Chciałbym poświęcić ten blog moim dotychczasowym doświadczeniom w grze, czyli jak po latach uświadomiłem sobie w czym tkwiła przyczyna moich niepowodzeń (stąd też nazwa bloga, odnosząca się do całkowitej zmiany podejścia/wyobrażenia odnośnie pokera) i próba wdrożenia nowych strategii w praktyce.
Teraz krótki opis moich doświadczeń
Przygoda z pokerem zaczęła się ok. 6-7 lat temu. Nie grałem regularnie, wręcz powiedziałbym iż sporadycznie. W tym czasie doświadczałem wzlotów i upadków. Czasem dochodziłem do miejsc płatnych niestety częściej doznawałem porażek, co mnie zniechęcało i sprawiało, iż traciłem motywację zaprzestając gry na długi czas. Przez cały ten okres nie widziałem postępów - wręcz przeciwnie – moje wyniki były coraz słabsze, co próbowałem usprawiedliwiać tym, iż posiadam tzw. tilta.
Dopiero od dwóch miesięcy zacząłem grywać bardziej regularnie turnieje MTT i to dzięki temu po oglądnięciu kilku filmów i przeczytaniu artykułów uświadomiłem sobie że to nie żaden Tilt ani pech tylko brak podstawowej wiedzy ABC w Pokera. Poza nazwą układów kart nie miałem zielonego pojęcia o podstawach strategii gry. Po zaczerpnięciu tej wręcz szczątkowej wiedzy doszedłem do wniosku, iż dotychczasowa moja gra opierająca się na graniu Tight była dobra ok. 5, 6 lat temu, ale jak wszystko i w tym przypadku wciąż ewoluuje. Po tym krótkim wstępie przejdę do opisu stanu obecnego związanego z całkowitą reaktywacją gry.
Jak już wcześniej wspomniałem (od około tygodnia) oglądając filmy poświęcone treningom pokerowym, w których w jednym z nich zasugerowano, iż na początku właściwym jest grać gry cashowe micro , aby zbudować swój Bankroll. Szczerze, poczułem się jak idiota, gdyż w ogóle nie miałem pojęcia nawet o takich podstawach. Rozpocząłem poszukiwania treningów i artykułów dla początkujących graczy, dzięki czemu dowiedziałem się jak powinienem postępować oraz jakim byłem Big Fishem!
Natknąłem się na dobrą serię filmów dla początkujących, w których trener w bardzo przystępny sposób tłumacząc również z ang na pl podstawowe zwroty pokerowe przedstawił podstawowe ABC Pokera na mikrostawkach.
Uświadomiono mnie również na pierwszym z treningów, jak ważnym jest, aby zapoznać się z działem Mindset. Po obejrzeniu i przeczytaniu kilku artykułów na ten temat postanowiłem stosować się do tych wskazań tym bardziej, iż zawsze miałem problem w konsekwentnym realizowaniem swoich planów w życiu, stąd przede wszystkim decyzja, aby założyć ten blog. Zgodnie z zaleceniami publicznie wyznaczam sobie krótkoterminowe i długoterminowe cele realizacji swoich planów.
Cele którtkoterminowe:
1. Zobowiązuje się założyć blog (zrealizowane
)
2. Oglądać codziennie i uczyć się podstaw ABC pokera na mikrostawkach
3. W ciągu 7 dni od dnia dzisiejszego założyć nowy poker room na 888 i wpłacić bankroll X
4. Od momentu założenia poker room grać na jednym stoliku na NL2 min. 2 sesje po 1h
5. Do 15 kwietnia postarać się aby mój bank roll wzrósł przynajmniej o 10% (wysokość bankrollu zalecany do mikrostawek)
Cele długoterminowe:
1. Do 1 lipca zostać regularsem na mikrostawkach NL2 , NL5
Systematycznie postaram się opisywać swoje doświadczenia i realizację wyznaczonych celów.
Szkolę się , szkolę się , szkolę się – teoretycznie
Dzisiaj mam zamiar wdrożyć kolejny punkt w życie mianowicie rejestruje się na 888 i wpłacam bankroll oraz jak wszystko „połapię” to gra na jednym stoliku na NL2
Warto od razu teorie ćwiczyć w praktyce, zwłaszcza na nl2, żeby nie wdrażać wszystkich konceptów jednocześnie
Powodzenia
Wczoraj zrealizowałem kolejny punkt swojego planu jestem już na 888; wpłaciłem bankrool.
Miałem kłopoty z uruchomieniem PT4 i skonczyło się na tym ,że rozegrałem małą sesję bez huda (do przodu:D).Rano w końcu udało mi się uruchomić huda, więc będę miał więcej informacji o ilości rozegranych rąk na godzinę i będę mógł bardziej precyzyjnie określić kolejny plan.:profit:
Trzymam się wytyczonego planu wszystko idzie dobrze , z 10% wzrostem bankrolla plan był bardzo Tight muszę następny razem postawić sobie bardziej wymagający =)cele.