Napisane przez brommy
Po pierwsze Chudy to co Ty pieprzysz, że nie masz za co
![]()
This !
http://www.freakingnews.com/Jesica-Alba-Smiley-Pictures-38943.asp
Ten uśmiech wart jest każdej sumy.
Napisane przez brommy
![]()
This !
Napisane przez chudyand1
Napisane przez brommy
![]()
This !
co nie zmienia faktu, że nawet nie próbowałeś się sprawdzić wyżej
Napisane przez chudyand1
No i jakie to ma znaczenie ? Bo dla mnie znikome. Pozdrawiam
nieważne
Napisane przez kainel
Napisane przez eSGe
a jakie stawki?w zasadzie dowolne, ale najchętniej coś z przedziału .25/.5 do 1/2.
To polecam
Słyszałem też dobre opinie o Boomer2k10 ale nie oglądałem bo nie mogłem ścierpieć akcentu i monotonnego stylu komentowania
No i kilka wskazówek co do nauki z filmików,
1) filmiki z częścią teoretyczną ( lub omawianie strategicznych zagran w trakcie gry ala cornholio) mają imo największą wartość merytoryczną i najbardziej rozwijają w przweciwienstwie do suchego omawiania gry live
2) nie warto oglądać filmików z wyższych stawek, np grając 0.5/1$ nie ma sensu oglądać filmików z 3/6+. Stosowanie zagran z 3/6+ na 0.5/1 lub 1/2 może być EV-, ( różnica raku, przecenianie skilla przeciwników, gra overagro na graczy fishy, zbyt luźnie calldowny na weak tight/nitów itd)
3) max jeden filmik na 3 dni. Dużo osób popełnia błąd typu o Climbing Stakes zajebista seria wczoraj ją odkryłem i oglądnąłem już wszystkie filmiki
Tu nie chodzi o to aby oglądnąć fajny filmik tylko z niego wynieść jak najwięcej, a najwięcej się wynosi jak oglądnie się filmik np
Climbing the stakes - Part 1
Zagranie kilku sesji wyszukanie spotów gdzie użyteczne są koncepcje zawarte w wideo, przećwiczenie ich, analiza kilku rąk z gry gdzie nowe koncepcje zostały użyte, jeszcze raz oglądnięcie tego wideo, utrwalenie materiału i dopiero na następny dzien kolejna dawka wiedzy.
Podsumowując ten punkt nie liczy się ile filmów oglądniesz tylko ile z nich wyniesiesz i ile zaadaptujesz do gry.
Jeśli ktoś chce szybo dostać się na 2/4$ to zaryzykuję stwierdzenie że jeśli:
a opanuje w teorii i praktyce arty do złota
b oglądnie ze zrozumieniem ( wg punktu 3 ) Climbing Stakes i Betting the low stakes
c będzie analizował codziennie min 5 rąk w dziale ocen
d 0.5h dziennie nad analizą swojej gry ( przeglądanie sesji w replayerze przez filtry, praca z equilabem)
to w przeciągu dwóch miesięcy/60-100k rozdan będzie wygrywał na 2/4$
Pozdrawiam
PS jak wyłączyć skrót w windows 7 alt+n który zamiast wpisywania ni otwiera mi notatnik?
Nie no boomer ma zdecydowanie najlepszy akcent z tej trójki, którą podałeś. Po tamtych od razu słychać, że to Niemcy ;). No, ale to oczywiście kwestia gustu.
Napisane przez ajej87
To co Starsy dzisiaj odpieprzają to przechodzi ludzkie pojęcie.
dzień jak co dzień
1x 1$/2$
0x 2$/4$
2x 3$/6$
Patologia
Napisane przez eSGe
Jeśli ktoś chce szybo dostać się na 2/4$ to zaryzykuję stwierdzenie że jeśli:
a opanuje w teorii i praktyce arty do złota
b oglądnie ze zrozumieniem ( wg punktu 3 ) Climbing Stakes i Betting the low stakes
c będzie analizował codziennie min 5 rąk w dziale ocen
d 0.5h dziennie nad analizą swojej gry ( przeglądanie sesji w replayerze przez filtry, praca z equilabem)
to w przeciągu dwóch miesięcy/60-100k rozdan będzie wygrywał na 2/4$
za naukę najciężej się zabrać
ale kiedyś trzeba. wish me luck.
dzięki za filmiki
2) nie warto oglądać filmików z wyższych stawek, np grając 0.5/1$ nie ma sensu oglądać filmików z 3/6+. Stosowanie zagran z 3/6+ na 0.5/1 lub 1/2 może być EV-, ( różnica raku, przecenianie skilla przeciwników, gra overagro na graczy fishy, zbyt luźnie calldowny na weak tight/nitów itd)
A wg mnie jest dokladnie odwrotnie. Z tych filmow uczysz sie procesu myslowego, ktory mozesz zastosowac na wszystkich stawkach (założenia co do zakresów, gry przeciwników, dostosowanie się do rake'u - to wszystko jest, tylko trzeba myśleć w czasie gry, a nie kopiować grę trenera). No i przede wszystkim trzeba sprawdzać kim jest trener, bo mnóstwo jest filmow graczy slabych/przecietnych/nie wartych nasladowania (sporo na pokerstrategy niestety). Gracz z 1/2 ktory robi filmiki to zwykle gracz ktory jest za slaby zeby grac wyzej (czyli naprawde slaby i popelniajacy ogromne bledy), ale wystarczajaco dobry zeby wygrywac (niekoniecznie duzo) na 1/2. Naprawde sadzisz ze warto się od niego uczyc? Bo wg mnie to tylko przedluza wspinanie sie po limitach i uczy zlych przyzwyczajen. Oczywiscie bez przesady w druga strone, mozna sie wstrzymac z ogladaniem kobeyarda grajacego HU na 200/400
wiadomo, z każdego filmiku da się czegoś nauczyć. niemniej, oglądając filmy z 5/T grając .25/.5 to imo strata czasu, lepiej uczyć się rzeczy przydatnych na limitach na których się aktualnie gra. po co mi uczyć się teraz, np, jak grać z uber regami z 5/T i wyżej, skoro na moim limicie jest masa fiszy i weak regów? takie przykłady można mnożyć, a rzeczy przydatnych na wyższych limitach można się nauczyć w swoim czasie.
Gracz z 1/2 ktory robi filmiki to zwykle gracz ktory jest za slaby zeby grac wyzej (czyli naprawde slaby i popelniajacy ogromne bledy), ale wystarczajaco dobry zeby wygrywac (niekoniecznie duzo) na 1/2. Naprawde sadzisz ze warto się od niego uczyc?
warto, ale pod warunkiem że gra się jakieś .1/.2 albo .25/.5
no, może ewentualnie .5/1 jeszcze. jeśli ktoś gra te 1/2 i wygrywa, nawet mało, posiada 'jakąś' wiedzę, którą może przekazać grającym niżej.
chodzi też o to, jakim kto jest nauczycielem. przykład: spytałem się o filmy (których do tej pory nienawidziłem), dostałem odpowiedź i... cornholio. chyba 1 film na ps który obejrzałem bez nagłej chęci wyłączenia go. żadnego eeee, yyyy co 2 sekundy, żadnego gadania 3 razy to samo itp. wiem, wybredny jestem, ale nie lubię amatorszczyzny i partactwa ;F
Może źle się wyraziłem. Imo dynamika np na 1/2$, 2/4$ znacznie się różni od tej na 5/T $. Oczywiście zgodzę się że filmiki z wyższych stawek mogą być kopalnią wiedzy, natomiast chodziło mi o to że dużo ludzi grających 0.5/1 , 1/2 może mieć braki w teorii i oglądając filmy z np 5/10 zacznie adaptować do swojej gry luźne, agresywne zagrania nie rozumiejąc w pełni podstaw teoretycznych i założen jakie są potrzebne aby dane zagranie było EV+. Zacznie je błędnie stosować, w ślepo/ na wyczucie naśladując trenera nie patrząc na stolik, przeciwników, image, przeceniać przeciwników, i de fakto missplayować ręce. Imo Najpierw trzeba opanować podstawowe koncepty a potem iść w bardziej zaawansowane.
przykładem może być fakt że na 0.5/1 ktoś robi calldowny z K/Q high
ale nie umie zrobić teable selection i siedzi na 6 stolikach gdzie ma 4 TAGów na prawo i dwóch dobrych Lagów na lewo narzekając że no money in poker;)
imo więcej zyska ucząć sie dobrego teable i seat selection
Co do opinii o trenerach to się zgodzę, jest różnie....
Dlatego poleciłem opabumbiego winning player na 10/20 i bodajże wyżej, oraz cornholio który też grywał do 15/30 i uważam ich filmiki za ogromną kopalnie wiedzy dla graczy którzy chcą szybko przejść przez low stakesy.
Pozdrawiam
wracajac do filmów:
jeśli chodzi o mikro SH "Micro Surgery" - Boomer2k10 rządzi potem jak masz zamiar wyżej po limitach sie wspinać to beating the low stakes by Cornholio ;-)
Napisane przez eSGe
Może źle się wyraziłem. Imo dynamika np na 1/2$, 2/4$ znacznie się różni od tej na 5/T $. Oczywiście zgodzę się że filmiki z wyższych stawek mogą być kopalnią wiedzy, natomiast chodziło mi o to że dużo ludzi grających 0.5/1 , 1/2 może mieć braki w teorii i oglądając filmy z np 5/10 zacznie adaptować do swojej gry luźne, agresywne zagrania nie rozumiejąc w pełni podstaw teoretycznych i założen jakie są potrzebne aby dane zagranie było EV+. Zacznie je błędnie stosować, w ślepo/ na wyczucie naśladując trenera nie patrząc na stolik, przeciwników, image, przeceniać przeciwników, i de fakto missplayować ręce. Imo Najpierw trzeba opanować podstawowe koncepty a potem iść w bardziej zaawansowane.
+100 Sam miałem sporo czasu temu ten problem, że próbowałem levelować (fish)tagów przez co sam siebie levelowałem. Gracz który dopiero atakuje limit nie powinien oglądać filmów z x limitów wyżej bo nie wyjdzie mu to na dobre
Napisane przez eSGe
przykładem może być fakt że na 0.5/1 ktoś robi calldowny z K/Q high
ale nie umie zrobić teable selection i siedzi na 6 stolikach gdzie ma 4 TAGów na prawo i dwóch dobrych Lagów na lewo narzekając że no money in poker
-1, jeśli idzie o 0,5/1 to mam pewne doświadczenie i naprawdę, tam nie ma dobrych regów, a agresywny lag po lewej to marzenie, grają tak głupiego i przewidywalnego pokera że bywają bardziej dochodowi niż fish.
Napisane przez grabarz666
Z tych filmow uczysz sie procesu myslowego, ktory mozesz zastosowac na wszystkich stawkach (założenia co do zakresów, gry przeciwników, dostosowanie się do rake'u - to wszystko jest, tylko trzeba myśleć w czasie gry, a nie kopiować grę trenera).
this
Ogladanie filmu nawet z 100/200 grajac 0.5/1 nie jest dla nikogo zle jesli ten ktos zdaje sobie sprawe co jest abc a co jest levelingiem i balancingiem. To ze ktos zobaczyl jak kobeyard gra c/r bluff na river przy 4tej karcie do koloru to nie znaczy ze ma bezmyslnie kopiowac takie zagrania, zeby grac "jak kobeyard". Jesli ktos nie mysli to nei bedzie wygrywac w pokera nawet jak obejrzy 100 filmow i nauczy sie ich na pamiec. Za to ludzie ktorzy potrafia wyciagac i filtrowac z filmikow to co wazne, beda w stanie sie nauczyc wiele z produkcji z limitow nawet kilka razy wyzszych, moc dzieki temu poprawic swoje leaki, a czasem wprowadzic oryginalne zagrania nie stosowane i nie znane przez regow ze stawek na ktorych sie gra, co moze zawsze poprawic winrate o jakis ulamek BB/100.
juz mnie okradłna ponad 30$ ile może taki maniak trafiać fuuu mam z nim ponad sto rozdań a ten winrate 17BB/100
i klawiatura rozjebana
PokerStars - $0.25/$0.50 (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 3
Hero (MP): $19.70
CO: $10.00
BTN: $3.15
SB: $10.65
BB: $12.90
UTG: $5.70
SB posts SB $0.10, BB posts BB $0.25
Pre Flop: ($0.35) Hero has 7♥ 7♣
UTG calls $0.25, Hero raises to $0.50, fold, BTN calls $0.50, SB calls $0.40, fold, UTG raises to $0.75, Hero calls $0.25, BTN calls $0.25, SB calls $0.25
Flop: ($3.25, 4 players) 7♠ A♥ Q♣
SB checks, UTG bets $0.25, Hero raises to $0.50, BTN calls $0.50, fold, UTG raises to $0.75, Hero calls $0.25, BTN calls $0.25
Turn: ($5.50, 3 players) 5♦
UTG bets $0.50, Hero raises to $1.00, BTN calls $1.00, UTG raises to $1.50, Hero raises to $2.00, BTN calls $0.65 and is all-in, UTG calls $0.50
River: ($11.15, 3 players) 4♠
UTG bets $0.50, Hero raises to $1.00, UTG raises to $1.50, Hero raises to $2.00, UTG calls $0.50
Hero shows 7♥ 7♣ (Three of a Kind, Sevens) (Pre 46%, Flop 90%, Turn 83%)
UTG shows 6♣ 8♦ (Straight, Eight High) (Pre 23%, Flop 5%, Turn 17%)
BTN mucks A♣ 4♣ (Two Pair, Aces and Fours) (Pre 31%, Flop 5%, Turn 0%)
UTG wins $14.75