Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

JT98ss

15 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,326 Wyświetlenia
Orlo007

PokerStars - $0.05 PL Hi (6 max) - Omaha Hi - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

MP: $2.00
CO: $13.60
Hero (BTN): $6.79
SB: $13.57
BB: $10.12
UTG: $4.28

SB posts SB $0.02, BB posts BB $0.05

Pre Flop: (pot: $0.07) Hero has J♦ T♦ 8♦ 9♠

UTG raises to $0.15, fold, fold, Hero calls $0.15, SB raises to $0.25, fold, UTG calls $0.10, Hero calls $0.10

Flop: ($0.80, 3 players) J♣ T♥ 2♥
SB bets $0.77, UTG calls $0.77, Hero raises to $3.85, SB raises to $13.09, UTG calls $3.26 and is all-in, Hero calls $2.69 and is all-in

Turn: ($17.91, 3 players) 4♥

River: ($17.91, 3 players) K♣

Spoiler

SB shows T♣ 9♥ 7♥ J♥ (Flush, Jack High) (Pre 22%, Flop 25%, Turn 3%)
Hero shows J♦ T♦ 8♦ 9♠ (Two Pair, Jacks and Tens) (Pre 31%, Flop 37%, Turn 3%)
UTG shows 6♠ 5♥ 3♦ A♥ (Flush, Ace High) (Pre 47%, Flop 38%, Turn 94%)
SB wins $4.82
UTG wins $12.39

TOP2 + str8 draw na flopie w 3way easy wsuwka?

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi

Napisane przez Orlo007

TOP2 + str8 draw na flopie w 3way easy wsuwka?

dla mnie call flopa zawsze, moge stackować na bezpiecznym turnie
mamy duże revers implied odds w puli 3 way, ponieważ za dużo jest tu rąk, które mają wielkie equity, gramy vs range UTG i SB, gdzie oni mogą mieć mnóstwo kart, które zrobią lepsze top2, lepsze strity, flushe
a dość często będziemy już na flopie z tyłu vs sety ;ub 2 pary z lepszym redrawem.

Odpowiedz
Cytat
Bejkker

Ja tam stakuje flopa call jak dla mnie jest tragiczny

Ile masz tych bezpiecznych turnow? CAŁE NIC

Po pierwsze SB gra donk i zagra tak z masa rak typu top two, para+nfd, OP+FD, para z wrapem, sety, pra+oesd czasami, UTG gra call on tam mocno nie ma jedynie najczesciej reke dobeirajaca.

Nie chce grac call zeby pozniej wpadl mi A,K, naet Q ejst taka sobie a w tym momencie trzymajac top two z oesd nie dosc ze czesto amm najlepsza made hand to dodatkowo jezeli nie drawuje do nuts a mzoe tak byc to zabieram im czesc outow.
Grajac call na wiekszosci turnow po prostu bedizesz mial taka zagwostke ze duzy % czasu bedziesz robil zle foldy.

Inna sprawa jakbys trzymal gole JT wtedy gram flat call i stakuje na safe turn zapewne, ale ta reka ma za duzo pot equity vs ich range zeby ja flatowac.

Twoj jam generuje mnostwo Feq co moze latwo wyrzucic rece typu top two ktore maja zblizone eq do Ciebie, kazda pare z middle fd, goelgo wrapa, pare z wyzsyzm oesd wiec ja tutaj widze za duzo value w wyrzuceniu tych rak ktore tka czy owak maja na mnie pewnie te 30% equity i zebraniu dead moeny tu i teraz. Jezlei sie zestakuje nigdy nie bede dogiem chybaze ma top seta, bo nawet na middle seta nadal mam 2x J i oesd.

Moim zdaniem zagrales dobrze

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Bejkker

Ile masz tych bezpiecznych turnow? CAŁE NIC

Twoj jam generuje mnostwo Feq ...

Różnica polega na tym, że ja nie widzę tu FE za wiele, chociażby sizing na to wskazuje, gość donkuje za pot w UTG na cholernie scary stole, gdzie zarówno my jak i UTG może tu mega mocno trafić.

dlatego wolę IP grać tą rękę pasywnie ponieważ rzadko na T podejmę złą decyzję i nie muszę stackować się mając w spocie może max 35%.

edit:
tym bardziej grając na deepach

Odpowiedz
Cytat
whiler

ale SB tutaj nie donkbetuje ;)

i nie levelujcie się, że to UTG i ma tam mocny range, bo to utg z 90bb na plo5 :D

wydaje mi się, że trafiamy tutaj za mocno, żeby odpuścić sobie protekcje na flopie, bo jak się zastanowić to w tym spocie jedyne lepsze ręce grane przez call na btn to pewnie JJ, czasami jakieś lepsze TTxx i JT98 z :heart:

Odpowiedz
Cytat
Bejkker

K moje niedopatrzenie ale nawet na to ze zrobil taki maly sqz to wykluczam moim zdaniem wiekszosc najmocniejszych ABBXss/ds czy tez BBBx ds bo taki min gay 3bet to czesto sa jakeis nizsze rundowny ewentualnie slabe AAxx wiec on w tym spocie albo mialby moim zdaniem OP+FD( AA+NFD ewentualnie KK+FD) albo jakies rece typu 987x ss/ds, T98x ss/ds

Ze utg calluje to wiadomo nic nie napisales o przeciwnikach ale skroo to taki opponent jest to obowiazkowy 3bet preflop, tracisz mnostwo value nie 3betujac tej reki vs tak luzny, slaby rgacz, chcesz rgac IP najlepiej HU

Tomku, wlasnie dla mnie clal jest za slaby bo moim zdaniem generujemy sporo FEQ moze nie vs SB ale vs UTG jak najbardziej a nadal podtrzymuje to ze mamy za silna reke na flat call i zbyt malo safe turnow. Wierze w to ze o wiele czesciej sie zgubisz w turnie niz podejmiesz dobra decyjze

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Bejkker

Tomku, wlasnie dla mnie clal jest za slaby bo moim zdaniem generujemy sporo FEQ moze nie vs SB ale vs UTG jak najbardziej

nie mówię, że nie masz racji. ja nie potrafię ocenić w niektórych spotach FE i to jest właśnie jeden z nich
jakbym uważał, że mamy je duże to zgadzam się z Tobą, jednak mam wrażenie, że FE jest zbyt małe, ale może się mylę.

ps.
co do donkbetu, to whiler masz rację :D ale to tylko pomyłka w nazewnictwie, range bym SB dawał cały czas taki sam.

Odpowiedz
Cytat
kejsper

Hej wszystkim,

Osobiscie po akcji na flopie wole tutaj zagrac poprzez call. Nie wydaje mi sie zebysmy mieli folding equity po pot cbecie u SB, nie mamy zadnych readow na UTG, ale jesli jest w miare ogarniety to mysle, ze on tutaj tez bedzie callowal do naszego raise'a.

Jesli bysmy mieli KQJT to bylby dla mnie easy raise majac JT98 wole grac call i stackowac blanki. Jako, ze nie widze folding equity mysle i mysle, ze najczesciej stackujac sie bedziemy mieli break even spot podczas gdy poprzez call bedziemy mogli uciec z rozdania na zlym turnie (jest ich sporo). W ten sposob prawdopodobnie zarobimy tyle samo (przy blankach) a stracimy mniej(na kartach flushowych czy stritowych).

pzdr
Kejsper

Odpowiedz
Cytat
hrabia72

Dla naszego konkretnego przypadku (mozemy podstawic range i procenty dla nich w odpowiednie pola)

*** pula do naszej akcji 48bb

STACKI

SB = 271bb
EP = 86bb
MY = 136bb

FLOP = Jc Th 2h

My = Jd Td 9s 8d ---> 37,1%
Sb = Jh Tc 9h 7h ---> 24,6%
Bb = Ah 6s 5h 3c ---> 38,3%

STACKOFF FLOP

EV= [0,371 * (136+136+86) ]- (136-5) = 1,8 bb

STACKOFF BLANK TURN

Karty na ktorych foldujemy = 3xA , 4xK , 4xQ , J,T, 2x9 , 3x8 , 6h, 4h , 3h = 21 kart (21/37=56,76%)
Karty na ktorych stakujemy sie oraz Equity =

- 3x7 - 72,3%
- 2x6 - 37,5%
- 3x5 - 36,0%
- 3x4 - 33,2%
- 2x3 - 37,5%
- 3x2 - 40,2%

Razem 16 ( czyli gramy call na turnie w 16/16+21 = 43,24% przypadkow ) a nasze srednie Equity = 43,44 %

EV = -15,5bb + 0,4324 (0,4344*358bb - 116bb) = 1,5 bb

Do tego rake na PS we 3wayu to 50c czyli -10bb

Odpowiedz
Cytat
kejsper
Odpowiedz
Cytat
hrabia72

Moj blad, na J oraz t gramy o stacki

STACKOFF BLANK TURN

Karty na ktorych foldujemy = 3xA , 4xK , 4xQ , 2x9 , 3x8 , 6h, 4h , 3h = 21 kart (19/37=51,35%)
Karty na ktorych stakujemy sie oraz Equity =

- 1xJ - 50%
- 1xT - 50%
- 3x7 - 72,3%
- 2x6 - 37,5%
- 3x5 - 36,0%
- 3x4 - 33,2%
- 2x3 - 37,5%
- 3x2 - 40,2%

Razem 18 ( czyli gramy call na turnie w 18/18+19 = 48,65% przypadkow ) a nasze srednie Equity = 44,17 %

EV = -15,5bb + 0,4865 (0,4417*358bb - 116bb) = 5 bb

Teraz jest poprawnie ? :)

Odpowiedz
Cytat
whiler

Tylko ze mamy tutaj main pot 3way i side pot hu, dodatkowo na J/T nie wiemy, czy dostaniemy akcje od nfd. Plus, dlaczego foldujemy na 4 damach? ;)

Średnie eq 44% to średnia ważona ?

Odpowiedz
Cytat
kejsper

nie jest :) bo na 2 tez trzeba foldowac ;)

Jednak to nic nie zmienia bo Ty przyjales range przeciwnikow w skali 1:1 - jakie maja karty taki jest ich range co oczywiscie nie jest prawda i nie mozna w taki sposob analizowac rozdania bo dojdziemy do sytuacji w ktorej stwierdzenie "wygralem wiec zagralem dobrze" nabierze sensu ;)

Odpowiedz
Cytat
hrabia72

Tak Whiler - to srednia wazona

Racja na 2 powinnismy foldowac bo mamy najczesciej gorsze 2pr :)

Zgadzam sie ze tutaj obliczenia sa dla kart ktore znamy i wynik nie jest miarodajny bo podczas gry gramy vs range a nie vs hand. Chodzi mi bardziej o metodyke podejscia do samodzielnego analizowania rozdania....
W takim razie co robimy na czterech Q ? mamy najslabszego str8 a wydaje mi sie ze we 3way czesto bedziemy zdominowani...choc to bardziej intuicja niz wiedza ;)

W jaki sposob samemu probowac rozkminic co jest lepsze raise flop czy stackoff blank turn .... fajnie dostac odpowiedz ale z gotowych odpowiedzi najmniej sie uczymy

BTW. sorki za ponowne otwarci ocenionej reki

Odpowiedz
Cytat
kejsper

Hej,

3xQ beda tutaj problematyczne i prawdopodobnie musialbym zobaczyc akcje w turnie - mamy pozycje wiec nie bedzie z tym problemu.

Co do decyzji call flop+stack off turn vs stack off flop najlatwiej jest myslec o tym jaki jest sens stackowania w sytuacji gdzie nie bedziemy mieli niemal nigdy przewagi equity. Oczywiscie mozemy flipowac cale zycie ale do niczego to nas nie zaprowadzi (prawdopodobnie) do tego zwieksza prawdopodobienstwo tiltu (jak przegrasz kilka razy pod rzad) i moze sprawic, ze przestaniemy grac swoje a-game.

Zwroc uwage, ze w tym spocie mamy 31% i to jest naprawde optymistyczna wersja wydarzen bo gosc na UTG ma chyba najslabsza mozliwa reke, ktora sie tutaj zestackuje - czesto (tight range z UTG) bedzie mial jeszcze dodatkowo pare+over karte/y albo gut shota co zmniejszy naszy nasze equity.

W tym spocie raise bedzie dla mnie zdecydowanym overplayem.

Mam nadzieje, ze choc troche wytlumaczylem ;)

pzdr
Kejsper

Odpowiedz
Cytat