajnie, że będą treningi.