Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Skill in progress

4 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
129 Wyświetlenia

Witam,

Gram w pokera nieco ponad pół roku, miałem okresy większego i mniejszego zainteresowania tą grą, jednak wciąż nie udało mi się wyrwać z mikrostawek. :facepalm: Zacząłem od NL2 FR na FTP, jednak będąc na NL10 mnie również nie ominęły skutki Czarnego Piątku. :f_rolleyes: Odbudowa bankrolla odbywa się już w grach SH dzięki first aid bonus od PS, jednak długo nie mogłem przyzwyczaić się do nowej dynamiki gry i generalnie z przyczyn także pozapokerowych, moje wyniki dalekie są od oczekiwań i ambicji.

Parę razy zastanawiałem się nad założeniem bloga, jednak nie miałem pomysłu po co to robić, co miałbym z tego mieć (czy ktokolwiek chciałby czytać posty polegające na wklejeniu jakiegoś badbeata i shove 72o od fisha?). Ostatnio planowałem shotować NL25, jednak dotknął mnie bolesny downswing pełen badbeatów i coolerów i postanowiłem, że to odpowiedni moment by popracować nad swoją grą. Mam nadzieję, że da mi to motywację do regularnych wpisów i rozliczania się, ze swojej pracy.

Czego się (nie) spodziewać po moim blogu - już w nazwie chciałem wskazać to na czym mi zależy. Wszyscy dobrzy gracze podkreślają, że nie wolno być results oriented, liczy się tylko longrun i dobre decyzje, więc dlaczego miałbym im nie wierzyć? :f_biggrin: Nie zamierzam wklejać swoich wykresów ani stanu bankrolla, bo uważam że jest to niewłaściwe podejście. Wolę wyznaczać sobie określone zagadnienia dotyczące mindsetu, elementy gry które należy poprawić i z tego się rozliczać. Planuję także co parę dni prosić o pomoc z zagadnieniami z którymi mam problem (problematyczne rozdania, hand reading, interpretacja moich rozdań pod określonym kątem, statystyki regów z którymi często gram i wszystko co mi przyjdzie do głowy), taki interaktywny leakbuster. _thumbsup:

Mam nadzieję, że znajdzie się parę osób, którym będzie chciało się tu zaglądać. :f_biggrin: Proszę o wszelki feedback zarówno pokerowy jak i dotyczący bloga. _thumbsup:

3 odpowiedzi
czaronster
Oldschool Grinder

Socket ma bloga! _ugly: :f_thumbsup: Szykuje się zatem świetny blog pełen merytorycznych postów na tematy pokerowe.

Mam nadzieję, że ten blog pomoże ci zwiększyć skilla i winrate :f_cool: Będę oczywiście zaglądał. Kropka!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Niezbyt optymistycznie zaczyna się pierwszy prawdziwy post na blogu, no ale takie jest życie pokerzysty. Ostatnie dni stały pod znakiem ciężkiego downswingu i nie inaczej było dzisiaj. Jeszcze parę dni temu szykowałem się do zmiany limitu i zadanie zrealizowałem :f_thumbsup: Szkoda tylko, że pomyliłem kierunek :facepalm: Pociesza mnie jedynie fakt, że jestem praktycznie pewien swojej poprawnej gry, a to że z uporem maniaka KK trafiam na AA, set na seta a 98.2% na flopie w 3-betowanej puli to za mało, to rzeczy na które wpływu już nie mam (moje ostatnie 80 rąk KK+ ma winrate -250bb/100 :f_love: ) :f_grin:

Cele na najbliższe sesje:
:spade: Poprawa mindsetu - od zawsze moja najsłabsza strona, do tego zmiana limitu na niższy nie działa zbyt dobrze na ambicje. W ciągu ostatnich 5 dni straciłem ponad 15BI w winrate -17bb/100 i powoli wchodzę w schemat ,,ta gra zależy tylko od szczęścia, nie jestem w stanie wygrać żadnej puli". Mam tylko nadzieję, że prawdziwa korekta nie przyjdzie na niższym limicie :f_biggrin:
:heart: Lepszy hand reading - wciąż za mało gram zakresami a za dużo w mojej grze jest emocji. Zacząłem bać się dużych pul (pewnie dlatego, że ostatnio wszstkie przegrywam _wink: ) i za rzadko prawidłowo oceniam swoje equity.
:diamond: Więcej gry z pozycją, z myślą o poprawie swoich statystyk.
:club: Skupienie się, na mocniejszej eksploitacji fishów - każdy fish jest inny i w inny sposób mogę ich eksploitować (przeszkadza w tym najczęściej mała liczba rozdań z takimi graczami), zbyt rzadko korzystam z betów for thin value, powinienem urozmaicać grę z mocnymi układami bo często nie dostaję value grając bet/bet/bet. Być może ten leak wynika pośrednio z ostatnich niepowodzeń - granie marginalnych (choć EV+) rozdań z fishami jest bardzo swingowe, czego przy topniejącym bankrollu chyba podświadomie unikałem.

:f_rolleyes: -> _p: czyli Leakbuster :f_biggrin:

To są statystyki gracza rysującego się na weak-rega, z którym mam próbkę ponad 4k rozdań i z racji częstego grania przy tych samych stolikach, chciałbym zyskać nad nim więcej edge i lepiej eksploitować jego błędy (a tych nie brakuje).

Co rzuca mi się w oczy:
-EP/MP/CO to dla niego praktycznie to samo, nieproporcjonalnie więcej otwiera z BU
-stosunkowo mały steal
-nie licząc blind wars, gra bardzo szczerze 3bety dlatego nie powinienem callować takich zagrań, lepiej foldować słabsze ręce i 4betować top range, na który on rzadko będzie foldować
-bardzo profitowo mogę go 3betować for value grając z pozycją
-uczciwie cbetuje->grając z pozycją powinienem móc kraść mu dużo pul
-grając bez pozycji, mogę urozmaicać swoją grę zagraniami ch/r F zarówno z air jak i for value, on lubi floatować, więc często mogę grać ch/c albo ch/r także na turnie
-nie powinienem raisować cbetów bez żadnego equity tzn. tylko sety/drawy/coś jeszcze?
-ma spore WTSD i niskie W$SD-lubi bluffcatchować i grać sporo marginalnych rąk, jeśli sprawdzi na cbetF to z ręką for value mam tu zwykle bet/bet, większym problemem jest gry zupełnie nic nie trafiam-najczęściej muszę się poddawać, ewentualnie zostaje mi ch/r F, ale muszę grać w ten sposób także for value żeby nie być czytelnym

Thorek
Oldschool Grinder

Świetnie, że w końcu zdecydowałeś się na prowadzenie bloga :). Liczę na wiele ciekawych rozdań i zieloną linię idącą sukcesywnie w górę.