Przejdź do forum
Prawie jak ElkY... ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Prawie jak ElkY... by FCDplayer :)

15 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
729 Wyświetlenia
Bielanek
BlackMember

Witam. Założyłem tego bloga żeby dzielić się spostrzeżeniami odnośnie MTT, oraz SNG 180man na P*. Zawsze chciałem się nauczyć grać turnieje wielo-stołowe, a teraz może być do tego niezła okazja. Na początek chcę sprawdzić jak poziom prezentuje się w tej odmianie i zacznę od SNG 180man na P* za 4.40$ grając lekki multitabling. Wykupuję abonament z Malarzem na PXF i tam pouczę się grać MTT, które będę grał na P* i FTP w okolicach 5.50$-11$.

WISH ME LUCK. :)

Cheers :)

c.d.n.

14 odpowiedzi
GuZZZ85
PokerStrategist

Co z NL SH?

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Będę grał nadal, ale chcę się nauczyć grać MTT dlatego obecnie temu się poświęcę. W przyszłości zamierzam grać sobie równolegle NL SH i MTT.

Nastąpiła zmiana planów ze względu na długość trwania turniejów za 4.40$(około 5h). Będę grał 2.20$ i 7.70$ turbo(tych jest trochę mniej) po 9 turniejów na raz, żeby zaznajomić się ze softem i ogólnie ogarnąć HM'a. Chciał bym tak rozegrać około 300-500 turniejów i zdecydować czy wchodzić na 12$ turbo bo tam poziom podobno w dalszym ciągu niziutki, a rolla mam. W międzyczasie postaram się opisać do jakich wniosków dochodzę oglądając filmy instruktażowe i czytając artykuły.

Bankroll Management

BM w grach MTT, oraz SNG wielo-stołowych jest bardzo trudny do określenia. Oczywiście trzeba zacząć od tego w jaki sposób traktujemy pokera. Osobiście nie żyję z gry, nie robię wręcz żadnych cashoutów, ale poker nie jest też dla mnie wyłącznie zabawą. Przyjemnością jest dla mnie podejmować dobre decyzje, grać poprawnie i pokonywać coraz to lepszych przeciwników, a więc wspinać się do góry po stawkach. Dla takiego podejścia przyjmuję sobie bankroll management do MTT, oraz SNG 180man turbo minimum 200BI(co jest poniżej zalecanej normy dla turniejów turbo, ale pozwala na komfortową grę). Wahania bankrolla zależą głównie od tego jakie osiągamy ROI w turniejach. Dlatego zawodnik, który jest już doświadczonym turniejowcem, rozegrał >1000 na danych stawkach i ma ROI 80% może sobie pozwolić na bardziej agresywny BM, a gracz z ROI 20% musi się bardziej zabezpieczać bo będzie miał większe wahania.

Tyle na dzisiaj, jutro wrzucę jakieś przemyślenia na temat filmików Tmfingera dla 180man.

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Rozegrałem dotychczas 22 turnieje i gra się całkiem sympatycznie. Zastanawiają mnie swingi jakie występują w tej grze, dlatego rozegram tych kilkaset turniejów na 2,2$. Po pierwszych 50 turniejach wrzucę jakiś wykres jak to się przedstawia. Gra wydaje się być stosunkowo prosta, zwłaszcza na początku gdzie wystarczy poczekać sobie na premium hands. Później środek sesji jest najtrudniejszy bo najwięcej stolików gdzie trzymamy ~10bb, czy M=5 i trzeba podejmować dużo ważnych decyzji. Zauważyłem, że aż roi się od graczy którzy chcą dotrwać do kasy za wszelką cenę :) (za miejsca 10-18 jest tylko dwukrotność BI). Później jak zostaje rzeczywiście tych 18 graczy to okazuje się, że 10 z nich ma powiedzmy po 2-3bb :f_biggrin:

PYTANIE

Czy ktoś z was potrafi ustawić stoliki na P* by mając powiedzmy 9 kafelkowo nie musieć klikać na dany stolik, żeby go "aktywować" i dopiero móc wykonać na nim akcję? Tzn. jeżeli chcę wcisnąć c/f na jakimś stoliku, albo po prostu fold to muszę najpierw kliknąć na niego żeby był aktywny i dopiero mogę podejmować akcję. Wie ktoś jak to wyłączyć?

Napisane przez Bielanek
PYTANIE

Czy ktoś z was potrafi ustawić stoliki na P* by mając powiedzmy 9 kafelkowo nie musieć klikać na dany stolik, żeby go "aktywować" i dopiero móc wykonać na nim akcję? Tzn. jeżeli chcę wcisnąć c/f na jakimś stoliku, albo po prostu fold to muszę najpierw kliknąć na niego żeby był aktywny i dopiero mogę podejmować akcję. Wie ktoś jak to wyłączyć?

W Sevenie (w Viście chyba też) jest taka opcja w Panelu Sterowania:

tomboysil
PokerStrategist

W lobby starsow Options->Adwanced ... ->Signle Click

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Dzięki wielkie panowie! :)

Ściągnąłem sobie na razie ICM Trainer Light żeby poćwiczyć fazę push or fold. Z jednej strony są tam same podstawy i niektóre rozdania z pewnością można uznać za oczywiste, ale już w pierwszych lekcjach znalazły się przykłady przy których musiałem się porządnie zastanowić. Wydaje mi się, że opanowanie tej fazy dla turniejów turbo, oraz późnych faz turniejów MTT to podstawa. Zdaję sobie sprawę, że jest to mój największy leak i dlatego oprócz grania będę bawił się w tym programie. W początkowej fazie turnieju czuję duży edge nad przeciwnikami, zwłaszcza w MTT z deep stackiem, ale po przejściu do fazy push or fold gdzie decyzje stają się coraz ważniejsze czasami po prostu nie wiem co zrobić.

c.d.n.

kenaj87
PokerStrategist

sciagnij sobie triala(^^) table ninja (oczywiscie jezeli nie masz) zawsze bedziesz mogl dolozyc kilka stolow wiecej bo bardzo ten program fajnie ogranicza wszystkie niepotrzebne straty czasu na klikanie niepotrzebych okienek.
Pozdrawiam

aa nie myslales aby grac okna jedne na drugim? tzw stacked? zawsze to lepiej klikac w 1 punkt :)

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Jak na razie wolę mieć przegląd sytuacji, a 9 stołów mieści mi się bez żadnego nakładania, więc jest OK. Myślałem o Table Ninja, orientowałem się co i jak. Jeżeli wszystko będzie dobrze szło i zostanę przy SNG180man to na 95% zainwestuję w ten program 60$ bo wydaje się bardzo profesjonalny i są duże szanse, że wejdą kolejne ulepszenia.

Teraz idę zagrać sobie sesję. :)

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

2,2$ SNG Turbo 180man

Rozegrałem tylko 58 turniejów z ROI 33%. Na dzień dzisiejszy nie mam ochoty grać więcej, o wiele bardziej podobają mi się MTT.

MTT

Tutaj nie jest tak kolorowo, ale czuję że jest OK tylko szczęścia troszkę brakuje. W turniejach z pulami 30k, 20k i 12k odpadałem na miejscach w okolicach czołówki wygrywając jakieś grosze. Tak wygląda wykres:

Zastanawia mnie głównie jedno rozdanie, które rozegrałem przeciwko bardzo luźnemu big stackowi który to bardzo dużo grał pozycją, floatował i kradł wiele pól.

Full Tilt No-Limit Hold'em Tournament, 2000/4000 Blinds 500 Ante (7 handed) - Full-Tilt Converter Tool from FlopTurnRiver.com

Hero (MP1) (t90008)
MP2 (t75798)
CO (t126905)
Button (t109114)
SB (t26240)
BB (t132062)
UTG (t93048)

Hero's M: 9.47

Preflop: Hero is MP1 with A, K
1 fold, Hero bets t9000, 1 fold, CO calls t9000, 3 folds

Flop: (t27500) J, J, 7 (2 players)
Hero bets t13000, CO calls t13000

Turn: (t53500) 5 (2 players)
Hero bets t40000, CO calls t40000

River: (t133500) 10 (2 players)
Hero bets t27508 (All-In), CO calls t27508

Total pot: t188516

ANALIZA:

pre-flop - standard, gram bet mniej więcej pot i dostaję call od bardzo luźnego big stacka, który co chwila callował IP i kradł bardzo dużo pól.

flop - Flop dla nas średni, ale bardzo rzadko trafia w jego range i dlatego CB, przeciwnik calluje co zbytnio nie dziwi bo nie odpuszczał prawie żadnej puli. Jego range jest nadal bardzo szeroki.

turn - spada blank, który nie ulepsza większości kart z jego range. Obstawiam go tutaj na: pockety od 22-JJ(nie patrzył na oddsy, bardziej myślał o kradzieży pul), wszystkie SC, jakieś KQ, KJ, QJ, AQ, AJ itp. Większość jego range nie ma nic na tym flopie dlatego bet wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Pytanie teraz za ile? Widziałem takie warianty:

a) betnąć za 1/3 puli i odpuścić w razie push'a
b) bet za 1/2 puli mi się tutaj w ogóle nie podoba bo mnie kommituje, a daje przeciwnikowi fold equity i podejrzewam, że on tutaj bardzo często będzie wrzucał z any2.
c) betuję tak, żeby pokazać mu że nie zamierzam tego zrzucić i wydaje mi się, że mam ogromne fold equity, pewnie coś w okolicach 80-90% bo po takim becie już na 100% blefować nie będzie. Zostawiam kilka BB w razie niepowodzenia.

Wydaje mi się, że wariant c) jest najlepszy. Podczas turnieju też tak myślałem i dlatego zabetowałem za 40k. Na river zgłupiałem i wrzuciłem resztę :f_rolleyes: którą miałem sobie zostawić... :) Przeciwnik pokazał 55 i odpadłem z turnieju na 20 miejscu. Gdyby nie trafił jednego z dwóch outów miał bym ponad 100k i bardzo komfortową sytuację do walki o czołowe pozycje przy luźno pushujących shortach.

Analiza jest też w dziale MTT, więc jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to proszę tam się zgłaszać. :)

Czy są jacyś chętni zagrać dzisiaj sesję przy 3 stolikach MTT używając Mikogo i Skype'a? Będę grał na FTP 20k guaranteed, pewnie 10+1 Knockout i 3 jeszcze nie wiem. Zaczynam o 19.00!

malarz1990
PokerStrategist

majster ty żyjesz w ogóle jeszcze ? Cze mu nie odpisujesz dajesz połowę kasy czy mam znaleźć kogoś innego?

Jak coś wyślij 77-78$ ( bo były opłaty na koncie) na moje konto MB : pokerstarspro@wp.pl

Pozdro

malarz1990
PokerStrategist

i nie korzystaj z ICM trainer bo to nie najlepszy pomysł z doświadczenia ci mówię

Czekam na jakąś aktualizację o twoich poczynaniach :)

a jest moze mozliwosc zeby zrobic cos takiego na xp ? bardzo bylbym wdzieczny za odpowiedz ;)