Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] C-game

9 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
615 Wyświetlenia
mgrudzie

Czytam Elements of poker i tak sie zastanawiam.
Tak dla wstepu:
A-game to najlepszy poker jaki jestes w stanie grac - poprawiasz go analizujac rozdania, ogladajac filmiki, czytajac itp itd.
C-game to Twoja slabsza(najgorsza, ale nei tylko) gra, lub po prostu nie A-Game.

Pisze tam, ze aby poprawic gre, mozna zmniejszyc ilosc czasu, jaki spedzamy grajac C-game, albo mozna poprawic swoja C-game.

No i czy poprawianie C-game to granie podczas tiltu, w nadmernym zmeczeniu, przy braku koncentracji itp ? Zastanawiam sie jaki wplyw mialoby granie podczas takiego stanu.

8 odpowiedzi
imgoingtomirage

Nie chodzi chyba o to, by się doprowadzać do takiego stanu i grać specjalnie to C-game, tylko być świadomym kiedy jakość naszej gry się pogarsza i pracować na bieżąco nad tym :P.

Frytendo1

Ale wplyw na co? Na roll? Mysle, ze fatalny.

BSCpl

Ogladalem ten filmik :
Leakfinder for Micro-Stakes No limit

Autor na poczatku mowi o A, B, C game. Według niego poczatkujacy gracz zawsze gra C game, czyli ABC pokera... Bardziej zawansowany B... i tak dalej.

Czyli chodzi o stopien zaawansowania w sztuce pokera :)

Choc wedlug mnie grajac np A game, mozna zaczac grac C game(przez zmeczenie, tilt, zastopowanie w rozwoju....)

:)

lechrumski

Nie będę bawił się w to co robią wszystkie polonistki czyli "co autor miał na myśli" :D Myślę, że w kontekście C-game bardzo ważna jest świadomość tego jak wygląda nasza C-game. Np. u mnie przez jakiś czas C-game polegała na tym że gram zdecydowanie za luźno i agresywnie. Tak więc to pamiętając następnym razem kiedy pojawiła się C-game zacząłem głównie się skupiać na graniu bardziej tight i rzeczywiście moja gra nie była już taka kiepska. Kluczowym elementem jest tutaj poznanie swojej gry na tyle, aby doskonale zdawać sobie sprawę z tego jakie elementy gry zaczynają lecieć w momencie C-game i skupić się głównie na nich. Myślę, że u każdego gracza wygląda to nieco inaczej. Żeby sprawdzić jak jest u Ciebie to znajdź 3 przykłady sytuacji kiedy grałeś swoją C-game. Wypisz na kartce co robiłeś w każdej z nich i znajdź elementy wspólne. Dzięki temu uzyskasz obraz swojej C-game. Bardzo podobne ćwiczenie będę omawiał szczegółowo w środę na treningu więc zapraszam:)

Pozdr

Było w filmikach na DC to wytłumaczone, może w książce też jest tylko nie doczytałeś.

Autor miał na myśli, że jak np podczas C-game grasz zbyt loose to dobrym sposobem jest zrobienie sobie tabelki nie-grywalnych rąk, czyli takich że nieważne co się stanie to foldujesz pre (no chyba że siedzisz na BB ;] ). On to mówił w kontekście fixa gdzie ma to większy sens, ale w NL też nie powinieneś nigdy grać 72o etc.

I dzięki takiemu zabiegowi twoje C-game z załóżmy -6bb/100 maleje do -2bb/100.

lechrumski

Racja, racja, przypominam sobie. Nie bardzo widziałem zastosowanie w omahę więc w ogóle o tym zapomniałem. W sumie ciekawy koncept ponieważ zapobiega graniu zbyt loose co jest bardzo czestym problemem w przypadku pojawiania się C-game. Dodatkowo mniej grając masz więcej czasu żeby ochłonąć i wrócić do swojej A-game:)

mgrudzie Autor wątku
mgrudzie

co do tej tabelki to czytalem o tym, ale u mnie jest tak np ze na sile szukam rak ktore bije patrzac na range przeciwnika, albo wymyslam jakas nie trzymajaca sie kupy historie co on moze miec/co ja repuje itp

Zastanawiam sie czy najlepiej wtedy wstac od stolikow i przestac grac czy moze jednak pracowac nad C-game i grac wlasnie w takim stanie, probujac tak jak Leszek mowiles znajdowac pojawiajace sie leaki.
Bo inna sprawa to wstac na chwile, ochlonad czy nawet przestac grac, a inna kontynuowac gre.

Jesli zawsze bedziemy przerywac gre podczas tiltu to tak naprawde nie poprawimy C-game, bedziemy tylko poprawiac A-game

lechrumski

Zgadzam sie ze wylaczajac sesje nie poprawisz swojej C-game.

Natomiast wciaz nie jestes swiadomy wszystkich leakow jakie u Ciebie pojawiaja sie w momencie grania swojej C-game. Poswiec na to troche czasu. opisz na kartce to co robiles podczas swoich najgorszych sesji. Powinienes dzieki temu zauwazyc jakie sa Twoje podstawowe bledy jakie robisz podczas grania C-game. Te bledy to mysli w ktore wierzysz kiedy grasz C-game. Np grajac A-game koncentrujesz sie zawsze na poprawnych decyzcjach a grajac C-game na tym ze odrobic straty. Jak juz znajdziesz to co powinienes to poprawic to "The Work" i do roboty:) Ale tak jak powiedzialem zrobie to wszystko bardzo dokladnie na najblizszym treningu