Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] AA nl100''

5 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
146 Wyświetlenia
MistyK

Mp1:

Uploaded with ImageShack.us
Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $1(BB) Replayer
SB ($141)
BB ($101)
UTG ($102)
UTG+1 ($116)
Hero ($215)
MP1 ($100)
MP2 ($37.50)
CO ($80.50)
BTN ($108)

Dealt to Hero A♠ A♦

fold, fold, Hero raises to $3, MP1 calls $3, fold, fold, BTN calls $3, fold, fold

FLOP ($10.50) 6♣ 2♥ 3♥

Hero checks, MP1 bets $6.50, BTN calls $6.50, Hero raises to $24, MP1 calls $17.50, BTN folds

TURN ($65) 6♣ 2♥ 3♥ 3♠

Hero bets $40, MP1 raises to $73 (AI), Hero calls $33

RIVER ($211) 6♣ 2♥ 3♥ 3♠ J♣

Drugi typ to jakis random , raczej slaby, malo rak na niego mialem wiec nie wrzucam.
No wiec tak, pre podbijam std(na p* nie podbijam 3,5 bo tam wszyscy graja std 3). Flop spada megawet i teraz nie zauwazylem ze BU jest z nami w rozdaniu. Gdybym to wiedzial ofc cbet/???(tu moje 1 pytanie) . Nie gram cbeta bo myslalem ze jestem z mp1 w rozdaniu i tu moje next pytanie. On ma bardzo niski call open i praktycznie zawsze on ma tam PP. Jest sens cbetowac? Bardzo czesto na takim boardzie moge dostac bluffraise(czasami 55 or 44) a nie bardzo widzi mi sie wrzucanie vs typ o ktorym niewiele wiem. A foldowac tez nie chce bo czesto mam tutaj najlepsza reke. Chcialem zagrac c/c c/c c/c jesli nie spadnie 5 i 4, fd sie nie boje bo w jego rangu nie za wiele ich jest. Jesli nie zagram cbeta w headsupie to na bank na tym flopie dostane bet z jego strony, wiec myslalem tez nad c/r F, bo dostane od jego PP max 1 strit value, ktore on zabetuje na F + na jego ship mam zawsze eez fold, jak zagra call to zawsze wygrywam ,bo on balby sie tu slowplayowac z setem i w sumie ulatwiam sobie sporo gre.

Ogolne pytanie : Jak gracie vs agro reg, z niskim callopen na niskich boardach z OP?

4 odpowiedzi
babel92

Łałałiła :D

Kilka rzeczy tutaj obowiązkowo do wyjaśnienia.

Pierwsze do czego się przyczepię to "podbijam za 3bb, bo każdy tak podbija". Jakie ma to uzasadnienie logiczne? A ja gram w pokera, mimo że każdy mówi, że to hazard :) Jeśli jesteś tight graczem, a na stole są gorsi gracze (zazwyczaj tak jest) to chcesz podbijać więcej - grasz mniej rąk, ale maksymalizujesz z nich swoje wygrane i podbijanie za pot jak robi część graczy jest IMO jak najbardziej OK.

Druga sprawa: chcesz tutaj w HU mając overpair na super wet boardzie grać check... gdzie tak się gra? ;) Ja rozumiem, że możesz od dobrych graczy dostawać tutaj bluffraise, ale mnie to nie martwi, bo jak widzę, że ktoś tak zaczyna robić to po porstu potem zaczynam się stackować na niego z overpair i robię agresywniejszą dynamikę, ale na pewno nie rozdaję tutaj equity za darmo! Jeśli ma pocketa to może trafić set, jeśli ma Axs, KQs, SC może trafić flusha. Nie sugerowałbym się tutaj jego call open 2/36 jakoś super, bo to ledwie 93 ręce - ja czasem po takiej próbce mam staty 8/8, a czasem 40/28.

Trzecia sprawa: mówisz, że jak w HU grasz check to na bank dostaniesz bet. Skąd ta pewność? To to samo co z tym bluffraise - ja bym nie był tego taki pewien, macie na siebie niecałe 100 rąk i zupełnie nie znasz tendencji z jakimi może on tu bluffować.

Moim zdaniem mocno przekombinowałeś tegon spota i to jest po prostu Cbet za 3/4 pota i fold na raise. Nie możesz za darmo rozdawać equity na super wet boardzie mając overpair :) Nie ma co dalej oceniać tego rozdania raczej, bo nigdy w takiej sytuacji nie powinieneś się znaleźć ;)

Co do Twojego pytania to zależy. Zazwyczaj staram się tak budować dynamikę by po prosty poszerzyć zakres stackowania na takich boardach i stackuje wtedy OP jeśli przeciwnik ma wiele drawów. Jeśli ma po prostu pure bluffy lub sety to najlepiej grać bet/call i check/ship turn - skoro on tam nie ma zbyt wielu drawów i ciężko mu złapać flusha/str8 to chcesz po prostu maksymalizować value od bluffów. Muszę jednak wiedzieć, że on może bluffować ponownie na turnie. Jeśli natomiast wiem, że prawie zawsze dostanę bet IP gdy odpuszczę Cbet mogę grać ch/raise szerszym rangem, między innymi z OP. To jednak mocno zależy od przeciwnika - na każdego będe grał to inaczej, w zależności od jego tendencji i historii. Trzeba wtedy trochę policzyć i zastanowić się co jest najlepsze. Generalnie jednak nie rozdaję equity za darmo :D

Pozdro _thumbsup:

MistyK Autor wątku
MistyK

Tak ale w sumei chcialem zebys rozpatrzyl tego spota gdyby tutaj nie bylo tego 3ciego gracza. Skad mam pewnosc? On tutaj betuje kazda reke, bo jak widzi mnie kiedy nie betuje takiego wet boardu to on zawsze musi tu zagrac bet bo w 90% przypadkach sie poddaje. Teraz zaczalem grac na p* i nie mam za duzo rak i praktycznie bardzo czesto dostaje raise i nic nie moge zrobic (fold cb vs raise 80%+? mam jakos), bo praktycznie kazdy gracz ktory jest tight raisuje mnie, a ja praktycznie nigdy nie moge callowac, bo mam tak mala probke a gracz rysuje sie na 10/10. Dlatego takie spoty zaczely mi sprawiac trudnosc, na ftp zawsze betowalem, ale tutaj zdecydowanie bardziej nituje. Co do podbijania, robie tak bo a) ludzie kochaja tutaj 3bety i mam tanszy 4betbluff b) moge callowac wiecej pp pod sety :D
Strasznie sie oduczylem grac w pokera przez p* przez fancy playa i bezsensowne zagrania przeciwnikow i za bardzo sie leveluje :D

babel92

O mamo, znów muszę walnąć referat, bo kilka rzeczy mi się nie podoba ;)

Nie wiem, czy każdy tutaj betuje każdą rękę, bo Ty nie musisz tutaj zawsze grać fold - na P* wiele razy widuję, jak ludzie grają ch/c taki flop, co jest strasznie face up. Jak dostajesz bardzo często raise to zacznij się adaptować poprzez szersze 3bety for value - zobacz, jak ludzie grają w tych spotach, czy coś sprawdzają, z czym to robią etc etc. Jak zagrasz tu Cbet z FD i callniesz raise to idąc na SD dowiesz się, z czym on tak gra i wtedy już sobie ułożysz plan. Do tego czasu staraj się grać nieco bardziej asekuracyjnie, bo wszelkie stwierdzenia "bardzo często dostaję raise" mogą być przesadzone - pewnie ciśniesz więcej stołów + masz badrun i tak Ci się tylko wydaje :)

Poza tym piszesz, że "nie mogę callować" - możesz 3betować jeśli widzisz tu szeroki range i słabsze ręce, które się stackują. Poza tym jeśli tutaj widzisz, że on jest spolaryzowany na pure air lub seta, tzn rzadko ma drawy bo nie ma SC / Ax's w swoim range to możesz tutaj bluffcatchować, bo nie boisz się wbijającego koloru.

I jeszcze co do podbijania to zripostuję:
a) jeśli grasz tight i dostajesz wiele 3betów to podbijając więcej dostaniesz więcej value + zarobisz więcej na ligth 4betach (ze względu na wyższy sizing 3betu)
b) jeśli kochają 3betować to mają szeroki range - nie opłaca się callować pp pod sety
W ogóle callowanie pod sety to jest szeroki temat i naprawdę trzeba się zastanowić, czy sprawdzenie jakiegoś 3betu z pp będzie dla ciebie dochodowe czy nie, bo to zależy od wielu czynników.

Myślę, że powinieneś wrócić do normalnego pokera, bo albo ja jestem nienormalny, że nie rozdaję equity za darmo na takich boardach vs unknown, albo to Ty źle się adaptujesz ;)

Pozdro _thumbsup:

MistyK Autor wątku
MistyK

Tak, to ja nie ogarniam:) Thx