Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL10 A5s

45 Posty
12 Użytkownicy
18 Reakcje
3,308 Wyświetlenia
Rekkin
PokerStrategist

Mi sie podoba linia bet bet bet
na river 1/3 pota zeby sprowokowac

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

Dzięki DzikiHenry;p

Co do rozdania. Dużo osób zaczęło tutaj dawać przykłady jak ogólnie grać taką rękę, więc też się do tego odniosę.

Nie podoba mi się opcja x na flopie, bo jest to za słabe. Dużo osób mówi o małym fold equity, tylko nie wolno zapominać, że gra nie kończy się na flopie. Ten board jest bardzo dobry do grania 3 beczek dla blefu, gdzie u standardowego rega spokojnie zrzucimy TP jak nie trafimy. TYM BARDZIEJ w 3 wayu, kiedy nie dostaniemy raise. Wtedy zasięg gracza który tylko sprawdza na takim boardzie flop i turn jest bardzo capped na jakieś średnie showdown value.

Grając x-call tracimy taką możliwość.

A jeszcze odchodząc konkretnie od tej ręki, a patrząc na cały range i gameplan. Widziałem tutaj wpisy, że jak wam ktoś gra 2 beczke na turnie, gdzie spada trzeci diamond, to od razu zrzucacie TP, a nawet 2 pary. Dlatego w takich sytuacjach dobrze jest grać agresywnie również backdoor flush draw z Ad i poprawiać jak się zahaczymy na turn i również wrzucać na river.
A grając x-call flop z flush draw, to jedna notka i następnym razem na każdym nieuzupełnionym boardzie zostaniecie zrzuceni. A przy trafieniu zerowe implied oddsy, bo objawy agresji będą tylko z flushem, więc każdy spokojnie spasuje i poczeka na pozostałe sytuacje, w których was wyrzuci.

To już są oczywiście rozkminki, w których zakładam, że gramy na osoby które trochę myślą i są w stanie wyciągnąć jakieś wnioski z naszej gry, bo padały też zdania, żeby przestać grać przestarzałymi strategiami ABC bet/bet/bet. Rybek z zasady nie blefuję więcej niż raz (i to też nie zawsze).

Edit:

UP

Też parę razy próbowałem tej linii bet/bet/ i ok. 1/3 river i jest to całkiem spoko. Bo agro typek może odje*ać, a regowi może być głupio spasować overpare/TP, bo takie blockety często się gra dla taniego showdown.

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

mówisz o tym, że ktoś zobaczy, że grasz w ten sposób fd i już ktoś robi na Ciebie notatkę i może Cie wyrzucać z rozdania, a jak trafisz to nie wyciągasz value. Spoko, tylko trzeba pamiętać o dwóch rzeczach. Na flopie nie masz made handa i nie powinieneś rozpatrywać tego spota w kontekście późniejszego wyciągania value, bo częściej nie trafisz niż trafisz.Po drugie jeśli grasz tak z fd to powinieneś mieć też solidny value range w checku. I tu jest właśnie problem.
Rozgrywając tak agresywnie flushe, wszystkie overparki, top parki, dorzucając do tego jeszcze backdoorowe fd na Ax wychodzi, że betujsz tu całkiem sporo, a w swoim checking rangu masz praktycznie zero jakiejkolwiek silnej ręki. I tu dopiero tracisz value, bo zawsze gdy grasz check nie jesteś w stanie dotrwać do rivera. Dlaczego wrzucać więc Axowe fd do checku? żeby to balansować chociażby z KK+ bez diamondów, które grasz poprzez x/c 3 razy gdy ten flush się nie uzupełnia. Bardzo prosta strategia. Można kombinować z rodzieleniem niektórych Axów z fd o czym już wspominałem żeby nie mieć przesadnie dużo tych checków z fd. Na nl10 pewnie jeszcze betowanie tego będzie spoko, choć ja osobiście wolę od tych limitów uczyć się czegoś więcej niż potem tracić mnóstwo pieniędzy wyżej poprzez zbyt przesadną agresję w niektórych spotach i będąc exploitowanym w większości sytuacji, w których czekam postflop.

edit; to że board jest dobry do barrelu to się zgodzę. Mało co tu wytrzyma presję 3 betow. Dlatego też ciężko wygrać sporo właśnie z takimi asami. Dlatego ludzie budują mocne checking range, żeby zarabiać na nich więcej niż cbetując.

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

Na flopie nie mam made handa, ale mam fold equity na 3beczki bo najprawdopodobniej wyrzucę OP/TP, a jak się uda trafić to najczęściej mam nutsa, jak board się nie sparuje. Nie mogę tylko liczyć na showdown value.

Co do value range w checku, to jest to słabsza TP/niższa para + nie nutsowy FD oraz sam nie nutsowy flush draw. I to spokojnie wystarczy (oczywiście mówimy cały czas o range na standardowego rega). Gram jako agresor, więc nie muszę mieć jakoś super szerokiego i skomplikowanego x-call range na flopie. Pamiętaj, że tu omawiamy przykład z A high draw i może trochę źle interpretujesz mój wpis.

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

Napisane przez Stalmi321

Co do value range w checku, to jest to słabsza TP/niższa para + nie nutsowy FD oraz sam nie nutsowy flush draw.

x/callujesz cokolwiek z tego vs bet bet bet? za wyjątkiem oczywiście trafionych flushy. Wątpię w to. I to jest właśnie ten kluczowy problem.

Dlatego jak już mówiłem wrzuca się często do x/c coś lepszego niż słabsza TP. I ten lepszy range trzeba z czymś zbalansować. I nie ma ku temu lepszych kart niż właśnie nuts fd.

Napisane przez Stalmi321
Gram jako agresor, więc nie muszę mieć jakoś super szerokiego i skomplikowanego x-call range na flopie.

no właśnie wyzej musisz, bo inaczej łatwo Cie wyrzucać z rozdania. Wiem, że to nl10, ale lepiej się uczyć za niską cenę niż potem zderzać się z rzeczywistością.

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

A co z tripsami, 2 parami? Czemu miałbym z nimi nie x-callować jak board będzie ku temu sprzyjał?

No ale nic, mamy troszkę inne postrzeganie gry, przynajmniej tak mi się wydaje. Grasz po prostu bardziej pasywnie.

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

Napisane przez Stalmi321
A co z tripsami, 2 parami? Czemu miałbym z nimi nie x-callować jak board będzie ku temu sprzyjał?

mówimy o tym spocie. Są różne struktury i różne pozycje. Inaczej grasz na wąskich, a inaczej na szerokich zasięgach na tych samych boardach. Są struktury, na których cały range możesz grać poprzez check albo betować 100% czasu. Poker jest bardziej skomplikowany niż "mam nuts fd= betuję".

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

No owszem, mówimy o tym spocie. Nie rozumiem o co chodzi.

Sam zapytałeś, czy x-calluje cokolwiek vs b/b/b to Ci odpowiedziałem.

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown
PokerStrategist

Nie chce mi się czytać ale każdy kto gra tu inaczej niż b/b/b bez większego info na przeciwnika ma tutaj leaka(a szczególnie na "chyba fisza"). Pomijając balans w zagraniach to w ten sposób oddajesz inicjatywę przeciwnikowi w kwestii sizingów a jak chcesz więcej value to pozostaje ci mega face up x/r turn czyli generalnie modlisz się do Boga by villain popełnił błąd zamiast być tym Bogiem i popchnąć go w stronę błędu.

Opanuj zbalansowanie range`u i zagrań a będziesz kosił regów na >nl10, którzy w większości wciąż grają najprostszym abc nadrabiając winrate przez volume.

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

W standardzie gram b/b/b. Akurat wstawiłem przykład, żeby zachęcić innych do dyskusji i przy okazji skonsultować się co do gościa, który może przejąć inicjatywę na turnie. Bo być może na niego ktoś ma ciekawszy pomysł niż b/b/b i ogólnie o to mi na początku chodziło.

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

Napisane przez Stalmi321
No owszem, mówimy o tym spocie. Nie rozumiem o co chodzi.

Sam zapytałeś, czy x-calluje cokolwiek vs b/b/b to Ci odpowiedziałem.

no nie odpowiedziałeś, bo tripsa tutaj nie możesz mieć. Dwie pary akurat są stratą value, a do tego dodałeś, że jak board będzie Ci sprzyjał, tak jakbyś miał na myśli różnorakie boardy.

Napisane przez ShakeMeDown
Nie chce mi się czytać ale każdy kto gra tu inaczej niż b/b/b bez większego info na przeciwnika ma tutaj leaka(a szczególnie na "chyba fisza").

rozumiem, że jak nie spada flush to na fisha też grasz b/b/b/? bo trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Jeśli betuję flopa i spada flush to jasne, że betujemy dalej. To nie podlega żadnej dyskusji. My tu jednak rozkminiamy kwestię tego czy czekać nuts fd czy też nie.

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry
Oldschool Grinder

Napisane przez shinthps

Napisane przez Stalmi321

mówimy o tym spocie. Są różne struktury i różne pozycje. Inaczej grasz na wąskich, a inaczej na szerokich zasięgach na tych samych boardach. Są struktury, na których cały range możesz grać poprzez check albo betować 100% czasu. Poker jest bardziej skomplikowany niż "mam nuts fd= betuję".

... a dobra nie wazne .. gl hf

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

Dlaczego nie mogę mieć tripsa? ;D

Przecież Ci napisałem, że x-call na flopie gram słabsza TP/niższa para + nie nutsowy FD oraz sam nie nutsowy flush draw. To co, jak mam jakąś parke + draw to jest taki zapis w sofcie, że mi nie wyrzuci tripsa na turnie lub riverze?:badteeth:

Logiczne, że jak pytasz co x-calluje, to trochę to zmienia sytuacje, bo pytasz o cały mój range, a nie o rękę Ad5d, której tutaj nie x-calluje.

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

Napisane przez Stalmi321
Dlaczego nie mogę mieć tripsa? ;D

Przecież Ci napisałem, że x-call na flopie gram słabsza TP/niższa para + nie nutsowy FD oraz sam nie nutsowy flush draw. To co, jak mam jakąś parke + draw to jest taki zapis w sofcie, że mi nie wyrzuci tripsa na turnie lub riverze?:badteeth:

Logiczne, że jak pytasz co x-calluje, to trochę to zmienia sytuacje, bo pytasz o cały mój range, a nie o rękę Ad5d, której tutaj nie x-calluje.

to pokaż mi jakiego masz tripsa na boardzie 4d Qd Js i go x/c na flopie :P jak mi wskażesz to przeleję Ci całego mojego rolla jaki mam na starsach ;)

Myślę, że nie ma co dalej dyskutować. Każdy raczej wyciągnie z tego wszystkiego swoje wnioski.

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

Ehh...

Napisane przez shinthps
[...]Rozgrywając tak agresywnie flushe, wszystkie overparki, top parki, dorzucając do tego jeszcze backdoorowe fd na Ax wychodzi, że betujsz tu całkiem sporo, a w swoim checking rangu masz praktycznie zero jakiejkolwiek silnej ręki.[...]

Napisane przez Stalmi321
Co do value range w checku, to jest to słabsza TP/niższa para + nie nutsowy FD oraz sam nie nutsowy flush draw.[...]

Napisane przez shinthps
[...]x/callujesz cokolwiek z tego vs bet bet bet? za wyjątkiem oczywiście trafionych flushy.[...]

Napisane przez Stalmi321
A co z tripsami, 2 parami? Czemu miałbym z nimi nie x-callować jak board będzie ku temu sprzyjał?[...]

To Ty w takim razie mi wyjaśnij, jak chcesz grać x/call vs bet bet bet na flopie. Bo też chętnie się dowiem.

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown
PokerStrategist

Napisane przez shinthps

Nie chce mi się czytać ale każdy kto gra tu inaczej niż b/b/b bez większego info na przeciwnika ma tutaj leaka(a szczególnie na "chyba fisza").

rozumiem, że jak nie spada flush to na fisha też grasz b/b/b/? bo trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Jeśli betuję flopa i spada flush to jasne, że betujemy dalej. To nie podlega żadnej dyskusji. My tu jednak rozkminiamy kwestię tego czy czekać nuts fd czy też nie.

Chłopie, spadł flush więc chyba jasne, że mówię o linii z perspektywy runoutu?

ALE

Jak nie spadnie to:
1) Wciąż masz wystarczające implied oddsy na drugą beczkę.
2) Na tych stawkach second barrel jest overfoldowany więc zarabiasz też na foldach

Możesz sobie czekać nfd na flopie tylko popatrz jakie masz opcje:
1) x/r gdzie jeśli dostaniesz jakaś akcję to najczęściej będzie to wariancyjny stackoff
2) x/c, x/c, x/c gdzie tracisz sporo value vs większość fieldu
3) x/c, x/r lub x/c, bet które są face up

Odpowiedz
Cytat
mateqx
PokerStrategist

no koles lubi callowac bez pozycji no co zrobisz xD czerwona to mu pewnie pod monitor dawno spierdzielila

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

jak tworzysz jakieś gameplany na danym boardzie typu powiedzmy K42r to nie możesz sobie zapisać, że x/callujesz tripsy czy flush drawa na danym flopie, bo takowych tu nie ma więc nie możesz sobie dodawać kombinacji, których nie ma. To jak gramy na turnach i riverach dużo zalezy od tego co spada i pod różne scenariusze też tworzysz jakiś plan.
Dzięki za dyskusję ;) Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Stalmi321 Autor wątku
Stalmi321
PokerStrategist

:badteeth:

Odpowiedz
Cytat
shinthps
PokerStrategist

Możesz sobie czekać nfd na flopie tylko popatrz jakie masz opcje:
1) x/r gdzie jeśli dostaniesz jakaś akcję to najczęściej będzie to wariancyjny stackoff
2) x/c, x/c, x/c gdzie tracisz sporo value vs większość fieldu
3) x/c, x/r lub x/c, bet które są face up

uczę się swojej gry pod względem całego rangu, a nie pojedynczych kombinacji. Sam gdzieś tam, w którymś momencie przyznałem, że na nl10 bet będzie ok, do tego rozdzieliłem część combo axów, ale dopisałem też, że nl10 już może być limitem gdzie można trochę głębiej kombinować niż potem wchodzić na nl25, nl50 i dostawać baty, bo gra którą dotychczas graliśmy kompletnie się już tutaj nie sprawdza.

Odpowiedz
Cytat