Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] JT nl100

11 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
512 Wyświetlenia
coorchuck
Oldschool Grinder

Boss Media (IPN) No-Limit Hold'em, €1.00 BB (5 handed) - BossMedia Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop

Hero (BB) (€114.15)
UTG (€98.50)
MP (€99.90)
Button (€150.47)
SB (€202.65)

Preflop: Hero is BB with J, 10
3 folds, SB bets €4, Hero calls €4

Flop: (€8) 5, A, 10 (2 players)
SB bets €7, Hero calls €7

Turn: (€22) J (2 players)
SB bets €15, Hero raises to €40, SB raises to €191.65 (All-In), Hero calls €63.15 (All-In)

River: (€228.30) 2 (2 players, 2 all-in)

Total pot: €228.30 | Rake: €3

brak statów

10 odpowiedzi
pyszalek
BlackMember

Jak dla mnie to dobrze rozegrane rozdanie. Podobnie bym to zrobil. Skoro je tu wstawiles do musiales po prostu pecha, bo w long-termie wg. mnie bedzie to +EV.
Moze z ta roznica, ze na flopie pewnie bym zagral raise, zeby na turnie wrzucic stacka i dowiedziec sie szybciej na czym stoje.

qqryq
Elite Grinder

W BvB raczej bym raisował flopa i dążył do all-ina, bo na turnie jak spadnie blank, a on zrobi 2nd barrel to masz dość ciężką sytuację. :<

simon1989
BlackMember

Dokładnie ja bym tutaj raisował flopa z chęcią wrzucenia stacka na turnie. Znając życie pokazał tu jakieś KQ, albo AJ albo jeszcze lepiej jak jakiegoś seta...

Ogólnie moim zdaniem fajnie, ale jednak raisując flopa mamy trochę prostsze decyzje na turnie bo po 2nd barrel tak jak mówi qqryq, kiedy spadłby blank raczej prostych decyzji byśmy nie mieli.

Zapomniałem dopisać. Raisując flopa dajesz mu jeszcze dodatkowe fold equity a wbrew pozorom na pewno byś się tutaj ucieszył gdybyś wygrał ta pulę na flopie bo mimo, że masz sporo outów to jednak gotowej ręki póki co nie masz...

Bielanek
BlackMember

W jakim celu wrzucać all'in na turnie? Przecież w 90% jesteśmy na turnie do tyłu po sprawdzeniu 3bet'a jeżeli wypadnie blank? Nie lepiej rozegrać standardowo to rozdanie, czyli 2bet flop, check behind na turn?

simon1989
BlackMember

Bielanek napisał
W jakim celu wrzucać all'in na turnie? Przecież w 90% jesteśmy na turnie do tyłu po sprawdzeniu 3bet'a jeżeli wypadnie blank? Nie lepiej rozegrać standardowo to rozdanie, czyli 2bet flop, check behind na turn?

Dlatego, że mamy 13 outów i spore equity przeciwko rangowi z jakim mógł tak zagrać.

Bielanek
BlackMember

Simon - Jak raisujesz flopa i dostajesz call to nie widzę wręcz żadnej ręki z którą jesteś z przodu. Na turnie wrzucasz all'in z 14 out'ami (mówisz, że 13? Może czegoś nie dowidziałem, ale na moje: 9 karo, 3J i 2T. Biorąc pod uwagę, że z tyloma outami wygrywasz w 30.43% (jest to optymistyczna wersja, że grasz przeciwko A bez T i J.) na każdym call tracisz 19.57% Twojego wkładu. Jakie zatem fold equity musiałbyś osiągnąć? Wydaje mi się, że prawie nierealne. Twój push w porównaniu do puli byłby na tyle duży, że przy fold nie zgarniasz dużo kasy (przy rais na flopie do 21$ na turn będzie 50$, czyli tyle zgarniasz przy fold) bo 50$, a na każdym call tracisz 45.6$ (228 * 0.3042 - 114). Twoje fold equity powinno wynosić zatem niecałe 50%. Moim zdaniem jest to nieosiągalne.

Nie chcę Cię krytykować bo cenię bardzo Twoje analizy, ale tutaj po prostu się nie zgadzam. To chyba dobrze bo taka dyskusja wyciąga wnioski ;) Pozdrawiam!

simon1989
BlackMember

Bielanek napisał
Simon - Jak raisujesz flopa i dostajesz call to nie widzę wręcz żadnej ręki z którą jesteś z przodu. Na turnie wrzucasz all'in z 14 out'ami (mówisz, że 13? Może czegoś nie dowidziałem, ale na moje: 9 karo, 3J i 2T. Biorąc pod uwagę, że z tyloma outami wygrywasz w 30.43% (jest to optymistyczna wersja, że grasz przeciwko A bez T i J.) na każdym call tracisz 19.57% Twojego wkładu. Jakie zatem fold equity musiałbyś osiągnąć? Wydaje mi się, że prawie nierealne. Twój push w porównaniu do puli byłby na tyle duży, że przy fold nie zgarniasz dużo kasy (przy rais na flopie do 21$ na turn będzie 50$, czyli tyle zgarniasz przy fold) bo 50$, a na każdym call tracisz 45.6$ (228 * 0.3042 - 114). Twoje fold equity powinno wynosić zatem niecałe 50%. Moim zdaniem jest to nieosiągalne.

Nie chcę Cię krytykować bo cenię bardzo Twoje analizy, ale tutaj po prostu się nie zgadzam. To chyba dobrze bo taka dyskusja wyciąga wnioski ;) Pozdrawiam!

Teraz nie ma czasu bardzo mnie tutaj zaciekawiła Twoja wypowiedź więc jak tylko będę miał czas przysiądę dokładnie do tego rozdania :)

ps outów mamy 13 :P 9 do karo i po dwa na J i T. Bo przecież mamy już karo w tych kolorach a obie karty są również na stole więc pozostały po dwa J i T w talii. Chodzi mi o turna :) Na flopie mamy 14 na turnie 13 :) Pewnie o to się rozchodzi :D

simon1989
BlackMember

Oki teraz mam czas to postaram się odnieść do tego co napisałeś :)

Nie bardzo wiem jak policzyłeś te nasze szanse, ale wg. mnie pomyliłeś się.

na flopie mamy 14 outów na ulepszenie. Czyli tak:

kart pozostałych: 47
Nasze outy: 14

Tak więc 14/47*100% = 29,78%

Na podstawie zasady prawdopodobieństwa warunkowego możemy ustalić co będzie jeżeli ujrzymy dwie karty, czyli w wypadku sprawdzenia na flopie naszego all-ina.

Czyli:

14/46*70,22= 21,37%(prawdopodobieństwa trafienia od flopa do turna pomniejszone o 100 - prawdopodobieństwo warunkowe)

Daje nam to równowartość prawie 55% na flopie w przypadku kiedy przeciwnik nie zabiera nam outów a dodatkowo możemy policzyć pewne fold equity.

Jest to sytuacja kiedy na flopie gramy all-in i skoro mówisz o 14 outach to sądzę, że myślisz tutaj o flopie.

Na turnie w razie jakby sprawdził nasz raise na flopie to mamy już sytuację bardzo prostą bo często mamy najlepszą rękę a na każdą lepszą mamy jeszcze sporo outów.

Gdyby na turnie spadł blank(czyli w przypadku kiedy raisujemy i villain nas sprawdza) mamy super opcje bo po pierwsze często zyskany freecard(villain raczej po raise na flopie tutaj w większości wypadków zagra do nas check) a po drugie wciąż mamy jeszcze swoje 14 outów z flopa i te 30,43% o których mówiłeś. Jednak ta peirwsza opcja jest dla nas szczególnie ważna.

Podsumowując: w wypadku naszego raise tak jak mówiłem albo stackujemy się na flopie mając coinflipa+fold equity czyli wg. mnie zagranie bardzo dla nas korzystne albo w wypadku tylko sprawdzenia w znakomitej większości wypadków dostaniemy freecard na turnie.

Dlatego uważam, że raise na flopie ma tutaj sens i jest lepszym wyjściem.

Bielanek
BlackMember

Dzięki wielkie za odpowiedź! :)

Na moje po wejściu na flopie all'in z 14outs mamy 51.16% na wygraną. Zatem wejście na flopie all'in w znaczną większością przeciwników doliczając fold equity będzie korzystne(powinniśmy tutaj jeszcze rozpatrzyć sytuacje w których gramy z bardzo tight graczami i nie możemy liczyć wszystkich outów, np. w sytuacji gdy nasz przeciwnik już ma two pair, albo seta, możliwy także wyższy flush draw + gutshot + 2 over z KQs). Nie o to się jednak rozchodzi. Ja rozpatrzałem zupełnie inną sytuację :) Źle zrozumiałem Twoje słowa, że rais flop i przy call pushujemy turn. Zrozumiałem to tak, że przy blank na turn będziemy pushować :) a taka opcja się właśnie nie opłaca. Dobrze mówisz, że po call gramy check behind na turn(dlatego liczyłem 14outs).

Wydaje mi się, że coś Ci się pogmatwało to prawdopodobieństwo warunkowe. Na moje wychodzi tak: 14/47=29,78% od flopa do turn. Następnie 14/46 * 70,22% + 29,78% = 51,15% :) Tak czy siak jest >50% :D

Czy coś źle liczę? Bo jak mam jakieś leaki to wal śmiało ;) Pozdrawiam!

simon1989
BlackMember

Bielanek napisał
Dzięki wielkie za odpowiedź! :)

Na moje po wejściu na flopie all'in z 14outs mamy 51.16% na wygraną. Zatem wejście na flopie all'in w znaczną większością przeciwników doliczając fold equity będzie korzystne(powinniśmy tutaj jeszcze rozpatrzyć sytuacje w których gramy z bardzo tight graczami i nie możemy liczyć wszystkich outów, np. w sytuacji gdy nasz przeciwnik już ma two pair, albo seta, możliwy także wyższy flush draw + gutshot + 2 over z KQs). Nie o to się jednak rozchodzi. Ja rozpatrzałem zupełnie inną sytuację :) Źle zrozumiałem Twoje słowa, że rais flop i przy call pushujemy turn. Zrozumiałem to tak, że przy blank na turn będziemy pushować :) a taka opcja się właśnie nie opłaca. Dobrze mówisz, że po call gramy check behind na turn(dlatego liczyłem 14outs).

Wydaje mi się, że coś Ci się pogmatwało to prawdopodobieństwo warunkowe. Na moje wychodzi tak: 14/47=29,78% od flopa do turn. Następnie 14/46 * 70,22% + 29,78% = 51,15% :) Tak czy siak jest >50% :D

Czy coś źle liczę? Bo jak mam jakieś leaki to wal śmiało ;) Pozdrawiam!

Tak tak coś ja namieszałem bo policzyłem dobrze a później nie wiem na co napisałem jakieś 25,19% :P

Tak jak napisałeś jest ok :)