Przejdź do forum
Wielki-mały powrót....

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Wielki-mały powrót.... NL BSS [NL2]

80 Posty
15 Użytkownicy
1 Reakcje
2,481 Wyświetlenia
ilops
PokerStrategist

Witam,

Na początku krótko przytoczę moją "karierę" pokerową.

Zaczynało się nie winnie na obozach sportowych w wieku 12 lat. Wtedy wraz z grupką znajomych graliśmy za grosze w dobieranego pokera. O Holdemie dowiedziałem się jakiś rok - dwa temu. Również z grupką znajomych spotykaliśmy się i graliśmy za buy-in 10-20 zł. Online zaczęliśmy grać prawie w tym samym czasie. Pierwsze 50$ przegrałem z hukiem, choć zapowiadało się dobrze, to mimo wszystko brak BRM zrobił swoje. Drugie 50$ też poszło w diabli.
Oczywiście mój poziom wiedzy trochę się zmienił. Jestem po przeczytaniu wszystkich artykułów od basic po srebro (teraz i część złota). Półtora miesiąca temu przelałem sobie 10$ na P* i grałem początkowo SnG 0,25$ 45 os. Znów na początku szło mi nieźle, szybko podwoiłem rolla i już stawiałem sobie cele dość wymagające. Niestety wraz z postawionym celem, wszystko się zawaliło. Kilkadziesiąt turków pod rząd nie cashowałem, a odpadałem przeważnie na sick outach, bądź bad beatach. Chociaż w wielu przypadkach popełniłem błąd, lub po prostu się nadziałem KK vs AA, co czasami się zdarza. Roll jak szybko wzrósł tak szybko stopniał do 9$. Pomyślałem: SnG nie dla mnie. Trzeba coś zmienić...
I zmieniłem. Zacząłem grać NL2 SSS. Najbardziej "zaaklimatyzowany" jestem w tą odmianę. Nie umiem grać BSS, mało mam doświadczenia a i BR mi nie pozwala na zdobywanie go (brak zabezpieczenia finansowego). No i znów bardzo szybko roll mi wzrósł. W ciągu 5 dni wszedłem na NL10, mój bankroll bowiem posiadał już wymagane 50$. Tam równie szybko zdobyłem kolejne 30$ do rolla. Był początek grudnia. Roll mi rósł w oczach, a ja z podniecenia już myślałem "jak to będzie na NL100". Skoro tak dobrze mi szło, to czemu by nie postawić sobie celu, który będzie mobilizował mnie do osiągnięcia go? Pomyślałem: "Jest początek grudnia, nie będę cudów robił, ale skoro w kilka dni potrafiłem ugrać 70$ do rolla, to w 3/4 miesiąca chyba będę potrafił powtórzyć ten wyczyn?". No i postawiłem sobie cell: do końca grudnia wspiąć się na NL25 (czyli bankroll zbudować do 150$). Niestety wraz z postawionym celem, roll zaczął topnieć tak szybko, że nie minęły 3 dni od postawionego celu a ja znów na NL2. To pewnie szczęście początkującego było. Musisz coś zmienić. Robisz jakiś błąd. Wyraźny błąd. Hmmmm.... wyrobiłem 1000SP i dostałem licencje na Elephanta. Po sesji zacząłem analizować. Wrzucałem ręce na forum (większość z nich wtopiłem) i poza paroma rękami, sędzia ocenił, że zagrane dobrze. A ja ciągle lecę w dół. CO JEST GRANE? Przeszedłem przez kilkudniowy tilt, serie bad beatów, tuzin razy się nadziewałem na lepsze overparki itp. Ciągle myślę, gdzie jest mój błąd? Przecież nie jest możliwym, że pech mnie się trzyma tak długo. Nie ma pecha w pokerze. Są lepsze i gorsze okresy, ale przecież nie pech. Szukam leak'ów, niestety sam go nie mogę znaleźć, a na coachingi na razie mnie nie stać. Oglądam masę filmików (między innymi magic'a), czytam wszystkie artykuły dotyczące SSS (choć te dla złota są nie potrzebne na NL2), oceniam ręce, czytam forum. Nad blogiem zastanawiałem się długo. Początkowo miał ruszyć od nowego roku, od rolla 150$.
Niestety los zmusił mnie wcześniej do założenia go, a jest to moja ostatnia deska ratunku. W planach mam odbudować rolla, a na łamach tego bloga wzmocnić swój mindset.

Cele na najbliższy okres:
:heart: Szybko pokonać limit NL2 by jak najszybciej móc grać na stołach shallow (bowiem nie wspomniałem wcześniej, że to SSS za bardzo nie jest, gdyż na NL2 można wkupić się za min. 40bb)
:spade: Strategią SSS odbudować rolla i wykonać mój cel 150$ i NL25 (z małym poślizgiem czasowym)
:club: Podbudować mindset

Cele na przyszłość:
:heart: Przejść na strategię BSS SH.
:club: Zacząć grać SnG HU początkowo 4 os.

Bankroll na dziś dzień: 1,44$ XDDDDD
(specjalnie taki duży, by mnie drażnił za każdym razem gdy na niego spojrzę!)

Życzcie mi powodzenia!

Odpowiedz
Cytat
79 odpowiedzi
supersymmetry
Poker Player

Zycze powodzenia

A ja mam podobnie, kapitał startowy dostałem w lipcu, spadłem do 10$ poźniej odrobiłem do 50$ a teraz mam 17$ i jakoś żebrze:D

Odpowiedz
Cytat
derus
Oldschool Grinder

Powodzenia i żeby coolery i bad beaty były na Twoja korzyść :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT
Elite Grinder

Jak jestes pewny swoich umiejetnosci to wplac 50-100$ i ucz sie grac bss nl2 . Jak nie masz kasy to ja bym poszedl do pracy na 3-6 dni i powinienes tyle zarobic

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz
PokerStrategist

Albo wpłać 50zł i wyrabiaj jakiś bonus przy okazji.

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Dziękuję za wsparcie i za rady:)

Będę zmuszony z waszej propozycji skorzystać, gdyż roll już mi nie umożliwia nawet na wkupienie się na stół NL2.

Zagram dziś jeszcze dwa MTT za 10centów. Nie rokuje za dużych nadziei, gdyż do tej pory słabo mi idą takie otóż turnieje. Ale roll nie pozwala mi na dużo więcej.

Niedługo planuje zastrzyk gotóweczki zrobić do rolla, choć chciałem jak najmniej inwestować "swojej" kasy. Do tej pory będę się uczył.

Dziś oglądnąłem filmik z treningu Lechrumskiego na temat zarządzania umysłem - bardzo fajny - polecam! :f_thumbsup:

Przeczytałem dziś artykuły na temat mindsetu:
- jak chronić się przed tiltem?
- koncentracja

W kolejce stoją:
- Efektywne metody nauki
- Gospodarowanie czasem
- Właściwy stosunek do pieniądza

Chciałbym Was zapytać o książki. Jakie polecacie przeczytać? Które uważacie, że powinien znać każdy szanujący się pokerzysta?

Odpowiedz
Cytat
Dinopo
PokerStrategist

Jest masa darmowych bankroli w necie poszukaj po prostu....
Pozniej wyplac dany i plac na platforme podpisana do PS jesli zalezy ci na statusach , a nie chcesz wlasnych wrzucac.

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Dziś postanowiłem powalczyć w satelitkach za FPP. A że nagromadziłem ich 1000 a turniej kosztuje 70, to troche ich pogralem:) Niestety tylko jeden wygrałem.

Na wszystkie turnieje miałem raz KK, dwa razy AA i trzy razy AK (w tym raz byłem na sit oucie). Pare razy JJ ale to wtapiałem najczęściej na skompletowanych gut shotach czy backdoor flushach. No ale cóż, w końcu się szczęście i do mnie usmiechnie:) Bo dziś to mnie kopnęło w krocze:D

Podsumowując. Jeden tylko wygrałem na 12 turniejów, dostalem 11$ turniejowych i rozegrałem za nie 6 turniejów 1,4$ knockout 9os. bo ostatnio mi dobrze szły. Niestety nie dostawałem w nich żadnych grywalnych rąk, czego wynikiem było zeżarty stack przez blindy i konieczność stakowania się z anytwo. Przez 6 turniejów wyrzuciłem tylko 1(!) przeciwnika, co jest dla mnie naprawdę szokujące.

No ale jeszcze walczę. Może wygrzebię się z tego pasma niepowodzeń.

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Walczyłem do końca i wywalczyłem!:)
Kiedy pisałem ostatni wpis, rozpocząłem ostatni turniej za FPP, który szczęśliwie wygrałem a na moje konto trafiło 11$ turniejowych, za które wkupiłem się do turniejów 1,4$KO i zakończyłem jeden na 3 miejscu, drugi na 1-szym.

Dzięki temu zyskałem trochę prawdziwej mamony, a to może pozwoli mi uratować mój bankroll od bankructwa :)

Obecny bankroll: 7,60 $(+7,60 $)

Odpowiedz
Cytat
supersymmetry
Poker Player

Ja jestem już bliżej dna 2,70$ na FTP ;(

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

No, wreszcie skończyła się południowa sesja. Ale w sumie, cieszę się jak tak długo trwają sesje (zwłaszcza, gdy gram SnG).

Zagrałem:
:club: 2x turniej 1,4$ KO 9os., niestety dwa razy odpadłem na bubblu
:diamond: 1x 0,1$ 360os., szybko odpadłem
:heart: 3x0,25$ 45os., również się nie popisałem
:spade: 1x2,2$ HU, wygrałem

a na deser zostawiłem:
:club: 1x 0,25$ 90os. - zająłem 1-wsze miejsce i zgarnąłem 6,23 dolara. W sumie to moja pierwsza wygrana w 90-tkach!:) Na pewno dużo mi dały dwa treningi tmfinger'a, w których uczestniczyłem. Polecam!

A więc popołudniowa sesja jak najbardziej na +. Zamieniłem 6,10 turniejowych $ na 10,23$ normalnych. Dobry interes!

Obecny bankroll: 17,96 (+10,36)

Odpowiedz
Cytat

Fajnie, że się odbudowujesz, ale radze nie grać z takim rollem HU za 2,2$ i tych KO, bo szybko popłyniesz. A co do sss, t sie na swingi przygotuj :P

Dzisiejszy dzionek, początek: -7BI, następnie upswing na prawie +20BI, potem spadek 12BI i narazie dzień break even -.- Można fajnie ćwiczyć charakter i opanowanie :P

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Napisane przez eMkcuF
Fajnie, że się odbudowujesz, ale radze nie grać z takim rollem HU za 2,2$ i tych KO, bo szybko popłyniesz. A co do sss, t sie na swingi przygotuj :P

Dzisiejszy dzionek, początek: -7BI, następnie upswing na prawie +20BI, potem spadek 12BI i narazie dzień break even -.- Można fajnie ćwiczyć charakter i opanowanie :P

Uploaded with ImageShack.us

Wiem, masz racje, zazwyczaj gram wg. BRM, ale dziś jak mam te $turniejowe to chodzi mi o to by jak najwięcej ich zamienic na prawdziwe dolary
a grajac 0,25 to ciężko, raz na 100 siądzie:P

No, kojarzę te swingi z każdej sesji SSS... Ale myślę, że jest jakiś spory leak w mojej grze, tylko nie potrafię go zlokalizować.

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Wieczorna sesja nie przyniosła wielu plonów, niestety. Na 8 turniejów tylko 2 scashowałem.

Zagrałem:
:club:4x 0,25$ 45os. - 1x 6/45
:heart:4x 0,25 90os. - 1x 4/90

Odpadłem trochę sick, A5s<A3o, no cóż - trafił te swoje 3 ouciki :) Zdarza się.

Na koniec odpaliłem dla relaksu stolik NL2, zgarnąłem 1BI na dobre zakończenie dnia:)

Obecny bankroll: 19,68 (+1,72$)

Dobrej nocy życzę wszystkim :)

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Witojcie:)

Dziś nie mogę być za bardzo zadowolony, ale to własna głupota sprawiła, że tak o to dzień się skończył.

Obiecałem sobie, że już gram wg. BRM, ale coś mnie podkusiło na dwa HU za 2,1$, które przegrałem i w pewnym momencie byłem -5$ z jednym, słabym stolikiem z 90-tki za 0,25$. Na szczęście, moje A-Game na tym stole spowodowało, że udało się uzyskać pierwsze miejsce i wyjść dziś na delikatny plus z SnG.

Oprócz tego, zagrałem jeszcze cashówki chwile dla relaksu i wpadł dodatkowy dolar.

Zrobiłem sobie własną statystyke w excelu, która pokazuje mi dzienny Zysk/Stratę, oraz rysuje wykres z dnia i ogólny:) Jak ją zapełnię trochę, wrzucę wykres (korzystam z elephanta, a on nie ma możliwości robienia wykresów z SnG).

No, powoli się odbudowywujemy :)

Obecny bankroll: 22,11 $(+2,43 $)

Odpowiedz
Cytat
Volorix91
BlackMember

Nie graj HU wogole.Ja mialem to samo na poczatku. Robilem rolla do 150$. Potem jedna sesja na maly minus. Ja odrazu tilt odpalam HU za 20$ potem znowu za 20$ potem jeszcze 50$ zeby sie odegrać i caly roll poszedl. Masz rolla 20 graj te 45tki konsekwetnie. Ja od 10 $ doszedlem do 1400 $. Tylko trzeba grac swoje A-game (u mnie to tabelka i jazda).

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Już nie będę grał :) Przynajmniej narazie _biggrin:

Ranno-popołudniowa sesja zaczęła się bardzo dobrze, niestety skończyła się średnio. Z rozegranych 10 turniejów 4 scashowałem, ale na niskim poziomie, max 1,01$. W związku z tym, poranno-popołudniowa sesja zakończyła się wynikiem +0,68 $:)

Biorąc pod uwagę fakt, iż wczoraj podczas oglądania treningu pyszalka (a była godzina, zdrowo po 1:00), z nudów i dla relaksu, otworzyłem sobie stół NL10 i przeznaczyłem jednego BI (2$) na nawet przegranie. Już w drugiej ręce dostałem AA. Patrzcie co się stało:

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$1,9:///////;MP1$5,49:03/33/0/-/100/-/-/0;MP2$0,3:02/100/50/0,0/100/-/-/0;CO$4,85:na/na/na/na/na/na/na/na;[/tg]
0,05/0,1 No-Limit Hold'em (8 handed)
Hand recorder used for this poker hand: Elephant 0.90 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is SB with A♥, A♠
UTG2 folds, MP1 calls $0,10, MP2 raises to $0,30 (All-In), MP3 folds, CO calls $0,30, BU folds, Hero raises to $1,90 (All-In), BB folds, MP1 calls $1,80, CO raises to $4,85 (All-In), MP1 calls $2,95.

Flop: ($12,00) 9♦, 5♠, 3♥
Turn: ($12,00) Q♥
River: ($12,00) 2♠ (4 players)

Final Pot: $12,00

Results follow (highlight to see):
MP1 shows (Th Tc)
MP2 shows (Kh Ts)
CO shows para króle (Kd Kc)
Hero shows para asy (Ah As)

CO wins with para króle (Kd Kc)
Hero wins with para asy (Ah As)

I <3 P* po 23:00 :)
Oczywiście, wyłączyłem stolik :)

Parę rąk z turniejów:

1) Final Table, walka o blindy, dostałem AQs easy push na tego przeciwnika, który już 4 rękę z rzędu podbił w ten sam sposób. Zdominowany, niestety flop zrobił swoje, dostał strita, no cóż. Szkoda, bo tu miałem duży stack, i po ujrzeniu jego kart cieszyłem się, że wyjdę na wyraźnego chip leadera. No nie udało się tym razem:)

Znani gracze:
[tg]Pozycja_Stack: hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;MP1_70717:///////;MP2_5024:///////;MP3_21106:///////;CO_21195:///////;BU_17897:///////;Hero_23942:///////;BB_20119:///////;[/tg]
SnG-MTT $ 0,25 (81 Gracze)
500/1000 No-Limit Hold'em, Ante 125 (7 Gracze)
Hand recorder użyty do tego rozdania: PokerStrategy.com Elephant 0.90.30913.3 by www.pokerstrategy.com

Preflop: Hero jest SB z A :heart:, Q :heart:
MP1 podbicia 2000 do 3000-, 4 pasują,
Hero podbicia 20817 do 23817- (All In), BB pasuje, MP1 sprawdza

Flop: (49509) J :spade:, T :spade:, 9 :spade: (2 Gracze)

Turn: (49509) T :club: (2 Gracze)

River: (49509) 3 :heart: (2 Gracze)

Pula finałowa: 49509

Rezultaty (zaznacz):
Hero pokazuje parę dziesiątki (Ah, Qh) --> (Ts, Tc, Js, Ah, Qh)
MP1 pokazuje strita do król (Kc, Qc) --> (Kc, Qc, Js, Tc, 9s)

MP1 wygrywa 49509 ze stritem dokról (Kc, Qc) --> (Kc, Qc, Js, Tc, 9s)

2) Standard push, standard wygrana:)

Znani gracze:
[tg]Pozycja_Stack: hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;UTG3_9962:///////;MP1_31463:///////;MP2_55108:///////;MP3_5844:///////;CO_13712:///////;BU_26160:///////;SB_18737:///////;Hero_19014:///////;[/tg]
375/750 No-Limit Hold'em, Ante 90 (8 Gracze)
Hand recorder użyty do tego rozdania: PokerStrategy.com Elephant 0.90.30913.3 by www.pokerstrategy.com

Preflop: Hero jest BB z A :spade:, Q :club:
2 pasują,
MP2 podbicia 1500 do 2250-, 4 pasują,
Hero podbicia 16674 do 18924- (All In), MP2 sprawdza

Flop: (38943) J :club:, 9 :spade:, 2 :diamond: (2 Gracze)

Turn: (38943) J :diamond: (2 Gracze)

River: (38943) 2 :heart: (2 Gracze)

Pula finałowa: 38943

Rezultaty (zaznacz):
Hero pokazuje dwie pary, walety i dwójki (As, Qc) --> (Jc, Jd, 2d, 2h, As)
MP2 pokazuje dwie pary, walety i dwójki (Kc, Tc) --> (Jc, Jd, 2d, 2h, Kc)

Hero wygrywa 38943 z dwoma parami, walety i dwójki (As, Qc) --> (Jc, Jd, 2d, 2h, As)

3) Próbowałem ukraść blindy, A8 przy takiej ilości BB to standard push, call przeciwnika trochę mnie zaniepokoił, ale turn wywołał niesamowite uczucie spokoju i relaksu:)

Znani gracze:
[tg]Pozycja_Stack: hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;MP1_13384:///////;MP2_9520:///////;MP3_17340:///////;CO_6980:///////;Hero_4130:///////;SB_7857:///////;BB_8289:///////;[/tg]
SnG-MTT $ 0,25 (44 Gracze)
300/600 No-Limit Hold'em, Ante 50 (7 Gracze)

Preflop: Hero jest BU z A :heart:, 8 :diamond:
4 pasują,
Hero podbicia 3480 do 4080- (All In),
SB podbicia 3480 do 7560-, BB pasuje, SB dostaje z powrotem niepodbity zakład

Flop: (9110) Q :heart:, J :club:, 6 :spade: (2 Gracze)

Turn: (9110) 8 :club: (2 Gracze)

River: (9110) 4 :heart: (2 Gracze)

Pula finałowa: 9110

Rezultaty (zaznacz):
Hero pokazuje parę ósemki (Ah, 8d) --> (8c, 8d, Qh, Jc, Ah)
SB pokazuje parę trójki (3s, 3c) --> (3s, 3c, Qh, Jc, 8c)

Hero wygrywa 9110 z parą ósemki (Ah, 8d) --> (8c, 8d, Qh, Jc, Ah)

4) No i ja nie pozostałem dłużny i sprzedałem sock outa:)

Znani gracze:
[tg]Pozycja_Stack: hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;UTG3_32880:///////;MP1_9416:///////;Hero_8195:///////;MP3_25660:///////;CO_24171:///////;BU_53623:///////;SB_19724:///////;BB_6331:///////;[/tg]
200/400 No-Limit Hold'em, Ante 50 (8 Gracze)

Preflop: Hero jest MP2 z 9 :heart:, 7 :heart:
2 pasują,
Hero podbicia 7745 do 8145- (All In), 2 pasują, BU sprawdza, 2 pasują

Flop: (17290) A :heart:, K :club:, J :heart: (2 Gracze)

Turn: (17290) T :heart: (2 Gracze)

River: (17290) K :diamond: (2 Gracze)

Pula finałowa: 17290

Rezultaty (zaznacz):
Hero pokazuje kolor do as (9h, 7h) --> (Ah, Jh, Th, 9h, 7h)
BU pokazuje strita do as (Kh, Qd) --> (Ah, Kh, Qd, Jh, Th)

Hero wygrywa 17290 z kolorem do as (9h, 7h) --> (Ah, Jh, Th, 9h, 7h)

Obecny bankroll: 26,29 $(+4,18 $)

Odpowiedz
Cytat
preludiumm
PokerStrategist

60-40 to nie suckout, także w ostatniej ręce źle nie stałeś :P

Odpowiedz
Cytat
ilops Autor wątku
ilops
PokerStrategist

Napisane przez preludiumm
60-40 to nie suckout, także w ostatniej ręce źle nie stałeś :P

W sumie masz racje:) źle to nazwałem; P Po prostu boardzik trafił w moje 40% i git:) Oby tak częściej :D

Odpowiedz
Cytat
preludiumm
PokerStrategist

Życzę tego Tobie w nowym roku... no i sobie przy okazji też ;d

Odpowiedz
Cytat