Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AA NL 25 problematyczny spot

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
221 Wyświetlenia
gnattt
Oldschool Grinder

Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 8 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $31.79 (127.2 bb)
BB: $87.38 (349.5 bb)
UTG+2: $27.57 (110.3 bb)
MP1: $27.15 (108.6 bb)
Hero (MP2): $26.20 (104.8 bb)
MP3: $25 (100 bb)
CO: $25 (100 bb)
BTN: $26.22 (104.9 bb)

Preflop: Hero is MP2 with A A
2 folds, Hero raises to $1, 4 folds, BB calls $0.75

Flop: ($2.10) K 4 5 (2 players)
BB checks, Hero bets $1.25, BB calls $1.25

Turn: ($4.60) 5 (2 players)
BB checks, Hero bets $2.75, BB raises to $5.50, Hero raises to $23.95 and is all-in, BB calls $18.45

River: ($52.50) 2 (2 players, 1 is all-in)

Results:

Spoiler

$52.50 pot ($2 rake)
Final Board: K 4 5 5 2
BB showed 5 5 and won $50.50 ($24.30 net)
Hero showed A A and lost (-$26.20 net)

vill lóźny fish

VPIP/PFR/3bet/ft3bet/callopen/limpcall.limpraise
cbflop/ftcbet/cbturn/ftcbturn/AF
FtostealSB/BB/raise to steal SB/BB/ steal total /WTSD

Na jego call open mam ponad 90% equity więc na flopie valuebetuje. Na turnie barelluje for value. Pojawia się raise. Jeśli przypiszemy tu następujący range :
gdzie suited zostawiamy tylko spades, to mamy już tylko :

ship jest więc bez sensu. Oddsy do calla mamy 18% więc teoretycznie możemy zagrać call. I tu pytanie. Patrząc na dystrybucję jego rangu:

59% to kolor, który bijemy trafiając spade'a na river, natomiast 25 to full na którego mamy 3 outy.

Bet/fold wydaje mi się trochę weak na takiego przeciwnika.
Gramy tu bet/call turn i fold/check back na river w przypadku nie trafienia i bet/c turn call river gdy trafiamy kolor? Bo gdy trafiamy fulla no to wiadomo;)

Odpowiedz
Cytat
2 odpowiedzi
chemikLO
Oldschool Grinder

Flopa ja biję za 1,60$ na tego gościa. Co do turna, to mając takie oddsy na pewno tego nie poddam, tyle że raise od fisza przeważnie jest mocny, więc nie jestem zbyt chętny stackować się teraz. Natomiast na call mamy niby pot oddsy, tylko że to działa dobrze jak dobieramy do nutsa. Policzę to teraz. Wydaje mi się, że call i tak jak sam oceniłeś - decyzja na river w zależności od karty i akcji.

Założenia.
Jeśli callniemy, to pula na river wynosi 15,6$, czyli 62BB Jesteśmy zawsze bici bez poprawy ręki. Mamy11 kart dobrych (pik, As). To spada nam 24,4% czasu.

Obliczenia:
W ramach tego procentażu, kiedy spada nam A, jesteśmy prawie nie pokonania + chłop nam zawsze odda resztę, bo będzie wsuwał się z każdym fluszem.

Jeśli trafiamy pika, to koledze zmienia się ilość kombinacji fluszy. W zależności od karty. Na Q on ma tych fluszy 15 przy 11 fullach i karetach. Na 2:s zostaje mu 22 kombo. W obliczeniach przyjąłem, że średnio ma 17 kombo fluszy. Do tego standard - 10 fulli i 1 kareta.
Jeśli chodzi o IO, to raczej nie stackujemy się, bo nie ma pewności, czy on każdego flusza będzie betował na river, więc jego betting range może być mocno fullowaty, więc gramy just call. My będziemy w niego betować po checku. Średni sizing jaki się pojawi na river oceniam na 60% puli. Jest to kompromis między jego betem 50% a naszym 66%. Jest przesunięty w stronę naszego sizingu, bo częściej on czeka (flusz) niż betuje (FH).
Przy czym to są prognozy sizingu i traktujmy je jako prognozy analityków giełdowych, które mają to do siebie że zajebiście jest wszystko rozrysowane i wytłumaczone, ale i tak się nie sprawdzi :) No ale coś trza wklepać.

No i wygląda to tak, wynik w BB. EDYTOWANE

Inwestycja wynosi 11BB. Wygrywamy średnio 40BB, ale 24% czasu, więc zysk z uczestniczenia w grze wynosi 9,6BB przy inwestycji 11 za każdym razem.

Przykra sprawa, ale wychodzi z tego fold na turnie, przy tych, dość nieoptymistycznych założeniach. Jeśli kto sądzi inaczej (w sumie - zdziwiłem się) , to proszę o korektę założeń bądź obliczeń.

Odpowiedz
Cytat
GoverN666
PokerStrategist

Hi

Można spokojnie betować wyżej flopa mamy praktycznie nutsa, więc chciałbym wyciągać jak najwięcej value od dużo gorszych rąk ryby. Na turnie też wyżej i jeżeli dostaje taki raise po prostu moja ręka zamienia się w bluff catchera i gram just call, zwróć uwagę, że przeciwnik gra mały raise i daje nam bardzo dobre oddsy, imo wrzutka na takim turnie jest mocnym over playem, bo każdy jego bluff folduje, a reszta nas bije. Plus masz jeszcze pozycje i możesz zagrać perfekcyjnie.

Zadaj sobie pytanie pushując oczekujesz, że co gorszego Cie sprawdzi? River wiadomo podejmujesz decyzje w zależności od sizingu i tego co spadnie.

Odpowiedz
Cytat