Napisane przez Pazurrr
Tak, braliśmy pod uwagę wywieranie presji na pockety, jednak pockety to tylko jedna składowa range przeciwnika.
Strasznie słaby jestem z matmy jednak jeżeli dobrze to widzę to pary 22-77 (88) to około 16 % jego mh rangu czyli przy tych p/o jeżeli wyrzuca te ręce natychmiast masz dobry blef flop. 77 ma w tej sytuacji około 25 % więc nie jest to oczywisty call, zresztą to pewnie jego bottom rangu ch/c z SD value, bo zakładam, ze nie ma 3b rangu preflop więc ma tam sporo lepszych rąk do ch/c niż 55 i myślę, że mógłby się dać namówić na fold nie będąc przy tym exploit. Widzę, że grasz ten ch/c bo po prostu nie chcesz dostać ch/r trzymając gs i pewne SD value , z którym będziesz musiał kontynuować i ogólnie jesteś dogiem vs jego zakres , jednak patrząc na tą teksturę myślę, że wiele osób po prostu nie będzie zbyt często odwijać się na niej z semiblefem bo trafia w twój range bardzo dobrze, a zalety jakie w przypadku braku akcji płyną z tego c-beta wszyscy rozumieją, No i patrząc na to z perspektywy turna, jeżeli zakładasz, że "raczej" nie masz bluff rangu na turnie, to tak naprawdę twoja ręka jest face up. Pisałeś, że twój przeciwnik jest dobry na pewno mądrze będzie obstawiał turna, więc jeżeli nawet już chcesz coś tam podbić z blefów (te konektory) to kłóci się to z filozofią check flop bo grasz go głownie po to aby kontrolować pulę a nagle w bardzo malej na turnie sam możesz popełnić dość spory błąd bo na co miałbyś mieć fe ? Co do wybicia go ze strefy komfortu takim check jeżeli nie wie co on u ciebie oznacza to myślę, że przy dobrym graczu nabierzesz go raz góra dwa razy. Zobacz ja jestem slaby a gdybym u ciebie zobaczył taki check na flopie w pierwszej kolejności obstawiam cię na Ahi i coś w stylu 77 i na jego miejscu grałbym bet z tą Tx nawet readless. Po prostu byłbym bardzo zdziwiony gdybyś rozegrał w ten sposób AK na przykład. Tak więc tak, ja osobiście dałbym się złapać w trap jeżeli masz tam monstery bo zaklądam, że ten check to słabość (unbalance range Ahi plus jakieś 66 etc) Nie mam nic przeciwko check z ini jednak mam wrażenie, że na tej teksturze c-bet ma więcej sensu ofc jeżeli chodzi o mój game plan, który jak widzisz nie jest tak przebiegły jak twój ;). No i wydaje mi się, że jeżeli grasz ten check z monsterami to gdzieś kosztem balansu ( który nim nie jest bo się jedynie polaryzujesz na turnie jeżeli nie masz bluff rangu ) tracisz po drodze value.
Jak tak to widzę, nie mam oczywiście nic przeciwko temu, że grasz ten check, gdybym grał dwa stoły też bym pewnie implementował częściej ten koncept bo po prostu trzeba mieć naprawdę dobrze wszystko poukładane a ja grając więcej niż 2 nie gram A-game, jednak w tej konkretnej sytuacji widzę zalety grania c-beta więc o tym wspomniałem. Zresztą wiesz, że ja zawsze muszę wtrącić swoje dwa grosze bo rozmowa o kartach mnie rozwija i po prostu lubię o pokerze rozmawiać nawet kosztem zrobienia z siebie donka. Zresztą kto jak nie ja będzie cię ciągnął za język ? Ja mogę się ośmieszyć bo zawsze robię to kosztem value jakim jest wiedza
w/hairysnake
Wielu bardzo dobrych graczy HUHU uważa koncept grania wa/wb za totalne nieporozumienie. W ich przekonaniu wa/wb OOP jest to jedna z najgorszych rzeczy jakie można zrobić oczywiście w grach 1on1. Wspomniał o tym Bryce, Johnny Rockets w swoich produkcjach nawet na wczorajszym trenigu fixa o tym wspominano. Powinieneś się nad tym zastanowić bo ogólnie taka gra przynosi więcej strat niż pożytku (jesteś face up, narażasz się na na stratę value etc,etc)