Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Two pair i Two pairs

5 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
812 Wyświetlenia

Jak to jest z Two pair i Two pairs. W artukule basic - Ocena układu kart na flopie jest napisane:

Dwie pary określane w języku angielskim jako two pair masz wtedy, kiedy obie pary utworzone są przez jedną kartę na ręce i jedną karę na stole. Czym innym są dwie pary określane jako two pairs - kiedy jedna z par jest parą leżącą na stole (w związku z czym każdy ma tę parę).

A później są przykłady rysunkowe, na których jest dokładnie odwrotnie niż w treści. Czym są więc Two pair?

4 odpowiedzi

Szczerze mówiąc sam nie do końca rozumiem o co chodziło autorowi z tym nazewnictwem, jednak generalnie chodzi o to żeby nie uznawać że ma się dwie pary, gdy jedna jest gotowa na flopie, ponieważ jest ona dla wszystkich więc nie daje nam to przewagi nad innymi. Czyli gdy mamy karty np A5 i na stole leżą 5-J-K-2-K to nie podniecajmy się że niby mamy dwie pary, bo wystarczy że ktoś ma J lub na ręku parę 66+ i już nas bije :) trochę zamotałem

oczywiście dużo więcej rąk nas bije choćby gdy ktoś ma K ale podałem przykłady co do 'dwóch par'. Gdy mamy A5 i na stole jest 8-A-5-Q-8, wtedy mozna z czystym sumieniem że mamy dwie pary :D

Walderam

Przykład:
TWO PAIR:
Ręka: A:h K:h
Flop: K:s 7:s 7:d
Ale również:
Ręka: A:h A:s
Flop: K:h K:d 4:c

Czyli jedna para leży na stole, zaś drugą tworzy karta ze stołu + karta trzymana przez nas lub jedna para leży na stole, zaś drugą trzymamy jako pocket pair.

TWO PAIRS:
Ręka: A:h K:h
Flop: A:s K:d 4:c

Ręka: 7:c 2:s
Flop 2:c A:h 7:s

Czyli na stole nie ma pary, zaś tworzymy dwie pary za pomocą dwóch kart ze stołu i dwóch, które trzymamy.

mcmoe

cos mi sie to wydaje bardzo dziwne.
szczerze mowiac jeszcze nigdy nie slyszalem wyrazu "two pairs".

VictorM

Co do nazewnictwa to np. gdy nasz układ to AAKK5 często spotyka się określenie aces up zamiast two pair lub two pairs.