Przejdź do forum
4 to za duzo

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 4 to za duzo

13 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
1,393 Wyświetlenia

Pykam w pokera juz okolo pol roku. Gram na czterech stolach i z przykroscia musze stwierdzic, ze gdy akcja jest nawet na trzech, to wpadam w panike. Nie wiem co robic skacze od jednego stolu do drugiego i efekt jest taki, ze zadnej sytuacji dobrze nie przemysle. Nie chce grac mniejszej ilosci stolow, bo sie wtedy nudze. Jak sobie z tym radzic?

12 odpowiedzi
variat

????????????????????????????????????

na 4 stolach masz tyle akcji, ze nie ogarniasz, a na 3 sie nagle nudzisz. to brzmi jak: 'probowlaem raz przebiec 10km i w polowie padlem na zawal, ale jak biegne 9.5km to nawet sie nie poce'

to nie jest temat do dzialu mindset, masz grac mniej stolow skoro dana ilosc sprawia, ze nie ogarniasz akcji

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dokladnie tak. Chodzi o to, ze dopoki ogarniam jest ok, ale gdy zostanie przekroczona pewna granica akcji, to zaczyna sie panika i chaos. Jestem pewien, ze mozna sobie z tym jakos poradzic, ale nie wiem jak i moze kots mi tu pomoze. Zmiejszenie liczby stolow do krotkoterminowe rozwiazanie.

Miloszpoker2

Ja gram w tile i na 4 stołach ( :D) i na 3 mam akcję i nie wiem jak się za to zabrać ( :D :facepalm: :D) to szybko patrze na którym stole mam np. łatwy fold PF i to klikam, wobec czego zostają mi dwa stoły i wtedy już myślę, sobie co robić na jednym i potem na drugim. Easy game.

jak się gra na 24 to jest hard! :)

BruceShee

Mam nadzieje, że tam gdzie grasz masz możliwość wzięcia extra czasu (Timebank) - będziesz miał w ten sposób 1 stół mniej do rozkminy :)
Ale jak już dwóch stołów nie ogarniesz... to chyba coś nie tak masz z mindsetem/jesteś rozkojarzony or something? GL Szukaj a znajdziesz! :f_thumbsup:

whiler

Napisane przez mistrzbara
Dokladnie tak. Chodzi o to, ze dopoki ogarniam jest ok, ale gdy zostanie przekroczona pewna granica akcji, to zaczyna sie panika i chaos. Jestem pewien, ze mozna sobie z tym jakos poradzic, ale nie wiem jak i moze kots mi tu pomoze. Zmiejszenie liczby stolow do krotkoterminowe rozwiazanie.

I tu się mylisz. Mniejsza ilość stołów pozwoli Ci nabrać doświadczenia i pozwoli zautomatyzować część zagrań -- co później umożliwi Ci zwiększenie ilości stołów. Jest masa sytuacji, które się powtarzają. Weźmy np. ktoś gra check/raise na suchym boardzie po Twoim cbecie; trzymasz TPTK. Dzisiaj potrzebujesz na przemyślenie tej sytuacji, powiedzmy, 15 sekund. Po grze na 3 stołach i wrzucaniu rąk do analizy zdobędziesz większą wiedzę na temat tego spota. Co za tym idzie za miesiąc na 4 stołach taka sytuacja będzie wymagała od Ciebie 3-4 sekund i przemyśleń w stylu "40/20; 60% zrzuca po cbet, check raise 3.0%, preflop zagrał limp/call. Mój push sprawdza z setami, TP no-kicker, dwie pary. Mam tyle i tyle eq" zagrasz push i przejdziesz do akcji na następnym stoliku.

Ja gram na 6-7 stolikach i czasami zdarza mi się jakaś ciężka rozkmina na dwóch stolikach, a z time bankiem ciężko pod koniec sesji. Tak więc jeżeli na jednym stoliku zainwestowałem np. 5bb, a na drugim pół stacka i podejmuję decyzję wartą resztę buy inu to koncentruje się na tym drugim i olewam sit out, który pojawia się na stoliku pierwszym.

Ilość stolików, które jest się w stanie ogarnąć na raz rośnie wraz z wiedzą i doświadczeniem.

pzdr,
whiler

lechrumski

Hej mistrzbara,

Przede wszystkim whiler dobrze pisze, patrz długoterminowo. Niedawno temu nie byłem w stanie grać 4 stolików naraz. Grałem 3. Potem zwiększyłem liczbę do 4. Teraz gram 5 a czasami 6. Nie widzę różnicy między teraz 5 a kiedyś 3. Twój umysł uczy się pewnych wzorców myślowych, uczy się myśleć szybciej, rozwijasz refleks itp. Zaczęcie od 3 stolików i ich stopniowe zwiększanie wcale nie jest złym rozwiązaniem.

To trochę jakbyś przyszedł na siłownię, zaczął od 60kg i wkurzał się, że nie chcesz podnosić 50 bo to za łatwe, a przy 60kg aż Cię wygina. Cierpliwość. Pokora. Długoterminowe myślenie. Te 3 cechy są Ci jak najbardziej potrzebne.

Oczywiście masz też inne możliwości:
1) Przenieść się na inny soft z większym timebankiem, bądź taki który jest wolniejszy

2) Zacząć pracować nad refleksem np. poprzez regularną grę w gry komputerowe, przy okazji nauczysz się szybciej myśleć i szybciej podejmować decyzje

3) Zmienić swoje strategie działania. "kiedy zaczyna się panika i chaos". Nie ma czegoś takiego jak "zaczyna się panika i chaos". Ty je robisz w swojej głowie. Panika nie powstaje na stołach ani w Twoim pokoju, sam ją robisz i sam możesz ją przestać robić, przede wszystkim nie gadając do siebie takim szybkim i nerwowym głosem jak teraz to robisz.

Zapomnij o przeskakiwaniu z uwagą z jednego stolika na drugi. Zachowaj spokój i zacznij albo od stolika gdzie masz najmniej czasu albo najłatwiejszą decyzję. Skup się na kilka sekund, zachowując spokój, podejmij decyzje i przejdź do następnego. Przeskakując ze stolika na stolik, nie podejmiesz decyzji na żadnym. Pełne skupienie na danym stoliku => decyzja=> następny stolik => i następny

To jest kilka możliwych rozwiązań, które mi przychodzą do głowy, mam nadzieję, że coś wybierzesz, albo pójdziesz swoją drogą jeśli Ci nie odpowiadają :)

Pozdr

whiler

Co do pierwszego punktu w poście lecha. Np. na pokers stars są stoliki turbo i normal. Różnią się one wielkością time bank i czasem po którym się uruchamia. Warto zwrócić na to uwagę na Twoim poker roomie ;)

JuelzWicco

Napisane przez lechrumski
2) Zacząć pracować nad refleksem np. poprzez regularną grę w gry komputerowe, przy okazji nauczysz się szybciej myśleć i szybciej podejmować decyzje
Pozdr

Do pracy nad refleksem i ogólnym "ogarnianiem szybkim komputera" proponuje gry typu Starcraft , Warcraft :) Jak wykręcałem tam 200 akcji na minute kierując armią to kilkanie ~10 stołów to łatwizna ( nie gram jeszcze 10 bo nie ogarniam od strategicznego punktu widzenia , ale przynajmniej nie trace czasu na powolne kilkanie itp)

variat

hehe, z 7 lat stazu w q3 i tez popieram, ze w operowaniu myszka czuje duze edge nad przeciwnikami:D

Puczek

Podpinam sie pod polecenie starcrafta.
Przy 16 stolach ogarniam rownoczesne gadanie na gg :f_thumbsup:

@variat
(offtop) czy mowi ci cos nazwa Excessive plus?

mistrzwsadow

polecam nerwosolek :-) no i soft z dużym, automatycznym bankiem czasu ;-)

Fil1987

Hej, ja gram NL 5handed więc dużo akcji na 6 stołach, ALE jeśli czasem czuję sie niepewnie albo mam cięższe stoliki to nie widzę nic złego by grać na 4 stołach. Zauważyłem nawet kiedyś, że grając na 4 stołach wygrywam tyle samo w tym samym czasie czyli sporo wyższe BB/100. W tym momencie zacząłem grać właśnie tylko 4 stoliki i po pewnym czasie ten sam wynik BB/100 osiągnąłem na 6 stolikach.

Są ludzie, którzy by ogarniali 12 stolików 5handed, ale ja jakoś tego nie widzę u siebie. Na 6 stołach czuję się raczej komfortowo i nie zamierzam na siłę szukać kolejnych. Jak chcesz to zacznij nawet grę na 2 stolikach i dokładaj każdy kolejny po parunastu minutach dopóki widzisz, że ogarniasz całą akcję i obserwujesz co grają inni, nie tylko swoje spoty.