Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pluszowy blog.

29 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,305 Wyświetlenia

Witam.

Na początek o sobie. Nazywam się Sławek, w pokera pogrywam od okolo 4-5 miesięcy. Poziom mojej gry? Myślę, że wiele jeszcze przede mną, ale udaje mi się ograniczać głupie błędy. Gram na FTP NL2 chwilowo do czasu odbudowania trochę bankrolla i wtedy przechodzę na NL5 . Niestety moje konto na FTP nie jest połączone z PS, dlatego w planach jest przejscie na P*

Po co zaczynam prowadzić bloga:

- aby omawiać popełniane błędy
- aby udoskonalić swoją grę
- aby popracować trochę nad samo dyscypliną

Bankroll na dzień dzisiejszy to : 27$$

Cele na czerwiec:

- Powrócić do 50$
- Opanować perfekcyjnie SSS
- Przejść na P* z FTP
- Ugrać z 20k rąk

28 odpowiedzi
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Na początek kilka dzisiejszych rąk, będę edytował w miarę upływu gry.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$0,85:05/40/40/-/50/0/-/0;MP3$1,24:09/44/22/-/0/50/-/-;[/tg]
0,01/0,02 No-Limit Hold'em (9 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.65 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is UTG2 with J♥, J♦
UTG1 folds, Hero raises to $0,08, 2 folds, MP3 calls $0,08, 2 folds, SB raises to $0,16, BB folds, Hero raises to $0,47 (All-In), MP3 folds, SB calls $0,31.

Flop: ($1,04) 4♠, Q♠, 6♦
Turn: ($1,04) K♥
River: ($1,04) A♣ (1 players)

Final Pot: $1,04

Results follow (highlight to see):
Hero shows a pair of jacks (Jh Jd)
SB shows a pair of nines (9c 9d)

Hero wins with a pair of jacks (Jh Jd)

Konkretna ręka i jeszcze bardziej konkretny deck. Nie mogłem się powstrzymać aby tego nie wrzucić.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$0,40:///////;CO$0,77:13/46/15/3,0/40/0/0/50;[/tg]
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.65 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP2 with K♦, K♣
3 folds, Hero raises to $0,08, MP3 folds, CO raises to $0,18, 3 folds, Hero raises to $0,40 (All-In), CO calls $0,22.

Flop: ($0,83) J♦, K♠, J♠
Turn: ($0,83) J♣
River: ($0,83) 2♠ (1 players)

Final Pot: $0,83

Hero shows a full-house, kings full of jacks (Kd Kc)
CO shows a full-house, jacks full of aces (As Ah)

Hero wins with a full-house, kings full of jacks (Kd Kc)

Tutaj mam pytanie, co do podbijania po floopie.

Tak jak w tym przypadku mam dwie najwyzsze z mozliwych par, duża szansa na wygraną i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem podbijając zaraz na floopie, czy lepiej byłoby pokusić przeciwnika i poczekać do turna/rivera?

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;MP1$2,26:87/24/3/1,0/14/0/100/67;Hero$0,40:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with A♣, K♥
2 folds, MP1 calls $0,02, 2 folds, Hero raises to $0,10, 3 folds, MP1 calls $0,08.

Flop: ($0,23) A♥, K♠, 4♣ (2 players)
MP1 checks, Hero bets $0,14, MP1 folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $0,23

Hero shows two pairs, aces and kings (Ac Kh)

Hero wins with two pairs, aces and kings (Ac Kh)

Czy w takiej sytuacji w ogóle powinienem blefować? Podejrzewam, że jeżeli zagrałbym od początku check, to wyszłoby na to samo ale strata byłaby w wysokości BB. Dlatego takie pytanie czy grając VS jednego gracza, nie mając zupełnie nic na ręce warto blefować?

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$1,07:///////;MP1$1,85:40/38/5/0,8/54/0/100/57;[/tg]
0,02/0,05 No-Limit Hold'em (9 handed)

Preflop: Hero is BB with 2♠, 6♠
2 folds, MP1 calls $0,05, 5 folds, Hero checks.

Flop: ($0,12) 4♥, 5♦, Q♥ (2 players)
Hero bets $0,10, MP1 calls $0,10.

Turn: ($0,32) 4♠ (2 players)
Hero checks, MP1 checks.

River: ($0,32) K♥ (2 players)
Hero checks, MP1 checks.

Final Pot: $0,32

Hero shows a pair of fours (2s 6s)
MP1 shows a pair of fours (7c 8c)

MP1 wins with a pair of fours (7c 8c)

Teraz głupota, którą zrobiłem, zbyt przeceniłem 2 pary do tego stosunkowo słabe. Mam dziwnego pecha do rozgrywania gier z BB po checku, praktycznie zawsze trace na nich.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$2,00:02/50/0/-/100/-/100/100;Hero$0,40:///////;MP3$1,74:01/100/0/-/0/-/-/-;BU$1,68:22/27/9/-/17/0/-/100;[/tg]

Preflop: Hero is BB with T♠, 7♦
UTG1 folds, UTG2 calls $0,02, 2 folds, MP3 calls $0,02, CO folds, BU calls $0,02, SB calls $0,01, Hero checks.

Flop: ($0,10) T♣, 7♣, 9♠ (5 players)
SB bets $0,02, Hero raises to $0,08, UTG2 calls $0,08, 2 folds, SB raises to $1,98 (All-In), Hero calls $0,30 (All-In), UTG2 calls $0,93 (All-In), SB gets uncalled bet back.

Turn: ($2,50) 8♦
River: ($2,50) 5♣ (1 players)

Final Pot: $2,50

Hero shows two pairs, tens and sevens (Ts 7d)
SB shows two pairs, tens and nines (9d Th)
UTG2 shows a pair of queens (Qs Qd)

SB wins with two pairs, tens and nines (9d Th)

Ok. Godzina 7:36 pora na trochę przemyśleń i pytań związanych z grą.

1. Jak mam traktować sytuację gdy przede mną ktoś podbije i powiedzmy 1-2 osoby dadzą "CALL", traktuję to jakby więcej niż jedna osoba podbiła i wchodzę wtedy z AA, KK, czy tak jakby podbiła jedna osoba i wchodzę z JJ,QQ,KK,AA,AK ?
2. Czy jeżeli nie mam zupełnie nic, a karty co mam na ręce są wyjątkowo słabe to blefować przeciwko jednego gracza, jak byłem na BB, czy nie warto i dać lepiej "CHECK" ?
3. Czy to, że mam ustawione autorebuy do 20BB to źle czy dobrze?

AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

:heart: Witaj plushacku! :heart:

SamRadziwill
Elite Grinder

Witaj i powodzenia w blogowaniu :)

Odpowiadając na Twoje pytania:

1. Traktujesz taką sytuację, jakby podbiła jedna osoba (zresztą przykłady takich sytuacji są, o ile dobrze pamiętam, opisane w artykułach, więc wystarczy doczytać :f_tongue: )

2. Nie blefuj, jeśli grasz z dużego blinda (tzn. checkowałeś na nim). Blefujesz tylko wtedy, gdy wykazywałeś agresję przed flopem, jest to tak zwany continuation bet (ponownie: polecam zapoznanie się raz jeszcze z artykułami ;))

3. Bardzo dobrze :f_thumbsup:

Pozdrawiam

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

A teraz bardzo brzydko przegrane AA. Specjalnie dla Pana Andrzeja.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$0,40:///////;BU$1,88:35/17/0/2,0/38/0/-/100;[/tg]
0,01/0,02 No-Limit Hold'em (8 handed)

Preflop: Hero is SB with A♠, A♣
UTG2 calls $0,02, 4 folds, BU calls $0,02, Hero raises to $0,12, BB folds, UTG2 calls $0,10, BU calls $0,10.

Flop: ($0,38) 4♥, 5♣, T♦ (3 players)
Hero bets $0,28 (All-In), UTG2 calls $0,28, BU calls $0,28.

Turn: ($1,22) 6♦ (2 players)
UTG2 bets $0,22, BU raises to $0,44, UTG2 calls $0,22.

River: ($2,10) J♦ (2 players)
UTG2 checks, BU bets $1,04 (All-In), UTG2 folds, BU gets uncalled bet back.

Final Pot: $2,10

Hero shows a pair of aces (As Ac)
BU shows three of a kind, fives (5h 5s)

BU wins with three of a kind, fives (5h 5s)

Dzięki za odpowiedź na pytania. Zbliżam się juz do NL5, więc niedługo jak przekroczę próg wrzucę wykres z dotychczasowych rąk.

Teraz takie pytanie. Jak traktować podbicia na micro stawkach takie o 2-3BB przed floopem? Normalnie jako raise i wchodze po tym all-in czy raczej jako call? Pytam bo zauważyłem, że na takich stawkach to bardzo częste zagranie graczy bez jakiej kolwiek ręki.

kumiszcz
PokerStrategist

AutystycznyAndrzej napisał
:heart: Witaj plushacku! :heart:

:heart: :heart: :f_love: :heart: :heart: :f_love: :heart: :heart:

:heart: Pluszowy blog MMmmmmrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Plushack Plushack jest tu nowy,
lubi board więc kolorowy.
Choć niewiele czasu gra,
swe osiągi Plushack ma.
Więc pamiętnik blogiem zwany,
Począł mieć zmotywowany.
Dyscyplina, błędy, gra,
to poprawić od dziś ma.

Za tę ksywkę Panie drogi
Toć najsłodszy blog nad blogi
:f_love: :f_love: :f_love:

AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

plushack napisał
A teraz bardzo brzydko przegrane AA. Specjalnie dla Pana Andrzeja.

Dziękuje, odwdzięczę się moim rozdaniem z asami!

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (8 handed)

Preflop: Hero is MP2 with A:c, A:h.
6 folds, SB calls $0.03, BB checks.

Flop: ($0.10) A:d, 5:h, T:h (2 players)
SB checks, BB checks.

Turn: ($0.10) K:s (2 players)
SB bets $0.20, BB folds, SB gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.10.

Zapomniałem podbić. :rolleyes:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Podsumowanie nocno/porannej sesyjki. Nie jestem zadowolony, bo na koniec trochę spadłem i słaby wynik BB/100, ale zawsze na + . Dodatkowo uwolniło mi bonus 5$, więc bankroll ponad 30$

Wieczorem zabieramy się za NL5 !!!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wieczorna sesja nie wyszła z powodu:

- Chodź na imprezę
- Nie chce mi się
- No chodź będzie fajnie
- No dobra

Ale już rano, człowiek nie może spać, alkohol wyparował WITAJ NL5!!!

SamRadziwill
Elite Grinder

Jak masz kaca, to lepiej nie graj. Sprawdzone :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Sprawę kaca załatwił Red Eye tj. piwo z sokiem pomidorowym + tabasco i pieprz. Proporcje 1:1 :D Polecam.

Aby nie wiało całkowicie nudą napiszę w jaki sposób wybieram stoliki, może jednak robię coś źle.

Jako, że wcześniej niezbyt zwracałem uwagę na obecność shortstacków przy stolikach a kierowałem się raczej ilością wejść przed floopem co nie wychodziło mi na dobre po radzie znajomego zacząłem wybierać stoliki tylko i wyłącznie pod kątem obecności SS. Wybieram segregowanie ilości $ przy stoliku rosnąco i siadam tam gdzie jest max 1 SS. Od czasu zmiany sposobu wybierania stolików zauważyłem poprawę w działaniu SSS :D

PS. Śrubka mega wierszyk :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Teraz przykład na to jak bardzo przydają się notki przy graczach. Kiedyś się już spotkaliśmy w podobnej sytuacji.

Nie zagrałem wg SSS, ale zaufałem tutaj swojej intuicji.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;MP2$2,00:09/100/100/-/100/100/-/25;Hero$1,00:///////;[/tg]
0,02/0,05 No-Limit Hold'em (8 handed)

Preflop: Hero is CO with J♠, A♣
2 folds, MP2 raises to $0,50, MP3 folds, Hero raises to $1,00 (All-In), 3 folds, MP2 calls $0,50.

Flop: ($2,07) J♣, K♦, 5♠
Turn: ($2,07) A♦
River: ($2,07) Q♣ (1 players)

Final Pot: $2,07

Hero shows two pairs, aces and jacks (Js Ac)
MP2 shows two pairs, jacks and fives (5h Jd)

Hero wins with two pairs, aces and jacks (Js Ac)

Okrutnie trudno o tej porze dopchać się na jakieś stoliki NL5 na FTP :/

PatriceMilev
Oldschool Grinder

plushack napisał
Jako, że wcześniej niezbyt zwracałem uwagę na obecność shortstacków przy stolikach a kierowałem się raczej ilością wejść przed floopem co nie wychodziło mi na dobre po radzie znajomego zacząłem wybierać stoliki tylko i wyłącznie pod kątem obecności SS. Wybieram segregowanie ilości $ przy stoliku rosnąco i siadam tam gdzie jest max 1 SS. Od czasu zmiany sposobu wybierania stolików zauważyłem poprawę w działaniu SSS :D

Pamiętaj, że jeśli masz czas zwrócić uwagę na inne współczynniki stołu
i wybrać lepszy w tej puli, to na pewno się to zwróci :).

Swoją drogą czemu wiele osób ukrywa wynik rozdania.
Przecież to niczym nie pomaga a jeszcze musze text zaznaczać.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok, znikłem na trochę w czasie weekendu, więc pora na uzupełnienie bloga.

Ogólnie nie miałem zbyt dużo czasu na grę, ale trochę rąk rozegrałem i wynik jest na + :].

Piątek. Nie szło mi za dobrze, więc odpuściłem.

Pierwsza część nocnej sesji z niedzieli na poniedziałek.

I ciąg dalszy po 00:00.

Co prawda nie rozegrałem za wiele rąk jak na weekend, ale jestem i tak zadowolony z wyniku.

Rozdań też nie było wiele jakichś specjalnych.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Pora na poranne wieści z pluszowego świata.

Idzie mi dziś całkiem dobrze, chociaż w pewnym momencie miałem tyle akcji, że nie mogłem sobie z tym poradzić. Gram na 8 stołach, a nagle zaczęła się akcja na jakichś 4-5, ale jakoś z tego wybrnąłem zwycięsko.

Jedno rozdanie które mi się bardzo dziś spodobało. Wiem, że teoretycznie nie powinienem przebijać po 2 osobach all-in, ale jedna z nich ma bardzo brzydko w zwyczaju podbijać z jakąś słabą ręką, więc nie traktowałem tego jako podbicie.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;MP2$5,51:92/40/35/2,8/30/50/100/29;MP3$8,64:30/17/13/0,8/75/50/100/100;Hero$1,22:///////;[/tg]
0,02/0,05 No-Limit Hold'em (9 handed)

Preflop: Hero is CO with J♦, J♣
3 folds, MP2 raises to $0,17, MP3 raises to $0,45, Hero raises to $1,22 (All-In), 5 folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $1,14

Hero shows a pair of jacks (Jd Jc)
Hero wins with a pair of jacks (Jd Jc)

Darmowe centy :]

Bankroll: 40,22$ :] - lecę w górę jak burza :]

PS. Ktoś wie dlaczego nie chcę mi się pokazywać "Results follow" odrazu po skopiowaniu z PS, tylko muszę usuwać COLOR=xx /color, aby było je widać? Może mam coś źle w Słoniku ustawione?

LOL xD
Przecież to specjalnie ich nie pokazuje. Tj one są, ale białą czcionką i trzeba je sobie myszką zaznaczyć/podświetlić żeby było je widać.

Taki anty spoiler.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok poczułem sie pojechany :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No to pora na dzisiejszą sesyjke.

Takie ładne zagranie na start.

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$1,00:///////;MP1$1,07:221/15/6/1,2/35/13/-/64;MP2$3,08:07/29/0/0,5/67/-/-/50;BU$8,35:09/33/33/-/100/-/-/100;[/tg]
0,02/0,05 No-Limit Hold'em (8 handed)

Preflop: Hero is BB with K♦, A♥
UTG2 folds, MP1 raises to $0,10, MP2 calls $0,10, 2 folds, BU raises to $0,40, SB folds, Hero raises to $1,00 (All-In), MP1 folds, MP2 calls $0,90, BU calls $0,60.

Flop: ($3,12) A♦, 2♥, 5♦ (3 players)
MP2 checks, BU bets $2,08, MP2 calls $2,08 (All-In).

Turn: ($7,28) 4♣
River: ($7,28) A♣ (2 players)

Final Pot: $7,28

Hero shows three of a kind, aces (Kd Ah)
BU shows two pairs, aces and queens (Qd Qh)
MP2 shows two pairs, aces and nines (9d 9s)

Hero wins with three of a kind, aces (Kd Ah)

AutystycznyAndrzej
Elite Grinder

Motywacja

Okej e-koleżko żeby zachęcić Ciebie do przejścia do BSS napiszę to na Twoim blogu jak pokonać NL2-10.

Początek z BSS

Otóż czytasz wpierw o BSS na PS żeby poznać siłę układów postflop, zasadę call20 itp.

Potem bierzesz się za 2+2 żeby poznać podstawy mikrolimitów i zakres gry PF.

Preflop: grasz cholernie tight według:

UTG/UTG+1: AQs, AK, 77+
MP1: AJ+, 55+
MP2/3: AJ+, KQs, 22+
HJ/CO: AJ+, KQ, QJ, 22+
BTN: A8s+, KQ, KJ, QJ, 22+

Jedyną modyfikację jaką zalecam to limpowanie niższych par czyli z UTG -MP1 z 22 grasz call a jak zostaniesz podbity to zgodnie z zasadą call20.

Jak wygrywasz na mikrosach?

Szczerze mówiąc na mikro mikro możesz grać bardzo bardzo tight. Wadą rywali jest to że za dużo callują i że nie potrafią zrzucić słabych układów - dlatego na nich zarabiasz (i to sporo w BSS!). Dzięki temu nawet jak limpujesz 22 i trafisz seta to dostaniesz od ich stacka kiedy trzymają 2nd pair.

PF reakcja na raisa
Jeżeli przed Tobą był raise pf, to 3betujesz z QQ+, AK. Cold callujesz z JJ- zgodnie z zasadą call20. Grasz nawet z JJ zgodnie z call20 bo jesteś fish i musisz zdobyć obycie postflop. ;)

Z KK+ idziesz na stacki PF.

* Don’t put yourself in marginal situations, avoid them.
* Play strong pre flop hand selection.

Zasada call20

Jak grasz zgodnie z zasadą call20, to jeżeli nie trafisz seta, to foldujesz na prawie każdego beta (wyjątkiem są minimini raisy). Call 20 = efektywny stack = 20 krotność raisa rywala. Efektywny stack to po prostu minimum z Twojego a stacka rywala. Żeby było jasne, liczysz przede wszystkim stacka osoby która raisuje i uważaj żeby nie naginać tej zasady!

*Find fat value against fish and bet strong.

Gra na pf

Limpujesz z 22-66 z UTG, 22-44 MP1.
Raisujesz z (patrz wyżej).
3 betujesz z QQ+, AK.
4 betujesz z KK+.

Gra postflop
Flop

Proponuje żebyś cbetował 100% pul w których jesteś preflop raiserem (PFR). Chodzi o to żebyś wyrzucił z puli rywali którzy za dużo limpują ale odpuszczają na flopie.

Dzięki temu rzadziej będziesz musiał podejmować własne decyzję. Często po prostu akcja zakończy się na preflopie albo na flopie po Twoim cbecie. Narzekałeś że w BSS musisz myśleć jednak rozdanie często się skończy Twoim bezmyślnym cbecie. Jeżeli jednak się nie zakończyło to...

Masz 2 opcje:

- rywal Ciebie zraisował na flopie - wtedy pasujesz chyba że masz układ 2 pary+, a najlepiej z trójka+.

Turn
- rywal Ciebie scallował - wtedy masz kolejne dwie opcje....
-- jesteś na pozycji - zazwyczaj robisz check behind, wyjątkiem są układy 2 pary+. Na beta bez seta grasz fold.
-- jesteś bez pozycji - masz TPTK+ robisz second barrel. Na raisa bez seta grasz fold.

Nie blefujesz. Jak nic nie trafiłeś to grasz check / fold.

Na mikrosach możesz czekać na super układ i liczyć na to że się wypłaci.

River
Z TPTK chcesz grać 2 streety dla value, z mocniejszymi układami starasz się władować stacka (trochę w zależności od boardu, trochę od rywala).

* Find fat value against fish and bet strong.
* Don’t slow play or get fancy.

Drawy

Grasz zgodnie z pot oddsami. Do tego polecam artykuły na PS, coś tam się dowiesz a na początku możesz drawy olać i je pasować. ;)

* Don’t draw unless you have implied odds.

Gra vs midstacki-

Postflop trafisz TPTK+ idziesz na stacki.

Gra w 3betowanej puli

(Czyli z QQ+, AK)

Top pair+ = idziesz na stacki.

Bet sizing

PF: 4bb + 1bb / limper.
Post flop: 1/2 puli - 1 puli, zazwyczaj 2/3 puli chyba że masz powód!
Raisy: zazwyczaj x3-4 bet rywala.

I folduj na raisy chyba że masz powód i nie powiadaj że masz "superduper pot-implied oddsy" folduj!

Podsumowanie

* You win because others are worse than you.
* They really aren’t playing back at you.
* Fold more.

A więc krótko. Grasz TIGHT pf. Grasz TIGHT postflop a i tak zarabiasz dzięki temu że rywale za dużo callują. Masz pojąć grę BSS tanio na NL2 i przygotować BR pod przejście wyżej.

Zacznij grać w pokera!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Jestem pod wrażeniem :]

Boje się jeszcze BSS szczerze, ale przejście jest nieuniknione z dwóch powodów:

1. SSS jest nudne
2. BSS umożliwia większe wygrane

Chyba jednak czym prędzej nauczę się grać BSS tym lepiej dla mnie. Przede mną jeszcze jedna noc "pracy" i wracam do pokerowej przygody.