Napisane przez MatiKosa
Twoje staty? Stawiam, że tak. Ale już widać liki.
Przede wszystkim Showdowns.
- za duże WTSD
- za niskie W$SD
Co to oznacza ? Za często pakujesz się w gówniane spoty / robisz jakieś głupie calle i potem tak to się kończy. To był główny leak, który starał się wytępić jk3a u TecmoSuperBowl w serii na DC "Moneytrain to Midstakesville". Dla przykładu teraz gram NL100 (i to dość tight na początek) i te moje staty wyglądają tak:
- WTSD: 23
- W$SD: 55
Po próbce 4519 rąk. Ponadto jest jeszcze WWSF - jeśli ktoś ma 45% i lepiej, to znaczy, że sporo wygrywa potów bez SD. Ja mam trochę mało, jakieś ~~ 43%, ale co tam - ogólny wynik póki co to +6.5 BI
Wybacz, ale nie znam się na WTSD. Prawie nigdy nie korzystam z tych statystyk ponieważ:
- potrzeba wielką próbkę
- nic nie mówią
Po drugie rzadko kiedy robię: "głupie calle" raczej robię jest tylko gdy mam najlepszą rękę (albo wystarczającą żeby było EV+) albo kiedy wiem że wyrzucę rywala później (float, czy cuś). Rzadko kiedy gram "call i zobaczę co się stanie".
Ponadto W$SD nie mówi: "czy wygrywasz poty za 200bb, czy za 6bb?". I jest zależne od wariancji. Ponadto też zależy od tego ile vbetujesz, ja robię sporo vbetów i dlatego nie zawsze z nutsami dochodzę do rivera, ponieważ rywal pasuje.
W$WSF jest istotny ponieważ mówi ile % rąk wygrywasz postflop.
Dość spory steal masz i na 3-bety niechętnie się zrzucasz - znowu pakujesz się w dużo kolorowych spotów.
Steal teraz będę starał się obniżyć żeby obniżyć wariancję ale teraz jest ok, fold to 3bet mam według mnie ok!, ale muszę zaniechać light 4betów (patrz poprzedni post).
Jeśli miałbym W$WSF typu 40% toby świadczyło że coś robię tak i wtedy faktycznie spasowanie T7s może poprawić mój winrate, ponieważ prawdopodobnie nie potrafię z tą ręką wygrać postflop.
Za mało foldujesz na c-bety. Ręka #1 z tych Lolhandz jest najlepszym przykładem. Grasz c/c OOP praktycznie bez jakiegokolwiek equity. Do tego as played, nie wyciągnąłeś max value -> c/r turn albo donk river chociaż.
Nie wiem skąd chcesz value na turnie gdzie mam gutshot... Ale ok rozpiszę ją, bo trzeba jakoś podnieść poczytność blogaska.
Known players:
[tg]SB$84.04:///////;BB (Hero)$50.00:///////;MP3$82.54:///////;CO$51.25:///////;BU$53.82:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BB with T:d, Q:d.
2 folds, BU raises to $1.43, SB folds, Hero calls $0.93.
Rywal stealował około 70% na PF, postanowiłem sprawdzić jak gra postflop z tak szerokim zakresem. Planowałem zrobić na niektórych flopach c/r, na innych wygrać w inny sposób. Ponadto moja ręka jest grywalna. Dlatego sprawdziłem.
Flop: ($3.11) K:s, 2:d, 5:s (2 players)
Hero ???
W tym momencie stwierdzam że rywal będzie cbetował ten board bardzo szeroko (w momencie rozdania miał 80% flop cbet), myślałem że będzie grał cbet z całym zakresem a na większość turnów podda się z air. Callując flop bardzo często dostanę za darmo river na którym będę mógł podjąć decyzję czy idę na showdown (c/f albo c/c i wygrywam przeciwko T9o) czy próbuje wyrzucić lepsze ręce (np. A-high albo 65).
Hero checks, BU bets $2.00, Hero calls $2.00.
Turn: ($7.11) A:h (2 players)
Hero ???
W tym momencie spada jedna z nielicznych kart które rywal może barrelować z totalnym air. Sądzę że on nie będzie vbetował Kx ani TT. Betuje dla value Ax a może blefować z całymi pozostałymi kartami. Przypominam że ma te ~70% zakresu i Ax stanowią bardzo niewielki wycinek. Zapewne czasami zobaczę lepszą rękę (np. A5) ale wystarczająco często będą to śmieci. Ponadto łapię equity vs Ax.
Na river myślę że on będzie barrelował pik river (np. 7s), a na piku będzie vbetował dwie pary i lepiej, a czasami AT+, w każdym razie myślę że wtedy moje QT-high będzie wystarczająco często dobre, dlatego na piku grałbym c/c.
Na innych riverach nie spodziewam się blefu i myślę że wtedy z T9o weźmie showdown który ja wygram.
Dlatego gram call turn z zamiarem foldowania blank rivera. Callowania na piku, a stackowania się na J (Js = tylko c/c).
Hero checks, BU bets $5.00, Hero calls $5.00.
River: ($17.11) J:c (2 players)
Hero ???
Przypuszczam że mogłem donkbetować ponieważ mógłby mnie sprawdzić z Ax/Kx/Jx, po prostu sprawdzi mnie z szerszym zakresem niż sam zabetuje. W planie na turnie pisałem że nie spodziewam się blefu i dlatego od niczego nie stracę value, a jedynie zyskam.
Hero checks, BU checks.