Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 33 - NL2 - limpery

4 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
225 Wyświetlenia

No-Limit Hold'em, $0.02 BB (9 handed) - Hold'em Manager Converter Tool from FlopTurnRiver.com

SB ($2.31)
BB ($2.51)
UTG ($2.14)
Hero (UTG+1) ($2.05)
MP1 ($2)
MP2 ($1.77)
MP3 ($2.37)
CO ($2)
Button ($2.59)

Preflop: Hero is UTG+1 with 3♣, 3♠
1 fold, Hero calls $0.02, 1 fold, MP2 calls $0.02, MP3 calls $0.02, 2 folds, SB calls $0.01, BB checks

Flop: ($0.10) 7♣, 4♦, 9♦ (5 players)
SB checks, BB checks, Hero checks, MP2 checks, MP3 checks

Turn: ($0.10) 9♥ (5 players)
SB checks, BB checks, Hero checks, MP2 checks, MP3 checks

River: ($0.10) 10:diamond: (5 players)
SB checks, BB checks, Hero checks, MP2 bets $0.06, 3 folds, Hero calls $0.06

Total pot: $0.22

wiem ze na riverze mnie tu bije wszystko :P. ale czy mimo to opłaca się sprawdzić w takich przypadkach... na goscia ktory zabetował na riverze miałem ready z 30 rak V:24, P:0, WTSD: 38/67.

3 odpowiedzi
Thorek
Oldschool Grinder

Witaj.

Dlaczego na preflopie gramy raise lub fold. Po pierwsze limpując nie zyskujemy żadnych informacji o rękach przeciwników. Po drugie dopuszczamy marginalne karty do rozdania, które mogą nas wykończyć. Po trzecie nie mamy przewagi agresji w grze postflop i ciężko będzie nam kogoś wyrzucić z rozdania, a tak naprawdę showdowny to nie jest rzecz, do których dążymy. Showdowny chcemy mieć tylko z nutsami, a resztę rozdań, należny wygrywać na wcześniejszych streetach. I jeszcze czwarty powód. Jeśli trafimy układ, na który polujemy to nie wyciągniemy z niego pożądanej wartości, ponieważ nasze bety będą ograniczane przez pulę.

As played bez seta check/foldujesz każdy street. River bijesz pure blef, bije cię nawet 4x. Nie ma sensu na siłę próbować zgarniać tej puli, bo jest ona mega niska.

Pozdrawiam.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No ja wiem, ze powinno się grac beta preflop, bo wtedy wiemy gdzie jesteśmy, na tej podstawie też znamy siłę kart przeciwnika.
(BTW. Twoje odpowiedzi w tej kwestii są niczym komunikaty windows'owe, każdy je zna na pamięć, ale i tak za każdym razem czyta, czy coś się nie zmieniło :P)

Ja jednak staram się grać z wczesnych pozycji mając niskie pary <66, w stosunku 50/50 call/bet, by różnicować swoje zagranie, tak by też nie być do końca czytelny. Jednak chyba będę musiał powiększyć swoje bety przynajmniej do stosunku 75/25.

Rozumiem jednak, że Ty starasz się nas wyszkolić na graczy którzy jak coś mają to betują, a callują tylko bety przeciwników (Call Open sie to chyba nazywa) z parami powiedzmy <TT, tak by grac w tym przypadku pod seta. Oczywiście zgodnie z zasadą CALL20.

PS. Thorku, miałbym prośbę, czy mógłbyś mi pokrótce napisać lub ewentualnie polecić artykuł (do srebra max) do przeczytania, tak bym wiedział kiedy powinienem odejść od stołu. Niestety obserwując swoja grę, nie radze sobie z tą kwestią do końca. Czasami mając już ugranego stacka przy stole rzedu 150-200 BB, potrafię zagrać jakiegoś głupiego beta czy ogólnie wejść do jakiegoś problematycznego rozdania i zejść poniżej 100BB. Nie wiem czy powinienem grac max do 150 ugranych BB i uciekać ze stołu czy raczej, moja gra powinna dążyć do tego by w danym stole grać jak najdłużej. Poprostu nie wiem gdzie jest ta granica, kiedy powinno się zostać przy stole, a kiedy już od niego odejść :).

Dzięki za odpowiedz.

Thorek
Oldschool Grinder

Co do tego limpowania to zauważ, że zapewne robisz to tylko z pocketami, czyli jednak jesteś czytelny.

Co do odchodzenia od stołu to nie kojarzę, żeby w BSS był taki artykuł. Bardziej wiązałoby się to z kwestią mindsetową jeśli już i możesz założyć topic na forum mindsetowym. Niemniej jednak to, że zjedziesz do 100bb nie ma tutaj żadnego znaczenia, bo to jest normalne tak naprawdę. Nie idziesz cały czas linią do góry i nie sądzę, żeby to było związane z grą na deepach. Przecież grając stackiem 100bb też tracisz tylko robisz reload i tego nie widzisz. Za bardzo skupiasz się na kwestii wysokości stacka.

Inna kwestia to fakt, gdy masz 200bb i masz przy stoliku jednego lub więcej deepów i jeśli nie czujesz się dobrze w grze na deepach to wtedy po prostu zmień stolik. Niemniej jednak w grze z normalnymi stackami ja tutaj nie widzę większych różnic. To nie SSS, że przy danej wartości odchodzisz od stołu :).

Pozdrawiam.