Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
16 K Posty
232 Użytkownicy
52 Reakcje
686.4 K Wyświetlenia
chudyand1

Napisane przez hairysnake

Poker Stars, $1/$2 Limit Hold'em Cash, 3 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Preflop: Hero is SB with 9 A
BTN raises, Hero 3-bets, BB folds, BTN caps, Hero calls

Flop: (9 SB) 6 A 3 (2 players)
Hero checks, BTN bets, Hero calls

Turn: (5.5 BB) K (2 players)

River: (7.5 BB) 4 (2 players)
Hero checks, BTN checks

Results: 7.5 BB pot (0.2 BB rake)
Final Board: 6 A 3 K 4
BTN mucked 5 4 and lost (-3.5 BB net)
Hero showed 9 A and won 7.3 BB (3.8 BB net)

Gram ch/r na flopie. Dla mnie to za silny hand aby indukować blefy.

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr Autor wątku
Pazurrr

Rozumiem Cię Chudy, jednak board mimo wszystko jest za suchy na akcję już na flopie. Jeśli tu decyduję się na nemesis, to prędzej pozwoliłbym maniakowi coś podłapać i albo c/r na turn, albo donk na river. To zależy, jak wygląda cbet u gościa. Jeśli bet-bet-bet, to c/r na river.
Jednak - nie mam wyst. danych. Sądząc po tym rozdaniu mogę się tylko domyślać, że ten cap rzeczywiście b. wysoki i w tym wypadku nie mamy wa/wb, tylko najczęściej tylko wa. Większość układów przeciwnika nie ma żadnej wartości i grając przeciw nim c/r już na flopie liczymy tylko na amok przeciwnika

Odpowiedz
Cytat
tigerek73

@hairysnake - Jedni przyciągają debili żeby ich okraść , a inni ( czyt. ja ) żeby mnie okradali.

Gość 24/18 AF,1,2

Jak spadła 7 , będąc ciągle w czarnej dupie, Pomyślałem o T8s. Później człowiek się dziwi że ciągle napierdala 1,5BB/100. ;)

Poker Stars, $0.25/$0.50 Limit Hold'em Cash, 5 Players

Preflop: Hero is SB with A A
2 folds, BTN raises, Hero 3-bets, BB folds, BTN calls

Flop: (7 SB) K A 6 (2 players)
Hero bets, BTN calls

Turn: (4.5 BB) 9 (2 players)
Hero bets, BTN calls

River: (6.5 BB) 7 (2 players)
Hero bets, BTN raises, Hero 3-bets, BTN caps, Hero calls

Results:

Spoiler

14.5 BB pot (0.3 BB rake)
Final Board: K A 6 9 7
BTN showed 8 T and won 14.2 BB (7.2 BB net)
Hero mucked A A and lost (-7 BB net)

Odpowiedz
Cytat
pzareba

Napisane przez Pazurrr

Napisane przez pzareba

Napisane przez Dakon20

Napisane przez pzareba
/
no nie wiem czy taka nizsza, poki co zabiera mi więcej niż oddaje a ie sadze abym gral dobrze dla 50$ a zle na -100$

Na jakich stawkach grasz i jaki masz nick ?

A jaka to róznica ???? gram gdzie gram a nick jakiś tam mam

Mało to uprzejme. Z takim tonem wypowiedzi możesz mieć problem znaleźć tu chętną do pomocy przyjacielską dłoń. To samo można było przekazać pisząc np. "wybacz, szanowny Kolego, ale tych informacji z pewnych względów wolałbym nie ujawniać. Pzdr" Ta sama treść, ale brzmi bardziej z klasą, czyż nie?

Fakt, przepraszam niby mało tam stolowialem na calu nikogo urazic. jeżeli chodzi ogre to nie tiltuje zawsze gram swoje co najwyżej wydzieram się w domu i żonka trochę się wkurza. Gram stawki 1/2$ z rollem ponad 700$ wiec raczej nie próbuje się odegrywac. Wkleiłem wykres bo niestety nie wiem w jaki inny sposób mogę znaleźć kogos kto by ze mną posiedział czasem i poogladal jak gram w celu usprawnienia mojej iak i jego gry. a propos gdzie gram to wykres jest z party ale wlasnie przerzucam rolla wiec będzie chyba ipoker,
Wiem ze mało tam stolow ale wieczorami da się ze dwa wyselekcjonować a to i wystarcza.
Tak wiec jeszcze raz przepraszam za niezbyt trafiona odpowiedz na wcześniejsze posty i jak by ktoś chciał jednak mimo wszystko mnie poznac i poedukować się wspólnie to zapraszam goraco.
skyp: cobretti136

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Up Pazurrr nie spekuluje będąc OOP bez info tylko dlatego, że flop suchy.Za dużo razy widziałem wydygane nawet KK na river, które tego nie betuje. Nie mam gwarancji, że typ będzie grał bet z trash na turnie, bo moja łapa mocno wygląda na związaną z SD Wolę mieć 3 streety pewnego value od rąk takich jak 77-KK bo to się zaplącze (peel który robi mh na turnie KJ,QT,JT,QJ,QJ,QK też nigdzie nie idzie.) Jeżeli wrzuca luźno, to może mieć każdy Axs niż 3 do 2 spekulacyjnego imo wystarczająco dużo jest u niego rąk SD bound aby nie bawić się w "a może koleś złapie 7x na river i sprawdzi".
Gra OOP ssie szczególnie na mikro limitach gdzie nie można liczyć za często na to, że przeciwnik będzie wystarczająco dobrze value betował. Tak to wygląda jeżeli będę myślał aby wyciągnąć jakiś bet od jego trash handów, to stracę gdzieś ten bet od rąk takich jak 88. Wciąż nie wiem jak luźny jest to cap, wciąż nie wiem jak często koleś będzie grał barell. Osobiście nie będę się tym martwił bo zagram dobry ch/r flop reszta w jego rękach czy chce spazzować tą cześć rangu, która nic nie jest warta.

Odpowiedz
Cytat
szpaq2

@ Pazurrra lub kogoś kto wie
Może ktoś mi wyjaśnić jak wyglada gra według GTO ? Exploit rozumie kolo ma dziury w grze my dostosowujemy grę by na tym zarabiać. Coś mi dzwoni że jest to gra tak jakbyśmy znali karty przeciwnika??
Oglądałem kiedyś filmik z NL o GTO --- wyszło że i tak należy zwracać uwagę na dziury w statach i ready --czyli expoit :ayfkm:

...

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

The Intelligent Poker Player by Philp Newall. Prawie cała książka poświęcona GTO. Podejrzewam, że idzie znaleźć w sieci

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Napisane przez Pazurrr
Agresywny lag-tag. Analizowaliśmy to i no nie widzę, gdzie tu lepszym pomysłem jest wsadzenie beta. 3x checkback optymalne.

Odnośnie jeszcze tej ręki mam pytanie rozważałeś bet na flopie w 22-77 ?. I as played jaki bluff raising range masz w tym spocie na turnie jeżeli pójdzie lead ?

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr Autor wątku
Pazurrr

Tak, braliśmy pod uwagę wywieranie presji na pockety, jednak pockety to tylko jedna składowa range przeciwnika. Co do turn, to nie mam żadnego bluffing range, dopóki nie zobaczę, jakie jest dostosowanie przeciwnika na moje checkback na flopie. Jedni grają donki na turn sf, inni znowu bet każdy turn, ale jeśli już, to zablefowałbym mój bottom range tutaj - czyli jakieś niskie konektory. Co jest w tym fajne, to że tą strategią wyrzucam przeciwników z ich strefy komfortu - zwłaszcza tym, którzy grają miliard-piętnaście stolików, to widać, że ta strategia sprawia im spory kłopot. Pięknie wybija ich z rutyn. A najfajniejsze jest przeciw takim, którzy mają wysoki c/r na flopie i prawie w ogóle na turn. W zasadzie wielkość c/r przeciwnika, to główny czynnik, oprócz oczywiście boardu, który biorę pod uwagę gdy rozważam to zagranie.

Odpowiedz
Cytat
hairysnake

Napisane przez chudyand1

Hero checks, BTN checks

Chudy przeglądam to rozdanie i przeglądam ... i zgadzam się, że na high card boardach zwłaszcza suchych powinniśmy częściej dawać akcję na flop gdyż peel wiele mówi o naszym zakresie. Zakładamy jednak, że przeciwnik potrafi sobie zawęzić mój range vs moja akcja preflop i flop. Nie pamiętam dynamiki stołu i tego czy po prostu on miał read, że słabo sobie radzę OOP w 3bet'owanych pulach (to może być ten przypadek), czy może zbyt często go 3betowałem na SB, a szkoda. Ogólnie gracz jest cyklu tych ogarniętych loose agresive. Jedyne co usprawiedliwia tutaj mój x/c to 89% cbet turn ;)

Właściwie dziwię się teraz, że nie zagrał xback na turn :) Może miał czutkę .. albo jakiegoś magicznego read'a, że ja tutaj odpuszam ..

Odpowiedz
Cytat
hairysnake

Napisane przez Pazurrr
Tak, braliśmy pod uwagę wywieranie presji na pockety, jednak pockety to tylko jedna składowa range przeciwnika. Co do turn, to nie mam żadnego bluffing range, dopóki nie zobaczę, jakie jest dostosowanie przeciwnika na moje checkback na flopie. Jedni grają donki na turn sf, inni znowu bet każdy turn, ale jeśli już, to zablefowałbym mój bottom range tutaj - czyli jakieś niskie konektory. Co jest w tym fajne, to że tą strategią wyrzucam przeciwników z ich strefy komfortu - zwłaszcza tym, którzy grają miliard-piętnaście stolików, to widać, że ta strategia sprawia im spory kłopot. Pięknie wybija ich z rutyn. A najfajniejsze jest przeciw takim, którzy mają wysoki c/r na flopie i prawie w ogóle na turn. W zasadzie wielkość c/r przeciwnika, to główny czynnik, oprócz oczywiście boardu, który biorę pod uwagę gdy rozważam to zagranie.

Szczerze mówiąc nie myślałem o check z pozycją na flopie w ten sposób. Nie w kategoriach wybicia przeciwnika z jego "game flow". Zakładam jednak, że tą linię trzeba mieć dobrze zbalansowaną na wyższych stawkach. Na niskch limitach jest ona maksymalnie niezbalansowana i widuje się ją tylko u słabych przeciwników z nietrafionymi overcardsami lub totalnym trashem na highcard boardach. Może dlatego, że do pewnych stawek niewiele osób w ogóle myśli o balansowaniu.

Odpowiedz
Cytat
hairysnake

Napisane przez pzareba

Napisane przez Pazurrr

Napisane przez pzareba

Napisane przez Dakon20

Napisane przez pzareba
/
no nie wiem czy taka nizsza, poki co zabiera mi więcej niż oddaje a ie sadze abym gral dobrze dla 50$ a zle na -100$

Na jakich stawkach grasz i jaki masz nick ?

A jaka to róznica ???? gram gdzie gram a nick jakiś tam mam

Mało to uprzejme. Z takim tonem wypowiedzi możesz mieć problem znaleźć tu chętną do pomocy przyjacielską dłoń. To samo można było przekazać pisząc np. "wybacz, szanowny Kolego, ale tych informacji z pewnych względów wolałbym nie ujawniać. Pzdr" Ta sama treść, ale brzmi bardziej z klasą, czyż nie?

Fakt, przepraszam niby mało tam stolowialem na calu nikogo urazic. jeżeli chodzi ogre to nie tiltuje zawsze gram swoje co najwyżej wydzieram się w domu i żonka trochę się wkurza. Gram stawki 1/2$ z rollem ponad 700$ wiec raczej nie próbuje się odegrywac. Wkleiłem wykres bo niestety nie wiem w jaki inny sposób mogę znaleźć kogos kto by ze mną posiedział czasem i poogladal jak gram w celu usprawnienia mojej iak i jego gry. a propos gdzie gram to wykres jest z party ale wlasnie przerzucam rolla wiec będzie chyba ipoker,
Wiem ze mało tam stolow ale wieczorami da się ze dwa wyselekcjonować a to i wystarcza.
Tak wiec jeszcze raz przepraszam za niezbyt trafiona odpowiedz na wcześniejsze posty i jak by ktoś chciał jednak mimo wszystko mnie poznac i poedukować się wspólnie to zapraszam goraco.
skyp: cobretti136

Ja bym się nie pchał z 350BB na limit typu 1/2 nawet posiadając spore umiejętności i wiedzę z powodu wariancji, która potrafi zjeść nawet całą wielkość twojego roll'a. Dla mnie strefa komfortu psychicznego zaczyna się od 800BB na dany limit. Na 2/4 na pewno będę się wbijał dopiero gdy będę miał 1000BB.

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr Autor wątku
Pazurrr

Napisane przez chudyand1

Hero checks, BTN checks

Chudy przeglądam to rozdanie i przeglądam ... i zgadzam się, że na high card boardach zwłaszcza suchych powinniśmy częściej dawać akcję na flop gdyż peel wiele mówi o naszym zakresie.(...)

Ok, zamiast wdawać się w polemikę, proponuję wbij hand do equi, daj przeciwnikowi range i pobaw się - zobacz, jaki skutek odniesie Twój c/r na flopie na range przeciwnika, a jak scenario może się potoczyć po c/c. Podejrzewam, że w moment wyłapiesz, gdzie czai się błąd w rozumowaniu Was obu. Zarazem powinno Ci to ułatwić zdefiniowanie optymalnej linii. Aha - tu ważne jest jednak, jak wygląda Twój c/c range. Na 3/6 jest niemal standardem, że są w nim conajmniej K- i Q-high.
Pzdr.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Napisane przez Pazurrr
Tak, braliśmy pod uwagę wywieranie presji na pockety, jednak pockety to tylko jedna składowa range przeciwnika.

Strasznie słaby jestem z matmy jednak jeżeli dobrze to widzę to pary 22-77 (88) to około 16 % jego mh rangu czyli przy tych p/o jeżeli wyrzuca te ręce natychmiast masz dobry blef flop. 77 ma w tej sytuacji około 25 % więc nie jest to oczywisty call, zresztą to pewnie jego bottom rangu ch/c z SD value, bo zakładam, ze nie ma 3b rangu preflop więc ma tam sporo lepszych rąk do ch/c niż 55 i myślę, że mógłby się dać namówić na fold nie będąc przy tym exploit. Widzę, że grasz ten ch/c bo po prostu nie chcesz dostać ch/r trzymając gs i pewne SD value , z którym będziesz musiał kontynuować i ogólnie jesteś dogiem vs jego zakres , jednak patrząc na tą teksturę myślę, że wiele osób po prostu nie będzie zbyt często odwijać się na niej z semiblefem bo trafia w twój range bardzo dobrze, a zalety jakie w przypadku braku akcji płyną z tego c-beta wszyscy rozumieją, No i patrząc na to z perspektywy turna, jeżeli zakładasz, że "raczej" nie masz bluff rangu na turnie, to tak naprawdę twoja ręka jest face up. Pisałeś, że twój przeciwnik jest dobry na pewno mądrze będzie obstawiał turna, więc jeżeli nawet już chcesz coś tam podbić z blefów (te konektory) to kłóci się to z filozofią check flop bo grasz go głownie po to aby kontrolować pulę a nagle w bardzo malej na turnie sam możesz popełnić dość spory błąd bo na co miałbyś mieć fe ? Co do wybicia go ze strefy komfortu takim check jeżeli nie wie co on u ciebie oznacza to myślę, że przy dobrym graczu nabierzesz go raz góra dwa razy. Zobacz ja jestem slaby a gdybym u ciebie zobaczył taki check na flopie w pierwszej kolejności obstawiam cię na Ahi i coś w stylu 77 i na jego miejscu grałbym bet z tą Tx nawet readless. Po prostu byłbym bardzo zdziwiony gdybyś rozegrał w ten sposób AK na przykład. Tak więc tak, ja osobiście dałbym się złapać w trap jeżeli masz tam monstery bo zaklądam, że ten check to słabość (unbalance range Ahi plus jakieś 66 etc) Nie mam nic przeciwko check z ini jednak mam wrażenie, że na tej teksturze c-bet ma więcej sensu ofc jeżeli chodzi o mój game plan, który jak widzisz nie jest tak przebiegły jak twój ;). No i wydaje mi się, że jeżeli grasz ten check z monsterami to gdzieś kosztem balansu ( który nim nie jest bo się jedynie polaryzujesz na turnie jeżeli nie masz bluff rangu ) tracisz po drodze value.
Jak tak to widzę, nie mam oczywiście nic przeciwko temu, że grasz ten check, gdybym grał dwa stoły też bym pewnie implementował częściej ten koncept bo po prostu trzeba mieć naprawdę dobrze wszystko poukładane a ja grając więcej niż 2 nie gram A-game, jednak w tej konkretnej sytuacji widzę zalety grania c-beta więc o tym wspomniałem. Zresztą wiesz, że ja zawsze muszę wtrącić swoje dwa grosze bo rozmowa o kartach mnie rozwija i po prostu lubię o pokerze rozmawiać nawet kosztem zrobienia z siebie donka. Zresztą kto jak nie ja będzie cię ciągnął za język ? Ja mogę się ośmieszyć bo zawsze robię to kosztem value jakim jest wiedza :pokerface:

w/hairysnake

Wielu bardzo dobrych graczy HUHU uważa koncept grania wa/wb za totalne nieporozumienie. W ich przekonaniu wa/wb OOP jest to jedna z najgorszych rzeczy jakie można zrobić oczywiście w grach 1on1. Wspomniał o tym Bryce, Johnny Rockets w swoich produkcjach nawet na wczorajszym trenigu fixa o tym wspominano. Powinieneś się nad tym zastanowić bo ogólnie taka gra przynosi więcej strat niż pożytku (jesteś face up, narażasz się na na stratę value etc,etc)

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr Autor wątku
Pazurrr

Chudy, podstawą, by otworzyć sobie linie checkback, to robić to najpierw z układami prawie nie do złamania, gdy przeciwnik ma minimalne equity. Musi to być zbalansowane i wszystkie dalsze linie muszą grać. No, pisałem już to. To co piszesz ma sens, jednak jeśli będziesz to grać ze mną, to nie będziesz u mnie mógł wykluczyć tego AK ;)
Jeśli brałbyś się za granie takiej linii bez przygotowania, to na większości boardów sobie zrobisz krzywdę.
No i jeszcze jeden czynnik - to jest w dużej mierze granie przeciwnikiem. Ja gram tylko 2 stoły, przeciwników mam szybko prześwietlonych i zdefiniowanych, komu tą linię grać. uważam, że w pokerze fajnie sprawdza się powiedzenie "nie rzucaj pereł przed wieprze", więc np. wobec idioty cb/cs zdecydowanie ta linia jest złym pomysłem. Wobec pseudo-profi grający namiętnie c/c c/r checkback również odpada, gdyż za smallbeta z takim oglądam river.
Widzisz - ja tą linię mam opanowaną i gotowe scenariusze na różne okazje. To daje mi przewagę, bo moi przeciwnicy z reguły tych scenariuszy nie mają i muszą je wymyślać i to daje mi kolosalną przewagę.
PS. Chudy, ciągnij mnie za jęzor, I absolutnie się nie ośmieszasz. Pisałem już wielokrotnie, że jestem pełen uznania dla wielu Twoich wypowiedzi. Pzdr.

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr Autor wątku
Pazurrr

Aha, jest jeszcze jedna duża korzyść, jeśli się ma dobrze zaimplementowany checkback - bardzo to podnosi siłę cbeta. Na 3/6 fe cbeta na flopie jest z reguły bliskie zeru, jako, że to jest fbs, to na nikim nie robi wrażenia. Jednak dzięki tej linii udało mi się to zmienić w gierkach z regami przeciw mnie. Zauważyłem, że moje cbety na flopie zaczęły generować dość spore fold equity i biorąc pod uwagę, że czasem w ten sposób trapuje, że o wiele więcej zgarniam nietrafionych pul, to wydaje mi się, że z nawiązką rekompensuje mi to utratę value (nieuniknioną) w niektórych rozdaniach

Odpowiedz
Cytat
hairysnake

Pazurr .. dzięki, że zacząłeś udzielać się na forum. Poziom merytoryczny znacznie wzrósł dzięki tobie i chudemu, a i chudy jakby mniej pije ostatnio .. ;) Może obaj w końcu go namówimy, żeby łowił rybki z większymi portfelami, a nie pastwił się na micro płotkach.
Chudy jak masz w pamięci rzuć się linkiem do jakiejś dobrej produkcji Bryce'a, czy Johnnego .. lubię brać linki od ludzi, którzy już widzieli materiał i mogą zapewnić, że jest dobry.

Odpowiedz
Cytat
klz03

tę serie bardzo gorąco polecam: https://polska.pokerstrategy.com/video/18308/
jedna z lepszy z FL na ps.com (jak nie najlepsza)

a nie jakieś byrony, boomery czy uj wie co jeszcze :D

Odpowiedz
Cytat
Pazurrr Autor wątku
Pazurrr

Dzięki. Również bardzo mi się podoba, że są fajne dyskusje bez prostackiego i prymitywnego trollowania.
Zanim zniknę słówko o wa/wb. Sluchaj, ani Bryce, ani Rocket nie są pokerowymi bogami i oni również czasem sie mylą. I tak jest z pewnością, skoro tak się wyrażają się wa/wb. Czy się to komuś podoba, czy nie, to w wielu sytuacjach nudne wa/wb daje max ev. A już polecam zdecydowanie omijać opinię tych, którzy podpierają się argumentami w stylu "nowoczesny poker". to tak, jakby powiedzieć "nowoczesne podejście do 2+2". Bzdura!
Ostatnio rozmawiałem nt jednego z ostatnich pojedynków na hs huhu - jest dokładnie na odwrót - większość lini, to było c/c...

Odpowiedz
Cytat
hairysnake

Klz .. jestem w trakcie oglądania zwei is the loniest number... seria naprawdę wymiata. Co do wa/wb to mam wrażenie, że boomer jest mocnym zwolennikiem tego typu pasywnych linii ;)

Co do tego spotu to problem jest w przeciwnika szerokim capping range. Po pierwsze on tutaj nie trafia w ten board zbyt często, a co za tym idzie na naszą akcę c/r na flop zrobi give up najpóźniej na turn. Pytanie jak dużą częścią jego rangu tutaj będą ręce z SD value jak np. pocket pary, czy Khigh (chociaż nie wiem, czy ten konkretny przeciwnik jest w stanie robić calldown z Khigh w tym spocie), czy ewentualnie ręce dobierające. Problemem jest też tutaj to, że board jest słabo skoordynowany i niewiele jego rąk to ręce dobierające typu gtsht czy flshdrw. Nie widzę za bardzo co może mnie wypłacić po x/r na flop.

Z drugiej strony w moim peeling range on widział mocne Khigh i pocket pary, a co za tym idzie to był dla niego argument za 2brl bo chciał wytworzyć fe na moje słabsze układy. K by nie wyrzucił, ale pocket pary, które mogłem mieć miałbyby spory problem na tym turn ze znalezieniem equity na calldown.

Odpowiedz
Cytat